Framtidskatastroferna är här – artiklar som varnar oss

publicerad 5 juni 2014
- av NewsVoice

Walking_Dead-katastrofFör tio år sedan skrev TT att det var tio år kvar till klimatkatastrof. Nu är vi där, skriver Per Holmgren och Staffan Lindberg. Den 25:e januari 2005 kunde man i UNT läsa följande rubrik; "Klimatkatastrof närmar sig. Växthuseffekt snart oåterkallelig."

Sju stater i USA nu drabbade av svår torka, vissa områden har haft torka i tre och ett halvt år
USA är för närvarande drabbat av en av de värsta torrperioderna på många år. I sju stater var mer än hälften av arealen drabbad av svår torka. USA Today rapporterade: "Seven states running out of water".

Klimatförändringarna har redan orsakat högre matpriser. Även när man justerar för inflationen, har priset på mjöl gått upp 50% under det senaste decenniet, bacon upp 41% och nötkött upp 30%. Nästan det enda som inte ökat är maltdrycker, som gick ner i pris. LA Times skrev om ökande matpriser.

Kreditvärderingsinstituten har just insett att klimatförändringarna är ett hot mot världsekonomin. Under den senaste veckan eller så har en av de mest framstående kreditvärderingsinstituten, Standard & Poors, i en rad rapporter försökt att kvantifiera de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringar. Quartz: "Credit ratings agencies just realized that climate change is a threat to the world economy".

Jens Rundberg tipsar | Bild från TV-serien Walking Dead