Rykteshantering – Neanderthalare inte alls mer korkade än Homo sapiens

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 maj 2014
- Torbjörn Sassersson

Neanderthal och Homo Sapiens - Foto: Torbjörn Sassersson

DEBATT. Föreställningen att Neanderthalare var korkade har ingen vetenskaplig grund, enligt nya rön. Forskare som studerat lämningar kan inte hitta bevis på dumhet. Kanske anledningen till den förändrade attityden började med DNA-evidens från 2010 som visar att Neanderthalarna “försvann” för att de mixades med Homo sapiens, den moderna människan.

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Den senkomna rykteshanteringen av Neanderthalarna kan alltså ha att göra med att vi delvis är dem och den kollektiva uppfattningen är att vi vill vara smarta. Kan vetenskapen vara så fåfäng? Ja, tydligen. I januari 2014 skrev SVT i en artikel att minst 20% av den moderna människans DNA-uppsättning består av neanderthal-gener.

“När man adderar ihop generna från olika människor kan man komma upp i 20 procent eller till och med 30 procent eller ännu mer av neandertalarens totala genom som finns i nu levande människor”, sa Svante Pääbo, professor i evolutionär antropologi vid Max-Planck-institutet i Leipzig till SVT.

År 2010 skrev National Geographic i artikeln: “Neanderthals, Humans Interbred—First Solid DNA Evidence” att den moderna människan idag har 1-4% neanderthal-gener i kroppen. Idag anser forskarna alltså att det kan handla om 20-30% eller mer!

Nu brinner det i knutarna. Rykteshanteringen är i full sving för att rädda Homo sapiens rykte (snarare än Neanderthalarnas) och senast igår skrev The Guardian: “Neanderthals were not less intelligent than modern humans, scientists find”.

ArcanumSkolan 2024

Tidningen fortsätter med att konstatera;

“They said scientists had fuelled the impression of Neanderthals being less than gifted in scores of theories that purport to explain why the Neanderthals died out while supposedly superior modern humans survived.”

The Guardian skriver att mängder av vetenskapliga teorier publicerats som förklarar Neanderthalarnas försvinnande med att de måste ha varit mer “oskickliga”. Det finns dock ett annat sätt att se på detta och den innebär att Neanderthalarna helt enkelt inte alls var mer korkade än den moderna människan.

SVT lugnar svenskarna

Se även det så typiska “svenska” och tillrättaläggande public service-inslaget nedan. Det kommer med de lugnande beskedet att det ändå är “lite fel” på Neanderthalarna. De påstås ha gett oss diabetes. Berättarrösten säger i slutet, att trots de nya fynden:

“…så allt sammantaget så är vi desamma som innan den här forskningen gjordes, men vi vet lite mer om vår genetiska bakgrund”.

Text och foto: Torbjörn Sassersson


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *