Läkare medger att läkemedelsbolagen bjuder på lyxresor

publicerad 2 juni 2014
- Thomas Arvidsson

doctor medicineDet påstås ibland att läkare får pengar från läkemedelsbolag för att de skriver ut just det bolagets mediciner. Men stämmer detta verkligen?

Ja, för ett antal år sedan förekom detta i mindre eller större omfattning. I dag är reglerna ändrade och detta är inte längre tillåtet då det kan medföra att läkaren kan åtalas för tagande av muta och bolaget kan åtalas för bestickning.  Men då är ju problemet ur världen då? Nja, inte riktigt. Man har ändrat tillvägagångssätt.

Sist jag var på återbesök hos min kardiolog (hjärtläkare) som jag gått hos i flera år och som jag känner väl och kan ha givande och väldigt uppriktiga samtal med kom vi att prata om mutor till läkare från läkemedelsbolagen. I samband med det frågade jag honom rakt ut om han får pengar från läkemedelsbolagen för att han skriver ut just deras preparat. “Nej”, sa han. Eftersom han tittade på mig med ett litet skevt leende och en glimt i ögonen så förstod jag och formulerade därför om frågan.

“Får du ersättning i form av pengar eller någonting som kan värderas i pengars värde för att du skriver ut just deras preparat? “Ja”, svarade han.

Han förtydligade [från minnet]:

“Som du vet skall jag ha semester om två veckor och åker då till Spanien. Jag kommer att bo på ett femstjärnigt hotell med “all inclusive” och kommer bland annat att spela golf och åka och titta på sevärdheter i en exklusiv hyrbil. Den resan betalar varken du eller jag.”

Han fortsatte:

“Den resan betalas genom att jag har skrivit ut en medicin , till dig och ett antal andra patienter av ett visst fabrikat som ni skall ta resten av livet för era hjärtbesvär. Som tack för det för har jag en golfresa till Spanien som i en liten ask. Det är en dyr medicin, och vinsten för läkemedelsbolaget är hög eftersom den fortfarande ligger under gällande patent och bolaget har ensamrätt ytterligare ett antal år. Du betalar bara en ytterst liten del av den verkliga kostnaden eftersom det dels finns en rabattskala på apoteket och dessutom får du frikort efter att ha uppnått ett visst belopp. Den riktigt stora kostnaden hamnar på skattebetalarna.

Om ett par år kommer jag att föreslå dig ett medicinbyte till en ny och effektivare medicin. För då har patentet på din nuvarande medicin gått ut och då rasar priserna eftersom kopiorna kommer. Då har jag en ny golfresa eller något annat trevligt att se fram emot.

Så, om du frågar mig om vi läkare får pengar från läkemedelsbolagen för att vi skriver ut just deras produkter så svarar jag, helt sanningsenligt, nej det får vi inte.”

Text: Thomas Arvidsson


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq