Anders Tedestrand: Genmedicinering inte vägen till hälsa för psyksjuka

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2014
- NewsVoice redaktion

Anders TedestrandREPLIK. Anders Tedestrand replikerar via NewsVoice en SvD-artikel rubricerad “De med psykisk ohälsa behöver vårt stöd” signerad av 25 personer från Pufendorf-gruppen som tror att genmedicinering är svaret på psykisk ohälsa. SvD vägrade att ta in Tedestrands replik.

Självklart behöver människor stöd i en verksamhet som skadar flertalet med sin verksamhet (metoder). Men det krävs rätt stöd, tankefel duger inte oavsett om det är vetenskapens företrädare som basunerar ut det eller någon annan.

Stigmatiseringen kommer sannolikt att fortsätta eftersom metoderna som används både inom psykologi och psykiatri har stannat i utvecklingen och är därför kontraproduktiva.

Det är ingen ekonomisk- eller organisationsfråga i första hand. Det är en metodfråga. Den metodfrågan är att förstå att psykets problem är komplexa.

Det innebär att komplexa problem inom psykvården måste lösas på samma sätt som människan alltid lyckas lösa komplexitet, med en visuell överblick.

Det är de katastrofalt dåliga resultaten som stigmatiserar, inte brist på pengar. Mer pengar eller mer forskning för pengar har inte gett några verkliga resultat på 100 år.

Man talar bl.a om genetisk forskning som en väg till lösning, det är en mycket stor illusion. Ungefär som att genetisk forskning hade löst de enorma kirurgiproblem som fanns innan röntgenbilden utvecklades.

Det är alltså den visuella överblicken som är lösningen om processerna överhuvudtaget ska kunna genomföras när det är komplext. All annan detaljforskning får vara hur viktig som helst, men det kan inte lösa komplexa problem som innehåller stora mängder information eller många byggstenar som sönderfallit i kaos.

Man talar om att den genetiska forskningen ska ge individuella behandlingsmetoder? Det är feltänkt, så som man alltid tänker fel innan man nått insikt om hur komplexitet ska lösas. Att man tror på individuella metoder har att göra med att man fastnat i ett kontraproduktivt tänk och snärjer in sig mer och mer.

Mångfald är inte konstruktivt för komplexitet. Mångfald är till för det vi enkelt kan överblick, inte för komplex problemlösning. Det finns 1000-tals exempel på att det alltid krävs en enda ingrediens för att vända trenden, en visuell överblick, det finns inte ett enda exempel på motsatsen! när det är accepterat kommer mångfald för komplexitet att sönderfalla av pga av sin egen omöjlighet för komplex problemlösning i jämförelse.

Kirurgin och andra komplexa områden plottrade på samma sätt som psykologiområdet gör idag innan man förstod vad som krävdes.

Det märkliga är att ingen inom detta område verkar reflektera över bristen på resultat, utan fortsätter att skrika efter mer av samma vara som inte kan lösa komplexitet.

Att 50% av de som präglas till komplexa psykiska tillstånd inte söker hjälp, har sannolikt inte alls bara med stigma eller ekonomi att göra. Urusla resultat, spännbälten, elbehandling, tvångsmedicinering skrämmer människor för psykiatrin. Även de som misslyckas i den psykologiska samtalsvärlden misslyckas och känner inge tillit till något inom dessa områden

Dags att ta sina egna brister på allvar och öppet och nyfiket studera det som visar den sannolika lösningen för komplex livsproblematik – den visuella överblicken, som alltid är en visuell överblick i någon form som kan läras ut till den som ska lösa problemet, alltid patienterna i dessa fall.

Text: Anders Tedestrand | Hemsida om komplexiologiSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *