Riksdagens (RUT) ”cloud seeding-utredning” sprider sig i medierna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 april 2014
- Torbjörn Sassersson
Jan Lindholm (MP) 2008
Jan Lindholm (MP) 2008.

Riksdagsledamot Jan Lindholm som ställde relevanta frågor om cloud seeding till Riksdagens utredningstjänst (RUT) chikaneras i flera medier för att denne ställde ”förbjudna frågor”. Beteendet är obehagligt. Först ut med att avslöja identiteten på ledamoten är ”voffaren” PK Jonas som lägger ut namn och foto på sin blogg: ”PK Jonas – Politiskt korrekta tankar i min hjärna”.

Foto: Fredrik Hjerling, Wikimedia Commons

PK Jonas lägger under sitt rätta namn Jonas Karlsson även ut sin artikel på föreningen Vetenskap och Folkbildnings blogg (VoF). Jonas Karlsson investerar självklart sin energi på att misskreditera riksdagsledamoten.

Därefter hakar medierna på. Först ut är Nyheter24 som avslutar med att förlöjliga miljöpartisten Pernilla Hagberg, som också ställt frågor om cloud seeding. Därmed blir även riksdagsmannen lidande. Nyheter24 försöker öka spridningen genom att lägga ut ett artikeltips på Pusha.se och Facebook. Dalatidningen DT.se kallar teorin stollig. Det som ifrågasätts är att frågor ställs om cloud seeding.

Mest obehaglig är ändå artikeln i datatidningen Internet World skriven av Jack Werner. Han avslutar med orden:

”Nä, jag vet att jag tipsar för döva öron. För nätets egenhet är att, samtidigt som det hyser allt man önska sig av seriösa, kunniga och vetenskapliga källor, också utgöra ett hem för dess totala motsats. För irrläror, för förvirrade profeter, för lögnare. Och tänk, det är påtagligt ofta de sistnämnda som lockar. Nu även riksdagsledamöter.”

Jan Lindholm säger att det är dennes uppgift att besvara allmänhetens frågor och ta allmänhetens oro på allvar och RUT är den resurs som ska användas. Det handlar om att skaffa kunskap för att bemöta allmänheten respektfullt.

Under samtalet berättar Jan Lindholm att den amerikanska nättidningen The Morning News just ringt. Att en svensk riksdagsman ställt ”förbjudna” frågor blir en internationell nyhet, men han tar det med ro.

Text: Torbjörn Sassersson

mediaspridning-chemtrails


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq