Folkhälsomyndigheten: Allt fler unga får stroke

publicerad 13 maj 2014
- av NewsVoice
Stroke, bild: Strokcenter.org

Stroke,   bild: Strokcenter.orgAllt fler unga männiksor drabbas av stroke enligt Folkhälsomyndigheten. Trenden började på mitten av 1990-talet och gäller både kvinnor och män. "Ökningen i den här åldern är oroande", säger myndigheten, som inte kan förklara ökningen.

Förstagångsinsjuknandet i stroke bland män i åldern 35-44 år har ökat med 18% sedan mitten av 90-talet. Bland kvinnor i samma ålder är ökningen 16% under samma period.

Ökningen i den här åldern är oroande. Det får ofta förödande konsekvenser för den drabbade och deras anhöriga. De har ofta barn och familjer som påverkas. Det är oklart vad ökningen beror på, säger Inger Heimerson på Folkhälsomyndigheten som arbetar med rapporten.

Källa, SVT: Oroande ökning av stroke bland unga | Bild: Strokecenter.org