Anders Tegnell, Åke Örtqvist om Gardasil – Ni chansar med tonårstjejernas liv

publicerad 4 maj 2014
- av Torbjörn Sassersson red.
"I love-me" - Reklam för Gardasil - Foto: Torbjörn Sassersson

REPLIK. Enligt Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten och Åke Örtqvist på Smittskydd Stockholm är artiklar på bla NewsVoice.se och Vaccin.me anledningen till att så få flickor i Sverige låtit vaccinera sig med Gardasil. Det framförs i artikeln: "Myter får kvinnor att avstå vaccin" i Metro den 1 maj 2014. Till stöd för sina påståenden i artikeln finns VoF:aktivisten Carl-Johan Åkerberg som driver bloggen Tankebrott.nu.

Text: Torbjörn Sassersson

Anders Tegnell GardasilSom redaktör på NewsVoice och grundare tillsammans med Linda Karlström och Marina Ahlm av Vaccin.me vill jag påpeka att det är mycket anmärkningsvärt att myndighetspersoner envisas med att hävda att Gardasil saknar allvarliga biverkningar.

Gardasil påstås skydda mot cancer, men ingenstans kan myndigheterna eller vaccintillverkaren SanofiPasteur lägga fram vetenskapliga bevis på att det stämmer. Istället byggs vaccinets existensberättigande på en spekulation eftersom kvinnor normalt inte utvecklar livmoderhalscancer förrän de är i 35-45 årsåldern. Då vaccinet säljs in på tonårsmarknaden sedan 2006 kan ingen påstå med säkerhet att vaccinet skapat skydd förrän om cirka 20-25 år.

Den studie som Metroartikeln hänvisar till, som sägs bevisa att Gardasil är ofarligt finns all anledning att betvivla. Svensk forskning (se: "Beställningsjobb och köpt tystnad", SR) har en stark tendens att ta fram det som industrin föredrar. Vi börjar bli kända för det i Sverige.

Historien visar att myndigheter inte lär sig av historien

Metrojournalisten Jenny Sköld använder sig av samma "skeptiker" Carl-Johan Åkerberg nära associerad till föreningen Vetenskap och Folkbildning som gjort sig känd för att medvetet och systematisk sabotera ryktet för enskilda personer föreningen ogillar.

År 2009 myntade Carl-Johan Åkerberg och hans kollega Andreas Anundi begreppet "det sasserssonska mailet" som även plockades upp av Expressen. Mailet som jag skrev och skickade ut till ansvarstagande svenskar varnade för riskerna med Pandemrix, men då precis som idag viftades det bort och Expressen kallade mailet för ett exempel på "den moderna tidens folktro", men det visade sig att mina källor bla från bolaget som importerade Pandemrix hade rätt, vaccinet var dåligt testat och direkt olämpligt att ta. 

Vi fick narkolepsiskandalen vars egentliga omfattning inte belysts i mainstream media. Myndigheterna "glömde" nämligen alla vuxna med allvarliga till vaga trötthetssymptom som en konsekvens av massvaccinationen med Pandemrix som togs av 5,3-6 miljoner vaccintroende svenskar.

Big Pharma – Big Money

Enligt Metro-artikeln har det idag sålts 120 miljoner doser Gardasil och priset per dos ligger på 893 kr (2012, Gardasil.se). Det blir en intäkt på c:a 107 miljarder kronor sedan vaccinet marknadsintroducerades 2006-2007 i världen och intäkterna rasar sedan dess in varje dag. SanofiPasteur räknar naturligtvis med att kunna maximera införsäljningen även under de kommande 20-25 åren innan oberoende undersökningar kan verifiera eller förkasta vaccinets påstådda verkan.

SanofiPasteurs marknadsföringstaktik och försäljninsgstrategi är alltså mycket framgångsrik, men metoderna som används är delvis kriminella. Sanofi har flera gånger varit föremål för rättsliga utredningar där bolaget anklagats för att ha givit mutor till läkare och myndighetspersonal.

SanofiPasteur har inte heller en ren historik gällande barnvaccin. I Japan stoppade 2011 myndigheterna Sanofis vaccin ActHIB på grund av att barn dog i anslutning till vaccinationen, meddelade finska Yle.

De första stämningsfallen mot SanofiPasteur på grund av Gardasil kom 2011 i Frankrike efter att unga kvinnor drabbades av kramper och värkattacker efter Gardasilinjektioner.

Frågorna varje ansvarstagande läkare, journalist och medborgare måste ställa sig är:

  • Varför ska vi lita på ett företag som SanofiPasteur som flera gånger anklagats för att muta läkare?
  • Varför ska vi lita på SanofiPasteur som under de första Gardasil-åren (2006-2013) tjänade 107 miljarder kronor och under de resterande 20-25 försäljningsåren kan dra in ytterligare 400-500 miljarder kronor? Med dessa pengar kan de trolla fram vilka "vetenskapliga" resultat som helst. De kan köpa vilken tidningsredaktion som helst genom annonsering.
  • Varför ska vi lita på ett företag som säljer vaccin till barnföräldrar i Japan som dödar barnen? Borde inte Sanofis "vetenskapliga" undersökningar ha säkrat vaccinet innan försäljning? Nu ser vi samma trend för Gardasil. Varningssignalerna ackumuleras.
  • Varför ska vi lita på myndighetspersonerna Anders Tegnell och Åke Örtqvist som borde sätta populationens säkerhet i första rummet? Istället bortförklarar de svepande alla varningssignaler, rättsfall, barnföräldrar och och tonårstjejer som säger att de drabbats av allvarliga biverkningar.
  • Varför samarbetar svenska myndigheter med kriminella företag?

Vi kan förvänta oss att ingen myndighet eller företag kommer att ta något ansvar om 20-25 år om Gardasil visade sig skada snarare än skydda. Den prognosen är lika god som vilken annan prognos som SanofiPasteur valsar ut via media, annonser och myndigheter med målet att dra in 500 miljarder kronor. Om 20-25 år har dessutom både Anders Tegnell och Åke Örtqvist gått i pension.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat