Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

10 tecken på att du har D-vitaminbrist

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 juni 2014
- Torbjörn Sassersson
För lite sol kan ge D-vitaminbrist
För lite sol kan ge D-vitaminbrist

solen d-vitaminD-vitaminets betydelse är väl dokumenterad i många studier och en solig dag kan du få i dig 10 000 IE av vitaminet, men Livsmedelsverket vill inte ändra den rekommenderade dagliga dosen som är fattiga 400 IE. Effekten blir att de som följer myndighetens rekommendation följer ett råd som leder till vitaminbrist

Översättning och bearbetning: Torbjörn Sassersson

NewsVoice har tidigare skrivit om att Landstingen i Västmanland, Örebro och Dalarna och Sörmland valt att göra “D-vitaminuppror” mot Livsmedelsverket och istället rekommendera högre doser av D-vitamin [se artikel]. Det handlar om larmsignaler att autism bland somaliska barn beror på D-vitaminbrist hos gravida mödrar. Landstingen stödjer sig på forskning som visar att extra doser D-vitamin skyddar mot bla: autism, blodpropp, inflammationer och tandlossning, skriver Sveriges Radio på sin webbplats.

Natural News skriver att studier visar att brist på D-vitamin enligt studier kan leda till sämre tandhälsa, svagare skelett eftersom D-vitamin reglerar kalcium och fosfat i blodet. Finns en brist på vitaminet finns risken att kroppen demineraliseras, alltså att viktiga mineraler urlakas.

Det enklaste sättet att få i sig D-vitamin är att sola, men solen är frånvarande under stora delar av året i Sverige. Faktorer som påverkar produktionen av D-vitamin i huden är solexponeringstid, årstid, solvinkel, molnighet, föroreningar i atmosfären och solskyddsmedel som kraftigt kan minska D-vitaminet i kroppen.

De som drabbas hårdast är de mörkhyade, enligt chefsapotekare Annika Svedberg. Svarta människor kan behöva vistas i solen 5-10 gånger längre än vithyade. För att råda bot på problemet bör alla i Sverige under vinterhalvåret inta D-vitamin som ett kosttillskott.

Holistic - vitaminannons 290x150px
ANNONS

Sammanfattningsvis kan man säga att D-vitaminbrist kan uttrycka sig som: astma, sömnlöshet, överdriven trötthet, depression, muskelsmärtor, muskelkramp, allmän muskelsvaghet, hjärtproblem, högt blodtryck, ledvärk, koncentrationsproblem, depression, blödande tandkött, cancer och förkylningar.

10 tecken på att du har D-vitaminbrist

1. Astma – Ett dagligt vitamin D-tillskott på 1200 IU har enligt studier visat sig minska svårigheten med astma-attacker. Omvänt om du får fler astmaattacker kan du lida brist på vitaminet.

2. Depression – Vitamin D-brist är direkt kopplat depression och andra psykiska sjukdomar. Havande kvinnor som tar extra D-vitamin minskar risken för att barnet ska få psykiatriska problem. Vitamin D är ett av de mest frekvent förekommande ämnena i Natural News hälsorapportering. Expressen skriver att D-vitamin hjälper mot trötthet, depressioner och immunförsvaret, enligt Mats Humble, överläkare vid psykiatrin på Universitetssjukhuset i Örebro.

3. Hjärt- och kärlsjukdomar – En vetenskaplig artikel i “Molecular Nutrition & Food Research” visar att hjärt- och kärlsjukdomar är mycket mer förekommande hos individer som lider brist på D-vitamin. Enligt artikeln i tidskriften responderar barn med hjärt- och kärlsjukdomar mycket bra på extra tillskott av D-vitamin.

4. Högt blodtryck – Högt blodtryck har visat sig vara associerat med brist på kalcium, kalium, magnesium och D-vitamin, skriver Natural News.

5. Influensa och förkylningarJapanska forskare fann att försökspersoner som fick extra vitamin D blev mindre förkylda, närmare bestämt minskade risken med 58% att bli sjuk i influensa typ A. Resultatet publicerades i ”American Journal of Clinical Nutrition”. Studier indikerar till och med att extra tillskott av vitamin D är bättre än att chansa på att ta osäkra influensavaccin som innehåller skadliga tillsatser. Syftet med vaccin är i princip att skapa ett artificiellt immunförsvar.

6. Ledgångsreumatism (reumatoid artrit) är en ledsjukdom som innebär inflammationer i leder, stora smärtor och ledskador. Studier visar att D-vitamin lindrar smärtor och motverkar stelhet i lederna.

7. Multipel skleros (MS) – Studier visar att var man bor geografiskt påverkar risken att drabbas av MS. Ju längre bort man bor från ekvatorn desto större risk för insjuknande. Det indikerar en stark koppling mellan sol och MS.

8. Cancer – Flera cancertyper har kopplats till brist på D-vitamin som tex bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.

9. Blödande och inflammerat tandkött – Denna inflammation innebär smärta, blödning och även tandlossning. Amerikanska forskare och tandläkare vid universitetet i Buffalo har sett ett samband mellan D-vitamin och tandlossning. Kvinnor med tillräcklig mängd D-vitamin hade klart bättre tandkött med färre blödningar, skriver Tandläkartidningen.

10. Diabetes – Kopplingen mellan D-vitaminbrist och diabetes har framkommit i en finsk studie som startade i mitten på 1960-talet. Barn som fick extra D-vitamintillskott under sitt första levnadsår innebar att insjuknandet i typ 1-diabetes var 80% lägre än förväntat hos de nu vuxna personerna, skriver Vetenskap & Hälsa.

Fler källor till artikeln:

  1. Mayoclinic.org
  2. Science.naturalnews.com
  3. Whfoods.org

Artikelns källa: Natural News


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq