Mats Sederholm: Hur mycket kan man hata Putin?

publicerad 19 maj 2014
- Mats Sederholm
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Har ni förstått hur mycket ni måste hata Ryssland nu? Är ni klara över vilken jäkla bandit Putin är? Det borde ni vara. Svenska massmedia har kört en av de mest intensiva propagandakampanjer jag varit med om. Som om det vore krig. Nästan dagligdags klämmer man fram någonting nytt negativt om Ryssland.

Text: Mats Sederholm | Foto ovan: Vladimir Putin,  Russian Presidential Press and Information Office, Wikimedia Commons

Infallsvinklarna är oändliga, deras media sysslar med propaganda, Putin är en brottsling, ukrainarna kämpar ju bara för demokrati och att komma närmare EU och så vidare. Man gör nära reportage inifrån Ukraina, men nästan ALLTID med antiryska toner i botten.

Att denna propagandastorm, som alldeles säkert pågår i hela västvärlden, till sist får effekt är inte svårt att förstå. För er som såg på Eurovisionsschlagern blev det uppenbart då publiken i Köpenhamn buade ut de ryska sångerskorna. Det kändes billigt, fåraktigt och som om man befann sig i Nordkorea där människor upprepar sina åsikter innantill och från ett givet manus.

Våra parlamentariska demokratier leker sina egna lekar, de spelar bordspel om vår värld. Ukraina har varit föremål för västerländska och ryska imperiefasoner under många år. Media får människor att tro att befolkning och makthavare är ett. Det är bland annat därför som media är med och lyckas få människor att tro att krig är rättfärdigade. Tjänstemannen i Uppsala ska plötsligt mörda tjänstemannen i Leningrad, vi är ju i krig. Vilka vi? Redaktören och den politiska kast han talar för är i krig med en annan politisk kast i ett annat land. Flagga mot flagga blir till folk mot folk.

Viktor Janukovytj vann presidentvalet i Ukraina 2004, men valet godkändes inte eftersom man ansåg att det var riggat. I omvalet vann Viktor Jusjtjenko. Västvärlden och våra media pumpade in de gamla vanliga klyschorna om ukrainarnas längtan efter västvärldens öppenhet och demokrati. För övrigt anses nästan alla val utanför väst, som inte faller i västs smak, som drabbade av valfusk.

George Soros World_Economic_Forum Annual Meeting 2011Det visade sig att den amerikanska regeringen och en rad amerikanska organisationer och tankesmedjor med bland annat finansmannen George Soros låg bakom upproret och den så kallade Oranga revolutionen i Ukraina 2004 och 2010 vann plötsligt den förhatliga Janukovytj presidentvalet. De ukrainska ropen efter vår förnämliga västvärld var plötsligt helt bortflugna.

Foto på George Soros, Wikimedia Commons

Och nu är det dags igen. Åter vajar EU-flaggorna överallt i Kiev om man får tro på våra västerländska media. Ropen efter att få vara med i EU slås ner av dessa ryska banditer som intrigerar och manipulerar. Allt ackompanjerat och kryddat med regnbågsprotester, Pussy Riot och gammal rysskräck och att Sverige kan bli invaderat när som helst. Och även i Vitryssland så drömmer man om att få tillhöra Europa.

image.axdMen enligt den tyska tidningen Bild som i sin tur fått uppgifter från den tyska säkerhetstjänsten BND så har 400 amerikanska soldater från för detta Blackwater befunnits sig på plats i kampen mot ryska separatister och med stöd av den amerikanska underrättelsetjänsten. Inte ett ljud i svenska media!

I Europa väntar våra banker och politiker på att få låna ut pengar till Ukraina. De gamla EU-lånen och IMF-programmen som erövrat Grekland och kört ner landet i en kollektiv självmordstämning ska nu erövra ukrainarna också. Det nya kolonialvapnet byggt på pengar som inte finns, på en ohelig allians mellan folkvalda politiker, bankirer och kreditvärderingsinstitut ska föra ukrainarna från en härskarstruktur till en annan. Staten lånar pengar, staten skär ner på de offentliga utgifterna, livet för de värst drabbade människorna i samhället blir värre och sedan återför man problemen med återbetalningarna till befolkningen så att politiker och bankirer kan gå fria. Välkommen till vilda västern, det fria Europa där all makt utgår ifrån folket. Ja, vilket spektakel!

Besvikelsen och ifrågasättandet av den västerländska demokratin fortsätter överallt. Aldrig förut har jag läst och hört så mycket kritiskt om exempelvis kapitalism. Och media och politiker kan inte längre blunda. Vad som nu händer är också enligt välbekant maner och enligt de gamla strategierna. Missnöjet hos befolkningen gentemot etablissemanget demoniseras och återförs till extremism.

Ordet populism eller “högerextrema krafter” är det senaste retoriska verktyget för att underkänna all form av grundläggande samhällskritik. Självklart finns det sådana extremkrafter med allt möjligt klet som invandrarfientlighet, protektionism och till och med nazism.

Men de bästa lögnerna och de bästa retoriska strategierna är när du kan använda laddade ord till att täcka över hjärtliga och uppriktiga demokratiska åsikter och en längtan bort från denna dystopiska samhällsutveckling som i sin helhet aldrig någonsin tas upp av våra politiker eller våra media.

DN konspirationsteorier med Lotten WiklundI sin senaste artikelserie om konspirationsteorier i DN blandar skribenten Lotten Wiklund ihop sin egen gryta av vaccinkritiker, antisemiter, paranoida föreställningar och så vidare. Självklart tas ifrågasättandet av 9/11 upp och fortfarande efter 13 år så har inga svenska media vågat bemöta tusentals professionella arkitekter och ingenjörer som utan att teoretisera om alternativa teorier eller vilka som låg bakom, enkelt ifrågasätter de tekniska omständigheterna.

Den gamla världens förlorade grepp om folkopinioner och nya utmanande ifrågasättanden av våra samhällen kommer att skapa ännu hårdare, ännu mer skoningslösa lögner, fulare fulretorik och mer mörkning av vad som sker i vår värld. Människor eller grupper av människor som är rädda – i det här fallet politiker, media underrättelsetjänster med flera – blir alltid farliga.

Att protestera mot gällande paradigm kan göras med olika uppsåt. Jag såg Stefan Jarls senaste dokumentär “Godheten”. Den var ok, men inte mycket mer. Den lockar säkert en hel del gamla gråsossar och vänsterradikaler men förde inte in någonting nytt i debatten.
Gamla tal av Palme, låten “Falsk matematik” med Peps, en ” talking head” som gräver sig ner i ekonomiskt fikonspråk och femtio minuter in i programmet innan första kvinnan fick komma till tals, gjorde mig besviken. Tommy Berggren är lysande, men när han och reportageteamet passerade förbi Brunkebergs torg och Occupy Stockholm så var det uppenbart att de tillhör en gammal värld som aldrig någonsin mer kommer att uppstå.

Men dokumentären fyller ändå ett viktigt syfte, att fortsätta spräcka illusionen om vårt förnämliga samhälle och att en annan värld måste till.

Låt oss plocka gamla tiders russin såsom, samhörighet, tid för varandra, empati, integritet, hederlighet, en moralisk patos och plantera om dem i en ny verklighet.

Text: Mats Sederholm


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ingemar Ljungqvist skrev ovan 2014-05-20 11:26 att “Jag är speciellt intresserad av de krav IMF har på Ukraina för att öppna Ukraina på vid gavel för GMO-grödor i stor skala (precis vad som skedde med Irak). Detta borde kunna kontrolleras mot IMFs villkor för Ukraina.” Och “Faktaisamlandet är viktigare än att diskutera och tro sig veta.” Instämmer, och tillägger att det är av intresse att förhålla sig till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som inför de som anses ha rätt lojalitetsklassning förekommer bakom slutna dörrar. Motiv och policys som “givetvis” förnekas utanför dessa kretsar. Medan det däremot är ganska ointressant att förhålla sig till snömoset i media.

  Det senare kan rentav spela handelssystemet i händerna, för mycket talar för att de behöver en ny fiende för att kitta samman resten av samhället. Och vilken bättre fiende då än att marginalisera en del av den egna befolkningen, den del av befolkningen som man har alienerat? Systemets transformering av dig till den nya fienden att enas mot kan du själv dock föregripa genom att vägra spela dem i händerna utan istället förhålla dig fullkomligt rationellt till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som i verkligheten ligger bakom inte minst brohuvudet mot och expansionsplanerna mot Eurasien.

  Jmf. här även mina kommenterar i andra trådar 2015-05-04 01:46 (detta är en länk) samt 2015-05-03 16:20 (detta är en länk).

  Skitsnack botas inte genom mer snack, utan genom att göra något. Inkl. genom att ställa intelligenta frågor till ansvariga. Och genom att bemöta de FAKTISKA motiven, inte propagandan. Den senare kan lugnt ignoreras såsom irrelevant.

 • Inte särskilt imponerad av din artikel. Ingen djupåkning i det som sker utan referenser till vad andra skrivit. Vem som helst kan plagiera andra tidningars reportage och sätta det i jämförelse med andra skeda händelser runt om i världen. Varför tror du att det skrivs så mycket och negativt om Putin? För att det inte finns annat att skriva om?

 • Ingemar Ljungqvist skrev ovan 2014-05-20 11:26 att “Jag är speciellt intresserad av de krav IMF har på Ukraina för att öppna Ukraina på vid gavel för GMO-grödor i stor skala (precis vad som skedde med Irak). Detta borde kunna kontrolleras mot IMFs villkor för Ukraina.” Och “Faktaisamlandet är viktigare än att diskutera och tro sig veta.” Instämmer, och tillägger att det är av intresse att förhålla sig till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som inför de som anses ha rätt lojalitetsklassning förekommer bakom slutna dörrar. Motiv och policys som “givetvis” förnekas utanför dessa kretsar. Medan det däremot är ganska ointressant att förhålla sig till snömoset i media.

  Det senare kan rentav spela handelssystemet i händerna, för mycket talar för att de behöver en ny fiende för att kitta samman resten av samhället. Och vilken bättre fiende då än att marginalisera en del av den egna befolkningen, den del av befolkningen som man har alienerat? Systemets transformering av dig till den nya fienden att enas mot kan du själv dock föregripa genom att vägra spela dem i händerna utan istället förhålla dig fullkomligt rationellt till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som i verkligheten ligger bakom inte minst brohuvudet mot och expansionsplanerna mot Eurasien.

  Jmf. här även mina kommenterar i andra trådar 2015-05-04 01:46 (detta är en länk) samt 2015-05-03 16:20 (detta är en länk).

  Skitsnack botas inte genom mer snack, utan genom att göra något. Inkl. genom att ställa intelligenta frågor till ansvariga. Och genom att bemöta de FAKTISKA motiven, inte propagandan. Den senare kan lugnt ignoreras såsom irrelevant.

 • Inte särskilt imponerad av din artikel. Ingen djupåkning i det som sker utan referenser till vad andra skrivit. Vem som helst kan plagiera andra tidningars reportage och sätta det i jämförelse med andra skeda händelser runt om i världen. Varför tror du att det skrivs så mycket och negativt om Putin? För att det inte finns annat att skriva om?

 • Nystsad! Sikke en bunke shitt,- om korrupte diktatore.Har myrdet 20% af Tjetjeniens befolkning.
  Rejs hjem med dig!!
  Nato- vi har aldrig truet Rusland. Men hold grænserne.

  Er du en part af Ruslands falske propeganda-maskine!? Tror det.

 • Först – Artikeln är exakt ETT ÅR GAMMAL, så mycket har hänt sedan dess….
  Personligen tycker jag att artikeln är extremt dåligt skriven, speciellt eftersom skribenten inte berättar vad han egentligen vill med artikeln och själva innehållet växlar från sida till sida, utan egentligen vara klar eller ta klar ställning.
  Jag har utöver artikeln även läst alla kommentarer som skrivits till densamma under året som gått, och konstaterar att kommentarerna sprider sig ungefär lika mycket som jag tycker om artikeln.
  Konklution
  Artikelns innehåll kan till stora delar vara befogat, men JAG tycker inte att substansen lagts fram på ett bra, eller ens trovärdigt sätt – och i dagsläget så ser vi tydligt att den bild som författaren försöker slå hål på angående Putin, istället helt har besannats – av just Putins Ryssland…., tyvärr!

 • Nystsad! Sikke en bunke shitt,- om korrupte diktatore.Har myrdet 20% af Tjetjeniens befolkning.
  Rejs hjem med dig!!
  Nato- vi har aldrig truet Rusland. Men hold grænserne.

  Er du en part af Ruslands falske propeganda-maskine!? Tror det.

 • Först – Artikeln är exakt ETT ÅR GAMMAL, så mycket har hänt sedan dess….
  Personligen tycker jag att artikeln är extremt dåligt skriven, speciellt eftersom skribenten inte berättar vad han egentligen vill med artikeln och själva innehållet växlar från sida till sida, utan egentligen vara klar eller ta klar ställning.
  Jag har utöver artikeln även läst alla kommentarer som skrivits till densamma under året som gått, och konstaterar att kommentarerna sprider sig ungefär lika mycket som jag tycker om artikeln.
  Konklution
  Artikelns innehåll kan till stora delar vara befogat, men JAG tycker inte att substansen lagts fram på ett bra, eller ens trovärdigt sätt – och i dagsläget så ser vi tydligt att den bild som författaren försöker slå hål på angående Putin, istället helt har besannats – av just Putins Ryssland…., tyvärr!

 • Instämmer med Elena. Den om nöjer sig med gammelmedias information får en väldigt ensidig syn på tingens ordning.
  Det gäller inte bara politik utan också beträffande vår kost och det mesta som har med hälsa att göra. Det gäller att söka nya vägar för att kunna bilda sig en egen uppfattning! Wake up!!

 • Men Kristina, vad trött man blir på de helt obefogade “analyserna” av Putin. Vad prarar du om? Putin förföljer, spärrar in de oliktänkande. .. Suck! Varifrån har du fått en sån smörja?? Jag tittar rysk tv varje dag. Ett sådant utbud av olika meningar, inkl kritik mot Putin, har inte förekommit i Sverige sedan många år. Utvidga dina vyer. Börja med att bojkotta svensk media.

 • Instämmer med Elena. Den om nöjer sig med gammelmedias information får en väldigt ensidig syn på tingens ordning.
  Det gäller inte bara politik utan också beträffande vår kost och det mesta som har med hälsa att göra. Det gäller att söka nya vägar för att kunna bilda sig en egen uppfattning! Wake up!!

 • Men Kristina, vad trött man blir på de helt obefogade “analyserna” av Putin. Vad prarar du om? Putin förföljer, spärrar in de oliktänkande. .. Suck! Varifrån har du fått en sån smörja?? Jag tittar rysk tv varje dag. Ett sådant utbud av olika meningar, inkl kritik mot Putin, har inte förekommit i Sverige sedan många år. Utvidga dina vyer. Börja med att bojkotta svensk media.

 • Hotet från öst är nog verkligt, men kommunismen är en sak från väst, och är under kontroll från Washington – det är som olika steg. De satte in både Castro och Mao. De kan ta ner det när de vill. Men de vill ha en central centralstyrning… i kommunism2

 • Hotet från öst är nog verkligt, men kommunismen är en sak från väst, och är under kontroll från Washington – det är som olika steg. De satte in både Castro och Mao. De kan ta ner det när de vill. Men de vill ha en central centralstyrning… i kommunism2

 • Angående vad Ruben säger, om den elit som bestämmer i USA och präglar politiken globalt känns det väldigt obehagligt. Hur ska man minska dessa eliters makt och jobba mot mer fredliga lösningar där alla länder får tillfälle att bygga ett välstånd? Det lär ju inte vara riskfritt för de enskilda politiker, i USA eller inom EU, att våga ta beslut som innebär att de inte går dem till mötes. De tycks ju inte sky politiskt våld direkt.

  Tidigare har jag alltid känt rädsla för “hotet från öst” (t.ex. islamism och kommunism). Visst ska man inte bortse från det hotet, åtminstone på sikt. Numera känns dock det största hotet mot vårt samhälle i Sverige och övriga Europa komma från väst (USA) och till viss del även våra egna politiker, som man inte riktigt kan lita på. Ju mer man lär sig om hur konflikter uppstått i modern tid och hur världsekonomin fungerar förstår man att USA egentligen inte är någon god vän till Europa.

  • Apropå världsekonomin – så sägs i videon We are all ONE ! att ca 100 organisationer styr = vanstyr världen. Så att dra strån till stacken för att förändra det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – kan nog vara det allra vettigaste Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder kan göra.

   Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

   Mitt recept är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

   I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 • Angående vad Ruben säger, om den elit som bestämmer i USA och präglar politiken globalt känns det väldigt obehagligt. Hur ska man minska dessa eliters makt och jobba mot mer fredliga lösningar där alla länder får tillfälle att bygga ett välstånd? Det lär ju inte vara riskfritt för de enskilda politiker, i USA eller inom EU, att våga ta beslut som innebär att de inte går dem till mötes. De tycks ju inte sky politiskt våld direkt.

  Tidigare har jag alltid känt rädsla för “hotet från öst” (t.ex. islamism och kommunism). Visst ska man inte bortse från det hotet, åtminstone på sikt. Numera känns dock det största hotet mot vårt samhälle i Sverige och övriga Europa komma från väst (USA) och till viss del även våra egna politiker, som man inte riktigt kan lita på. Ju mer man lär sig om hur konflikter uppstått i modern tid och hur världsekonomin fungerar förstår man att USA egentligen inte är någon god vän till Europa.

  • Apropå världsekonomin – så sägs i videon We are all ONE ! att ca 100 organisationer styr = vanstyr världen. Så att dra strån till stacken för att förändra det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – kan nog vara det allra vettigaste Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder kan göra.

   Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

   Mitt recept är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

   I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 • Jag tror Syrien är den farligaste spelplatsen just nu och kan bli orsaken till globala skador vida omkring om det inte kommer till stånd en gemensam strategi från de stora världsaktörerna. Nu verkar de dra i olika riktningar och där vill man inte se att strängen brister. Då kan det eskalera till en mardröm i större skala, som ingen vill uppleva. Så vad man önskar är att stormakterna, bl.a. Ryssland, USA, Kina och EU tillsammans med makterna i mellanöstern snabbt jobbar sig fram till en gemensam diplomatiskt långsiktig fredsstrategi, vad gäller Syrien. Löser man det, kan nog Ukraina krisen lösas i kölvattnet i samma anda. Nu är all rapportering i princip Ukraina krisen, men den riktigt akuta risken globalt är nog den fortfarande olösta Syrien krisen. Den kräver det största lidandet och dödandet varje dag och kan explodera i något mycket större. Ja oroligt är det så det räcker.

 • Jag tror Syrien är den farligaste spelplatsen just nu och kan bli orsaken till globala skador vida omkring om det inte kommer till stånd en gemensam strategi från de stora världsaktörerna. Nu verkar de dra i olika riktningar och där vill man inte se att strängen brister. Då kan det eskalera till en mardröm i större skala, som ingen vill uppleva. Så vad man önskar är att stormakterna, bl.a. Ryssland, USA, Kina och EU tillsammans med makterna i mellanöstern snabbt jobbar sig fram till en gemensam diplomatiskt långsiktig fredsstrategi, vad gäller Syrien. Löser man det, kan nog Ukraina krisen lösas i kölvattnet i samma anda. Nu är all rapportering i princip Ukraina krisen, men den riktigt akuta risken globalt är nog den fortfarande olösta Syrien krisen. Den kräver det största lidandet och dödandet varje dag och kan explodera i något mycket större. Ja oroligt är det så det räcker.

 • Jag tror ju USA har problem med en ekonomisk elit, som kör över regeringen och ställer till med stora problem många gånger. Likadant kan jag tänka mej problemen finns i Ryssland och även Ukraina med en ekonomisk elit, som har större inflytande över regering än man tror. Det betyder att USA, Ryssland och EU (med förmodligen samma problem) inte kan gå denna elits ärenden. I det här fallet måste förståss den grundläggande ekonomiska fördelningen och rättvisan komma till tals. Det betyder en djupt demokratisk agenda, som kan lösa konflikterna. Låt folk själva välja vilka de önskar som statligt organ, Ryssland eller eget styre inbegripet Krim. Även vilka de vill ha ekonomiskt samarbete med, EU eller Ryssland. Allt förändras ständigt så inget bör vara skrivet i sten.

 • Luiza, jag håller med dig till hundra procent! Jag är lite osäker om folk i Sverige vet vem Bandera var… De ukrainska fascisternas grymhet under den andra världskriget fick de tyska nazisterna att häpna… Monument till minne av personer kopplade med den ryska historien av Ukraina är förstörda. I Ukraina bor en halv miljoner bulgarer som har bott där i hundratals år, den nya regeringen har förbjudit dom att prata bulgariska. Jag skulle kunna ta fram bilder på avhuggna människohuvud från den 2 maj i Odessa, något som nationalisterna gjorde, jag har sett dom… Det är läskigt men desinformationen är ännu läskigare.

 • Men enligt amerikanska och några EU politiker fascister i Ukraina är ”demokratiska demonstranter” Civila människor som vill inte leva med de och tänker annorlunda är ”insekter”, ”terrorister”, ”separatister” och ”ockupanter”. Jag respekterar mycket rysk politik och Putin särskilt på den sista tiden och upplever stor skam för de EU politiker som stöder fascister i Ukraina. Kristina du vet inte 10% av det som händer i Ukraina nu eftersom media gömmer sanning. USA och Eu länder hävdar att de ”försöker att bygga demokrati där” men det är helt lögn. Man får inte bygga demokrati på människornas blod!
  Nu pågår inbördeskrig i östra Ukraina. Ukrainska arme som består av nationalister dör sina egna medborgare. Varje dag dödar de civila människor (barn, kvinnor, gamla människor). Dessa arme får stöd från USA (pengar, mat, kläder, vapnet, lektioner osv). EU länder vet allting men de är tysta och bara Putin säger att man måste stoppas folkmord. Det är helt folkmord som inriktad mot de som stöder inte amerikanska ”regler”. Media visade inte hur fascister brände polis huset med alla polismän i Mariupelj, de visade inte hur 116 människor var döda i Odessas hus, om journalister som var greps i Kiev mm. Putin gjorde ingenting dåligt mot nåt land i hela världen men om vi tittar objektiv på USA:s och EU:s politiker då uppstår det stor, stor fråga!!! kan du föreställa Svensk eller USA:s reaktion om det samma händer i dessa länder? kan du föreställa att ryska politiker ska stå på scenen i Sverige och framställa framför svenska och anmana de till revolution? Eller kan du föreställa att ryska politiker ska hjälpa till demonstranter i Stockholm för att ta bort sin regering? Men svenska och amerikanska politiker gör det hela tiden! Tack vare deras stöd och framställningar finns inte mer Ukraina som ett land. Putin och Ryssland visar stort tålamod och diplomati medan andra gömmer sina händer med blod och samtidigt försöker aga Ryssland genom dumma sanktioner.

 • Kristina det är svårt att förklara allting till dig eftersom du inte kan världs historia och har inte kunskaper: vilken roll Baltikum spelade under andra kriget, hur många människor var död, vem som var inblandad i kriget, vem som kallas ockupanter och mm. Det är synd att du bygger sina argument på kunskaper som du får från gula media och på dina gamla föreställningar om Ryssland. Du gör konstiga paralleller mellan Ryssland och Kina och gör inte paralleller mellan USA och Irak, Syrian, Serbia osv. Ryssland kämpade med fascismen under andra kriget som attackerade Ryssland oavsett ICKE-ANGREPPSPAKT . Ryssland krossade fascister och kom till Berlin, Ryssland vann det kriget och kunde gripa hela Tyskland men de gjorde inte det.
  Om du menar att Ryssland ockuperade Krim då måste du läsa historia för att veta att Krim var rysk från början men ett historiskt fel gjorde så att Krim var lämnat till Ukraina i 1954. Den 17 mars 2014 valde människor (96%) genom sitt eget röst att tillhöra igen till Ryssland, eftersom de ville prata på ryska vidare, ville ha ryska traditioner och bibehålla sin rysk kultur och historia. De ville inte leva i ett land där till regeringen (utan nåt val och röst) kom konstiga personer med fascistiska ideologier som istället för att tänka på hur man kan förbättra situationen i Ukraina började förbjuda ryska språket och rysk kultur. Eller ska du förneka det också och ska hävda att de inte får vilja det. I varje rysk och ukrainsk familj finns någon som död under andra kriget och i Krims och Sevastopols jord ligger många ryska och ukrainska soldater som kämpade med fascister och Krims befolkning hatar fascismen. Ingen tvingade de att rösta!Hur kan man tvinga människor som hatar fascismen att leva i ett land där hjälte är fascister och Bandera?

 • Jag tror ju USA har problem med en ekonomisk elit, som kör över regeringen och ställer till med stora problem många gånger. Likadant kan jag tänka mej problemen finns i Ryssland och även Ukraina med en ekonomisk elit, som har större inflytande över regering än man tror. Det betyder att USA, Ryssland och EU (med förmodligen samma problem) inte kan gå denna elits ärenden. I det här fallet måste förståss den grundläggande ekonomiska fördelningen och rättvisan komma till tals. Det betyder en djupt demokratisk agenda, som kan lösa konflikterna. Låt folk själva välja vilka de önskar som statligt organ, Ryssland eller eget styre inbegripet Krim. Även vilka de vill ha ekonomiskt samarbete med, EU eller Ryssland. Allt förändras ständigt så inget bör vara skrivet i sten.

 • Luiza, jag håller med dig till hundra procent! Jag är lite osäker om folk i Sverige vet vem Bandera var… De ukrainska fascisternas grymhet under den andra världskriget fick de tyska nazisterna att häpna… Monument till minne av personer kopplade med den ryska historien av Ukraina är förstörda. I Ukraina bor en halv miljoner bulgarer som har bott där i hundratals år, den nya regeringen har förbjudit dom att prata bulgariska. Jag skulle kunna ta fram bilder på avhuggna människohuvud från den 2 maj i Odessa, något som nationalisterna gjorde, jag har sett dom… Det är läskigt men desinformationen är ännu läskigare.

 • Men enligt amerikanska och några EU politiker fascister i Ukraina är “demokratiska demonstranter” Civila människor som vill inte leva med de och tänker annorlunda är “insekter”, “terrorister”, “separatister” och “ockupanter”. Jag respekterar mycket rysk politik och Putin särskilt på den sista tiden och upplever stor skam för de EU politiker som stöder fascister i Ukraina. Kristina du vet inte 10% av det som händer i Ukraina nu eftersom media gömmer sanning. USA och Eu länder hävdar att de “försöker att bygga demokrati där” men det är helt lögn. Man får inte bygga demokrati på människornas blod!
  Nu pågår inbördeskrig i östra Ukraina. Ukrainska arme som består av nationalister dör sina egna medborgare. Varje dag dödar de civila människor (barn, kvinnor, gamla människor). Dessa arme får stöd från USA (pengar, mat, kläder, vapnet, lektioner osv). EU länder vet allting men de är tysta och bara Putin säger att man måste stoppas folkmord. Det är helt folkmord som inriktad mot de som stöder inte amerikanska “regler”. Media visade inte hur fascister brände polis huset med alla polismän i Mariupelj, de visade inte hur 116 människor var döda i Odessas hus, om journalister som var greps i Kiev mm. Putin gjorde ingenting dåligt mot nåt land i hela världen men om vi tittar objektiv på USA:s och EU:s politiker då uppstår det stor, stor fråga!!! kan du föreställa Svensk eller USA:s reaktion om det samma händer i dessa länder? kan du föreställa att ryska politiker ska stå på scenen i Sverige och framställa framför svenska och anmana de till revolution? Eller kan du föreställa att ryska politiker ska hjälpa till demonstranter i Stockholm för att ta bort sin regering? Men svenska och amerikanska politiker gör det hela tiden! Tack vare deras stöd och framställningar finns inte mer Ukraina som ett land. Putin och Ryssland visar stort tålamod och diplomati medan andra gömmer sina händer med blod och samtidigt försöker aga Ryssland genom dumma sanktioner.

 • Kristina det är svårt att förklara allting till dig eftersom du inte kan världs historia och har inte kunskaper: vilken roll Baltikum spelade under andra kriget, hur många människor var död, vem som var inblandad i kriget, vem som kallas ockupanter och mm. Det är synd att du bygger sina argument på kunskaper som du får från gula media och på dina gamla föreställningar om Ryssland. Du gör konstiga paralleller mellan Ryssland och Kina och gör inte paralleller mellan USA och Irak, Syrian, Serbia osv. Ryssland kämpade med fascismen under andra kriget som attackerade Ryssland oavsett ICKE-ANGREPPSPAKT . Ryssland krossade fascister och kom till Berlin, Ryssland vann det kriget och kunde gripa hela Tyskland men de gjorde inte det.
  Om du menar att Ryssland ockuperade Krim då måste du läsa historia för att veta att Krim var rysk från början men ett historiskt fel gjorde så att Krim var lämnat till Ukraina i 1954. Den 17 mars 2014 valde människor (96%) genom sitt eget röst att tillhöra igen till Ryssland, eftersom de ville prata på ryska vidare, ville ha ryska traditioner och bibehålla sin rysk kultur och historia. De ville inte leva i ett land där till regeringen (utan nåt val och röst) kom konstiga personer med fascistiska ideologier som istället för att tänka på hur man kan förbättra situationen i Ukraina började förbjuda ryska språket och rysk kultur. Eller ska du förneka det också och ska hävda att de inte får vilja det. I varje rysk och ukrainsk familj finns någon som död under andra kriget och i Krims och Sevastopols jord ligger många ryska och ukrainska soldater som kämpade med fascister och Krims befolkning hatar fascismen. Ingen tvingade de att rösta!Hur kan man tvinga människor som hatar fascismen att leva i ett land där hjälte är fascister och Bandera?

 • Ja en befriande syn på konflikten.
  Måste uppdatera mej vad som egentligen orsakade konflikten från början. Det har rapporterats så många olika saker, så jag tappat greppet.
  Enligt http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18498129.ab
  “Det började som en dragkamp mellan Ryssland och EU om vem Ukraina skulle gå in i ett mer intimt ekonomiskt samarbete med. När Ukraina valde Ryssland protesterade en stor del av befolkningen på Självständighetstorget i Kiev. Efter tre månader fick det en våldsam upplösning med minst 60 döda och många skadade.

  President Janukovitj flydde från landet och avsattes. En ny Europavänlig regering tog över.
  Ryssland reagerade genom att skicka trupper till Krim där man enligt ett avtal med Ukraina har en militärbas. Eftersom majoriteten av befolkningen där är ryssar så mottogs den ryska ockupationen positivt på Krim. Men eftersom halvön tillhör Ukraina var den ryska interventionen ett brott mot folkrätt och internationella avtal.”

  Ja hur skall man se det? Först blir Presidenten avsatt för att så många protesterade i Kiev mot beslutet att ekonomiska samarbetet skulle bli med Ryssland. Men hur många är det om det mest var protester på torget i Kiev? Representerade de majoriteten i Ukraina? Hur kunde protesterna bli så våldsamma, men bara i Kiev?
  Hur tänkte majoriteten av befolkningen om det Ryska ekonomiska samarbetet egentligen. Var de så emot det?
  Ja stora frågetecken tycker jag.

 • Förbereder Sverige ett anfall mot Ryssland?
  De största partierna i Sverige verkar vara rörande överens om att landets försvar behöver mer pengar. Det är alltså inte utbildning, sjukvård, infrastruktur eller äldreomsorg som är viktiga i budgeten. Om man nu rent teoretiskt föreställer sig något annat land invadera Sveriges gränser är skillnaden i antal flygplan och ubåtar skrattretande. En helt annan sak blir det om NATO tänker erövra flera länder som gränsar med Ryssland. NATO:s militära fartyg finns ju redan både i Baltikum och i Svarta Havet. Sverige genomför gemensamma övningar med NATO och har redan medverkat i flera av NATO:s operationer utomlands. Historien visar att man inte behöver mer än ett telefonsamtal för att få Sverige på knä. I nuläget ser det ut som om landet redan är förslavat av USA. Det finns annars ingen anledning att hysteriskt hata Ryssland och allt som har med Ryssland att göra.
  Tusen tack Mats för att du ger hopp om Sveriges fredliga framtid i relation med grannar.

 • Jag tycker Mats Sederholms artikel är klockren. Det som oroar mig och samtidigt ska bli intressant är när osanningar läggs lager på lager.

  Mats skrev: “Den gamla världens förlorade grepp om folkopinioner och nya utmanande ifrågasättanden av våra samhällen kommer att skapa ännu hårdare, ännu mer skoningslösa lögner, fulare fulretorik och mer mörkning av vad som sker i vår värld.”

  Jag instämmer. Det fula kommer att bli fulare och när det fula inte kan bli fulare vad händer då?

  “If you go west, west and west you will end up east.”

 • Ja en befriande syn på konflikten.
  Måste uppdatera mej vad som egentligen orsakade konflikten från början. Det har rapporterats så många olika saker, så jag tappat greppet.
  Enligt http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18498129.ab
  “Det började som en dragkamp mellan Ryssland och EU om vem Ukraina skulle gå in i ett mer intimt ekonomiskt samarbete med. När Ukraina valde Ryssland protesterade en stor del av befolkningen på Självständighetstorget i Kiev. Efter tre månader fick det en våldsam upplösning med minst 60 döda och många skadade.

  President Janukovitj flydde från landet och avsattes. En ny Europavänlig regering tog över.
  Ryssland reagerade genom att skicka trupper till Krim där man enligt ett avtal med Ukraina har en militärbas. Eftersom majoriteten av befolkningen där är ryssar så mottogs den ryska ockupationen positivt på Krim. Men eftersom halvön tillhör Ukraina var den ryska interventionen ett brott mot folkrätt och internationella avtal.”

  Ja hur skall man se det? Först blir Presidenten avsatt för att så många protesterade i Kiev mot beslutet att ekonomiska samarbetet skulle bli med Ryssland. Men hur många är det om det mest var protester på torget i Kiev? Representerade de majoriteten i Ukraina? Hur kunde protesterna bli så våldsamma, men bara i Kiev?
  Hur tänkte majoriteten av befolkningen om det Ryska ekonomiska samarbetet egentligen. Var de så emot det?
  Ja stora frågetecken tycker jag.

 • Förbereder Sverige ett anfall mot Ryssland?
  De största partierna i Sverige verkar vara rörande överens om att landets försvar behöver mer pengar. Det är alltså inte utbildning, sjukvård, infrastruktur eller äldreomsorg som är viktiga i budgeten. Om man nu rent teoretiskt föreställer sig något annat land invadera Sveriges gränser är skillnaden i antal flygplan och ubåtar skrattretande. En helt annan sak blir det om NATO tänker erövra flera länder som gränsar med Ryssland. NATO:s militära fartyg finns ju redan både i Baltikum och i Svarta Havet. Sverige genomför gemensamma övningar med NATO och har redan medverkat i flera av NATO:s operationer utomlands. Historien visar att man inte behöver mer än ett telefonsamtal för att få Sverige på knä. I nuläget ser det ut som om landet redan är förslavat av USA. Det finns annars ingen anledning att hysteriskt hata Ryssland och allt som har med Ryssland att göra.
  Tusen tack Mats för att du ger hopp om Sveriges fredliga framtid i relation med grannar.

 • Jag tycker Mats Sederholms artikel är klockren. Det som oroar mig och samtidigt ska bli intressant är när osanningar läggs lager på lager.

  Mats skrev: “Den gamla världens förlorade grepp om folkopinioner och nya utmanande ifrågasättanden av våra samhällen kommer att skapa ännu hårdare, ännu mer skoningslösa lögner, fulare fulretorik och mer mörkning av vad som sker i vår värld.”

  Jag instämmer. Det fula kommer att bli fulare och när det fula inte kan bli fulare vad händer då?

  “If you go west, west and west you will end up east.”

 • Jag kommer på Bulgarien och allt som har beskrivits i denna artikel vet jag för länge sen från vissa bulgariska media (ganska många faktiskt) fast den bulgariska regeringen har tagit ställning mot Ryssland. Jag har varit nästan förskräck över den hela propagandan som man har kört mot Putin och Ryssland här i West. Det som händer i Ukraina är mycket allvarligt och tro mig det är inte Putin som har startat eller vill ha den här konflikten. Högerextremister är inblandade och tar tillfälle att visa sin grymhet. Vad gör USA på andra sida jordklotet med sina styrkor, och då menar jag även Irak, Serbien ocv. Är de världens härskare? Jag är väldigt tacksam för den här artikeln hoppas att jag ser flera såna i svensk media. Och jag är glad över att det finns så många kommentarer som visar att det finns vakna människor i Sverige.

 • I Sovjet fanns Gulag-lägren, alltså slavarbete. I Kina fanns de tills helt nyligen, om de nu avskaffats som regimen lovade vilket man inte kan lita på. Jag jämförde heller inte Sovjet med USA på det sättet utan tycker bara att det finns så mycket dåligt på många håll och olika slags hot och att det gäller att se helheten och inte bara en del av kakan.

  Det jag tänkte på var kommunismens brott; Stalins förföljelse och avrättande av de egna under kommunisttiden, svältprogram och Gulag-lägren och alla som dog där… samma sak hände i Kina. Som jag förstått det så är de miljonerna jag nämnt totala antalet döda under kommunisttiden i de olika länderna.

  Sedan säger du många saker som jag inte har en aning om, men en sak vet jag och det är att jag kan väl inte direkt känna mig trygg med att som du säger att Putin vill ha ett fredligt Europa, med honom nafsande i hasorna och kränkningarna av våra luftrum här i Skandinavien. I tisdags kränkte de Finlands luftrum… Vad händer egentligen??!!

  Att det skulle finnas fascistiska sympatier i de baltiska länderna har jag aldrig hört förut och att det skulle ursäkta Sovjet för att de gick in där och ockuperade dem… kan jag inte hålla med om. Nån Rysslandspolis är jag inte intresserad av lika lite som en USApolis. Låt länderna själva ordna med sina inre angelägenheter och det finns aldrig nån ursäkt för att gå in och ta över ett annat land. Tycker jag. Eller är det ok för er att bli ockuperade? För att nån som är starkare tycker sig ha rätt till det?

 • Jag kommer på Bulgarien och allt som har beskrivits i denna artikel vet jag för länge sen från vissa bulgariska media (ganska många faktiskt) fast den bulgariska regeringen har tagit ställning mot Ryssland. Jag har varit nästan förskräck över den hela propagandan som man har kört mot Putin och Ryssland här i West. Det som händer i Ukraina är mycket allvarligt och tro mig det är inte Putin som har startat eller vill ha den här konflikten. Högerextremister är inblandade och tar tillfälle att visa sin grymhet. Vad gör USA på andra sida jordklotet med sina styrkor, och då menar jag även Irak, Serbien ocv. Är de världens härskare? Jag är väldigt tacksam för den här artikeln hoppas att jag ser flera såna i svensk media. Och jag är glad över att det finns så många kommentarer som visar att det finns vakna människor i Sverige.

 • I Sovjet fanns Gulag-lägren, alltså slavarbete. I Kina fanns de tills helt nyligen, om de nu avskaffats som regimen lovade vilket man inte kan lita på. Jag jämförde heller inte Sovjet med USA på det sättet utan tycker bara att det finns så mycket dåligt på många håll och olika slags hot och att det gäller att se helheten och inte bara en del av kakan.

  Det jag tänkte på var kommunismens brott; Stalins förföljelse och avrättande av de egna under kommunisttiden, svältprogram och Gulag-lägren och alla som dog där… samma sak hände i Kina. Som jag förstått det så är de miljonerna jag nämnt totala antalet döda under kommunisttiden i de olika länderna.

  Sedan säger du många saker som jag inte har en aning om, men en sak vet jag och det är att jag kan väl inte direkt känna mig trygg med att som du säger att Putin vill ha ett fredligt Europa, med honom nafsande i hasorna och kränkningarna av våra luftrum här i Skandinavien. I tisdags kränkte de Finlands luftrum… Vad händer egentligen??!!

  Att det skulle finnas fascistiska sympatier i de baltiska länderna har jag aldrig hört förut och att det skulle ursäkta Sovjet för att de gick in där och ockuperade dem… kan jag inte hålla med om. Nån Rysslandspolis är jag inte intresserad av lika lite som en USApolis. Låt länderna själva ordna med sina inre angelägenheter och det finns aldrig nån ursäkt för att gå in och ta över ett annat land. Tycker jag. Eller är det ok för er att bli ockuperade? För att nån som är starkare tycker sig ha rätt till det?

 • Kristina – Du gör några sakfel i din argumentation samt skiljer inte på sak och person. Historiskt så har Ryssland alltid varit hård mot sin egen befolkning. Peter den store dödade bönder som sålde mat till svenskarna när de invaderade och brände gårdar enligt brända markens-taktik. Men det gjorde även svenskarna i Småland, Skåne under Svensk-Danska kriget. Historiskt så har aldrig Ryssland egentligen fått chansen att utvecklas i fredstid. Det är endast nu under det moderna 1900-talet som Ryssland egentligen har levt i fred. Först har du tatarerna som styrde fram till 1500-talet och då var Ryssland egentligen vara en liten stat i Kiev-Rus, därefter på 1700-talet kom svensken, därefter fransmannen och sist kom tysken. Krig som har kostat miljoner och åter miljoner liv. Att jämföra då USA till exempel med Ryssland blir historiskt fel. Då USA har haft möjlighet att utnyttja slavarbete i nästan 400år. USA har begått samma människoslakt som Tyskarna gjorde mot judarna men mot indianerna men även mot afrikanerna. 50miljoner +20miljoner människoliv.

  Under andra världskriget så förlorade Sovjet 20miljoner män i soldater för att dels försvara Sovjet men även för att försvara Europa. Den som har studerat militärhistoria och taktik vet att Hitler största misstag var att gå in i Ryssland. Länder som Ukraina, Lettland, Litauen, Polen, Estland hade alla fascistiska sympatier och som än lever kvar i dessa länder idag.

  Det går inte att försvara Sovjets och Rysslands agerade i dessa frågor, och det vill jag absolut inte göra heller. Men jag kan förstå varför de har agerat som de har gjort. När ryska liv spills i för att försvara.

  Men om vi går vidare och släpper historielektionen lite, och tittar enskilt på Putin – personligen så tycker väl jag att han är lite väl extrem i vissa fall och alldeles för rädd för kritik. Men återigen – Carl Bildt hyllade Boris Jeltsin som den störste ryske ledare Ryssland har haft sedan Tsar tiden. Vilket är skrämmande – då under dennes regeringstid, var när Oligarkerna växte i makt, stal pengar, företag och fick vanligt folk dödade för ingenting. Man visste knappt vem som hade makt över kärnvapen arsenalen under Jeltsins tid och det hyllar Bildt??? Seriöst? Under Putin så har många oligarker blivit tvungna att fly från Ryssland och har lyckats stjäla miljarder och åter miljarder av dollar som egentligen tillhör det ryska folket. Putin har varit obeveklig i sin kamp att försöka återställa någon form av ekonomi – dessa oligarker har sökt flykt i länder som England (UK) och därifrån finansierat oppositioner med sina stulna miljarder.

  Det kallar vi i väst för – odemokratiskt, regimaktigt, diktatur, m.m – men det är ekonomiska brottslingar som vill få sin “makt” tillbaka, något som så länge Putin sitter i makten förvägrar dem. Han har till och med tillåtit dessa att få behålla sina pengar, så länge de inte ger sig in i politiken. Rätt ok deal om du frågar mig – hade jag haft x antal miljarder som jag hade stulit från svenska folket, så hade jag suttit rätt bekvämt på Bora Bora öarna och skitit fullständigt i hur det går för Sverige eller vem som styr. Men det är jag?

  Samt att i Ryssland finns det +60 olika etniciteter som har egentligen egna länder och alla vill ha ett mer eller mindre självstyre, något som skulle splittra Ryssland i bitar och skapa en väldigt osäker värld. Så jag förstår att Putin och hans parti jobbar stenhårt för att motverka att detta händer.

  Sen återigen, visst finns det saker som jag tycker att Putin och hans parti hade kunnat göra annorlunda och agerat annorlunda i vissa frågor, men ingen är perfekt och det är inte Putin heller – men ska vi ha ett fredligt Europa och en stabil ekonomisk grund att stå på – då behövs Putin och ett starkt Ryssland.

 • Det är klart att svenskar känner rädsla för ryssen. Ett land som dödade 40-60 miljoner av sina egna, som har tryckt ner folk och förslavat dem. Och när Putin sen är och nosar kring Sveriges kuster med sina spionplan (stridsplan?) och ryska media häcklar Sverige för dess brist på försvar, det är klart att rädslan vaknar.

  Jag tycker att det är lite ensidigt inriktat på USA många gånger. Varför tror ni Kina köper upp så mycket i ett konkursdrabbat Europa? Varför tror ni att Kina etablerar sig i Afrika med alla dess värdefulla metaller som vår värld snart kommer att lida brist på? Varför tror ni Putin agerar som han gör när det gäller den ryska gasen? Kina är ett land som skär upp samvetsfångar medan de lever och tar deras organ och gör det till en profitindustri, varför tar man sådana samvetslösa länder i försvar? Kina dödade ca 80 miljoner av sina egna under 1900-talet. Kina och Sovjet dödade många fler än nazisterna gjorde.

  Se inte bara åt väst och det destruktiva som de gör. Hotet från Kina och Ryssland är också påtagligt men av en annan sort.

  Vi håller på att ödelägga denna planet. Det är därför som jag hela tiden säger att vi måste vakna upp och påverka på gräsrotsnivå genom att medvetandegöra om det som pågår.

 • Kristina – Du gör några sakfel i din argumentation samt skiljer inte på sak och person. Historiskt så har Ryssland alltid varit hård mot sin egen befolkning. Peter den store dödade bönder som sålde mat till svenskarna när de invaderade och brände gårdar enligt brända markens-taktik. Men det gjorde även svenskarna i Småland, Skåne under Svensk-Danska kriget. Historiskt så har aldrig Ryssland egentligen fått chansen att utvecklas i fredstid. Det är endast nu under det moderna 1900-talet som Ryssland egentligen har levt i fred. Först har du tatarerna som styrde fram till 1500-talet och då var Ryssland egentligen vara en liten stat i Kiev-Rus, därefter på 1700-talet kom svensken, därefter fransmannen och sist kom tysken. Krig som har kostat miljoner och åter miljoner liv. Att jämföra då USA till exempel med Ryssland blir historiskt fel. Då USA har haft möjlighet att utnyttja slavarbete i nästan 400år. USA har begått samma människoslakt som Tyskarna gjorde mot judarna men mot indianerna men även mot afrikanerna. 50miljoner +20miljoner människoliv.

  Under andra världskriget så förlorade Sovjet 20miljoner män i soldater för att dels försvara Sovjet men även för att försvara Europa. Den som har studerat militärhistoria och taktik vet att Hitler största misstag var att gå in i Ryssland. Länder som Ukraina, Lettland, Litauen, Polen, Estland hade alla fascistiska sympatier och som än lever kvar i dessa länder idag.

  Det går inte att försvara Sovjets och Rysslands agerade i dessa frågor, och det vill jag absolut inte göra heller. Men jag kan förstå varför de har agerat som de har gjort. När ryska liv spills i för att försvara.

  Men om vi går vidare och släpper historielektionen lite, och tittar enskilt på Putin – personligen så tycker väl jag att han är lite väl extrem i vissa fall och alldeles för rädd för kritik. Men återigen – Carl Bildt hyllade Boris Jeltsin som den störste ryske ledare Ryssland har haft sedan Tsar tiden. Vilket är skrämmande – då under dennes regeringstid, var när Oligarkerna växte i makt, stal pengar, företag och fick vanligt folk dödade för ingenting. Man visste knappt vem som hade makt över kärnvapen arsenalen under Jeltsins tid och det hyllar Bildt??? Seriöst? Under Putin så har många oligarker blivit tvungna att fly från Ryssland och har lyckats stjäla miljarder och åter miljarder av dollar som egentligen tillhör det ryska folket. Putin har varit obeveklig i sin kamp att försöka återställa någon form av ekonomi – dessa oligarker har sökt flykt i länder som England (UK) och därifrån finansierat oppositioner med sina stulna miljarder.

  Det kallar vi i väst för – odemokratiskt, regimaktigt, diktatur, m.m – men det är ekonomiska brottslingar som vill få sin “makt” tillbaka, något som så länge Putin sitter i makten förvägrar dem. Han har till och med tillåtit dessa att få behålla sina pengar, så länge de inte ger sig in i politiken. Rätt ok deal om du frågar mig – hade jag haft x antal miljarder som jag hade stulit från svenska folket, så hade jag suttit rätt bekvämt på Bora Bora öarna och skitit fullständigt i hur det går för Sverige eller vem som styr. Men det är jag?

  Samt att i Ryssland finns det +60 olika etniciteter som har egentligen egna länder och alla vill ha ett mer eller mindre självstyre, något som skulle splittra Ryssland i bitar och skapa en väldigt osäker värld. Så jag förstår att Putin och hans parti jobbar stenhårt för att motverka att detta händer.

  Sen återigen, visst finns det saker som jag tycker att Putin och hans parti hade kunnat göra annorlunda och agerat annorlunda i vissa frågor, men ingen är perfekt och det är inte Putin heller – men ska vi ha ett fredligt Europa och en stabil ekonomisk grund att stå på – då behövs Putin och ett starkt Ryssland.

 • Det är klart att svenskar känner rädsla för ryssen. Ett land som dödade 40-60 miljoner av sina egna, som har tryckt ner folk och förslavat dem. Och när Putin sen är och nosar kring Sveriges kuster med sina spionplan (stridsplan?) och ryska media häcklar Sverige för dess brist på försvar, det är klart att rädslan vaknar.

  Jag tycker att det är lite ensidigt inriktat på USA många gånger. Varför tror ni Kina köper upp så mycket i ett konkursdrabbat Europa? Varför tror ni att Kina etablerar sig i Afrika med alla dess värdefulla metaller som vår värld snart kommer att lida brist på? Varför tror ni Putin agerar som han gör när det gäller den ryska gasen? Kina är ett land som skär upp samvetsfångar medan de lever och tar deras organ och gör det till en profitindustri, varför tar man sådana samvetslösa länder i försvar? Kina dödade ca 80 miljoner av sina egna under 1900-talet. Kina och Sovjet dödade många fler än nazisterna gjorde.

  Se inte bara åt väst och det destruktiva som de gör. Hotet från Kina och Ryssland är också påtagligt men av en annan sort.

  Vi håller på att ödelägga denna planet. Det är därför som jag hela tiden säger att vi måste vakna upp och påverka på gräsrotsnivå genom att medvetandegöra om det som pågår.

 • @ Luiza — Jag får tyvärr ge dig rätt. Som svenska i utlandet (25 år i UK), har jag sett den trista förändring som skett i Sverige. Nyheter i gammel-media har sedan länge modererats ‘för att inte oroa befolkningen’ etc. och istället matas folk med löpsedlar som passar etablissemanget! Språket har förslappats (fast det säger nog fler i min ålder ..66!) och TV-såpor och ‘cool’ kändisskap tycks viktigare än bildning. Personligt ansvar hos myndigheter etc finns inte längre (..inte klokt!). Sjuk- och social- vård fungerar inte. Man hör allt oftare om de svaga i samhället som behandlas fruktansvärt omänskligt och ovärdigt. Det finns ingen att vända sig till någonstans för den som behöver hjälp.

  Jag är varken för ‘Öst eller Väst’ – men vill verkligen inte se amerikanska militärbaser i Sverige! Det är illa nog att höra saker som att Sverige redan är deras 51a stat!! Helt nyligen läser vi att en ny kedja med skräpmat ska lanseras i Sverige =mer syntetiskt elände med mer sjukdom bland unga människor som följd!

  EU-länderna behöver tänka om, tänka mer i ‘gröna & rena’ banor, bli mer självförsörjande osv. Att utsätta länder för vädermanipulationer, gen-manipulerade grödor och djurfoder etc etc. Att dessutom vara total-beroende av teknik (..alla äggen i samma korg!) kan orsaka att vilket EU-land som helst skulle kunna hamna i samma tragiska fruktansvärda situation som just nu pågår i Serbien och Bosnien.

  Vi är alla medskyldiga som inte protesterar (mera!) och sätter stopp för detta vansinne! NÄR F-N SKA FOLK VAKNA OCH INSE VAD FÖR SLAGS VÄRLD VI SKAPAT ..ÅT VÅRA BARNBARNS BARN?!!

 • När jag pluggade på Stockholms universitet läste vi mycket om svensk demokrati..”För svensk värdegrund är det jätte viktigt att alla kan känna sig lika värda…man skall inte göra skillnad på människor efter språk, kön, hudfärg, etnisk grupp, religion” osv. Men det är bara bla bla bla och inget mer. Den propagandan och hetsjakt som pågår just nu i Sverige mot ryska som först och främst utgår från svensk regering bevisade att det är bara vackra ord i svenska böcker. De hävdar att ”Sverige är ett demokratiskt samhälle” men i praktiken är det inte så!!!
  Svenska journalister kan lätt kalla ryska för ”jävla ryssar”, ”fascister” t.ex. när de beskriver den idylliska bilden av den svenska våren med skinande sol och kvittrande fåglar skriver de “den bästa av världar om det inte vore för den jävla ryssen” (aftonbladet 2014-05-12). Vem kan förklara till mig, vad är det? Jag upplever en stor skam för hela Sverige när jag läser sådana meningar i tidningar och tappar respekt till allting som jag har läst på universitetet. Jag var fascinerad av svensk politik men tack vare svensk media började jag förstå hur svensk politik är: orättvis, falsk och provocerande som alltid är inriktad emot Ryssland. Jag har aldrig läst någon objektiv artikel i tidningar där man kan läsa sanning om Ryssland eller där man kan betrakta situationen från olika håll. Jag vill säga mer att det är äckligt att läsa svenska tidningar på den sista tiden eftersom alla skriver osanningar och alla artiklar är likadana. Det är hemskt att förstå att de tänker att vi är dumma att det inte finns någon yttrandefrihet i Sverige. Jag kan säga nästa: om media inte skriver sanning betyder det att regeringen inte respekterar sitt folk och tänker att människor är outbildade idioter som ska svälja allt information. Det berättade min lärare på Stockholms universitet om länder som drivs av diktatur och har låg utbildnings nivå…..
  Tack så mycket Mats för sanning!!!

 • @ Luiza — Jag får tyvärr ge dig rätt. Som svenska i utlandet (25 år i UK), har jag sett den trista förändring som skett i Sverige. Nyheter i gammel-media har sedan länge modererats ‘för att inte oroa befolkningen’ etc. och istället matas folk med löpsedlar som passar etablissemanget! Språket har förslappats (fast det säger nog fler i min ålder ..66!) och TV-såpor och ‘cool’ kändisskap tycks viktigare än bildning. Personligt ansvar hos myndigheter etc finns inte längre (..inte klokt!). Sjuk- och social- vård fungerar inte. Man hör allt oftare om de svaga i samhället som behandlas fruktansvärt omänskligt och ovärdigt. Det finns ingen att vända sig till någonstans för den som behöver hjälp.

  Jag är varken för ‘Öst eller Väst’ – men vill verkligen inte se amerikanska militärbaser i Sverige! Det är illa nog att höra saker som att Sverige redan är deras 51a stat!! Helt nyligen läser vi att en ny kedja med skräpmat ska lanseras i Sverige =mer syntetiskt elände med mer sjukdom bland unga människor som följd!

  EU-länderna behöver tänka om, tänka mer i ‘gröna & rena’ banor, bli mer självförsörjande osv. Att utsätta länder för vädermanipulationer, gen-manipulerade grödor och djurfoder etc etc. Att dessutom vara total-beroende av teknik (..alla äggen i samma korg!) kan orsaka att vilket EU-land som helst skulle kunna hamna i samma tragiska fruktansvärda situation som just nu pågår i Serbien och Bosnien.

  Vi är alla medskyldiga som inte protesterar (mera!) och sätter stopp för detta vansinne! NÄR F-N SKA FOLK VAKNA OCH INSE VAD FÖR SLAGS VÄRLD VI SKAPAT ..ÅT VÅRA BARNBARNS BARN?!!

 • När jag pluggade på Stockholms universitet läste vi mycket om svensk demokrati..”För svensk värdegrund är det jätte viktigt att alla kan känna sig lika värda…man skall inte göra skillnad på människor efter språk, kön, hudfärg, etnisk grupp, religion” osv. Men det är bara bla bla bla och inget mer. Den propagandan och hetsjakt som pågår just nu i Sverige mot ryska som först och främst utgår från svensk regering bevisade att det är bara vackra ord i svenska böcker. De hävdar att “Sverige är ett demokratiskt samhälle” men i praktiken är det inte så!!!
  Svenska journalister kan lätt kalla ryska för “jävla ryssar”, “fascister” t.ex. när de beskriver den idylliska bilden av den svenska våren med skinande sol och kvittrande fåglar skriver de “den bästa av världar om det inte vore för den jävla ryssen” (aftonbladet 2014-05-12). Vem kan förklara till mig, vad är det? Jag upplever en stor skam för hela Sverige när jag läser sådana meningar i tidningar och tappar respekt till allting som jag har läst på universitetet. Jag var fascinerad av svensk politik men tack vare svensk media började jag förstå hur svensk politik är: orättvis, falsk och provocerande som alltid är inriktad emot Ryssland. Jag har aldrig läst någon objektiv artikel i tidningar där man kan läsa sanning om Ryssland eller där man kan betrakta situationen från olika håll. Jag vill säga mer att det är äckligt att läsa svenska tidningar på den sista tiden eftersom alla skriver osanningar och alla artiklar är likadana. Det är hemskt att förstå att de tänker att vi är dumma att det inte finns någon yttrandefrihet i Sverige. Jag kan säga nästa: om media inte skriver sanning betyder det att regeringen inte respekterar sitt folk och tänker att människor är outbildade idioter som ska svälja allt information. Det berättade min lärare på Stockholms universitet om länder som drivs av diktatur och har låg utbildnings nivå…..
  Tack så mycket Mats för sanning!!!

 • En annan sak som jag nyss fått veta via radio. Den direkta orsaken att 1:a världskriget startades upp sommaren 1914 berodde på att i alla länderna just då gjordes alla beslut av sommarvikarier som egentligen inte hade kunskaper inom sitt område. Genom att provocera varandra länderna emellan lyckades de på en månad starta upp 1:a världskriget.

  Det finns en parallell till EU och EU-kommissionen , de har också dåliga kunskaper med vad de sysslar med. De provocerar med Ukraina , Ryssland, Kina med flera med slutsyftet att få världsherraväldet. USA och Nato hjälper i högsta grad till.

  Pensionerade tidigare makthavare i Tyskland varnar för vad som pågår just nu. Dessa personer är betydligt bättre på diplomati gentemot andra länder.

 • Tack Mats, oberoende analyser behövs verkligen när man tydligen inte kan lita på media. Här är en anan intressant artikel i ämnet publicerad nyligen i The Guardian: In Ukraine, the US is dragging us towards war with Russia – http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/13/ukraine-us-war-russia-john-pilger

  Samt en om en intressant book om USAs inblandning i andra länders angelägenheter:
  http://www.alternet.org/world/americas-coup-machine-destroying-democracy-1953?page=0,0

  William Blum – America’s Deadliest Export: Democracy – http://williamblum.org

 • Jag gillar Putin. Resonabel man med pondus. Något som USA inte tål… Synd att svenska media är så styrda av storebror. Det påstås att den obligatoriska(!) tv-avgiften som vi måste betala är en garanti för oberoende media. Vilket skämt!

 • En annan sak som jag nyss fått veta via radio. Den direkta orsaken att 1:a världskriget startades upp sommaren 1914 berodde på att i alla länderna just då gjordes alla beslut av sommarvikarier som egentligen inte hade kunskaper inom sitt område. Genom att provocera varandra länderna emellan lyckades de på en månad starta upp 1:a världskriget.

  Det finns en parallell till EU och EU-kommissionen , de har också dåliga kunskaper med vad de sysslar med. De provocerar med Ukraina , Ryssland, Kina med flera med slutsyftet att få världsherraväldet. USA och Nato hjälper i högsta grad till.

  Pensionerade tidigare makthavare i Tyskland varnar för vad som pågår just nu. Dessa personer är betydligt bättre på diplomati gentemot andra länder.

 • Själv så tycker jag att det bästa är att rösta bort alliansen, skapa opinion och vägra handla dessa varor. Jag hoppas att den ekologiska vågen och medvetenheten om bra mat- och djurhållning håller i sig. För visst är det hemskt om detta handelsavtal blir av men hellre än att förlita oss på diktaturer så är det bättre med ökad medvetenhet bland befolkningen tycker jag.

  Satsa på detta på olika sätt genom att ta kontakt med olika organisationer som verkar för att skydda miljön och genom att sprida information om vad som pågår. Det är trots allt vi som bestämmer vad vi stoppar i oss.

  Handlarna bojkottar nu danskt griskött, också det ett viktigt steg till att skydda det svenska jordbruket och protestera mot dålig djurhållning. Köp lokala produkter som stödjer det lokala jordbruket.

  Men visst är det allvarligt att företag kan stämma regeringar i sin vinststrävan. Egentligen förstår man inte hur regeringar kan sätta sig i en sån position…

 • Tack Mats, oberoende analyser behövs verkligen när man tydligen inte kan lita på media. Här är en anan intressant artikel i ämnet publicerad nyligen i The Guardian: In Ukraine, the US is dragging us towards war with Russia – http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/13/ukraine-us-war-russia-john-pilger

  Samt en om en intressant book om USAs inblandning i andra länders angelägenheter:
  http://www.alternet.org/world/americas-coup-machine-destroying-democracy-1953?page=0,0

  William Blum – America’s Deadliest Export: Democracy – http://williamblum.org

 • Jag gillar Putin. Resonabel man med pondus. Något som USA inte tål… Synd att svenska media är så styrda av storebror. Det påstås att den obligatoriska(!) tv-avgiften som vi måste betala är en garanti för oberoende media. Vilket skämt!

 • Själv så tycker jag att det bästa är att rösta bort alliansen, skapa opinion och vägra handla dessa varor. Jag hoppas att den ekologiska vågen och medvetenheten om bra mat- och djurhållning håller i sig. För visst är det hemskt om detta handelsavtal blir av men hellre än att förlita oss på diktaturer så är det bättre med ökad medvetenhet bland befolkningen tycker jag.

  Satsa på detta på olika sätt genom att ta kontakt med olika organisationer som verkar för att skydda miljön och genom att sprida information om vad som pågår. Det är trots allt vi som bestämmer vad vi stoppar i oss.

  Handlarna bojkottar nu danskt griskött, också det ett viktigt steg till att skydda det svenska jordbruket och protestera mot dålig djurhållning. Köp lokala produkter som stödjer det lokala jordbruket.

  Men visst är det allvarligt att företag kan stämma regeringar i sin vinststrävan. Egentligen förstår man inte hur regeringar kan sätta sig i en sån position…

 • Så mycket förstår jag, det är bara Ryssland, Kina med flera som kan rädda livhanken på oss i Sverige bla. genom att krascha Dollarn. För närvarande stiftar USA, EU och Monsanto lagar för att död på oss allihop.

  Gå in på Rune Lanestrands blogg. Rubrik: EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för Svenskt jordbruk.

  Handelsminister Ewa Björling har godkänt avtalet.

  Avtalet är så hemskt att man blir mörkrädd. Läs det samt bloggkommentarerna.

 • Tack alla ni!

  Vad glad jag blir att så många känner genklang i detta, verkligen intressant med denna reaktion.

  Ryska Natalya du bekräftar att propagandan finns i Norge också,

  ulf8lager
  “och jag kan inte komma ihåg att man ens under kalla kriget utmålade en sådan hotbild av Sovjetunionen som man nu gör mot Ryssland och Putin.” Nä, eller hur

  Liz
  “Det började med OS i Sotji. ”

  Det fanns där absolut men har faktiskt pågått en längre tid, nått år eller så.

  Ivan Björn
  tack för länken

  Kristina

  “Problemen i vår värld beror just på att människan inte integrerat dessa kvaliteter i sin natur. Och Putin är inget föredöme vad gäller detta, tvärtom. ”

  Du har så rätt, MEN för mig så är de senaste årens reaktioner och bristande sympati för västvärlden något jag väntat på i hela mmtt liv tror jag. Det är så mycket som tyder på att det verkligen pågår en underström av tveksamheter bland människor. Människor är på en existentiell vandring och uttrycker det på en massa sätt, inte alltid så bra, men rörelsen är det viktigaste.Så jag tror på att vi är på väg att ana en annan människa.

  Och Kristina, jag tror det knappt är någon här som känner sympatier för Putin eller att Ryssland är ett föregångsland, men jag tror inte det behöver sägas.

  Vada
  Tack för alla exempel.

  Mats Sederholm
  Artikelförfattaren

 • Det är glädjande att vi är så många redan här på forumen som har vaknat upp och ser den verkliga världen.Synd att många fortfarande sover sin Törnrosa sömnen och ser inte att VÄRLDENS STÖRSTA TERRORISTSTAT IDAG ÄR USA.De har NATO baser i över 100 länder och minst 400.000 soldater på dessa baser.De startar krig överallt där de vill åt landets tillgångar och förstör landet.Deras eget befolkning i USA driver mot fattigdom att idag mer en 40.000.000 medborgare tvingas att leva food stamp.Många av de jobbar men kan inte klara sig på lönen.Då frågar jag Kristina,ska vi stödja Obama och västvärlden eller ska vi hoppas att Putin sätter stopp för denna världs terror ?

  • “Det är glädjande att vi är så många redan här på forumen som har vaknat upp och ser den verkliga världen. …”

   Jo… – Julius – det tycker jag också.

   Tips för dom mindre “vakna” – kolla på denna 10-minuters video – och var vaksam på vad som sägs om vad det är som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt.

 • Kristina. Blir riktigt förskräckt när jag läser dina kommentarer. Vilken värld lever du i? Ser du bara på tv och tror på att de berättar sanningen? Hoppas att inte så värst många har gått på massmedias idoga propaganda och svartmålning av Ryssland. Tanken är väl att vi ska göra på oss av rädsla och bli helt kortslutna för andra tankeexperiment. Peace and understanding har förlorat sin betydelse efter kidnappning av USA, Nato och FN som krigar under parollen “fredsbevarande insatser”. Lyd ett gott råd Kristina – se dig om efter alternativ källor. Det finns ett otal Nyhetsbrev från USA som alla beskriver ett stort demokratiskt underskott – nedmontering av alla fri- och rättigheter – ett riktigt helvete i fråga om allt. Lär känna den totalitära polisstaten USA redan nu så du vet vad som väntar dig när de väl lyckas exportera sin affärsmodell av “demokrati” till hela världen. Död, pest och pina väntar med New World Order ….

 • Så mycket förstår jag, det är bara Ryssland, Kina med flera som kan rädda livhanken på oss i Sverige bla. genom att krascha Dollarn. För närvarande stiftar USA, EU och Monsanto lagar för att död på oss allihop.

  Gå in på Rune Lanestrands blogg. Rubrik: EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för Svenskt jordbruk.

  Handelsminister Ewa Björling har godkänt avtalet.

  Avtalet är så hemskt att man blir mörkrädd. Läs det samt bloggkommentarerna.

 • Att lita på Putin påminner mig om de svenska kommunisterna som utvandrade till Stalins Sovjet och som sedan blev avrättade av just Stalin. De litade också… Hur kan man lita på en iskall KGB-agent som Putin som hjärntvättats i en kommunistdiktatur övergår mitt förstånd…

  Men vi lever i en fri demokrati så det är fritt att tycka som man vill och tro på det man vill 🙂 Så är det inte överallt…

  Ibland undrar jag om man blivit alltför bortskämd med att leva så bra som vi gör, i jämförelse med hur det ser ut i övriga världen. Med det sagt så menar jag inte att vi inte har gigantiska problem och att det verkar som om vi håller på att bli utrotade pga av miljöförstörelsen och väderexperiment. Men det är bara att flytta till det alkoliserade, kriminella och fattiga Ryssland om man vill slippa västvärldens problem. 🙂 Putin är ju så snäll (ironiskt). Och där vinklas och censureras det ju verkligen i pressen så för mig låter det verkligen som att hamna ur askan i elden.

  Men, vill man slippa se eländet med den sjunkande moralen här i väst så är det ju ett alternativ för den som vill det. 🙂

 • Tack alla ni!

  Vad glad jag blir att så många känner genklang i detta, verkligen intressant med denna reaktion.

  Ryska Natalya du bekräftar att propagandan finns i Norge också,

  ulf8lager
  “och jag kan inte komma ihåg att man ens under kalla kriget utmålade en sådan hotbild av Sovjetunionen som man nu gör mot Ryssland och Putin.” Nä, eller hur

  Liz
  “Det började med OS i Sotji. ”

  Det fanns där absolut men har faktiskt pågått en längre tid, nått år eller så.

  Ivan Björn
  tack för länken

  Kristina

  “Problemen i vår värld beror just på att människan inte integrerat dessa kvaliteter i sin natur. Och Putin är inget föredöme vad gäller detta, tvärtom. ”

  Du har så rätt, MEN för mig så är de senaste årens reaktioner och bristande sympati för västvärlden något jag väntat på i hela mmtt liv tror jag. Det är så mycket som tyder på att det verkligen pågår en underström av tveksamheter bland människor. Människor är på en existentiell vandring och uttrycker det på en massa sätt, inte alltid så bra, men rörelsen är det viktigaste.Så jag tror på att vi är på väg att ana en annan människa.

  Och Kristina, jag tror det knappt är någon här som känner sympatier för Putin eller att Ryssland är ett föregångsland, men jag tror inte det behöver sägas.

  Vada
  Tack för alla exempel.

  Mats Sederholm
  Artikelförfattaren

 • Jag har blivit alltmer övertygad om att Putin är mer att lita på än de flesta. Det är uppmuntrande att majoriteten av dessa kommentarer stämmer med denna uppfattning.

 • Det är glädjande att vi är så många redan här på forumen som har vaknat upp och ser den verkliga världen.Synd att många fortfarande sover sin Törnrosa sömnen och ser inte att VÄRLDENS STÖRSTA TERRORISTSTAT IDAG ÄR USA.De har NATO baser i över 100 länder och minst 400.000 soldater på dessa baser.De startar krig överallt där de vill åt landets tillgångar och förstör landet.Deras eget befolkning i USA driver mot fattigdom att idag mer en 40.000.000 medborgare tvingas att leva food stamp.Många av de jobbar men kan inte klara sig på lönen.Då frågar jag Kristina,ska vi stödja Obama och västvärlden eller ska vi hoppas att Putin sätter stopp för denna världs terror ?

  • “Det är glädjande att vi är så många redan här på forumen som har vaknat upp och ser den verkliga världen. …”

   Jo… – Julius – det tycker jag också.

   Tips för dom mindre “vakna” – kolla på denna 10-minuters video – och var vaksam på vad som sägs om vad det är som styr = vanstyr världen ekonomiskt = politiskt.

 • Kristina. Blir riktigt förskräckt när jag läser dina kommentarer. Vilken värld lever du i? Ser du bara på tv och tror på att de berättar sanningen? Hoppas att inte så värst många har gått på massmedias idoga propaganda och svartmålning av Ryssland. Tanken är väl att vi ska göra på oss av rädsla och bli helt kortslutna för andra tankeexperiment. Peace and understanding har förlorat sin betydelse efter kidnappning av USA, Nato och FN som krigar under parollen “fredsbevarande insatser”. Lyd ett gott råd Kristina – se dig om efter alternativ källor. Det finns ett otal Nyhetsbrev från USA som alla beskriver ett stort demokratiskt underskott – nedmontering av alla fri- och rättigheter – ett riktigt helvete i fråga om allt. Lär känna den totalitära polisstaten USA redan nu så du vet vad som väntar dig när de väl lyckas exportera sin affärsmodell av “demokrati” till hela världen. Död, pest och pina väntar med New World Order ….

 • Intressant hur vada säger hur jag ska tänka och tycka och går till personliga angrepp och måste trycka ner andra i sin argumentation… Vad tyder det på? 🙂 Inget som jag tar åt mig av personligen dock, visar mer vem vada är…

  Ja, Stora stygga vargen (Putin) lockar med än det ena och än det andra med sina traditionella åsikter. Allt som inte stämmer överens med hans åsikter förbjuds dock. Uppenbarligen har han anhängare… men jag tycker att det är tråkigt att folk hellre vill leva under sådana premisser.

  Peace Love and Understanding kommer man mycket längre med än aggresivitet. När ska människor lära sig det? När ska man få uttrycka att man vill ha ett mer kärleksfullt samhälle utan att bli hatobjekt för vissa här (vada) och bli kallad för new ageare och annat… (Och skulle det vara fult att vara det??) När man till och med inte kan tala om det vackra och det som bygger upp utan att meöta aggresivitet och hat så är det långt kvar.

 • @Josef Boberg

  Familjen Rothschild är “Guardians of the Vatican Treasury” och de är “Knights of Malta”. Rothschilds, precis som Rockefellers, är endast den semi-synliga verkställande delen av “The Holy Roman Empire”. De arbetar för Vatikanen helt enkelt.

 • Att lita på Putin påminner mig om de svenska kommunisterna som utvandrade till Stalins Sovjet och som sedan blev avrättade av just Stalin. De litade också… Hur kan man lita på en iskall KGB-agent som Putin som hjärntvättats i en kommunistdiktatur övergår mitt förstånd…

  Men vi lever i en fri demokrati så det är fritt att tycka som man vill och tro på det man vill 🙂 Så är det inte överallt…

  Ibland undrar jag om man blivit alltför bortskämd med att leva så bra som vi gör, i jämförelse med hur det ser ut i övriga världen. Med det sagt så menar jag inte att vi inte har gigantiska problem och att det verkar som om vi håller på att bli utrotade pga av miljöförstörelsen och väderexperiment. Men det är bara att flytta till det alkoliserade, kriminella och fattiga Ryssland om man vill slippa västvärldens problem. 🙂 Putin är ju så snäll (ironiskt). Och där vinklas och censureras det ju verkligen i pressen så för mig låter det verkligen som att hamna ur askan i elden.

  Men, vill man slippa se eländet med den sjunkande moralen här i väst så är det ju ett alternativ för den som vill det. 🙂

 • Jag har blivit alltmer övertygad om att Putin är mer att lita på än de flesta. Det är uppmuntrande att majoriteten av dessa kommentarer stämmer med denna uppfattning.

 • Mats Larsson skrev i Expressen:

  “Putin har bland annat som mål att ge den ryska ryggraden åter. Han har de senaste åren allt tydligare visat att han ser den ryska kulturen som något väsenskilt från övriga Europa, ett Europa och väst som av många ryssar utmålas som liberalt, mjukt, “homosexuellt”.

  Oligarker och Putin må ha rövat folket på enorma pengar. Mycket är konstigt.

  Men än konstigare är att ryggradslösa kommentarer här tar upp om “kultur” och Kina mm – men ser inte att Ryssland är snart den enda motkraften för den fullständiga upplösningen av vad som är både kultur och “vår natur”. Det är blint och psykopatiskt.

  Väst och vår elitpsykopatkrets hatar att Putin inte är i rosa kjol… att de har lagar mot förstörelse genom förförelse av ungdom med homopropaganda etc.

  Hos oss, jag läste det idag, så kallas det “förnyelsearbete” när kyrkan tar fram ny kyrkohandbok/kyrkoordning, och är positiva till samkönade äktenskap. Äkte… = äkta = verkligt. Så kyrkan normaliserar det oäkta, kortrslutande poler – snabbar på det illusoriska, olika beteenden ska ses som helt normalt och mänskligt. och de välsignar det och kallar det ÄKTE-nskap. Då är det slut med kyrka och mänsklig liv – det blir annat istället, inna den feta damen… Hur kan Kristina vara så RYGGRADSLÖS att inte ge sitt stöd åt det som försöker rädda det sista av det kvinnliga och manliga och familjen – hela den västerländska och mänskliga kulturens grund?

  Kalla inte Putin för psykopat innan självgranskning, och innan att vända på allt som hos oss framställts som OK, och normaliserats i namn av tolerans och förnyelse mm. Till och med så krokar man ofta med ordet “kärlek”… “det är ju ändå kärlek” – och New Age-are och andra hjärntvättade förstår inte hur det blivit lurade.

  Den elit som styr världen, och Väst, är mycket värre än att vara psykopatisk, den är Alien, det är de som trycker på och styr degenerering och förstörelse av mänskligt liv. Ryssland säger också nej till GMO, vilket inte heller är mänsklig föda, utan non human föda… men Kristina gillar väl GMO också då.

  Jag skulle vilja ha stödjande sajter för Rysslands positiva inverkan i världen, och jag är förskräckt över hur fullständigt uppstyrd median här är – det syns på kommentarer.

  Kristina kallar Putin för en farlig man… – jag skulle vilja säga att du projicerar… fast du framför ögonen ser vad som händer i vårt schlager_EU-samhälle. Hur mycket värre kan det bli här genom Västkrafternas verkan, innan Kristina ser att det farliga stadiet var redan över här, och det är för sent. Du bör vända på ditt tänk i en del avseenden – för du förstår heller inte att det är de som är värre än psykopater som genom sin agenda vill åstadkomma att Ryssland tvingas att liera sig med Kina – då har alienpsykopaterna som eliten i USA har bakom ryggen lyckats med nästa steg.

  Bra text Sederholm!

 • Slutklämmen på artikeln lyder så här: “Låt oss plocka gamla tiders russin såsom, samhörighet, tid för varandra, empati, integritet, hederlighet, en moralisk patos och plantera om dem i en ny verklighet.”

  Problemen i vår värld beror just på att människan inte integrerat dessa kvaliteter i sin natur. Och Putin är inget föredöme vad gäller detta, tvärtom. En psykopat är precis motsatsen. Ondskan och narcissismen tycks växa sig starkare och starkare men vi lever i en polariserad värld så det måste också betyda att godheten växer sig starkare även om det mediala bruset för det mesta koncentrerar sig på ondskan. Men visst finns det anledning att oroa sig för det som pågår, både vad gäller de psykopater som vill vara världshärskare och det som händer miljömässigt och andra saker, här på planeten…

  • “Ondskan och narcissismen tycks växa sig starkare och starkare men vi lever i en polariserad värld så det måste också betyda att godheten växer sig starkare även om det mediala bruset för det mesta koncentrerar sig på ondskan.”

   Jo… – Kristina – det finns ju alltid någon form av balans – även om det ej syns i etablissemangets “Trattmedia”.

   Wi kan ej förändra världen “över en natt” – men Wi kan alltid välja att förändra oss själva – och sen “smittar” det världen, hoppas jag… 💡

 • Det är svårt att veta vad som är sanning och lögn i media men denna film som är en mycket välgjord analys av massakern i Odessa och bygger på inspelade filmer från mobiltelefoner visar vad som verkligen hände där. Det är Inte alls som det beskrivs i västmedia.
  https://www.youtube.com/watch?v=H4dJRnI-X8Q.

 • @Ulf: Jag förstår vad du menar men jag föredrar att leva i en värld där man har rätt att följa sin tro, vara den man är, uttrycka sin åsikt. Denna planet har stora problem och det är för att människan har stora problem… Det kommer vi aldrig ifrån. I en värld med stora problem är det lättare att förändra den om vi har rätt att förmedla det vi står för, än om vi lever i länder som har psykopater till ledare. Det skrämmer mig att man inte känner igen de tecknen. Regimer och ledare kan vara psykopater. Om man läser på om vad det kinesiska kommunistpartiet står för så är deras världsbild precis som en psykopats. Och jag anser att det är det Putin också förmedlar. Och de är nära lierade, Kina och Ryssland av idag.

 • Intressant hur vada säger hur jag ska tänka och tycka och går till personliga angrepp och måste trycka ner andra i sin argumentation… Vad tyder det på? 🙂 Inget som jag tar åt mig av personligen dock, visar mer vem vada är…

  Ja, Stora stygga vargen (Putin) lockar med än det ena och än det andra med sina traditionella åsikter. Allt som inte stämmer överens med hans åsikter förbjuds dock. Uppenbarligen har han anhängare… men jag tycker att det är tråkigt att folk hellre vill leva under sådana premisser.

  Peace Love and Understanding kommer man mycket längre med än aggresivitet. När ska människor lära sig det? När ska man få uttrycka att man vill ha ett mer kärleksfullt samhälle utan att bli hatobjekt för vissa här (vada) och bli kallad för new ageare och annat… (Och skulle det vara fult att vara det??) När man till och med inte kan tala om det vackra och det som bygger upp utan att meöta aggresivitet och hat så är det långt kvar.

 • @Kristina, det är nog ingen som kan säga att Putin, är “Guds bästa barn” i alla avseenden.
  Skillnaden , som jag tycker, är att han inte hycklar, likt de flesta västliga ledare idag.
  De ledande politikerna i USA och Europa låtsas på ett väldigt dolt sätt verka för fred, demokrati, hälsa, ekonomisk stabilitet och mänskliga rättigheter, medan de i själva verket företräder en agenda som undergräver ekonomin, uppviglar till nya oroligheter och krig, försämrar vår hälsa med biokemiska ämnen i vatten, luft och mat och strävar efter att kunna
  avtrubba majoriteten av medborgarna mentalt och känslomässigt, genom psykiatriska droger, som snart “alla behöver”.

 • @Josef Boberg

  Familjen Rothschild är “Guardians of the Vatican Treasury” och de är “Knights of Malta”. Rothschilds, precis som Rockefellers, är endast den semi-synliga verkställande delen av “The Holy Roman Empire”. De arbetar för Vatikanen helt enkelt.

 • Bra Mats, men jag är ju själv granskande journalist och vad som tigs ihjäl ifråga om Ukraina är IMF s pålagor på landet för att de ska få utlovade krediter. Jag är speciellt intresserad av de krav IMF har på Ukraina för att öppna Ukraina på vid gavel för GMO-grödor i stor skal (precis vad som skedde med Irak) Detta borde kunna kontrolleras mot IMFs villkor för Ukraina. Själv har jag inte tillgång till Dokumenten ifråga och inte tid att söka efter dem – men det skulle vara en vällovlig journalistisk uppgift.
  Faktaisamlandet är viktigare än att diskutera och tro sig veta.
  Ingemar Ljungqvist, red 2000-Talets Vetenskap

 • En bra skriven artikel vill ha mer sådant. Är tyvärr urusel på engelska. Något som jag väntar på är att Ryssland med flera andra länder kraschar dollarn. Som det är nu försöker USA ta död på hela västvärlden med GMO och att de hela tiden kör sina flygplan och sprutar giftiga saker över oss. Dessutom hoppas jag att Ryssland med flera även kraschar EU rent ekonomiskt. Det är tydligen så att det är USA som styr där också. Jag läser en del böcker. Längst bak är det familjen Rockefeller som är enormt rika som gör allt för att styra över hela världen. De har som mål att ta död på huvudparten av mänskligheten här i världen.

 • Bra skrivet! Man började ju nästan tro att man var ensam om de här åsikterna. Tack för att du försöker sprida sanningen så som så många av oss andra försöker.
  Det är inte alltid lätt men man får aldrig ge upp!

 • I modern tid lär Ryssland ha utsatts mer av angrepp från väst än tvärt om. Ryska revolutionen undetstöddes i hög grad av bankirer – Wall street. Det är knappast någonting man får lära sig i skolan, utan det var ju en “rysk revolution”. Obekväma fakta, som kommit fram efter Sovjetunionrns fall, censureras av etablissemanget.

 • Men förstår ni inte att det är en farlig man? Som spärrar in alla meningsmotståndare och som slår ner på kostnärer och folk inom kulturen som vågar ifrågasätta honom? Och andra? My God, Putin är väl inte Ryssland!!?? När man slår ner på de som jobbar med kultur är man inte långt borta från en diktatur. Se bara vad som händer i Kina.

 • Mats Larsson skrev i Expressen:

  “Putin har bland annat som mål att ge den ryska ryggraden åter. Han har de senaste åren allt tydligare visat att han ser den ryska kulturen som något väsenskilt från övriga Europa, ett Europa och väst som av många ryssar utmålas som liberalt, mjukt, “homosexuellt”.

  Oligarker och Putin må ha rövat folket på enorma pengar. Mycket är konstigt.

  Men än konstigare är att ryggradslösa kommentarer här tar upp om “kultur” och Kina mm – men ser inte att Ryssland är snart den enda motkraften för den fullständiga upplösningen av vad som är både kultur och “vår natur”. Det är blint och psykopatiskt.

  Väst och vår elitpsykopatkrets hatar att Putin inte är i rosa kjol… att de har lagar mot förstörelse genom förförelse av ungdom med homopropaganda etc.

  Hos oss, jag läste det idag, så kallas det “förnyelsearbete” när kyrkan tar fram ny kyrkohandbok/kyrkoordning, och är positiva till samkönade äktenskap. Äkte… = äkta = verkligt. Så kyrkan normaliserar det oäkta, kortrslutande poler – snabbar på det illusoriska, olika beteenden ska ses som helt normalt och mänskligt. och de välsignar det och kallar det ÄKTE-nskap. Då är det slut med kyrka och mänsklig liv – det blir annat istället, inna den feta damen… Hur kan Kristina vara så RYGGRADSLÖS att inte ge sitt stöd åt det som försöker rädda det sista av det kvinnliga och manliga och familjen – hela den västerländska och mänskliga kulturens grund?

  Kalla inte Putin för psykopat innan självgranskning, och innan att vända på allt som hos oss framställts som OK, och normaliserats i namn av tolerans och förnyelse mm. Till och med så krokar man ofta med ordet “kärlek”… “det är ju ändå kärlek” – och New Age-are och andra hjärntvättade förstår inte hur det blivit lurade.

  Den elit som styr världen, och Väst, är mycket värre än att vara psykopatisk, den är Alien, det är de som trycker på och styr degenerering och förstörelse av mänskligt liv. Ryssland säger också nej till GMO, vilket inte heller är mänsklig föda, utan non human föda… men Kristina gillar väl GMO också då.

  Jag skulle vilja ha stödjande sajter för Rysslands positiva inverkan i världen, och jag är förskräckt över hur fullständigt uppstyrd median här är – det syns på kommentarer.

  Kristina kallar Putin för en farlig man… – jag skulle vilja säga att du projicerar… fast du framför ögonen ser vad som händer i vårt schlager_EU-samhälle. Hur mycket värre kan det bli här genom Västkrafternas verkan, innan Kristina ser att det farliga stadiet var redan över här, och det är för sent. Du bör vända på ditt tänk i en del avseenden – för du förstår heller inte att det är de som är värre än psykopater som genom sin agenda vill åstadkomma att Ryssland tvingas att liera sig med Kina – då har alienpsykopaterna som eliten i USA har bakom ryggen lyckats med nästa steg.

  Bra text Sederholm!

 • Igår har jag sett i Tjeckisk TV en debatt om Ukraina. I Tjeckien finns det bara en offentlig människa Jiri Vyvadil (advokat), som säger sanningen om Ukraina. Länk: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/214411058040513/

  Hans åsikter stämmer väl överens med denna utmärkta artikel och många kommentarer här. I ovannämnda TV debatten har moderator inte låtit herr Vyvadil tala till punkt och hela tiden har hon försökt påtvinga sina manus lästa åsikter på honom.

  Nedan i punkter från debatten:

  Rysk olympiad i Sotji har knappast slutat och redan fanns det förberedda två Amerikanska krigsfartyg i svarta havet.

  När människor på Majdan protesterade så kom dit västliga politiker och understödde natzister så att våld och oroligheter skulle uppstå.

  Allt började på Majdan!

  Putin blev anklagad av väst att han har styrkor i östra Ukraina. Dessa styrkor befann sig på Krim helt legalt enligt avtal med Ukraina. Det fanns bara 22 000 man där men enligt avtalet kunde det befinna sig på Krim 25 000 man. Det är ungefär samma avtal som USA har med sin närvaro i vissa länder.

  Väst vill med sitt agerande komma åt Ryssland, så som de kom åt Irak, Syrien, Libyen, Egypten och andra länder som inte vill t.ex. använda petrodollar som betalningsmedel.

  Ryssland är inte intresserad av Ukraina för att Ukraina är inte längre en självständig stat. Ukraina är i spillror och den kommer aldrig blir det som den har varit.

  Ett inbördes krig i Ukraina är fullt möjligt. Våld föder mera våld och skeenden går inte längre att kontrollera.

  Det Ukrainska folket är OFFER i allt detta.

 • Slutklämmen på artikeln lyder så här: “Låt oss plocka gamla tiders russin såsom, samhörighet, tid för varandra, empati, integritet, hederlighet, en moralisk patos och plantera om dem i en ny verklighet.”

  Problemen i vår värld beror just på att människan inte integrerat dessa kvaliteter i sin natur. Och Putin är inget föredöme vad gäller detta, tvärtom. En psykopat är precis motsatsen. Ondskan och narcissismen tycks växa sig starkare och starkare men vi lever i en polariserad värld så det måste också betyda att godheten växer sig starkare även om det mediala bruset för det mesta koncentrerar sig på ondskan. Men visst finns det anledning att oroa sig för det som pågår, både vad gäller de psykopater som vill vara världshärskare och det som händer miljömässigt och andra saker, här på planeten…

  • “Ondskan och narcissismen tycks växa sig starkare och starkare men vi lever i en polariserad värld så det måste också betyda att godheten växer sig starkare även om det mediala bruset för det mesta koncentrerar sig på ondskan.”

   Jo… – Kristina – det finns ju alltid någon form av balans – även om det ej syns i etablissemangets “Trattmedia”.

   Wi kan ej förändra världen “över en natt” – men Wi kan alltid välja att förändra oss själva – och sen “smittar” det världen, hoppas jag… 💡

 • Bra artikel. Tänk om fler blev medvetna om fulspelet. Tänk vad mycket negativ vinkling som gjorts mot Ryssland på sistone. Det började med OS i Sotji. Kritiken är säkert motiverade (tex utnyttjande av gästarbetare), men varför denna mediala fokusering på just Ryssland? Varför inte ett motsvarande drev mot USA? DN /SVT skulle exemelvis kunna ta upp hur landet förvandlats till en polisstat där människor hamnar i fängelse på rättsosäkra grunder och får utföra abete under slavliknande förhållande – arbeta utan lön, vidrig mat m.m?

 • Det är svårt att veta vad som är sanning och lögn i media men denna film som är en mycket välgjord analys av massakern i Odessa och bygger på inspelade filmer från mobiltelefoner visar vad som verkligen hände där. Det är Inte alls som det beskrivs i västmedia.
  https://www.youtube.com/watch?v=H4dJRnI-X8Q.

 • @Ulf: Jag förstår vad du menar men jag föredrar att leva i en värld där man har rätt att följa sin tro, vara den man är, uttrycka sin åsikt. Denna planet har stora problem och det är för att människan har stora problem… Det kommer vi aldrig ifrån. I en värld med stora problem är det lättare att förändra den om vi har rätt att förmedla det vi står för, än om vi lever i länder som har psykopater till ledare. Det skrämmer mig att man inte känner igen de tecknen. Regimer och ledare kan vara psykopater. Om man läser på om vad det kinesiska kommunistpartiet står för så är deras världsbild precis som en psykopats. Och jag anser att det är det Putin också förmedlar. Och de är nära lierade, Kina och Ryssland av idag.

 • @Kristina, det är nog ingen som kan säga att Putin, är “Guds bästa barn” i alla avseenden.
  Skillnaden , som jag tycker, är att han inte hycklar, likt de flesta västliga ledare idag.
  De ledande politikerna i USA och Europa låtsas på ett väldigt dolt sätt verka för fred, demokrati, hälsa, ekonomisk stabilitet och mänskliga rättigheter, medan de i själva verket företräder en agenda som undergräver ekonomin, uppviglar till nya oroligheter och krig, försämrar vår hälsa med biokemiska ämnen i vatten, luft och mat och strävar efter att kunna
  avtrubba majoriteten av medborgarna mentalt och känslomässigt, genom psykiatriska droger, som snart “alla behöver”.

 • Bra Mats, men jag är ju själv granskande journalist och vad som tigs ihjäl ifråga om Ukraina är IMF s pålagor på landet för att de ska få utlovade krediter. Jag är speciellt intresserad av de krav IMF har på Ukraina för att öppna Ukraina på vid gavel för GMO-grödor i stor skal (precis vad som skedde med Irak) Detta borde kunna kontrolleras mot IMFs villkor för Ukraina. Själv har jag inte tillgång till Dokumenten ifråga och inte tid att söka efter dem – men det skulle vara en vällovlig journalistisk uppgift.
  Faktaisamlandet är viktigare än att diskutera och tro sig veta.
  Ingemar Ljungqvist, red 2000-Talets Vetenskap

 • icke att förglömma kontrollfunktionen “psykiatrin” som med alla medel gör oss dorska (slå upp det ordet), med bokstavsförkortade barn, underhållningsTV, piller till alla och mest till de gamla, skola som gör barn dumma och bråkiga, musik i nyhetsinslag, brandväggar mellan generationerna, Monsantokryddad mat, mm i oändlighet.
  T.o.m., P1 har tappat stilen fullständigt och blivit en underhållningskanal.

 • En bra skriven artikel vill ha mer sådant. Är tyvärr urusel på engelska. Något som jag väntar på är att Ryssland med flera andra länder kraschar dollarn. Som det är nu försöker USA ta död på hela västvärlden med GMO och att de hela tiden kör sina flygplan och sprutar giftiga saker över oss. Dessutom hoppas jag att Ryssland med flera även kraschar EU rent ekonomiskt. Det är tydligen så att det är USA som styr där också. Jag läser en del böcker. Längst bak är det familjen Rockefeller som är enormt rika som gör allt för att styra över hela världen. De har som mål att ta död på huvudparten av mänskligheten här i världen.

 • Bra skrivet! Man började ju nästan tro att man var ensam om de här åsikterna. Tack för att du försöker sprida sanningen så som så många av oss andra försöker.
  Det är inte alltid lätt men man får aldrig ge upp!

 • Mycket bra artikel. Ny känns det som att Sverige börjar vakna till efter hypnos. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare.

 • I modern tid lär Ryssland ha utsatts mer av angrepp från väst än tvärt om. Ryska revolutionen undetstöddes i hög grad av bankirer – Wall street. Det är knappast någonting man får lära sig i skolan, utan det var ju en “rysk revolution”. Obekväma fakta, som kommit fram efter Sovjetunionrns fall, censureras av etablissemanget.

 • Men förstår ni inte att det är en farlig man? Som spärrar in alla meningsmotståndare och som slår ner på kostnärer och folk inom kulturen som vågar ifrågasätta honom? Och andra? My God, Putin är väl inte Ryssland!!?? När man slår ner på de som jobbar med kultur är man inte långt borta från en diktatur. Se bara vad som händer i Kina.

 • Igår har jag sett i Tjeckisk TV en debatt om Ukraina. I Tjeckien finns det bara en offentlig människa Jiri Vyvadil (advokat), som säger sanningen om Ukraina. Länk: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/214411058040513/

  Hans åsikter stämmer väl överens med denna utmärkta artikel och många kommentarer här. I ovannämnda TV debatten har moderator inte låtit herr Vyvadil tala till punkt och hela tiden har hon försökt påtvinga sina manus lästa åsikter på honom.

  Nedan i punkter från debatten:

  Rysk olympiad i Sotji har knappast slutat och redan fanns det förberedda två Amerikanska krigsfartyg i svarta havet.

  När människor på Majdan protesterade så kom dit västliga politiker och understödde natzister så att våld och oroligheter skulle uppstå.

  Allt började på Majdan!

  Putin blev anklagad av väst att han har styrkor i östra Ukraina. Dessa styrkor befann sig på Krim helt legalt enligt avtal med Ukraina. Det fanns bara 22 000 man där men enligt avtalet kunde det befinna sig på Krim 25 000 man. Det är ungefär samma avtal som USA har med sin närvaro i vissa länder.

  Väst vill med sitt agerande komma åt Ryssland, så som de kom åt Irak, Syrien, Libyen, Egypten och andra länder som inte vill t.ex. använda petrodollar som betalningsmedel.

  Ryssland är inte intresserad av Ukraina för att Ukraina är inte längre en självständig stat. Ukraina är i spillror och den kommer aldrig blir det som den har varit.

  Ett inbördes krig i Ukraina är fullt möjligt. Våld föder mera våld och skeenden går inte längre att kontrollera.

  Det Ukrainska folket är OFFER i allt detta.

 • Bra artikel. Tänk om fler blev medvetna om fulspelet. Tänk vad mycket negativ vinkling som gjorts mot Ryssland på sistone. Det började med OS i Sotji. Kritiken är säkert motiverade (tex utnyttjande av gästarbetare), men varför denna mediala fokusering på just Ryssland? Varför inte ett motsvarande drev mot USA? DN /SVT skulle exemelvis kunna ta upp hur landet förvandlats till en polisstat där människor hamnar i fängelse på rättsosäkra grunder och får utföra abete under slavliknande förhållande – arbeta utan lön, vidrig mat m.m?

 • icke att förglömma kontrollfunktionen “psykiatrin” som med alla medel gör oss dorska (slå upp det ordet), med bokstavsförkortade barn, underhållningsTV, piller till alla och mest till de gamla, skola som gör barn dumma och bråkiga, musik i nyhetsinslag, brandväggar mellan generationerna, Monsantokryddad mat, mm i oändlighet.
  T.o.m., P1 har tappat stilen fullständigt och blivit en underhållningskanal.

 • Mycket bra artikel. Ny känns det som att Sverige börjar vakna till efter hypnos. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare.

 • Mycket bra artikel. Jag är 53 år och jag kan inte komma ihåg att man ens under kalla kriget utmålade en sådan hotbild av Sovjetunionen som man nu gör mot Ryssland och Putin.
  Vad som är ironiskt är att man inom svensk opinion tar stark avstånd mot all form av högerextremism men samtidigt aldrig påpekar något problem med att en stor del av Ukrainas regering nu utgörs av ultrafascister.

 • Takk for artikkel Mats! Bra skrevet av deg! Jeg er russisk, bor i Norge. Det er så trist for meg å lese norske VG, Dagbladet osv. Der finner jeg mye negativt om mitt hjemmeland Russland. Syns at Russland har ikke fortjent det i det hele tatt! Russland har vært bestandig vennlig og hjelpfull mot Norge. Tusenvis av russiske soldater mistet liv å frigjøre Norge under 2 verdens krig. Russere vil ikke overta hele verden, de vil bo i fred. Russland har aldri angrepet selv i sin historie, bare forsvarte sine grenser. Vi har et ordtak: “Den som kommer med våpen til oss skal dø av denne våpen”. Det ser vi gjennom russisk historie. Flere ganger ble Russland angrepet av europeiske land. Jeg skal ikke gå langt tilbake i historie. Skal nevne Napoleon (1812), 1 verdens krig, 2 verdens krig. Jeg er stolt av mitt hjemmeland!
  Jeg kan ikke forstå alle påstander på Russland i forbindelse med Ukraina. Helt latterlig å lese norske media (som synger i et kor med vesten) om Putins hånd i alt som skjer i vårt broderlig land. Tvert i mot der er USA/NATO har skapet den blodige krigen. Det finnes hundrevis av fakta som beviser dette. Over bygningen av ukrainsk Security Service vinker amerikansk flagg. Hele etasje i den bygningen er okkupert av CIA og det ikke er noe hemmelighet. CIA direktør og vice president Biden kommer til Ukraina med å gi sine råd til kuppregjeringen i Kiev. De sitter på plassen til ukrainsk president ved bordet og sier hva kuppmakere må gjøre. Det var ikke hemmelighet at USA/NATO har brukt 5 milliarder US dollars til å forberede den Majdan revolusjon. Vesten var interessert å skape krig mellom to broderlige land som har felles røtter. Og de klarte det. Vesten hadde planer å ha sin militær base på Krim, men de feilberegnet. Folk på Krim ble redd å få nazi-regime hos seg. De tok den rette beslutningen og gjenforent med Russland. Nå ser de med frykten i øyner på det som skjer i øst Ukraina. Det samme kunne har skjedd på Krim halvøya.
  Stakkar folk i øst! Kuppmakere kaller dem “separatister”. Men jeg tror at det er ikke det. Seks millioner mennesker kan ikke være “terrorister” og “separatister”! Kiev sender Hæren mot sine borgere i øst. Det var stor feil av såkalte regjeringen. Nå er det helt umulig å binde sammen vest og øst, særlig etter “Khatyn” i Odessa. Hvorfor Odessa ble valgt til å skremme folk? Pga Odessa har tilgang mot havet og det er kjempeviktig for NATO. Jeg ser at USA bryr seg ikke om ukrainere i det hele tatt, de er opptatt med sine nasjonale interesser. Det er krig mot Russland faktisk. Masse leiesoldater dreper ukrainsk folk! Folk,som vil ikke leve under fascistisk makt. Hvorfor leser jeg i norske media at valg i Luhansk og Donetsk er ikke legitime? Finnes det noe legitim i Ukraina nå? I hvertfall folkeavstemning er mye bedre enn folkemord! Millioner av ukrainere i øst kom og stemt på sine egne republikker. Hva er galt med det? Det er en skikkelig DEMOKRATI! Tvert i mot jeg kan ikke si dette ordet om handlinger fra Kiev. Der er helt jevlig! Ukrainsk TV forteller bare løgn, ukrainske aviser skriver bare tull. Folk i øst bare ler når de ser på ukrainske tv-kanaler! Ikke snakk om ytringsfrihet eller demokrati. Folk kidnappes, masse folk forsvinner fullstendig … Det er ikke bra. Men vesten vil ikke se noe galt i alt dette. Alle i vest er ble liksom blinde plutselig! Hvorfor? Grunnen er i å destabilisere Russland. Men vesten har økt patriotisme i Russland veldig høyt, takk for det! Kansler Otto Bismarck sa: “Jeg vet hundre måter å gjøre den russiske bjørnen å forlate hiet, men vet ikke en eneste for å drive ham tilbake”. Vesten må være forsiktig med den russiske bjørnen.
  Håper at Europa våkner snart og innser at Russland FORSVARER hele verden mot fascisme IGJEN!

 • Bravo Mats Sederholm!! Bravo!! Bara en sak vill jag säga , hela den saliga röra av nykolonialism och deras nya metoder testades först på serber, allt val väl uträknat och testades på oss, senare bara började smått och på olika ställe..

 • Utmärkt artikeln Mats Sederholm.Det är synd som du skriver att vårt kära media vilseleder svenska folket och tillåter inte komma ut denna artikel.Inte bara media men våra politiker framför allt Carl Bild ber en stor ansvar av Sveriges vilseledning.Allt den s..t som skrivs i medier man nästan äcklas av den.Trodde aldrig att våra politiker skulle sjunka så här lågt till lakejer till USA makteliten (då menar jag inte politikerna).Den största problemet är att många svenska fortfarande tror inte om man berättar vad man har läst på andra kanaler än den “politisk korrekta” kanaler.Jag brukar rekommendera gärna att de tittar på följande kanaler http://www.rt.com och http://www.itar-tas.com/en för att se vad den andra sida har att säga.Om alla idioterna i Bruxelles fortsätter vidare med mer och hårdare sanktioner mot Ryssland,kommer Europa få katastrofala följder.Det våre på tid att vakna innan det är för sänt !

 • “Det nya kolonialvapnet byggt på pengar som inte finns, på en ohelig allians mellan folkvalda politiker, bankirer och kreditvärderingsinstitut ska föra ukrainarna från en härskarstruktur till en annan. Staten lånar pengar, staten skär ner på de offentliga utgifterna, livet för de värst drabbade människorna i samhället blir värre och sedan återför man problemen med återbetalningarna till befolkningen så att politiker och bankirer kan gå fria.”

  Jo… – Mats – så är det ju även i Sverige sedan ca 20 år tillbaka – och ej minst i dags dato.

  Om hur att “lätt som en plätt över en natt” ändra på detta – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  EU-eländet har jag ej något till övers för – i meningen att det skulle vara ett framtidsprojekt – som skulle kunna gynna oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av EU-medborgarna.

 • Mycket bra artikel. Jag är 53 år och jag kan inte komma ihåg att man ens under kalla kriget utmålade en sådan hotbild av Sovjetunionen som man nu gör mot Ryssland och Putin.
  Vad som är ironiskt är att man inom svensk opinion tar stark avstånd mot all form av högerextremism men samtidigt aldrig påpekar något problem med att en stor del av Ukrainas regering nu utgörs av ultrafascister.

 • Takk for artikkel Mats! Bra skrevet av deg! Jeg er russisk, bor i Norge. Det er så trist for meg å lese norske VG, Dagbladet osv. Der finner jeg mye negativt om mitt hjemmeland Russland. Syns at Russland har ikke fortjent det i det hele tatt! Russland har vært bestandig vennlig og hjelpfull mot Norge. Tusenvis av russiske soldater mistet liv å frigjøre Norge under 2 verdens krig. Russere vil ikke overta hele verden, de vil bo i fred. Russland har aldri angrepet selv i sin historie, bare forsvarte sine grenser. Vi har et ordtak: “Den som kommer med våpen til oss skal dø av denne våpen”. Det ser vi gjennom russisk historie. Flere ganger ble Russland angrepet av europeiske land. Jeg skal ikke gå langt tilbake i historie. Skal nevne Napoleon (1812), 1 verdens krig, 2 verdens krig. Jeg er stolt av mitt hjemmeland!
  Jeg kan ikke forstå alle påstander på Russland i forbindelse med Ukraina. Helt latterlig å lese norske media (som synger i et kor med vesten) om Putins hånd i alt som skjer i vårt broderlig land. Tvert i mot der er USA/NATO har skapet den blodige krigen. Det finnes hundrevis av fakta som beviser dette. Over bygningen av ukrainsk Security Service vinker amerikansk flagg. Hele etasje i den bygningen er okkupert av CIA og det ikke er noe hemmelighet. CIA direktør og vice president Biden kommer til Ukraina med å gi sine råd til kuppregjeringen i Kiev. De sitter på plassen til ukrainsk president ved bordet og sier hva kuppmakere må gjøre. Det var ikke hemmelighet at USA/NATO har brukt 5 milliarder US dollars til å forberede den Majdan revolusjon. Vesten var interessert å skape krig mellom to broderlige land som har felles røtter. Og de klarte det. Vesten hadde planer å ha sin militær base på Krim, men de feilberegnet. Folk på Krim ble redd å få nazi-regime hos seg. De tok den rette beslutningen og gjenforent med Russland. Nå ser de med frykten i øyner på det som skjer i øst Ukraina. Det samme kunne har skjedd på Krim halvøya.
  Stakkar folk i øst! Kuppmakere kaller dem “separatister”. Men jeg tror at det er ikke det. Seks millioner mennesker kan ikke være “terrorister” og “separatister”! Kiev sender Hæren mot sine borgere i øst. Det var stor feil av såkalte regjeringen. Nå er det helt umulig å binde sammen vest og øst, særlig etter “Khatyn” i Odessa. Hvorfor Odessa ble valgt til å skremme folk? Pga Odessa har tilgang mot havet og det er kjempeviktig for NATO. Jeg ser at USA bryr seg ikke om ukrainere i det hele tatt, de er opptatt med sine nasjonale interesser. Det er krig mot Russland faktisk. Masse leiesoldater dreper ukrainsk folk! Folk,som vil ikke leve under fascistisk makt. Hvorfor leser jeg i norske media at valg i Luhansk og Donetsk er ikke legitime? Finnes det noe legitim i Ukraina nå? I hvertfall folkeavstemning er mye bedre enn folkemord! Millioner av ukrainere i øst kom og stemt på sine egne republikker. Hva er galt med det? Det er en skikkelig DEMOKRATI! Tvert i mot jeg kan ikke si dette ordet om handlinger fra Kiev. Der er helt jevlig! Ukrainsk TV forteller bare løgn, ukrainske aviser skriver bare tull. Folk i øst bare ler når de ser på ukrainske tv-kanaler! Ikke snakk om ytringsfrihet eller demokrati. Folk kidnappes, masse folk forsvinner fullstendig … Det er ikke bra. Men vesten vil ikke se noe galt i alt dette. Alle i vest er ble liksom blinde plutselig! Hvorfor? Grunnen er i å destabilisere Russland. Men vesten har økt patriotisme i Russland veldig høyt, takk for det! Kansler Otto Bismarck sa: “Jeg vet hundre måter å gjøre den russiske bjørnen å forlate hiet, men vet ikke en eneste for å drive ham tilbake”. Vesten må være forsiktig med den russiske bjørnen.
  Håper at Europa våkner snart og innser at Russland FORSVARER hele verden mot fascisme IGJEN!

 • Bravo Mats Sederholm!! Bravo!! Bara en sak vill jag säga , hela den saliga röra av nykolonialism och deras nya metoder testades först på serber, allt val väl uträknat och testades på oss, senare bara började smått och på olika ställe..

 • Utmärkt artikeln Mats Sederholm.Det är synd som du skriver att vårt kära media vilseleder svenska folket och tillåter inte komma ut denna artikel.Inte bara media men våra politiker framför allt Carl Bild ber en stor ansvar av Sveriges vilseledning.Allt den s..t som skrivs i medier man nästan äcklas av den.Trodde aldrig att våra politiker skulle sjunka så här lågt till lakejer till USA makteliten (då menar jag inte politikerna).Den största problemet är att många svenska fortfarande tror inte om man berättar vad man har läst på andra kanaler än den “politisk korrekta” kanaler.Jag brukar rekommendera gärna att de tittar på följande kanaler http://www.rt.com och http://www.itar-tas.com/en för att se vad den andra sida har att säga.Om alla idioterna i Bruxelles fortsätter vidare med mer och hårdare sanktioner mot Ryssland,kommer Europa få katastrofala följder.Det våre på tid att vakna innan det är för sänt !

 • “Det nya kolonialvapnet byggt på pengar som inte finns, på en ohelig allians mellan folkvalda politiker, bankirer och kreditvärderingsinstitut ska föra ukrainarna från en härskarstruktur till en annan. Staten lånar pengar, staten skär ner på de offentliga utgifterna, livet för de värst drabbade människorna i samhället blir värre och sedan återför man problemen med återbetalningarna till befolkningen så att politiker och bankirer kan gå fria.”

  Jo… – Mats – så är det ju även i Sverige sedan ca 20 år tillbaka – och ej minst i dags dato.

  Om hur att “lätt som en plätt över en natt” ändra på detta – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

  I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  EU-eländet har jag ej något till övers för – i meningen att det skulle vara ett framtidsprojekt – som skulle kunna gynna oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av EU-medborgarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *