Mats Sederholm: Hur mycket kan man hata Putin?

73
527

Vladimir Putin

Har ni förstått hur mycket ni måste hata Ryssland nu? Är ni klara över vilken jäkla bandit Putin är? Det borde ni vara. Svenska massmedia har kört en av de mest intensiva propagandakampanjer jag varit med om. Som om det vore krig. Nästan dagligdags klämmer man fram någonting nytt negativt om Ryssland.

Text: Mats Sederholm | Foto ovan: Vladimir Putin,  Russian Presidential Press and Information Office, Wikimedia Commons

Infallsvinklarna är oändliga, deras media sysslar med propaganda, Putin är en brottsling, ukrainarna kämpar ju bara för demokrati och att komma närmare EU och så vidare. Man gör nära reportage inifrån Ukraina, men nästan ALLTID med antiryska toner i botten.

Att denna propagandastorm, som alldeles säkert pågår i hela västvärlden, till sist får effekt är inte svårt att förstå. För er som såg på Eurovisionsschlagern blev det uppenbart då publiken i Köpenhamn buade ut de ryska sångerskorna. Det kändes billigt, fåraktigt och som om man befann sig i Nordkorea där människor upprepar sina åsikter innantill och från ett givet manus.

Våra parlamentariska demokratier leker sina egna lekar, de spelar bordspel om vår värld. Ukraina har varit föremål för västerländska och ryska imperiefasoner under många år. Media får människor att tro att befolkning och makthavare är ett. Det är bland annat därför som media är med och lyckas få människor att tro att krig är rättfärdigade. Tjänstemannen i Uppsala ska plötsligt mörda tjänstemannen i Leningrad, vi är ju i krig. Vilka vi? Redaktören och den politiska kast han talar för är i krig med en annan politisk kast i ett annat land. Flagga mot flagga blir till folk mot folk.

Viktor Janukovytj vann presidentvalet i Ukraina 2004, men valet godkändes inte eftersom man ansåg att det var riggat. I omvalet vann Viktor Jusjtjenko. Västvärlden och våra media pumpade in de gamla vanliga klyschorna om ukrainarnas längtan efter västvärldens öppenhet och demokrati. För övrigt anses nästan alla val utanför väst, som inte faller i västs smak, som drabbade av valfusk.

George Soros World_Economic_Forum Annual Meeting 2011Det visade sig att den amerikanska regeringen och en rad amerikanska organisationer och tankesmedjor med bland annat finansmannen George Soros låg bakom upproret och den så kallade Oranga revolutionen i Ukraina 2004 och 2010 vann plötsligt den förhatliga Janukovytj presidentvalet. De ukrainska ropen efter vår förnämliga västvärld var plötsligt helt bortflugna.

Foto på George Soros, Wikimedia Commons

Och nu är det dags igen. Åter vajar EU-flaggorna överallt i Kiev om man får tro på våra västerländska media. Ropen efter att få vara med i EU slås ner av dessa ryska banditer som intrigerar och manipulerar. Allt ackompanjerat och kryddat med regnbågsprotester, Pussy Riot och gammal rysskräck och att Sverige kan bli invaderat när som helst. Och även i Vitryssland så drömmer man om att få tillhöra Europa.

image.axdMen enligt den tyska tidningen Bild som i sin tur fått uppgifter från den tyska säkerhetstjänsten BND så har 400 amerikanska soldater från för detta Blackwater befunnits sig på plats i kampen mot ryska separatister och med stöd av den amerikanska underrättelsetjänsten. Inte ett ljud i svenska media!

I Europa väntar våra banker och politiker på att få låna ut pengar till Ukraina. De gamla EU-lånen och IMF-programmen som erövrat Grekland och kört ner landet i en kollektiv självmordstämning ska nu erövra ukrainarna också. Det nya kolonialvapnet byggt på pengar som inte finns, på en ohelig allians mellan folkvalda politiker, bankirer och kreditvärderingsinstitut ska föra ukrainarna från en härskarstruktur till en annan. Staten lånar pengar, staten skär ner på de offentliga utgifterna, livet för de värst drabbade människorna i samhället blir värre och sedan återför man problemen med återbetalningarna till befolkningen så att politiker och bankirer kan gå fria. Välkommen till vilda västern, det fria Europa där all makt utgår ifrån folket. Ja, vilket spektakel!

Besvikelsen och ifrågasättandet av den västerländska demokratin fortsätter överallt. Aldrig förut har jag läst och hört så mycket kritiskt om exempelvis kapitalism. Och media och politiker kan inte längre blunda. Vad som nu händer är också enligt välbekant maner och enligt de gamla strategierna. Missnöjet hos befolkningen gentemot etablissemanget demoniseras och återförs till extremism.

Ordet populism eller ”högerextrema krafter” är det senaste retoriska verktyget för att underkänna all form av grundläggande samhällskritik. Självklart finns det sådana extremkrafter med allt möjligt klet som invandrarfientlighet, protektionism och till och med nazism.

Men de bästa lögnerna och de bästa retoriska strategierna är när du kan använda laddade ord till att täcka över hjärtliga och uppriktiga demokratiska åsikter och en längtan bort från denna dystopiska samhällsutveckling som i sin helhet aldrig någonsin tas upp av våra politiker eller våra media.

DN konspirationsteorier med Lotten WiklundI sin senaste artikelserie om konspirationsteorier i DN blandar skribenten Lotten Wiklund ihop sin egen gryta av vaccinkritiker, antisemiter, paranoida föreställningar och så vidare. Självklart tas ifrågasättandet av 9/11 upp och fortfarande efter 13 år så har inga svenska media vågat bemöta tusentals professionella arkitekter och ingenjörer som utan att teoretisera om alternativa teorier eller vilka som låg bakom, enkelt ifrågasätter de tekniska omständigheterna.

Den gamla världens förlorade grepp om folkopinioner och nya utmanande ifrågasättanden av våra samhällen kommer att skapa ännu hårdare, ännu mer skoningslösa lögner, fulare fulretorik och mer mörkning av vad som sker i vår värld. Människor eller grupper av människor som är rädda – i det här fallet politiker, media underrättelsetjänster med flera – blir alltid farliga.

Att protestera mot gällande paradigm kan göras med olika uppsåt. Jag såg Stefan Jarls senaste dokumentär ”Godheten”. Den var ok, men inte mycket mer. Den lockar säkert en hel del gamla gråsossar och vänsterradikaler men förde inte in någonting nytt i debatten.
Gamla tal av Palme, låten ”Falsk matematik” med Peps, en ” talking head” som gräver sig ner i ekonomiskt fikonspråk och femtio minuter in i programmet innan första kvinnan fick komma till tals, gjorde mig besviken. Tommy Berggren är lysande, men när han och reportageteamet passerade förbi Brunkebergs torg och Occupy Stockholm så var det uppenbart att de tillhör en gammal värld som aldrig någonsin mer kommer att uppstå.

Men dokumentären fyller ändå ett viktigt syfte, att fortsätta spräcka illusionen om vårt förnämliga samhälle och att en annan värld måste till.

Låt oss plocka gamla tiders russin såsom, samhörighet, tid för varandra, empati, integritet, hederlighet, en moralisk patos och plantera om dem i en ny verklighet.

Text: Mats Sederholm • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

73 KOMMENTARER

 1. Kristina det är svårt att förklara allting till dig eftersom du inte kan världs historia och har inte kunskaper: vilken roll Baltikum spelade under andra kriget, hur många människor var död, vem som var inblandad i kriget, vem som kallas ockupanter och mm. Det är synd att du bygger sina argument på kunskaper som du får från gula media och på dina gamla föreställningar om Ryssland. Du gör konstiga paralleller mellan Ryssland och Kina och gör inte paralleller mellan USA och Irak, Syrian, Serbia osv. Ryssland kämpade med fascismen under andra kriget som attackerade Ryssland oavsett ICKE-ANGREPPSPAKT . Ryssland krossade fascister och kom till Berlin, Ryssland vann det kriget och kunde gripa hela Tyskland men de gjorde inte det.
  Om du menar att Ryssland ockuperade Krim då måste du läsa historia för att veta att Krim var rysk från början men ett historiskt fel gjorde så att Krim var lämnat till Ukraina i 1954. Den 17 mars 2014 valde människor (96%) genom sitt eget röst att tillhöra igen till Ryssland, eftersom de ville prata på ryska vidare, ville ha ryska traditioner och bibehålla sin rysk kultur och historia. De ville inte leva i ett land där till regeringen (utan nåt val och röst) kom konstiga personer med fascistiska ideologier som istället för att tänka på hur man kan förbättra situationen i Ukraina började förbjuda ryska språket och rysk kultur. Eller ska du förneka det också och ska hävda att de inte får vilja det. I varje rysk och ukrainsk familj finns någon som död under andra kriget och i Krims och Sevastopols jord ligger många ryska och ukrainska soldater som kämpade med fascister och Krims befolkning hatar fascismen. Ingen tvingade de att rösta!Hur kan man tvinga människor som hatar fascismen att leva i ett land där hjälte är fascister och Bandera?

 2. Men enligt amerikanska och några EU politiker fascister i Ukraina är ”demokratiska demonstranter” Civila människor som vill inte leva med de och tänker annorlunda är ”insekter”, ”terrorister”, ”separatister” och ”ockupanter”. Jag respekterar mycket rysk politik och Putin särskilt på den sista tiden och upplever stor skam för de EU politiker som stöder fascister i Ukraina. Kristina du vet inte 10% av det som händer i Ukraina nu eftersom media gömmer sanning. USA och Eu länder hävdar att de ”försöker att bygga demokrati där” men det är helt lögn. Man får inte bygga demokrati på människornas blod!
  Nu pågår inbördeskrig i östra Ukraina. Ukrainska arme som består av nationalister dör sina egna medborgare. Varje dag dödar de civila människor (barn, kvinnor, gamla människor). Dessa arme får stöd från USA (pengar, mat, kläder, vapnet, lektioner osv). EU länder vet allting men de är tysta och bara Putin säger att man måste stoppas folkmord. Det är helt folkmord som inriktad mot de som stöder inte amerikanska ”regler”. Media visade inte hur fascister brände polis huset med alla polismän i Mariupelj, de visade inte hur 116 människor var döda i Odessas hus, om journalister som var greps i Kiev mm. Putin gjorde ingenting dåligt mot nåt land i hela världen men om vi tittar objektiv på USA:s och EU:s politiker då uppstår det stor, stor fråga!!! kan du föreställa Svensk eller USA:s reaktion om det samma händer i dessa länder? kan du föreställa att ryska politiker ska stå på scenen i Sverige och framställa framför svenska och anmana de till revolution? Eller kan du föreställa att ryska politiker ska hjälpa till demonstranter i Stockholm för att ta bort sin regering? Men svenska och amerikanska politiker gör det hela tiden! Tack vare deras stöd och framställningar finns inte mer Ukraina som ett land. Putin och Ryssland visar stort tålamod och diplomati medan andra gömmer sina händer med blod och samtidigt försöker aga Ryssland genom dumma sanktioner.

 3. Luiza, jag håller med dig till hundra procent! Jag är lite osäker om folk i Sverige vet vem Bandera var… De ukrainska fascisternas grymhet under den andra världskriget fick de tyska nazisterna att häpna… Monument till minne av personer kopplade med den ryska historien av Ukraina är förstörda. I Ukraina bor en halv miljoner bulgarer som har bott där i hundratals år, den nya regeringen har förbjudit dom att prata bulgariska. Jag skulle kunna ta fram bilder på avhuggna människohuvud från den 2 maj i Odessa, något som nationalisterna gjorde, jag har sett dom… Det är läskigt men desinformationen är ännu läskigare.

 4. Jag tror ju USA har problem med en ekonomisk elit, som kör över regeringen och ställer till med stora problem många gånger. Likadant kan jag tänka mej problemen finns i Ryssland och även Ukraina med en ekonomisk elit, som har större inflytande över regering än man tror. Det betyder att USA, Ryssland och EU (med förmodligen samma problem) inte kan gå denna elits ärenden. I det här fallet måste förståss den grundläggande ekonomiska fördelningen och rättvisan komma till tals. Det betyder en djupt demokratisk agenda, som kan lösa konflikterna. Låt folk själva välja vilka de önskar som statligt organ, Ryssland eller eget styre inbegripet Krim. Även vilka de vill ha ekonomiskt samarbete med, EU eller Ryssland. Allt förändras ständigt så inget bör vara skrivet i sten.

 5. Jag tror Syrien är den farligaste spelplatsen just nu och kan bli orsaken till globala skador vida omkring om det inte kommer till stånd en gemensam strategi från de stora världsaktörerna. Nu verkar de dra i olika riktningar och där vill man inte se att strängen brister. Då kan det eskalera till en mardröm i större skala, som ingen vill uppleva. Så vad man önskar är att stormakterna, bl.a. Ryssland, USA, Kina och EU tillsammans med makterna i mellanöstern snabbt jobbar sig fram till en gemensam diplomatiskt långsiktig fredsstrategi, vad gäller Syrien. Löser man det, kan nog Ukraina krisen lösas i kölvattnet i samma anda. Nu är all rapportering i princip Ukraina krisen, men den riktigt akuta risken globalt är nog den fortfarande olösta Syrien krisen. Den kräver det största lidandet och dödandet varje dag och kan explodera i något mycket större. Ja oroligt är det så det räcker.

 6. Angående vad Ruben säger, om den elit som bestämmer i USA och präglar politiken globalt känns det väldigt obehagligt. Hur ska man minska dessa eliters makt och jobba mot mer fredliga lösningar där alla länder får tillfälle att bygga ett välstånd? Det lär ju inte vara riskfritt för de enskilda politiker, i USA eller inom EU, att våga ta beslut som innebär att de inte går dem till mötes. De tycks ju inte sky politiskt våld direkt.

  Tidigare har jag alltid känt rädsla för ”hotet från öst” (t.ex. islamism och kommunism). Visst ska man inte bortse från det hotet, åtminstone på sikt. Numera känns dock det största hotet mot vårt samhälle i Sverige och övriga Europa komma från väst (USA) och till viss del även våra egna politiker, som man inte riktigt kan lita på. Ju mer man lär sig om hur konflikter uppstått i modern tid och hur världsekonomin fungerar förstår man att USA egentligen inte är någon god vän till Europa.

  • Apropå världsekonomin – så sägs i videon We are all ONE ! att ca 100 organisationer styr = vanstyr världen. Så att dra strån till stacken för att förändra det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet – kan nog vara det allra vettigaste Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder kan göra.

   Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här.

   Mitt recept är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

   I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 7. Hotet från öst är nog verkligt, men kommunismen är en sak från väst, och är under kontroll från Washington – det är som olika steg. De satte in både Castro och Mao. De kan ta ner det när de vill. Men de vill ha en central centralstyrning… i kommunism2

 8. Men Kristina, vad trött man blir på de helt obefogade ”analyserna” av Putin. Vad prarar du om? Putin förföljer, spärrar in de oliktänkande. .. Suck! Varifrån har du fått en sån smörja?? Jag tittar rysk tv varje dag. Ett sådant utbud av olika meningar, inkl kritik mot Putin, har inte förekommit i Sverige sedan många år. Utvidga dina vyer. Börja med att bojkotta svensk media.

 9. Instämmer med Elena. Den om nöjer sig med gammelmedias information får en väldigt ensidig syn på tingens ordning.
  Det gäller inte bara politik utan också beträffande vår kost och det mesta som har med hälsa att göra. Det gäller att söka nya vägar för att kunna bilda sig en egen uppfattning! Wake up!!

 10. Först – Artikeln är exakt ETT ÅR GAMMAL, så mycket har hänt sedan dess….
  Personligen tycker jag att artikeln är extremt dåligt skriven, speciellt eftersom skribenten inte berättar vad han egentligen vill med artikeln och själva innehållet växlar från sida till sida, utan egentligen vara klar eller ta klar ställning.
  Jag har utöver artikeln även läst alla kommentarer som skrivits till densamma under året som gått, och konstaterar att kommentarerna sprider sig ungefär lika mycket som jag tycker om artikeln.
  Konklution
  Artikelns innehåll kan till stora delar vara befogat, men JAG tycker inte att substansen lagts fram på ett bra, eller ens trovärdigt sätt – och i dagsläget så ser vi tydligt att den bild som författaren försöker slå hål på angående Putin, istället helt har besannats – av just Putins Ryssland…., tyvärr!

 11. Nystsad! Sikke en bunke shitt,- om korrupte diktatore.Har myrdet 20% af Tjetjeniens befolkning.
  Rejs hjem med dig!!
  Nato- vi har aldrig truet Rusland. Men hold grænserne.

  Er du en part af Ruslands falske propeganda-maskine!? Tror det.

 12. Inte särskilt imponerad av din artikel. Ingen djupåkning i det som sker utan referenser till vad andra skrivit. Vem som helst kan plagiera andra tidningars reportage och sätta det i jämförelse med andra skeda händelser runt om i världen. Varför tror du att det skrivs så mycket och negativt om Putin? För att det inte finns annat att skriva om?

 13. Ingemar Ljungqvist skrev ovan 2014-05-20 11:26 att ”Jag är speciellt intresserad av de krav IMF har på Ukraina för att öppna Ukraina på vid gavel för GMO-grödor i stor skala (precis vad som skedde med Irak). Detta borde kunna kontrolleras mot IMFs villkor för Ukraina.” Och ”Faktaisamlandet är viktigare än att diskutera och tro sig veta.” Instämmer, och tillägger att det är av intresse att förhålla sig till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som inför de som anses ha rätt lojalitetsklassning förekommer bakom slutna dörrar. Motiv och policys som ”givetvis” förnekas utanför dessa kretsar. Medan det däremot är ganska ointressant att förhålla sig till snömoset i media.

  Det senare kan rentav spela handelssystemet i händerna, för mycket talar för att de behöver en ny fiende för att kitta samman resten av samhället. Och vilken bättre fiende då än att marginalisera en del av den egna befolkningen, den del av befolkningen som man har alienerat? Systemets transformering av dig till den nya fienden att enas mot kan du själv dock föregripa genom att vägra spela dem i händerna utan istället förhålla dig fullkomligt rationellt till de faktiska policys och faktiska motiv för desamma som i verkligheten ligger bakom inte minst brohuvudet mot och expansionsplanerna mot Eurasien.

  Jmf. här även mina kommenterar i andra trådar 2015-05-04 01:46 (detta är en länk) samt 2015-05-03 16:20 (detta är en länk).

  Skitsnack botas inte genom mer snack, utan genom att göra något. Inkl. genom att ställa intelligenta frågor till ansvariga. Och genom att bemöta de FAKTISKA motiven, inte propagandan. Den senare kan lugnt ignoreras såsom irrelevant.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här