Robban Andersson och Anna Bäsén sysslar med negativt spinn

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 april 2014
- Torbjörn Sassersson
Anna Bäsén och Judge Dredd

Robban Andersson ExpressenDEBATT. Är du alternativmedicinare och kanske har kurser eller håller föredrag? Se upp för den här filuren till höger. Han är fotograf från Expressen som tillsammans med journalisten mot alternativmedicin Anna Bäsén senaste tiden setts smyga in på föredrag och kliniker med dold kamera.

Text och illustration: Torbjörn Sassersson

När en kursarrangör,  som NewsVoice varit i kontakt med, försökt kolla vem Robban Andersson är visar det sig att han har uppgivit fel telefonnummer och han kommer med en “Anna” som visat sig vara Anna Bäsén.

Syftet med besöken och de efterföljande artiklarna har varit att ansätta rykte och verksamhet för terapeuter, kursanordnare och hälsoprofiler. Bäséns artiklar publiceras nu löpande på Expressens hemsida.

Robban Andersson och Anna Bäsén är egentligen “maktmänniskor” eftersom de arbetar för ett mycket stort media som når 100 000-tals svenskar per artikel som de ligger bakom. De får betalt för att fota och skriva på uppdrag av redaktionen på Expressen och Bäsén samarbetar med skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning från vilka Bäsén fick priset Årets Folkbildare år 2008, för sin journalistik.

Bäsén Andersson-duon tjänar pengar och skaffar sig uppmärksamhet genom att smutskasta andras rykten. De låter inte sina offer kommentera anklagelserna och de har både första och sista ordet i artiklarna.

Anna Bäsén och Judge DreddOffren kan bara läsa om sig själva i artiklarna efter att Anna Bäsén lekt Judge Dredd, filmkaraktären spelad av Stallone som är polis, jury och domare i en och samma person. De tar ingen hänsyn till de liv de påverkar, medicinarnas uppehälle eller deras familjer.

Bild th: Kollage baserat på faksimil från IMDB och Expressen

Negativt spinn

Jag tar avstånd från denna form av krokodiljournalistik och destruktiva ryktesspridning som Bäsen-Andersson sysslar med. Vi kan kalla det negativt spinn.

Undertecknad arbetar med PR och rykteshantering på webben. Jag anser att när kända välbetalda journalister medvetet missbrukar sina maktpositioner i stora medier för att smutskasta enskilda individer som saknar möjlighet att komma till sin rätt, måste det besvaras. Om inte annat för att skydda journalistiken. Bäsén har satt upp spelreglerna så en debattartikel som denna kommer helt naturligt som en karmisk* konsekvens. Välkommen Anna med en debattartikel i NewsVoice. Ge mig en replik. Om du inte vågar, använd din maktkanal Expressen.

Text: Torjörn Sassersson

* Karma: handling, läran om kausalitet


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq