DN:s artikelserie om konspirationsteorier av Lotten Wiklund

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 maj 2014
- NewsVoice redaktion
DN om konspirationsteorier med Lotten Wiklund - Skärmdump från DN.se
DN om konspirationsteorier med Lotten Wiklund - Skärmdump från DN.se
DN om konspirationsteorier med Lotten Wiklund – Skärmdump från DN.se

NOTERAT. DN Insidan publicerar nu en artikelserie om konspirationsteorier skriven av Lotten Wiklund. I den inledande artikeln presenteras ett ord “konspiracism” som för de flesta är nytt. Ordet sägs höra samman med en viss typ av världsåskådning där bakom varje knut finns ett ont uppsåt.

Lotten Wiklund för samman konspirationstro med nazismen och judehat. Hon skriver bla: “Konspiracism har en lång historia och är traditionellt djupt sammanflätad med antisemitismen”.

Vi får se hur många artiklar det blir innan DN:s redaktion känner sig nöjda.

2013-05-14: ”Vad skulle jag göra om familjen blev zombier?
2013-05-14: Kända personer med paranoida föreställningar.
2013-05-14: Hjärnan försöker upptäcka konspirationer
2013-05-13: Några vanliga konspirationsteorier
2013-05-13: ”Konspirationsteorier ska kritiseras – fast ödmjukt”

Sammanställning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bäste Lotten Wiklund, jag lyssnade häromdagen på ett anförande av zoologen Sverre Sjölander. Han talade om hur vi människor uppfattar verkligheten omkring oss och sa att vi inte är kapabla att göra det eftersom våra sinnen är inriktade på att fånga det som vi bäst behöver för vår överlevnads skull – inte för att kunna förstå vad verkligheten är. Människans hjärna tolkar enbart det som våra sensorer (sinnen) uppfattar. Det går inte att kategorisera något av det som vi känner med våra sinnen på ett vetenskapligt sätt eftersom det är omöjligt att förklara vad exempelvis ljud, smak, lukt eller ljus är för något – för någon som inte har ett sådant sinne.

  Allt som vi uppfattar med våra sinnen är mer eller mindre hallucinationer av verkligheten, vars grad varierar från person till person. De som råkar hallucinera i god överensstämmelse med verkligheten är de som överlever längst. Dessa människor är ”i resonans med verkligheten” men de är inte bara bra på att överleva utan även på att föröka sig. Enligt evolutionen är vår största drivkraft att föröka oss och vinnaren är de som förökar sig mest. Livets mening eller målet att finnas till är (enligt evolutionsläran) att föröka sig i så stor utsträckning som möjligt, för att kunna ta över och på det viset kunna härska över andra människor och djur, med sämre hallucinationsförmåga dvs. varelser med låg överlevnadsförmåga.

  Människor som kan kategoriseras som goda överlevare torde även bisitta förmågan att avgöra vad som är korrekt och vad som är inkorrekt. En bra konspiration eller ”klassisk konspirationsteori” kan ses som ett ämne som kan vara svårt att få grepp om, eftersom de orsakar mycket huvudbry vid diskussioner ofta i media. Gamla människor som haft många älskare och därtill många barn, är de som är bäst lämpade att avgöra vad som är relevant och vad som är fantasifoster, enligt evolutionsläran/Sverre Sjölander.

  Människor som har dålig resonans med verkligheten är exempelvis soldater. Åren 1914-1918 och åren 1939-1945 föreföll världen i stort att ha ett överflöd av individer med dålig verklighetsuppfattning eftersom många unga dog då. År 2001 den 9 september befann sig många människor med låg verklighetsuppfattning i de två tvillingtornen i New York, men en närliggande brandstation var även belamrade med denna människotyp. En av dem som utmärkte sig mest av dessa (brandsoldater) var gruppen som gick upp först och skulle bedöma hur mycket resurser som krävdes för att släcka branden (första kraschen). När han kom fram och hade kollat runt så ringde han ned och sa att det räckte med endast två brandslangar. Alltså två stycken vattenslangar för att släcka denna brand! Oj oj oj, inte undra på att dom dog så hastigt…

  Nu är det så här att alla bränder inte är lika. Den brand som härjade i WTC-tornen 2001 var inte en vanlig brand. Den typen av eld som vi oftast förknippar med brand består vanligtvis av brandgula lågor som slickar i sig brännbart material under tydlig rökutveckling. Den brand som härjade i WTC var av ett annat slag. En s.k. mörk brand. Under det förlopp när man har att göra med en ”mörk brand” så ser man mycket få eller inga lågor alls! Däremot så ryker det kraftigt. Det är röken i sig som innefattar själva branden hur konstigt det än kan låta, men den bästa förklaringen här är att jämföra med ”mörk materia”. Mörk materia kan man inte se eller mäta men finns där ändå. Om man nu gör ett antagande att brandmännen hade haft den här kunskapen om mörka bränder, innan man fattade beslut om resursfördelningen så hade man inte försökt släcka branden alls. Det hade endast lett till onödiga risker både för brandmän och för brandoffer. Hade så skett så skulle troligtvis fler kunnat räddas innan byggnaderna föll ihop.

 • Det är viktigt att vi som tillhör De andra, dvs som står utanför etablissemanget, är vakna och gör våra röster hörda för konspirationer mot oss. Vi kan inte förvänta oss att de sk “intellektuella” ska försvara oss från övergrepp då de, enligt sociologen Ellul, tillhör samhällets mest lättmanipulerade grupp. Vi måste därför ta saken i egna händer och försvara oss mot politiska manipulationer, vilket bl a görs genom att lyssna av individer som kan se förbi massiv propaganda. Vi bör också se upp för NGO:s då de infiltrerats av kapitalet och kommit att bli en del av det och dem som de säger sig bekämpa. Ett talande exempel ges av Unilevers regissering av användningen av palmolja – människors hälsa skulle äventyras genom att de skulle välja animaliskt fett istället för deras vegetabiliska oljor och margariner….

  http://www.klimatupplysningen.se/2014/08/14/propagandans-makt/

 • “Min fråga är: Tycker Du det är värt att göra motstånd mot en sådan konspiration?”

  Föredrar ostånd i stället för motstånd.

  Som “man” brukar säga:

  resistance is futile <> motstånd är meningslöst

  pga. att det i sig är våld, och göder det som man tror sig “bekämpa”.

  Ostånd, då kan det bli medstånd genteför det goda.

  Tyvärr.

   • Ja Void, de där böckerna är nog väldigt bra, på sitt sätt. Jag har faktiskt varit där tidigare och läst på lite – då mest om något som jag tror hette Viking… – och det är också från den tidsramen, som du skrev. För jag tycker det är något man kan studera, om man nu vill ägna sig åt sådant… principer – det som blivit bokstäver, dess relation till former, kroppen, symboler, makrokosmos, etc. Då blir det att “studera” det vertikala – motsatsen är ju så klart att studera det horisontella – och det är just vad folk som lite felaktigt kallar sig för vakna gör – de gräver i kaninhålet, men vet inte vad kaninhålet är.

    Så de tror att det alltid är “andra” som konspirerat och konspirerar mot dom. Förstår man principer, lagen, då inser man nog mer och mer… att det där man/mänskligheten får möta i omständigheter är vad vi själva skapat genom vårt eget förfall – det är vårt monster, då vi inte följde mönster — det ovan, himlen, lagen, gud, och med andra namn. Motståndet MOT något fungerar inte, då man bara är här på grund av sin egen “skuld”, så man ska inte skylla på andra. Vem som är inom “etablissemang” skiftar genom tiden, genom våra olika tidigare liv.

    • Din julklapp har gott om horisontella insikter invävda i vertikala dito, bildande en 3D matris med tidsdimension. Du nämner, “skuld”, menar du arvssynden, den att hela mänskligheten är skuldbelastad p.g.a. att Adam och Eva vågade smaka kunskapens äpple och därför blev förvisade från Eden? Att allt motstånd därmed skulle vara lönlöst därför att vi alla är behäftade med denna skuld känns som en mycket ologisk slutledning. Kunskapen som Adam och Eva förvärvade borde ju kunna användas till något konstruktivt och aktivt, jämfört med åsikten att kunskapen bara var till fördärv? Det senare, det budskap som bibeln levererar, budskapet om kunskap som skuld adderat med det om evigt lidande är lika med vad som fyllt kollekthåvarna, till prästernas stora glädje, genom alla tider. Eller är skuld något annat, t.ex. empati och frånvaro av likgiltighet. Vad är det för fel på en kollektiv världssyn grundad på tanken att vi finns till för att ha det så bra vi kan. Vår uppgift borde vara att sopa framför egen dörr, liksom att inrätta tillvaron på ett så angenämt sätt som möjligt, snarare än att ta avstånd från verkligheten och gräva ner oss i underkastelse för att vårda vår nedärvda skuld. Tar du emot budskapet om skuld+lidande+oaktivitet (avståndstagande) så genererar du välfärd och makt för prästerskapet och överheten.

 • @rob
  Definitionen på ordet konspirationen innebär att en grupp konspiratörer sluter sig samman och i hemlighet gör en plan som får konsekvenser för dem själva och för de som inte är invigda i planen.

  D.v.s. när en sanning om en konspiration uppenbarar sig genom deduktion, vilket innebär uteslutning av andra förklaringar, så kallas den ofta, i detta sammanhang, för en “konspirationsteori”.

  Om själva konspirationen som avslöjas är destruktiv för majoriteten så är det civilkurage att avslöja den och därefter försöka stoppa den!

  Orsaken till inflationen av teorier om konspirationer är att vi befinner oss i en fiktiv värld som bygger på propaganda och indoktrinering genom falsk bevisföring. Bara USA har runt sex millioner anställda som arbetar på heltid med att upprätthålla denna fiktiva värld. Problemet för oppositionen är att den är infiltrerad och till stora delar kontrollerad.

  Sexor och porrbilder i Disney filmer är exempel på påverkan genom psykologisk sublim kontroll där syftet ofta är att dra ner den allmänna moralen i depravering och perversitet.

  Ett exempel på en konspiration är New World Order, NWO, där konspirationens syfte är ett maktövertagande av världen som innefattar skarp depopulering av jordens befolkning där alla förtäckta medel synes vara tillåtna men där än så länge storskaliga uppenbara folkmord inte är godkända. Allt detta för att tillgodogöra den yppersta elitens vision om bättre liv dem själva.

  Om depopulering skulle vara nödvändigt, låt oss diskutera detta öppet och komma fram till rätt åtgärder, förslagsvis ett krig mot fattigdomen.

  Min fråga är: Tycker Du det är värt att göra motstånd mot en sådan konspiration?

  Om svaret är ja, så är du inte en konspirationsteoretiker men snarare en person med civilkurage som tar ställning till ett underlag av fakta vilka härletts genom deduktion.

  Om svaret är nej, så saknar du empati och kan jämställas med en psykopat eller så är det dags att vakna upp. Den bästa slaven är en ovetande och lycklig slav.

  GOD JUL

 • Är det inte en ganska splittrande inställning att all information vi får skulle vara skapad för att leda oss mot vårt eget fördärv men “deras” framgång? Att inte kunna lita på någon skapar ju inte precis ett organiserat folk.

  Visst ska vi ställa oss frågande till att vissa tjänar på andras misär, men att i samma veva säga att allt du ser omkring dig är en illusion känns ju lite som en ny religion. Ni är de enda som ser sanningen. Den enda stora konspirationen jag ser i detta är den vi spelar upp för oss själva, nämligen den att vi är oförmögna att förändra vår värld.

  Ni som hejar på dessa konspirationsteorier, ni bör ju förstå att det ni gör är att trycka ner folk i skorna, där de sedan uppmanas till att leta efter sexor eller porrbilder i disneyfilmer.

 • Dom borde säga det riktiga ordet konspirations fakta. All fakta finns ju i deras böcker o elitisterna skryter om det öppet tex att vi närmar oss en ny världsordning. Dom säger det öppet vi behöver en ny order o tex JFK tal när han talade till folket om faran med det industriella militära komplexet o att han hade skrivit en lag på att avskaffa federal reserve act.

  • Nu senast hetsar Aftonbladets ledare mot kolloidalt silver och svamlar om kvacksalveri och att det rör sig om “toppen av ett isberg”, ha ha ha!

  • Skriv till artikelförfattaren vad du tycker om deras inställning. Jag gjorde det när en av deras
   skribenter , Clas Svahn , driftade sig till att skrocka om 9/11. Du får ju räkna med övervägande “goddag yxskaft”-svar men det viktiga är att dom inte står oemotsagda.

 • Att man vill förbjuda Sions Vises Protokoll handlar inte om “antisemitisk propaganda” fast man vill ju förstås få det att låta så.

  Anledningen till att man inte vill att folk ska läsa denna text är att det står många sanningar där. Saker som skrevs för 100 år sedan som vi nu ser blir verklighet. Läs till exempel följande från protokoll nr 13:

  “För att massorna själva inte skall tänka ut något, skall vi distrahera dem med underhållning, lekar, spel, lidelser, nöjen. Snart skall vi genom pressen föreslå tävlingar i konst och allt slags sport. Dessa intressen kommer slutligen att avleda deras sinnena från alla slags frågor där vi finge bekämpa dem. I det att människorna allt mer avvänjes från självständigt tänkande, kommer de att tala allt mer som vi, emedan endast vi kommer att utstaka nya tankeriktningar … naturligtvis genom sådana personer som inte skall misstänkas vara i maskopi med oss.”

  Ja just det, många sitter och tittar på underhållning, tävling i musik, dans m.m och läser dagstidningar som styr hur vi ska tänka.

  Protokoll nummer 20 tar bland annat upp hur de ska förstöra ekonomin för folk och och även hela länder. Ett smakprov här nedan:

  “Kapitalets stagnation. Vi har framkallat ekonomiska kriser hos gojerna helt enkelt genom att dra bort pengar ur cirkulationen. Enorma kapitalstagnationer framkallade på detta sätt har tvingat staterna att vända sig till andra stater och ansöka om lån. Räntebetalningarna för dessa lån tynger på storfinanserna och har bringat dem i evigt slaveri under kapitalen. Att industrin är koncentrerad till kapitalisternas händer på hemslöjdsidkarnas bekostnad har sugit ut folkens alla krafter och med dem även rikets”

  Och detta sker nu. Vi har brist på pengar i samhället. Människor och länder lånar pengar. Pengar som bankerna tillverkar ur luft, men betalas tillbaka – med riktiga pengar. Många länder har enorma skulder till storbankerna. Lägger man ihop alla skulder blir det enormt mycket pengar. Men var finns alla pengar? Jo hos de som är jätterika, toppen av pyramiden.

  Och krig vill de ha, så här står det i protokoll nr 7:

  “Brytandet av gojernas motstånd genom krig och allmänt världskrig. Varje motstånd måste vi vara i stånd att bemöta med krig genom grannarna till det land som vågar motsätta sig oss. Men om även vår fiendes grannar ämnar ställa sig kollektivt mot oss, så skall vi svara med allmänt världskrig”

  Alltså, det ligger i maktens intresse att hålla Sions vises progokoll borta från folket. Sedan vill jag också tillägga att judefolket är precis lika lurade av illuminati som “gojerna”. Det ligger i maktelitens intresse att sätta folk mot folk att elda judar och ickejudar mot varandra. Illuminati älskar konflikter. Det bästa vi kan göra är att inte spela med i deras ful-spel utan arbeta för att skapa fred istället.

 • Försöker posta kommentaren igen istället:

  “Det här börjar bli tjatigt. VAR kan jag läsa att den är stoppad ”pga pågående juridisk process”. Knappast på adlibrissidan du länkat till. Där står ju bara att den är tillfälligt slut. DNs artikel och intervju med Adlibris motsäger ju istället det du påstår.
  Ja, jag har läst skriften. Den går att hitta på internet. Wikipediaartikeln var ämnad för ruben då den på ett bra sätt belyser dess tillkomst och ger ett sammanhang i den dåtida antisemitiska propagandan.”

 • Biggan,här kommer länken till adlibris :

  http://www.adlibris.com/se/sok?q=sions+vises+protokoll

  Du har missförstått mig,adlibris är inte utsatt för censur men de var tvungna att stoppa försäljingen p.g.a.pågående juridisk prövning,det stor klart och tydligt på deras hemsida.Det var rätt konstigt att du istället för att kolla på adlibris hemsidan som jag föreslåg istället du kollade på wikipedia.Tror du mer på wikipedia än på vad adlibris skriver på sin hemsida ? Vilken text menar du att den är skriven i antisemitisk syfte ? Menar du boken eller vad ? Har du läst boken ? eller du nöjer dig med vad wikipedia skriver.Hoppas att du är medveten att wikipedia är inte felfritt alls,det fylls på av vanliga insändare och inte enbart av experter.Fast dagens många expert är inte mycket att ha heller när då säljer deras åsikter för de som betalar bäst.

 • “Konsporationsteorier” Och det ska komma från DN. Tidningen har ju blivit avslöjade ett par gånger där de öppet manipulerar allmänheten med halva sanningar. Konspirstionsteorier med koppling till antisemitism luktar DN-myter.

 • DN känner sig väl trängda när de fått konkurrens från alternativa media och utländsk media. Misstänker att “kospirationsteorier” används på samma sätt som begreppet “faschist/rasist”, när man helt enkelt vill giftstämla meningsmotståndare eller personer som förmedlar nyheter, som står i strid med DNs världsbild/intressen.

 • @Julius: eh, det var ett märkligt svar. Det är ju du som påstår att adlibris är utsatta för censur och att det pågår en process. När jag undrar var du fått denna information ifrån så tycker du att jag skall fråga Adlibris trots att de i artikeln jag länkat till förklarar att beslutet att plocka bort boken ur sortimentet inte är juridiskt grundat.

  @Ruben: Ja, hela texten är skriven i antisemitiskt syfte och används så även idag. Läs gärna Wikipediaartikeln https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sions_vises_protokoll

 • Biggan,fråga Adlibris,säkert de vet mer om det.Ruben,vem har pratat att förfölja ett folkslag.Läs boken förts sedan avgör själv om innehållet.Det gäller alla också.Hur kan man ha en uppfatning om en bok om man har inte läst det?Bara att media säger och dömer ut en bok som inte politisk korrekt,betyder inte att det stämmer.Idag vi ser många fall där både media och politiker vilseleder befolkningen s.t.ex. i Ukraina fallet.Är man rasist och antisemit om man läser en “förbjuden bok ” ? Hitler också brände en massa böcker som han inte gillade och förföljde de som läste dessa böcker.Ska vi göra samma sak ? Fråga biblioteket,kanske de har boken för utlåning.

 • Om “Sions vises protokoll” inte skulle vara en bluff, så används den tydligen ändå för att göra brott mot de mänskliga rättigheterna. Man använder inte enskilda skrifter för att, förfölja ett folkslag. Behöver man ens tänka på det fortfarande? Jo visst!
  Om “Sions vises protokoll” är en typ av kabal skrift, så är inga vanliga människor inblandade.
  Jag har aldrig hört talas om den tidigare tyvärr, men kollat runt på google.
  Vad vet ni Julius och Biggan om den? Används den som ett skäl att förfölja vanliga judar, som inte ens vet vad det är?

 • Denna titel är borttagen ur sortimentet medan juridisk prövning pågår – det betyder att ingen får sälja det som länge processen pågår,alltså det är förbjudet att sälja.

 • Att de själva inte vill sälja den är ju inte samma sak som de förbjudits att göra det. Var har du fått dessa uppgifter ifrån?

 • All Truth passes thru three stages:
  First, it is ridiculed.
  Second, it is violently opposed.
  Third, it is accepted as self-evident.

  Vi tycks nu gå in i fas # 2.

 • Biggan,om du går in på Adlibris hemsida och skriver in i sökaren Sion vises… sen du får se vad det står där.

 • Artiklarna sätter normerna båda för svenskar i allmänhet och för journalister i synnerhet. Man får veta vad som är ok att tycka och var gränsen går. I artiklarna finns inbäddade varningar som spelar på vår ängslan för utanförskap. Du är väl inte antisemit? DN:s ansats är både normgivande och opinionsbildande avseende rätt tankar och felaktiga tankar.

 • Rasmus Fleischer bablar en massa men kommer inte med några konkreta motbevis mot någon konspirations teori.Han nämner t.ex.Sions vises bok som en pamflet som är bara nonsens men en klart och tydligt fakta är följande.om det är bara nonsens då borde inte Adlibris har lagts med förbud att sälja den svenska översättningen eller hur.Om det är bara påhitt då får alla säga vad de vill men faktum är att Adlibris sålde boken några veckor tills den blev förbjuden att säljas.Ha nämner också 9/11 att konspirations teorier är många men det är bara påhitt.Om det är så då vill jag och många andra att han förklarar hur i hälsike kunde byggnad nr.7 rasa efter 8 timmar utan att den blev träffad av någonting.R.F. nonchalerar också gruppen på 1.200 byggnadsingenörer grupp som kräver att komisionen öppnar igen undersökningarna eftersom den som komisionen kommet med förklaringar håller inte enligt fysiska lagar m.m. Likadant om Monsantos lobbyverksamhet som satsar mer en 50 miljoner $/år i lobbyverksamhet för att få ensamrätt till gjorden alla sed och bekämpningsmedel trots alla alarmerande fakta om GMO.

 • Det här känns som propaganda i mina ögon: “koppla samman något som de flesta vet är fel med en misstro mot etablissemanget så att folk med en misstro mot etablissemanget får dåligt samvete över deras misstro.” Synd för DN att de flesta med misstro mot etablissemanget är smarta nog att ha just det, en misstro mot etablissemanget och en förmåga att kunna dra sina egna slutsatser.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *