Robban Andersson och Anna Bäsén sysslar med negativt spinn

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Anna Bäsén och Judge Dredd

Robban Andersson ExpressenDEBATT. Är du alternativmedicinare och kanske har kurser eller håller föredrag? Se upp för den här filuren till höger. Han är fotograf från Expressen som tillsammans med journalisten mot alternativmedicin Anna Bäsén senaste tiden setts smyga in på föredrag och kliniker med dold kamera.

Text och illustration: Torbjörn Sassersson

När en kursarrangör,  som NewsVoice varit i kontakt med, försökt kolla vem Robban Andersson är visar det sig att han har uppgivit fel telefonnummer och han kommer med en “Anna” som visat sig vara Anna Bäsén.

Syftet med besöken och de efterföljande artiklarna har varit att ansätta rykte och verksamhet för terapeuter, kursanordnare och hälsoprofiler. Bäséns artiklar publiceras nu löpande på Expressens hemsida.

Robban Andersson och Anna Bäsén är egentligen “maktmänniskor” eftersom de arbetar för ett mycket stort media som når 100 000-tals svenskar per artikel som de ligger bakom. De får betalt för att fota och skriva på uppdrag av redaktionen på Expressen och Bäsén samarbetar med skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning från vilka Bäsén fick priset Årets Folkbildare år 2008, för sin journalistik.

Bäsén Andersson-duon tjänar pengar och skaffar sig uppmärksamhet genom att smutskasta andras rykten. De låter inte sina offer kommentera anklagelserna och de har både första och sista ordet i artiklarna.

Anna Bäsén och Judge DreddOffren kan bara läsa om sig själva i artiklarna efter att Anna Bäsén lekt Judge Dredd, filmkaraktären spelad av Stallone som är polis, jury och domare i en och samma person. De tar ingen hänsyn till de liv de påverkar, medicinarnas uppehälle eller deras familjer.

Bild th: Kollage baserat på faksimil från IMDB och Expressen

Negativt spinn

Jag tar avstånd från denna form av krokodiljournalistik och destruktiva ryktesspridning som Bäsen-Andersson sysslar med. Vi kan kalla det negativt spinn.

Undertecknad arbetar med PR och rykteshantering på webben. Jag anser att när kända välbetalda journalister medvetet missbrukar sina maktpositioner i stora medier för att smutskasta enskilda individer som saknar möjlighet att komma till sin rätt, måste det besvaras. Om inte annat för att skydda journalistiken. Bäsén har satt upp spelreglerna så en debattartikel som denna kommer helt naturligt som en karmisk* konsekvens. Välkommen Anna med en debattartikel i NewsVoice. Ge mig en replik. Om du inte vågar, använd din maktkanal Expressen.

Text: Torjörn Sassersson

* Karma: handling, läran om kausalitetSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag har blivit räddad av alternativvården tre gånger, hittills. Utbränd, läkaren sjukskrev och skulle ha skrivit ut alla piller jag någonsin bett om. Försäkringskassan ville sjukpensionera mig (runt 50 då). Johanna Falk gjorde bajs- och hårmineralanalys (katastrofala värden), fick piller uppe och nere, dyrt, men blev frisk, kunde jobba, betala skatt m m. Fem år senare. Blev allt sämre. Johanna Falks maskin kollade och förklarade att jag hade sköldkörtelproblem, att de fanns en duktig läkare i Finland. Mitt TSH var nästan 10, 20 symtom, den kända läkaren jag gått hos sade att detta skulle has under kontroll, men följde inte upp. Kunde inget om denna kroppsdel. Idag är jag kunnig och aktiv. Förra hösten – sambon mår inte bra, har inte gjort det på länge. Alternativdam hittar parasiter, candida, mögel och glutenintolerans, husläkaren anser inte att mögelallergi existerar trots halsinfektioner gång på gång på gång och borta från jobbet en vecka per månad. Han hade blivit förtidspensionerad innan 50 om han inte fått hjälp. Så ja, det kostar pengar, men hälsan betyder allt. Jag är rejält påläst idag, går till de absolut bästa – med en Närings- och alternativmedicin Facebook-grupp på 3.400+ medlemmar, känner jag otroligt många kunniga, välutbildade, erfarna, superseriösa som hela tiden vidreförkovrar sig och läser de senaste forskningsrapporterna. Hur många personer i världen har under de senaste åren dött av kosttillskott eller terapier hos alternativvården? 0. Önskar man kunde säga det samma om skolmedicinen och läkemedelsindustrin. Och måste det alltid vara forskning i Sverige som gäller, varför gäller inte engelsk forskning (tarmrengöring görs på engelska sjukhus t ex), amerikanska, tyska, kinesiska. Är det inte också en viss rasism i att allt måste vara svenskt? Not invented here, does not exist 🙁

 • Hos “syntränaren” Ann-Marie Näslund är Bäsén mycket envis med frågan: Tar du medicinskt ansvar? En fråga som ställs 4-5 gånger. Det kan ju jämföras med om en gymtränare skulle få samma fråga när denne säger till någon hur man kan göra för att träna till exempel benmusklerna…

 • Ang länken om försurade kroppar som Karl Kraus hänvisar till.

  Fick inte programledarna Ulf Schenkmanis Anders Halvarsson sparken senare när programmet skulle förnyas? Gick från livslust till fråga doktorn.
  Kan bara hålla med om att det va bättre förr…

 • I ett annat inlägg här ovan:
  https://newsvoice.se/2014/04/04/robban-andersson-och-anna-basen-expressens-smygfotograf-och-krokodiljournalist/comment-page-1/#comment-25223

  så finns det en länk till:
  http://www.odenplansnaturhalsa.com/intervju-med-anna-basen-expressen-sa-har-gick-det-egentligen-till/

  Terapeuten hängdes ut med en väldigt falsk rubrik här:
  http://www.expressen.se/nyheter/terapeuten-erkanner-det-ar-hokus-pokus/

  Muskeltestning omnämns där.

  Några kanske har sett denna på svt:
  https://www.youtube.com/watch?v=iLyfL3FOLEs

  Tänk att svt själva, på den tiden, kunde göra ett sådant reportage. De säger inget förklenande, eller ljuger om terapeuten, eller om att “kalka upp sig”. Tvärto, de tog väl med det för att resultaten är så uppenbara.

  Lyssna på klienterna/patienterna. Vilka tillstånd de var i genom många års besök hos kvacksalveriet inom “Vårdcentralen/sjukhuset”

  Man ser där att Gertrud R använder sig av muskeltestning.

  [raderade ad hominem text/red]

 • “R”, vem han nu är Torbjörn ;-).
  På allvar, du tror inte de som säljer kosttillskott tjänar miljarder, är du helt verklighetsfrånvänd!?
  83 diagnoser! …och du tror hon skulle leva ändå!? På allvar!?
  Nä, jag avslutar nu, att diskutera en som är så inne på konspirationsteorier lönar sig inte.
  Ha det gott
  Lars Magnusson

 • lars magnusson skrev:

  “… anledningen till att kosttillskott och andra alternativmedel inte leder till dödsfall är ju att de inte har några effektiva substanser i sig! Dvs de som säljer dom säljer totalt verkningslösa tabletter…”

  Har du analyserat örteerna, kosttillskotten, tex Spirulina, Chlorella, vitaminpreparat, linfröoljan, etc, och kommit fram till att det var inte ens vatten, utan bara luft?

  “Effektivt” – vad pratar du om? Människan behöver de byggstenar som kroppen utgörs av. Mineraler, spårämnen, fettsyror och vitaminer. Så kan man ta naturmedicin, tex nyttja örtmedicin, om man vill åt “effekter”.

  De är läkemedelsindustrin preparat som har negativa effekter, och inte kan bota eller ens på ett sunt sätt komma tillrätta med symptombehandling.

 • Låt mig ge ett exempel på de blufferier och lögner som den västerländska skolmedicinen ägnar sig åt. Låt oss ta sköldkörteln som ett exempel. Underfunktion eller överaktivitet hos sköldkörteln är en diagnos som blir allt vanligare inom västerländsk skolmedicin, och deras lösning är Levaxin som ger ett syntetiskt hormon till kroppen. När Levaxin ges så kopplar sköldkörteln ur och blir inaktiv, den upphör att fungera helt. Så för att fortsätta ha en fungerande ämnesomsättning och hormonproduktion, så måste patienterna ta Levaxin resten av sina liv och därmed innebär en stadig inkomstkälla för den västerländska skolmedicinen. Undefunktion eller överfunktion av sköldkörteln ses som ett kroniskt icke-reversibelt tillstånd inom den västerländska skolmedicinen. I den västerländska skolmedicinen så är man inte intresserad av orsak eller läkning, utan man vill bara skapa ett beroende av läkemedel.

  Inom den alternativa världen, så har man en annan syn. Istället för att efterhärma sköldkörtels funktion och därmed skapa ett kroniskt sjukdomstillstånd som den västerländska skolmedicinen gör, så tittar den alternativa behandlaren på klienten ur ett helhetsperspektiv och letar orsaker till symtom istället för att fokusera specifikt på symtomen. Dessa orsaker kan vara en komplex mix av psykiska stressfaktorer i kombination med överkänslighet gällande visst näringsintag. Så vad en alternativbehandlare då gör, det är att återställa funktionaliteten i kroppen med ett anpassat kostprogram för individen och tillsammans med coachande terapi kan de psykiska stresstillstånden minska och upphöra. Detta ger läkning och bot, utan att sköldkörteln behöver förstöras av ett syntetiskt hormon och utan att det blir ett långvarigt beroende till ett visst läkemedel resten av livet.

  Men denna bluff och båg hos den västerländska skolmedicinen, det tar inte Anna Bäsén och VoF upp, för de anser ju att de metoder som verkligen läker och hjälper patienten de är bluffen. Det är verkligen helt upp-och-nervända världen hos Anna och VoF.

  Och förklaringen är enkel – VoF samarbetar med den västerländska skolmedicinen, Dan Larhammar utför konsultuppdrag. Det ligger i VoF:s intresse att vrida till och förvränga det som att bluffen och lögnerna är sanningen, och att smutskasta de som är ärliga och verkligen hjälpande. Den västerländska skolmedicinen är en stor annonsör i Expressen plus påverkar även redaktionellt material och artiklarna som skrivs, det är ingen hemlighet att detta samarbete mellan journalister och skolmedicinska läkemedelsbolag finns. Det finns PR-byråer i Sverige som anlitas av skolmedicinska läkemedelsbolag för att skriva artiklar som publiceras av svenska journalister i medier som Expressen med flera. Artiklar som ser ut som reportage fast det i själva verket är annonsering och reklam för skolmedicinska läkemedel. Och Annas senaste reportageserie är ett uttryck för denna verksamhet där skolmedicinska läkmedelsbolag lobbar för att förhindra konkurrens från metoder och behandlingar som verkligen fungerar.

 • Lars Magnusson, kosttillskott och andra alternativmedel har effektiva substanser. Och de som säljer dom säljer verkningsfulla och biverkningsfri medicin utan att tjäna miljarder. De som tjänar miljarder är skolmedicinen som säljer verkningslös medicin fulla av biverkningar som leder till nya sjukdomar och därmed nya mediciner, alltså en utmärkt affärsidé för den som vill tjäna miljarder. Den västerländska skolmedicinen är bluff och båg som lurar människor. Man kommer som patient in till den västerländska skolmedicinen, och man får ett piller. Ens symtom verkar försvinna till synes, samtidigt som detta piller förorenar kroppen och orsakar flera obalanser. Så man får en ny sjukdom, och ett nytt piller, som ger en ny sjukdom, och ett nytt piller. En fantastisk affärsidé som den traditionella läkemedelsbranschen tjänar miljarder på eftersom de har fått in kunder som sedermera är fast i systemet. Och det hela börjar med vaccinationerna. Vaccination botar inte sjukdom och förebygger inte sjukdom. Vaccination skapar sjukdom, det förstör kroppens immunförsvar och innebär raka vägen in för skolmedicinska behandlingar och sjukdomar och beroendet av skolmedicinska piller. Anna Bäsén är en aktör för denna miljardindustri som lurar människor.

  Jag är djupt tacksam för att det finns ärliga människor som gör sitt bästa för att hjälpa människor ur beroendet av den sjuka västerländska skolmedicinen, därför är jag djupt tacksam för att det finns alternativa behandlare som faktiskt hjälper människor trots att de hånas, förtrycks, förlöjligas och attackeras av Anna Bäsén och hennes kumpaner i VoF och den västerländska skolmedicinen. Anna Bäsén, VoF och den västerländska skolmedicinen skyr inte några moraliska eller etiska regler när det gäller att lura mänskor. Expressen är ett annonsorgan och kampanjorgan för den västerländska skolmedicinens blufferier där de vrider och förvränger vetenskap i avsikt och syfte att lura människor och skapa ett livslångt beroende av skolmedicinska läkemedel.

 • Lars magnusson, jag har redan besvarat dina frågor. Varför har du inte läst mitt svar?
  Maskinen har analyserat Annas energisystem och hittat obalanser i detta. Den västerländska skolmedicinen analyserar inte kroppens energisystem och kan därför inte hitta några obalanser i det, eftersom den västerländska skolmedicinen t o m påstår att detta energisystem inte finns. Analysmaskinen utgår från det österländska perspektivet på kroppen, sinnet och kroppens energier. Den österländska medicinen och behandlingsmetoderna erkänns inte av västerländsk skolmedicin. När man ser på kroppen på olika sätt och analyserar kroppen på olika vis, så får man olika resultat.

  Så ja, analyserna som maskinen har gjort stämmer enligt det perspektiv på människans tankar, känslor och energisystem som maskinen är byggd att analysera. De flesta av oss har obalanser i vårt system, och maskinen hittar dessa. Vi andas förorenad luft, vi äter kemiskt besprutad mat som är industriellt processad och plastförpackad. Vi påverkas av trådlösa nätverk, mobilstrålning och elektromagnetisk smog. Allt detta påverkar vår sinne, vår kropp och vårt energisystem. Maskinen hittar allt detta och även innan de har utvecklats till symtom som sjukdomar, för innan sjukdomen finns så finns obalansen. Obalansen kommer först. Maskinen arbetar därför även i förebyggande syfte, den visar upp riskfaktorer och den hjälper klienterna att ändra sin livsstil.

  Skolmedicinen hittar inte detta därför att skolmedicinen har ett begränsat och felaktigt synsätt på kroppen som enbart en biologisk maskin, den västerländska skolmedicinen saknar systemtänkande.

  Gällande astma så har jag även svarat dig om det. Astma är en västerländsk skolmedicinsk diagnos. Alternativa behandlare uttrycker sig inte i termer av västerländsk skolmedicin, eftersom de använder andra system och synsätt på kroppen och sjukdom och obalanser.

  Så det jag säger är att det som den västerländska skolmedicinen diagnosticerar som astma, det är ett yttre symtom och det som alternativbehandlarna kommunicerar det är orsaken till det yttre symtomet.

  Alternativbehandlarna hittade astman, men de kommunicerar den utifrån orsaker och obalanser istället för att kommunicera den enligt den västerländska skolmedicinens diagnosbegrepp. Därför att de använder olika språk. Detta bör man vara medveten om när man jämför alternativa behandlingsformer med den västerländska skolmedicin, att de använder olika språk och begrepp.

  Och det är det som Anna så grovt inte har förstått eller begripit.

 • Mikael, tänk ett steg längre… anledningen till att kosttillskott och andra alternativmedel inte leder till dödsfall är ju att de inte har några effektiva substanser i sig! Dvs de som säljer dom säljer totalt verkningslösa tabletter och tjänar miljarder!

 • Ok, jag vet inte vad jag gjorde för fel!
  Men det var väl inte att visa den här länken?
  http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/null.html

  Jag måste erkänna att jag är inte smart nog att bedöma sanningshalten i filmen som Mikael länkade till. Därför vill jag visa den här länken, vilken jag inte heller är smart nog att bedöma sanningshalten i. Däremot vill jag med den visa att det finns alltid två sidor av ett mynt! Tänk på det!

 • Dr. John Rengen Virapen worked 35 years for Eli Lilly & Co as an executive. He now speaks out on the many crimes Big Pharma was and is responsible for and he himself also participated in. Unfortunately, many of its crimes go passed public awareness as it enjoys the unethical protection from its big allies, the mainstream media, the FDA and governments.

  Check out accompanying blog carrying ample background material:
  http://1phil4everyill.wordpress.com/2

  John Virapen’s website – with contact info and book order instructions:
  http://www.johnvirapen.com/
  http://www.side-effects-death.com/
  http://youtu.be/Qmi3ihrUHJU

 • Mycket bra artikel.
  Det första vi borde fråga oss när vi blir sjuka är: Finns det alternativ behandling som kan hjälpa? Vad kan jag göra för att förbättra min situation?
  På något sätt tycks den snabba vägen, som i bästa fall bara hjälper tillfälligt, vara det som de flesta väljer när det borde vara tvärtom.

  Över hälften av alla amerikaner tar kosttillskott. Enligt den senaste rapporten från USAs giftinformationscentral orsakades inte ett enda dödsfall av kosttillskott. Däremot finns det rapporter om att 783 936 amerikaner dött av läkemedel – på ett år.
  Trots medias alla varningar för kosttillskott så är det inga som dör av dem. Den senaste rapporten för år 2008 från amerikanska giftinformationscentral som presenterades i Clinical Toxicology visar att inga dött från multivitaminer, inga från mineraler, inga från vitamin A, B, C, D eller E.
  Det fanns heller inga dödsfall rapporterade från örter, aminosyror, kinesisk medicin, ayurvedisk medicin, blågröna alger (stort medialarm i Sverige) eller homeopati. Trots det skall de stoppas.
  Amerikanska giftinformationscentralen är den största och mest tillförlitliga i världen. Det finns 61 giftcenter över hela USA som håller noggrann uppsikt över alla förgiftningsfall. Om alla de 154 miljoner människor som använder kosttillskott varje dag tar en tablett om dagen, så blir det 56 miljarder doser årligen. Om de tar 3-4 piller, vilka de flesta gör, blir siffran astronomisk. Inga dödsfall.
  Så vad kommer larmet i media ifrån? Krigsrubriker i tidningarna. Var är kropparna? Granskar inte journalisterna rapporterna som kommer? Och vilka media har rapporterat den positiva nyheten: ”inga dödsfall”?
  I så fall skulle de säkert även kommit fram till den extremt oroväckande nyheten att biverkningar från receptbelagd medicin uppgår till 2,2 miljoner, och att antalet iatrogena (läkarframkallade) dödsfall i USA uppgår till 783 936. Kostnaderna för dessa är lika astronomiska. Death by medicine
  Dessa höga siffror kan säkert ifrågasättas i sin exakthet, men siffrorna är officiellt sett redan höga. Dessutom finns det ett mörkertal som aldrig redovisas till FDA biverkningscentral, som långtifrån är lika exakt som giftinformationscentralens. Man räknar med att rapporteringen av biverkningar till FDA bara utgör 1 procent av de verkliga siffrorna.
  Men relationen mellan alternativmedicin och skolmedicin är det verkligt intressanta med dessa siffror. Och då kan man också förstå hur och varför media manipuleras.
  Man kan också undra varför kinesisk medicin och ayurvedisk medicin skall förbjudas (noll dödsfall) i EU, samt så gott som alla örtpreparat och i praktiken homeopatiska medel. Det är EU som bestämt att alla hyllor skall tömmas på dessa medel (EC Directive 2004/24/EC).
  Samtidigt säljs det giftiga mediciner och vacciner ganska ohejdat. Bara psykiatrins antipsykotiska medel är rena stordräparna och siffror på hundratusentals dödsfall har nämnts. Patienterna drabbas av övervikt, diabetes och förtidig död. Flera läkemedelsföretag har stämts, bl.a. AstraZeneca med Risperdal där en process med tjugosextusen patienter och anhöriga kräver miljardelopp.
  Inom alternativmedicinen finns alternativ till psykiatrins giftiga droger. Den nya ”gröna mentalhälsovården” som är helt drogfri är ytterst effektiv.
  Varför vill man stoppa den? Follow the money!

 • Låt oss bland mycket annat styggt slippa “dom” som subjekt! Och låt prepositionerna styra sina respektive kasus! -Jo, jag följer debatten. Och så kvinnan Lina med långt framskriden cancer i väntan på så kallad “cancervård”. Alternativen har svaren. Den traditionella “vården”, som gör boten värre än soten och där mer än hälften avlider är ingen vård… det är slakt! -Verkligen patetiskt och skamligt!

 • Så ditt svar, “R” är på fråga 1) Ja, hon har de 83 diagnoserna? Och på fråga 2) Nej det var det inte. Är det så jag ska tolka ditt svar?

 • Jag ser inte att någon svarat på två stycken väldigt viktiga frågor här…
  1) Stämmer de här 83 diagnoserna på Anna, som både blivit undersökt och funnits fullt frisk och känner sig fullt frisk?
  2) Var det någon av Alternativläkarna som hittade hennes Astma, som hon uppenbarligen har?
  Om någon svarar på dom kan vi gå vidare med argumentationen om hennes syfte och tillvägagångssätt sedan.

 • Lars Magnusson

  Om vi tar reportaget om frekvensmedicin så har hon fått en analys ja och denna analys är sann, verklig och äkta. Det är inget märkligt med att man genom frekvensanalys får reda på flera obalanser i kroppens system, de allra flesta människor idag har obalanser och det har att göra med vår livsföring idag. Anna Bäsén andas förorenad luft, hon använder skolmedicinska läkemedel som för in kemikalier i kroppen, det är troligt att hon även får in kemikalier på annat vis som genom maten hon äter (besprutat mat), hon kan även få i sig kemikalier och oönskade ämnen i kroppen genom kläderna hon bär om hon handlar ickeekologiskt och tar på sig det nyshoppade utan att tvätta dem först. Vi människor idag utsätts ständigt för oönskade ämnen som påverkar kroppens system negativt.

  Men, denna påverkan syns inte i skolmedicinens analysinstrument, men de syns i alternativmedicinens analyser för de är känsligare plus tar ett helhetsgrepp på detta, utgår från en hollistisk syn och systemtänkande.

  Detta gör att skolmedicinen, som Anna Bäsén gör reklam för, utmålar alternativen som bluff och båg, helt utifrån föreställningen om att det skolmedicinen inte ser och upptäcker, det finns inte.

  Anna Bäsén har astma, ändå så var det uppenbart att skolmedicinen inte hittade hennes astma eftersom skolmedicinen har förklarat henne fullständigt frisk. Anna smyger med sin astma, och hon smög med den så bra att skolmedicinen tydligen missade den eftersom skolmedicinen friskförklarade henne.

  Nu är astma en skolmedicinsk diagnos, inte en alternativmedicinsk diagnos. Det är en skolmedicinsk term, inte en alternativmedicinsk term. Det är ett skolmedicinskt begrepp, och det är rätt lustigt att skolmedicinen inte hittade sin egen diagnos på Anna.

  Det som skolmedicinen kallar för astma, det är en konsekvens av flera obalanser i kroppens system. Inget av dessa obalanser ser skolmedicinen, de ser bara ett symtom utan att se grunden för det och utan att se hur allt hänger ihop. Det som ger den skolmedicinska diagnosen astma, det kan hos olika individer ha olika problembild. Dvs, om tio personer får en skolmedicinsk diagnos av astma, så kommer de hos en alternativmedicinare få 10 olika analyser därför att alternativmedicinaren ser ett större perspektiv med fler parametrar och det som kan se likadant ut för skolmedicinens trubbiga instrument, det handlar egentligen om olika individuell problematik hos varje enskild individ.

  Det är därför som alternativmedicinen fungerar bättre än skolmedicin, för alternativen har ett större perspektiv.

  När det gäller analyser och diagnoser så är det olika hos skolmedicinen och alternativmedicinen, alternativaren är inte hjälpt av skolmedicinens diagnosticering, alternativaren har ingen nytta av det utan gör sin egen analys efter det område som alternativaren är specialist inom och arbetar enligt. Det är olika system. Alternativaren behandlar inte klienter efter skolmedicinska diagnoser, utan efter sina egna analyser gjorda med alternativmedicinska instrument och metoder som skiljer sig åt från skolmedicinen. Därför kommer de till olika resultat.

  Det är enligt min mening helt befängt att kalla alternativmedicin för bluff och båg bara för att skolmedicinen inte håller med om analyserna, men alternativmedicinen anklagas därför att skolmedicinen är normen och allt det som görs på ett annat sätt blir då i Anna Bäséns ögon automatiskt fel.

  Anna Bäsén påstår att det saknas vetenskapligt stöd för de alternativa metoderna, detta är felaktigt. Däremot finns det grupper inom vetenskapen som inte accepterar resultaten och den vetenskapliga evidensen för de alternativa metoderna, hur bra och omfattande som de än är. Och den gruppen är skeptikerrörelsen och i Sverige representerad av VoF som Anna Bäsén har ett nära samarbete med. VoF har en egen definition av vetenskap, men vetenskapen är bredare och större än VoF och Anna Bäséns personliga tolkningar.

 • Här är ett svar från en av de anklagade i reportageserien. Som vi kan se så ger detta en annan bild än den Anna B har gett ut. Anna B är inte en seriös forskande journalist, utan hon använder härskartekniker och planteringar, hon vrider och vänder och förvränger och hon tar bort medvetet information som inte passar ihop med det resultat hon vill ha. Hon har inget intresse av att ta reda på saker och ting, utan hennes intresse är att vrida till allt så det passar hennes politiska agenda om att förbjuda alternativmedicin och alternativa behandlingar. Hon ger seriös journalistik dåligt rykte och hon är en skam för sitt yrke.

  http://www.odenplansnaturhalsa.com/intervju-med-anna-basen-expressen-sa-har-gick-det-egentligen-till/

 • “Crille i rymden” har ju förövrigt sagt att homeopati är fullständigt verkningslöst så hon kanske inte behöver testa själv.

  Personligen tycker jag att efter fisakot med överdosen av homeopatmedicin framstår
  Fuglesang som den mest lättledda och okritiska människan i världsrymden. Förlåt världshistorien ska det förstås vara.

 • Om denne Anna Bäse’n verkligen ville “avslöja” homeopaterna som bluffare varför låter hon sej inte behandlas av dom?

  Blir astman och hjärtfelet eller vad hon nu hade bättre eller helt bra.eller kanske ingen skillnad Ja då vet hon och kan göra ett stort reporgage i tidningen.
  Så ska en journalist jobba = evidensbaserat.annars sysslar man med propaganda och då är man politruk inte journalist.

 • Anna Bäsen skall inte uttala sig om hälsa som drack litervis med coca cola light per dag. Men kanske finns en förklaring till [personangrepp borttaget]

 • Vi bör även komma ihåg att Anna vinklar och förvränger och klipper och justerar på sitt eget vis. Hon är känd för att klippa ihop citat och att smälta samman allt i en viss vridning så att det passar hennes syften. Hon sysslar inte med objektiv undersökande journalistik, utan hon använder härskartekniker och oseriös redigering för att föra ut sitt eget personliga budskap och privata personliga åsikter om att alternativmedicin alltid är en bluff.

  Anna har gjort liknande grejer för, mot spirituella och medium och troende. Även detta helt klart ett samarbete med VoF. Det är knappast en slump att de ämnen som Anna tar upp och attackerar, det är precis det som också VoF tar upp och attackerar. VoF är en oseriös propagandaorganisation för en snäv dogmatisk och positivistisk vetenskapssyn som utgår från Dr. Richard Dawkins. De är medlemmar av skeptikerrörelsen, och skeptikerrörelsen är en klick fanatiska fundamentalister och anti-humanister som förenas i en ateism och tron enbart på det materiella och med en reduktionistisk vetenskapssyn som ser kroppen som en biologisk maskin. De tror inte och bryr sig inte om något helhets- eller metaperspektiv.

  Och det krockar rätt rejält med alternativmedicinen som utgår från en hollistisk syn på kroppen, sinnet och själen där allt hänger ihop. Alternativmedicinen har helt enkelt ett systemtänkande, medan VoF och Anna utgår från att kroppen består av enskilda program som saknar kommunikation med varandra.

 • Lars Magnusson,
  problemet med Anna Bäsén och hennes partner i detta fall – det är att de inte avslöjar några oärliga. Anna utgår från skolmedicinen som norm, att det är skolmedicinen som avgör vad sjukdom är och vad som är rätt och fel gällande kroppen och sjukdomar och vad som är friskt och inte och vad som är rätt diagnos och vad som är fel diagnos.

  Och det är här problemet ligger. För vad Anna vägrar ta till sig, det är att alternativmedicinen utgår från andra synsätt på kroppen och sinnet, alternativmedicinen har andra analysverktyg och ser på kroppen på ett annat sätt än vad skolmedicinen gör och resultatet blir att alternativmedicinen kommer fram till andra diagnoser.

  Anna är oärlig i det hon gör eftersom hon inte presenterar den filosofi och synsätt som ligger bakom de metoder och de analyser som hon kritiserar. Hela hennes artikelserie går ut på en enda sak – att det är skolmedicinen som har rätt och att alternativen automatiskt är fel och bluff för att de gör andra analyser och på andra sätt än skolmedicinen.

  Man kan säga att hon har en dator som kör ett operativsystem, och så kritiserar hon alternativen för att de är gjorda för ett annat operativsystem än vad som körs i hennes dator. Och så kallar hon dessa för oärliga och bluffmakare och bara ute efter att tjäna pengar, bara för att hon inte förstår det synsätt och de analyser som de gör.

  Och hon intervjuar företrädare för skolmedicinen som kommenterar och som, naturligtvis, dömer ut sina konkurrenter. Men vad vi har att göra med här, det är helt enkelt olika synsätt på hur kroppen fungerar och vad som är sjukdom och inte, och vad som botar och vad som inte botar. Det är här som skolmedicinen och alternativmedicinen skiljer sig åt.

  De talar helt enkelt olika språk.

  Skolmedicinens diagnosverktyg är väldigt trubbiga och begränsade, alternativen ser mycket mer därför att alternativmedicinare har ett hollistiskt tänkande som kopplar ihop fler faktorer än vad skolmedicinen gör. Därför är det helt normalt och inget konstigt att skolmedicinen kan friskförklara människor även fast alternativmedicinare hittar problem och obalanser hos dessa.

  Skolmedicinen är helt enkelt trubbig och otillräcklig, och det är ytterst beklagligt att den har blivit norm i samhället så att det är det sämre instrumentet som ska råda över vad som är rätt och fel och att de som är mer noggranna och djupgående de ska utmålas som bluff bara för att de ser det som skolmedicinen missar. Det är djupt tragiskt.

  Så i artikelserien sker inget avslöjande alls, utan vad Anna gör det är att hon befäster och stärker konflikten mellan skolmedicin och alternativmedicin.

  Hon är en journalist som samarbetar med VoF – Vetenskap och Folkbildning. VoF har en mycket snäv och dogmatisk syn på vetenskap, de har upphöjt sin specifika vetenskapssyn till en religion.

  Jag har själv läst vetenskapsteori, och jag vet att vetenskapen är bredare och öppnare än den snedvridna tolkning av vetenskap som VoF gör. VoF är en skam för vetenskap och en skam för seriös forskning.

  Att Expressen betalar oseriös journalistik som Anna Bäsén representerar, det visar på dåligt omdöme hos Expressens ledning. Men jag misstänker att ledningen har fått en hel del pengar för detta.

  • Hej R!

   Jag frågar dig bara två frågor:
   1) Stämmer de här Alternativmedicinarnas diagnoser på Anna?
   2) Var det någon som hittade hennes astma som hon uppenbarligen har?
   Kan du svara på dom så länge så kan vi gå vidare sen.

   Ha det gott
   Lars Magnusson

 • Lars du hittade den svagaste punkten i min artikel. Jag är medveten om att det förekommit att de gett vissa chansen att svara emot, men det sker fortfarande inom ramen för hennes uppdrag att smutskasta.

  I ett fall där Bäsén själv blev inspelad med en dold “självförsvarsmikrofon” framgår att Bäsén försöker tvinga den intervjuade att uttrycka det som Bäsén är ute efter, hon ställer samma fråga 4-5 gånger på raken, men den intervjuade går inte på det. Min gissning är att den Expressenintervjun aldrig publiceras eftersom Bäséns uppdrag, återigen, är att smutskasta, snarare än att neutralt kasta ljus på något.

  Vidare anser jag att det här inte är rätt sätt att “rensa i branschen” i den mån det behövs. Vi har redan EU-lagar som Sverige måste lyda under, men inte gör. Om EU-lagarna följs har alternativmedicinen större spelrum. I övrigt finns svensk lag och domstolar där bedrägerier kan utredas.

  Det är inte journalisternas roll att agera polisstyrka för läkemedelsindustrin, en industri som inte gillar att folk blir friska “hur som helst”. Bäsén undviker den kopplingen utan kör bara på med ett forcerat vetenskapshärskarspråk, hon nämner tex sina “professorer” som hon talat med.

  Anna Bäsén är uppbackad av Dan Larhammar från VoF. Han är en av de “professorer” som Bäsén nämner. Larhammar arbetar för läkemedelsindustrin genom bolaget Larhammar Consulting AB där han sitter i styrelsen. Bolaget hjälper industrin att snabba på marknadsintroduktionen av nya industriläkemedel.

 • Hej Thomas!
  Jag tror det finns rufflare inom alla branscher, där det finns pengar att tjäna, där finns det folk som tar tillfället i akt.
  Men det är väl bra att hon avslöjar dom som inte är ärliga?
  Eller du kanske tycker att de Alternativmedicinarna som visas i programmet var kunniga och ärliga, att alla diagnoser hon fick var rätt? Annars är det ju bra att dom åker väck från marknaden.

 • Hej Torbjörn!
  Jag håller inte riktigt med dig. På en punkt tycker jag du har fel. Du skriver:
  “De låter inte sina offer kommentera anklagelserna och de har både första och sista ordet i artiklarna.”
  Jag har inte sett allt men i det programmet jag såg så gick hon tillbaka och Alternativmedicinarna fick möjlighet att förklara hur de gjort och tala om hur det fungerade.

 • Bäsén/Andersson har fått ett uppdrag. Misstänkliggör och sänk alternativhälsovården. Man kallar det för en undersökande granskning av branschen. Det är det inte. Resultatet är bestämt redan innan granskningen har börjat. En granskning innebär att man granskar och rapporterar det man finner såväl positiva som negativa företeelser. Det är ärlig journalistik. Det gör man inte i detta fallet. Av Expressens “granskning” får man intrycket att hela branschen är en rufflarbransch som bara är ute efter att lura folk på pengar. Detta är “ful-journalistik” och Expressen för sina läsare bakom ljuset. Usel oärlig journalistik.

 • Jag tror inte att Anna B vågar ställa upp på en debatt på NW.Hon får inte göra det eftersom hennes chefer tillåter inte det.I en smutskastning kampanj syftet är endast att förlöjliga motståndaren och inte för att börja en öppen debatt om sakfrågan.Hon är en lakej för bakgrundsmakten tillsammans med Robban A som är bereda att göra vad som helst för pengar och för att kunna vara med i medier.Dessa människor är ryggradslösa och folkets fiender.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *