Stefan Jarls dokumentär “Godheten” som bromsades av SVT

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 maj 2014
- NewsVoice redaktion

Stefan Jarl 1990 - Foto: Jonn LeffmannFilmen “Godheten” är en uppgörelse med rekordstora bonusar, nedmonteringen av folkhemmet och en kapitalism i kris. Skaparen själv, Stefan Jarl, tror att SVT anser att filmen är för kontroversiell att visas innan valet, skrev Resumé 5 februari 2014.

Foto på Stefan Jarl: Jonn Leffmann, Wikimedia Commons

Att filmen stoppades ansåg man i debatten efter att SVT beslutat att inte visa filmen, men SVT menar att den bara bromsats. “Vi har köpt den och ska visa den, jag har bara inte bestämt när”, sa Agneta Perman på SVT till TT i februari.

Godheten.se


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Har sett hela filmen

  Den ligger i tiden, i insiktsvågen av vårt sjuka samhälle.

  Den här insiktsvågen tar sig dock olika former. Här på Newsvoice eller som på Second Opinion mest i formen av kroppsliga gifter, ohälsa och en djup skepsis gentemot skolmedicinen.

  I Godheten tar den sig formen av en kritik mot kapitalismen, vilket är ett djupare och mer omfattande grepp i min mening.

  Jag kan misstänka att SvT drar ut på att sända dokumentären eftersom den skulle framstå som en gigantisk propaganda för exempelvis socialdemokraterna under valåret, men också för att den är för samhällskritisk.

  Det största hindren för att skapa en annan värld är kapitalism och media men lika mycket staten med sina underrättelsetjänster och övervakning, de sociala ingenjörsskapet och formandet av omsorgsapparaten, den mekaniska synen på vår kropp och mentala hälsa, på kompisskapet med kapitalism och så vidare.

  Om detta är Stefan Jarl i stort sett helt knäpptyst.

  Filmen är lite grann en tillbakagång till proggtiden och de gammelradikalas kamp för en bättre värld och den kampen kan i deras värld bara ske ur ett vänsterideologiskt perspektiv.

  Tommy Beggren som för övrigt gör jättebra ifrån sig lyssnar på ett tal av Palme från 1975, Peps Persson sjunger falsk matematik från 1974 under slutvinjetten.
  När Beggren med intervjuteam passerar för förbi Occupy Stockholm på Brunkebergstorg så är det två världar som möts, den gamla socialdemokratiskt radikala och en nyradikal. Reportageteamet och Berggren verkar inte veta vad de ska säga och världarna möts aldrig

  Filmen Godheten är ändå bra, den vill bryta något av det gamla, den vill krackelera en stelnad gammal värld och återföra begrepp som samhörighet.

  Mer sprickor i betongen behövs

  This shit has to go

  Mats
  På Klar Sikt

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *