DN:s artikelserie om konspirationsteorier av Lotten Wiklund

34
DN om konspirationsteorier med Lotten Wiklund - Skärmdump från DN.se
DN om konspirationsteorier med Lotten Wiklund – Skärmdump från DN.se

NOTERAT. DN Insidan publicerar nu en artikelserie om konspirationsteorier skriven av Lotten Wiklund. I den inledande artikeln presenteras ett ord “konspiracism” som för de flesta är nytt. Ordet sägs höra samman med en viss typ av världsåskådning där bakom varje knut finns ett ont uppsåt.

Lotten Wiklund för samman konspirationstro med nazismen och judehat. Hon skriver bla: “Konspiracism har en lång historia och är traditionellt djupt sammanflätad med antisemitismen”.

Vi får se hur många artiklar det blir innan DN:s redaktion känner sig nöjda.

2013-05-14: ”Vad skulle jag göra om familjen blev zombier?
2013-05-14: Kända personer med paranoida föreställningar.
2013-05-14: Hjärnan försöker upptäcka konspirationer
2013-05-13: Några vanliga konspirationsteorier
2013-05-13: ”Konspirationsteorier ska kritiseras – fast ödmjukt”

Sammanställning: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

34 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
bjornqvist
Gäst
29 december 2014 kl 00:19

Bäste Lotten Wiklund, jag lyssnade häromdagen på ett anförande av zoologen Sverre Sjölander. Han talade om hur vi människor uppfattar verkligheten omkring oss och sa att vi inte är kapabla att göra det eftersom våra sinnen är inriktade på att fånga det som vi bäst behöver för vår överlevnads skull – inte för att kunna förstå vad verkligheten är. Människans hjärna tolkar enbart det som våra sensorer (sinnen) uppfattar. Det går inte att kategorisera något av det som vi känner med våra sinnen på ett vetenskapligt sätt eftersom det är omöjligt att förklara vad exempelvis ljud, smak, lukt eller ljus är för något – för någon som inte har ett sådant sinne. Allt som vi uppfattar med våra sinnen är mer eller mindre hallucinationer av verkligheten, vars grad varierar från person till person. De som råkar hallucinera i god överensstämmelse med verkligheten är de som överlever längst. Dessa människor är ”i resonans med verkligheten” men de är inte bara bra på att överleva utan även på att föröka sig. Enligt evolutionen är vår största drivkraft att föröka oss och vinnaren är de som förökar sig mest. Livets mening eller målet att finnas till är (enligt evolutionsläran) att föröka sig i så stor utsträckning som möjligt, för att kunna ta över och på det viset kunna härska över andra människor och djur, med sämre hallucinationsförmåga dvs. varelser med låg överlevnadsförmåga. Människor som kan kategoriseras som goda överlevare torde även bisitta förmågan att avgöra vad som är korrekt och vad som är inkorrekt. En bra konspiration eller ”klassisk konspirationsteori” kan ses som ett ämne som kan vara svårt att få grepp om, eftersom de orsakar mycket huvudbry vid diskussioner ofta i media. Gamla människor som haft många älskare och därtill många barn, är de som är bäst lämpade att avgöra vad som är relevant och vad som är fantasifoster, enligt evolutionsläran/Sverre Sjölander. Människor som har dålig resonans med verkligheten är exempelvis soldater. Åren 1914-1918 och åren 1939-1945 föreföll världen i stort att ha ett överflöd av individer med dålig verklighetsuppfattning eftersom många unga dog då. År 2001 den 9 september befann sig många människor med låg verklighetsuppfattning i de två tvillingtornen i New York, men en närliggande brandstation var även belamrade med denna människotyp. En av dem som utmärkte sig mest av dessa (brandsoldater) var gruppen som gick upp först och skulle bedöma hur mycket resurser som krävdes för att släcka branden… Read more »

Birgitta
Birgitta
Gäst
25 december 2014 kl 16:59

Det är viktigt att vi som tillhör De andra, dvs som står utanför etablissemanget, är vakna och gör våra röster hörda för konspirationer mot oss. Vi kan inte förvänta oss att de sk “intellektuella” ska försvara oss från övergrepp då de, enligt sociologen Ellul, tillhör samhällets mest lättmanipulerade grupp. Vi måste därför ta saken i egna händer och försvara oss mot politiska manipulationer, vilket bl a görs genom att lyssna av individer som kan se förbi massiv propaganda. Vi bör också se upp för NGO:s då de infiltrerats av kapitalet och kommit att bli en del av det och dem som de säger sig bekämpa. Ett talande exempel ges av Unilevers regissering av användningen av palmolja – människors hälsa skulle äventyras genom att de skulle välja animaliskt fett istället för deras vegetabiliska oljor och margariner….

http://www.klimatupplysningen.se/2014/08/14/propagandans-makt/

nypon
nypon
Gäst
24 december 2014 kl 23:45

“Min fråga är: Tycker Du det är värt att göra motstånd mot en sådan konspiration?”

Föredrar ostånd i stället för motstånd.

Som “man” brukar säga:

resistance is futile <> motstånd är meningslöst

pga. att det i sig är våld, och göder det som man tror sig “bekämpa”.

Ostånd, då kan det bli medstånd genteför det goda.

Tyvärr.

Rascasse
Gäst
Reply to  nypon
25 december 2014 kl 12:37

@Nypon
Motaktion eller ingen aktion alls, båda kan fungera. Du ska få en pärla i julklapp av mig, läser den just nu med stort intresse, avhandlar tiden 1800 BC till 1000 AD i antika Mellanöstern och Egypten. Heter Monsters of Babylon och släpptes för någon vecka sedan. http://www.bamboo-delight.com/item_13.htm.

nypon
nypon
Gäst
Reply to  Rascasse
25 december 2014 kl 20:02

Ja Void, de där böckerna är nog väldigt bra, på sitt sätt. Jag har faktiskt varit där tidigare och läst på lite – då mest om något som jag tror hette Viking… – och det är också från den tidsramen, som du skrev. För jag tycker det är något man kan studera, om man nu vill ägna sig åt sådant… principer – det som blivit bokstäver, dess relation till former, kroppen, symboler, makrokosmos, etc. Då blir det att “studera” det vertikala – motsatsen är ju så klart att studera det horisontella – och det är just vad folk som lite felaktigt kallar sig för vakna gör – de gräver i kaninhålet, men vet inte vad kaninhålet är.

Så de tror att det alltid är “andra” som konspirerat och konspirerar mot dom. Förstår man principer, lagen, då inser man nog mer och mer… att det där man/mänskligheten får möta i omständigheter är vad vi själva skapat genom vårt eget förfall – det är vårt monster, då vi inte följde mönster — det ovan, himlen, lagen, gud, och med andra namn. Motståndet MOT något fungerar inte, då man bara är här på grund av sin egen “skuld”, så man ska inte skylla på andra. Vem som är inom “etablissemang” skiftar genom tiden, genom våra olika tidigare liv.

Rascasse
Gäst
Reply to  nypon
26 december 2014 kl 11:17

Din julklapp har gott om horisontella insikter invävda i vertikala dito, bildande en 3D matris med tidsdimension. Du nämner, “skuld”, menar du arvssynden, den att hela mänskligheten är skuldbelastad p.g.a. att Adam och Eva vågade smaka kunskapens äpple och därför blev förvisade från Eden? Att allt motstånd därmed skulle vara lönlöst därför att vi alla är behäftade med denna skuld känns som en mycket ologisk slutledning. Kunskapen som Adam och Eva förvärvade borde ju kunna användas till något konstruktivt och aktivt, jämfört med åsikten att kunskapen bara var till fördärv? Det senare, det budskap som bibeln levererar, budskapet om kunskap som skuld adderat med det om evigt lidande är lika med vad som fyllt kollekthåvarna, till prästernas stora glädje, genom alla tider. Eller är skuld något annat, t.ex. empati och frånvaro av likgiltighet. Vad är det för fel på en kollektiv världssyn grundad på tanken att vi finns till för att ha det så bra vi kan. Vår uppgift borde vara att sopa framför egen dörr, liksom att inrätta tillvaron på ett så angenämt sätt som möjligt, snarare än att ta avstånd från verkligheten och gräva ner oss i underkastelse för att vårda vår nedärvda skuld. Tar du emot budskapet om skuld+lidande+oaktivitet (avståndstagande) så genererar du välfärd och makt för prästerskapet och överheten.

Rascasse
Gäst
24 december 2014 kl 12:17

@rob
Definitionen på ordet konspirationen innebär att en grupp konspiratörer sluter sig samman och i hemlighet gör en plan som får konsekvenser för dem själva och för de som inte är invigda i planen.

D.v.s. när en sanning om en konspiration uppenbarar sig genom deduktion, vilket innebär uteslutning av andra förklaringar, så kallas den ofta, i detta sammanhang, för en “konspirationsteori”.

Om själva konspirationen som avslöjas är destruktiv för majoriteten så är det civilkurage att avslöja den och därefter försöka stoppa den!

Orsaken till inflationen av teorier om konspirationer är att vi befinner oss i en fiktiv värld som bygger på propaganda och indoktrinering genom falsk bevisföring. Bara USA har runt sex millioner anställda som arbetar på heltid med att upprätthålla denna fiktiva värld. Problemet för oppositionen är att den är infiltrerad och till stora delar kontrollerad.

Sexor och porrbilder i Disney filmer är exempel på påverkan genom psykologisk sublim kontroll där syftet ofta är att dra ner den allmänna moralen i depravering och perversitet.

Ett exempel på en konspiration är New World Order, NWO, där konspirationens syfte är ett maktövertagande av världen som innefattar skarp depopulering av jordens befolkning där alla förtäckta medel synes vara tillåtna men där än så länge storskaliga uppenbara folkmord inte är godkända. Allt detta för att tillgodogöra den yppersta elitens vision om bättre liv dem själva.

Om depopulering skulle vara nödvändigt, låt oss diskutera detta öppet och komma fram till rätt åtgärder, förslagsvis ett krig mot fattigdomen.

Min fråga är: Tycker Du det är värt att göra motstånd mot en sådan konspiration?

Om svaret är ja, så är du inte en konspirationsteoretiker men snarare en person med civilkurage som tar ställning till ett underlag av fakta vilka härletts genom deduktion.

Om svaret är nej, så saknar du empati och kan jämställas med en psykopat eller så är det dags att vakna upp. Den bästa slaven är en ovetande och lycklig slav.

GOD JUL

rob
rob
Gäst
24 december 2014 kl 00:15

Är det inte en ganska splittrande inställning att all information vi får skulle vara skapad för att leda oss mot vårt eget fördärv men “deras” framgång? Att inte kunna lita på någon skapar ju inte precis ett organiserat folk.

Visst ska vi ställa oss frågande till att vissa tjänar på andras misär, men att i samma veva säga att allt du ser omkring dig är en illusion känns ju lite som en ny religion. Ni är de enda som ser sanningen. Den enda stora konspirationen jag ser i detta är den vi spelar upp för oss själva, nämligen den att vi är oförmögna att förändra vår värld.

Ni som hejar på dessa konspirationsteorier, ni bör ju förstå att det ni gör är att trycka ner folk i skorna, där de sedan uppmanas till att leta efter sexor eller porrbilder i disneyfilmer.

Fredrik
Fredrik
Gäst
12 november 2014 kl 01:04

Dom borde säga det riktiga ordet konspirations fakta. All fakta finns ju i deras böcker o elitisterna skryter om det öppet tex att vi närmar oss en ny världsordning. Dom säger det öppet vi behöver en ny order o tex JFK tal när han talade till folket om faran med det industriella militära komplexet o att han hade skrivit en lag på att avskaffa federal reserve act.

Cosmos
Cosmos
Gäst
Reply to  Fredrik
12 november 2014 kl 01:23

Nu senast hetsar Aftonbladets ledare mot kolloidalt silver och svamlar om kvacksalveri och att det rör sig om “toppen av ett isberg”, ha ha ha!

solveig12
Gäst
11 november 2014 kl 12:08

Jag blir så irriterad över DN:s artiklar men de går ju inte att kommentera

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  solveig12
11 november 2014 kl 15:10

Skriv till artikelförfattaren vad du tycker om deras inställning. Jag gjorde det när en av deras
skribenter , Clas Svahn , driftade sig till att skrocka om 9/11. Du får ju räkna med övervägande “goddag yxskaft”-svar men det viktiga är att dom inte står oemotsagda.

MA
MA
Gäst
19 maj 2014 kl 00:50

Att man vill förbjuda Sions Vises Protokoll handlar inte om “antisemitisk propaganda” fast man vill ju förstås få det att låta så. Anledningen till att man inte vill att folk ska läsa denna text är att det står många sanningar där. Saker som skrevs för 100 år sedan som vi nu ser blir verklighet. Läs till exempel följande från protokoll nr 13: “För att massorna själva inte skall tänka ut något, skall vi distrahera dem med underhållning, lekar, spel, lidelser, nöjen. Snart skall vi genom pressen föreslå tävlingar i konst och allt slags sport. Dessa intressen kommer slutligen att avleda deras sinnena från alla slags frågor där vi finge bekämpa dem. I det att människorna allt mer avvänjes från självständigt tänkande, kommer de att tala allt mer som vi, emedan endast vi kommer att utstaka nya tankeriktningar … naturligtvis genom sådana personer som inte skall misstänkas vara i maskopi med oss.” Ja just det, många sitter och tittar på underhållning, tävling i musik, dans m.m och läser dagstidningar som styr hur vi ska tänka. Protokoll nummer 20 tar bland annat upp hur de ska förstöra ekonomin för folk och och även hela länder. Ett smakprov här nedan: “Kapitalets stagnation. Vi har framkallat ekonomiska kriser hos gojerna helt enkelt genom att dra bort pengar ur cirkulationen. Enorma kapitalstagnationer framkallade på detta sätt har tvingat staterna att vända sig till andra stater och ansöka om lån. Räntebetalningarna för dessa lån tynger på storfinanserna och har bringat dem i evigt slaveri under kapitalen. Att industrin är koncentrerad till kapitalisternas händer på hemslöjdsidkarnas bekostnad har sugit ut folkens alla krafter och med dem även rikets” Och detta sker nu. Vi har brist på pengar i samhället. Människor och länder lånar pengar. Pengar som bankerna tillverkar ur luft, men betalas tillbaka – med riktiga pengar. Många länder har enorma skulder till storbankerna. Lägger man ihop alla skulder blir det enormt mycket pengar. Men var finns alla pengar? Jo hos de som är jätterika, toppen av pyramiden. Och krig vill de ha, så här står det i protokoll nr 7: “Brytandet av gojernas motstånd genom krig och allmänt världskrig. Varje motstånd måste vi vara i stånd att bemöta med krig genom grannarna till det land som vågar motsätta sig oss. Men om även vår fiendes grannar ämnar ställa sig kollektivt mot oss, så skall vi svara med allmänt världskrig” Alltså, det ligger i maktens intresse att… Read more »

Biggan
Biggan
Gäst
17 maj 2014 kl 23:34

Försöker posta kommentaren igen istället:

“Det här börjar bli tjatigt. VAR kan jag läsa att den är stoppad ”pga pågående juridisk process”. Knappast på adlibrissidan du länkat till. Där står ju bara att den är tillfälligt slut. DNs artikel och intervju med Adlibris motsäger ju istället det du påstår.
Ja, jag har läst skriften. Den går att hitta på internet. Wikipediaartikeln var ämnad för ruben då den på ett bra sätt belyser dess tillkomst och ger ett sammanhang i den dåtida antisemitiska propagandan.”

Biggan
Biggan
Gäst
17 maj 2014 kl 08:07

Varför fastnar min kommentar ovan?

Julius
Julius
Gäst
16 maj 2014 kl 16:48

Biggan,här kommer länken till adlibris :

http://www.adlibris.com/se/sok?q=sions+vises+protokoll

Du har missförstått mig,adlibris är inte utsatt för censur men de var tvungna att stoppa försäljingen p.g.a.pågående juridisk prövning,det stor klart och tydligt på deras hemsida.Det var rätt konstigt att du istället för att kolla på adlibris hemsidan som jag föreslåg istället du kollade på wikipedia.Tror du mer på wikipedia än på vad adlibris skriver på sin hemsida ? Vilken text menar du att den är skriven i antisemitisk syfte ? Menar du boken eller vad ? Har du läst boken ? eller du nöjer dig med vad wikipedia skriver.Hoppas att du är medveten att wikipedia är inte felfritt alls,det fylls på av vanliga insändare och inte enbart av experter.Fast dagens många expert är inte mycket att ha heller när då säljer deras åsikter för de som betalar bäst.

Biggan
Biggan
Gäst
16 maj 2014 kl 10:16

Varför förhandsmodereras mina inlägg helt plötsligt?

Liz
Liz
Gäst
16 maj 2014 kl 08:28

“Konsporationsteorier” Och det ska komma från DN. Tidningen har ju blivit avslöjade ett par gånger där de öppet manipulerar allmänheten med halva sanningar. Konspirstionsteorier med koppling till antisemitism luktar DN-myter.

Liz
Liz
Gäst
16 maj 2014 kl 08:21

DN känner sig väl trängda när de fått konkurrens från alternativa media och utländsk media. Misstänker att “kospirationsteorier” används på samma sätt som begreppet “faschist/rasist”, när man helt enkelt vill giftstämla meningsmotståndare eller personer som förmedlar nyheter, som står i strid med DNs världsbild/intressen.

Biggan
Biggan
Gäst
16 maj 2014 kl 07:21

@Julius: eh, det var ett märkligt svar. Det är ju du som påstår att adlibris är utsatta för censur och att det pågår en process. När jag undrar var du fått denna information ifrån så tycker du att jag skall fråga Adlibris trots att de i artikeln jag länkat till förklarar att beslutet att plocka bort boken ur sortimentet inte är juridiskt grundat.

@Ruben: Ja, hela texten är skriven i antisemitiskt syfte och används så även idag. Läs gärna Wikipediaartikeln https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sions_vises_protokoll

Julius
Julius
Gäst
16 maj 2014 kl 00:13

Biggan,fråga Adlibris,säkert de vet mer om det.Ruben,vem har pratat att förfölja ett folkslag.Läs boken förts sedan avgör själv om innehållet.Det gäller alla också.Hur kan man ha en uppfatning om en bok om man har inte läst det?Bara att media säger och dömer ut en bok som inte politisk korrekt,betyder inte att det stämmer.Idag vi ser många fall där både media och politiker vilseleder befolkningen s.t.ex. i Ukraina fallet.Är man rasist och antisemit om man läser en “förbjuden bok ” ? Hitler också brände en massa böcker som han inte gillade och förföljde de som läste dessa böcker.Ska vi göra samma sak ? Fråga biblioteket,kanske de har boken för utlåning.

ruben
ruben
Gäst
15 maj 2014 kl 22:48

Om “Sions vises protokoll” inte skulle vara en bluff, så används den tydligen ändå för att göra brott mot de mänskliga rättigheterna. Man använder inte enskilda skrifter för att, förfölja ett folkslag. Behöver man ens tänka på det fortfarande? Jo visst!
Om “Sions vises protokoll” är en typ av kabal skrift, så är inga vanliga människor inblandade.
Jag har aldrig hört talas om den tidigare tyvärr, men kollat runt på google.
Vad vet ni Julius och Biggan om den? Används den som ett skäl att förfölja vanliga judar, som inte ens vet vad det är?

Biggan
Biggan
Gäst
15 maj 2014 kl 22:29

@Julius: Var kan jag läsa mer om denna process som pågår? Vem är det som driver den? Staten? Vilka skulle vara åtalspunkterna?

Enligt denna länken anser adlibris att den är juridiskt OK. http://mobil.dn.se/kultur-noje/antisemitisk-propaganda-pa-svenska-boksajter/

Julius
Julius
Gäst
15 maj 2014 kl 21:56

Denna titel är borttagen ur sortimentet medan juridisk prövning pågår – det betyder att ingen får sälja det som länge processen pågår,alltså det är förbjudet att sälja.

Biggan
Biggan
Gäst
15 maj 2014 kl 21:51

Att de själva inte vill sälja den är ju inte samma sak som de förbjudits att göra det. Var har du fått dessa uppgifter ifrån?

Red
Red
Gäst
15 maj 2014 kl 21:13

Norsk TV visade den 6 maj 2014 ett pilotavsnitt «Operasjon konspirasjon» som kan leda till en hel TV- serie om konspirationer om pilotavsnittet fick många tittare:
http://www.tv2.no/2014/05/06/underholdning/tvlab/tv-lab/5545935

Red
Red
Gäst
15 maj 2014 kl 20:40

Kan stämma, att vi är i fas 2 nu och det blir säkert värre innan det blir bättre.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
15 maj 2014 kl 20:03

All Truth passes thru three stages:
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident.

Vi tycks nu gå in i fas # 2.

Julius
Julius
Gäst
15 maj 2014 kl 19:58

Biggan,om du går in på Adlibris hemsida och skriver in i sökaren Sion vises… sen du får se vad det står där.

Biggan
Biggan
Gäst
15 maj 2014 kl 18:51

Vem menar du skulle ha utfärdat förbudet att sälja Sions vises protokoll? Svenska staten?

Red
Red
Gäst
15 maj 2014 kl 18:07

Artiklarna sätter normerna båda för svenskar i allmänhet och för journalister i synnerhet. Man får veta vad som är ok att tycka och var gränsen går. I artiklarna finns inbäddade varningar som spelar på vår ängslan för utanförskap. Du är väl inte antisemit? DN:s ansats är både normgivande och opinionsbildande avseende rätt tankar och felaktiga tankar.

Julius
Julius
Gäst
15 maj 2014 kl 17:17

Rasmus Fleischer bablar en massa men kommer inte med några konkreta motbevis mot någon konspirations teori.Han nämner t.ex.Sions vises bok som en pamflet som är bara nonsens men en klart och tydligt fakta är följande.om det är bara nonsens då borde inte Adlibris har lagts med förbud att sälja den svenska översättningen eller hur.Om det är bara påhitt då får alla säga vad de vill men faktum är att Adlibris sålde boken några veckor tills den blev förbjuden att säljas.Ha nämner också 9/11 att konspirations teorier är många men det är bara påhitt.Om det är så då vill jag och många andra att han förklarar hur i hälsike kunde byggnad nr.7 rasa efter 8 timmar utan att den blev träffad av någonting.R.F. nonchalerar också gruppen på 1.200 byggnadsingenörer grupp som kräver att komisionen öppnar igen undersökningarna eftersom den som komisionen kommet med förklaringar håller inte enligt fysiska lagar m.m. Likadant om Monsantos lobbyverksamhet som satsar mer en 50 miljoner $/år i lobbyverksamhet för att få ensamrätt till gjorden alla sed och bekämpningsmedel trots alla alarmerande fakta om GMO.

Kris
Kris
Gäst
15 maj 2014 kl 16:19

Det här känns som propaganda i mina ögon: “koppla samman något som de flesta vet är fel med en misstro mot etablissemanget så att folk med en misstro mot etablissemanget får dåligt samvete över deras misstro.” Synd för DN att de flesta med misstro mot etablissemanget är smarta nog att ha just det, en misstro mot etablissemanget och en förmåga att kunna dra sina egna slutsatser.

Anonym
Anonym
Gäst
Reply to  Kris
11 november 2014 kl 20:55

Precis! Dessutom vet väl de flesta att Svd’s ägare sitter med i Bilderbergargruppen?