Ny innovativ tandlagningsmetod ersätter snart borrandet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 juni 2014
- Torbjörn Sassersson

FolktandvårdenTekniska landvinningar i människans tjänst är inte alltid självklart, men här kommer en solklar och efterlängtad teknik som gör tandläkarbesöket mindre plågsamt. Tandläkare i England har tagit fram en metoden: “Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation” (EAER) som kan introduceras om tre år, skriver The Guardian.

Text: Torbjörn Sassersson

The tooth-rebuilding technique developed at King’s College London does away with fillings and instead encourages teeth to repair themselves. / The Guardian

Den nya tekniken accelererar “självlagning” av tänderna genom att på elektrisk väg förflytta kalcium och fosfat till hålet. Vi kan kalla det självläkning med teknikstöd.

The company is the first spin-out from the King’s College London Dental Innovation and Translation Centre which was launched in January 2013. This centre was formed to take research and novel technologies and turn them into products, change practice and inform policy which will improve health and healthcare internationally./ kcl.ac.uk

Om inte svensk tandvård tar in denna nya teknik kan svenskar som vill ha bästa tandvård söka sig utomlands och få ersättning från försäkringskassan enligt EU:s lagar om gränsöverskridande vård. 


Reletaterat

Kings College: King’s spin-out will put tooth decay in a ‘time warp’

The Guardian: No more fillings as dentists reveal new tooth decay treatment


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq