Nytt larm: Becel, Lätta, Flora, Bregott, ICA:s Smör & Raps samt Lätt & Lagom innehåller också gifter

78
40393

Den 13 juni varnade DN att Coops bordsmargarin innehåller giftrester. Coop drog omedelbart tillbaka produkten. NewsVoice skrev om nyheten samma dag och la in ett suddigt foto på ett paket av margarinet Becel. Den 16 juni kontaktade Uniliever som tillverkar Becel NewsVoice och bad om ta bilden togs bort.

Den 19 juni varnade TV4-nyheterna att flera andra bordsmargarin även de innehåller giftrester. På bilden från TV4 ser man Becel, Lätta, Flora och Lätt & Lagom, men även smöret Bregott är med i bilden.

TV Nyheterna skriver:

”Det är inte bara Coops lättmargarin som innehåller rester av lösningsmedel, vilket Livsmedelsverket slog larm om i förra veckan. En ny kartläggning som TV4nyheternas Linda Berglund tagit del av, visar att en rad bordsmargariner innehåller giftiga ämnen och kemikalier.”

TV4-reportaget kommer som en besvikelse för många som lämnat margainet bakom sig för att använda Bregott eftersom tom Bregott pekas ut som innhållande rester av metanol.

Dr Annika Dahlqvist (fettdoktorn) skriver på sin blogg:

”Tala om för alla ni känner att margariner innehåller giftiga ämnen, men att smör är märkesskyddat och innehåller bara rena råvaror.”

Dr Annika Dahlqvist menar att det bästa är att äta rent smör som inte ska innehålla giftrester. Varför då inte vara på den säkra sidan och välja ekologiskt KRAV-märkt smör? [red. anm.]


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

78 KOMMENTARER

 1. Jag är lite skeptisk till raps som människoföda. Den naturliga rapsen innehåller erukasyra(en giftig fettsyra). På 1970-talet förädlade man fram rapssorter med väsentligt lägre halter erukasyra. Carlhamns margarinfabrik raffinerade rapsoljan och fick på så vis fram en smakneutral slutprodukt. På frågan om man kunde ta fram en kallpressad olja svarade man: Rapsen innehåller för mycket gifter och bekämpningsmedel från jordbruket, genom raffinering blir vi av med dessa.
  Raffinering medförde också att man kunde använda bensen för att lösa ut olja ur pressresterna.

  Jag föredrar livsmedel som har behandlats just som livsmedel genom hela processen fram till konsumenten.
  /John

  • Raffinering av socker, salt, oljor har knappast varit i konsumentens intresse utan producentens och försäljningens. Slutprodukten som rena skiten ur livsmedelssynpunkt och kulturbärare är närmare charlatanerna än välgörarna. När ”vinsten framför allt” också drabbade vård, skola, omsorg, transport, industri och näring såg resultatet inte mindre blekt ut.

   Nu har vi inte de politiker vi förtjänar utan den politik näringslivet tycker vi förtjänat.

 2. @John Hutilainen

  Rapsoljans produktionsprocess är något suspekt, ja. Som råvara i vinterdäck och drivmedel lär den dock vara bra 😀

 3. Smörgåsmargarin, smör eller flott används på bröd för att isolera blöta pålägg från att blöta ner brödet, t.ex. röror av olika slag kan avge vätska som blöter upp brödet, det ändrar konsistensen på brödkakan som då kanske bara kan ätas med bestick. Fett är också ett pålägg i sig, flott och fett fläsk var forna tiders favoriter, på kontinenten är lardo en delikat förrätt som serveras överallt. I Sverige skärs fettet bort från de torkade skinkorna men som i sina ursprungsländer Spanien och Italien räknas som den delikata delen av rätten.
  Det är fyrtio sedan jag hörde någon sa att det var onödigt med matfett på brödet, det resulterade i att jag slutade breda smör på brödet, förutom vid bjudningar där just röror används som pålägg.
  Fett är gott på bröd, särskild när man undviker det till vardags. Men jag använder ett par olika substitut t.ex. mosad avocado, jordnötssmör och färskost.
  Prova att sluta med vanan att lägga matfett på brödet det lär spara motsvarande fem kilo kroppsvikt per år, efter vad jag kommer ihåg.

 4. Per Larsen 2 Dec, 2016 at 02:33

  Sluta att placera brödskivan under fettet istället. Bröd är ingen hälsokur, bra fett är nyttigt.

  Människor som går över till LCHF-diet, det vill säga slutar med mat som innehåller mycket och snabb energi från kolhydrater och istället intar mer fett, framför allt mättat, i form av smör, kokosolja och djurfett, går, vad det verkar, undantagslöst ner i vikt. En minoritet känner dock att de inte mår så bra av det.

  Det du kommer ihåg, Per Larsen, är propaganda från den del av livsmedelsindustrin som sedan mitten av 1950-talet har försökt få människorna att äta bröd, vitt socker och vegetabiliska fetter som majs-, jordnöts- och sojaolja, trots att sådana produkter inte alls främjar hälsan.

  Läs gärna mer ingående om detta här https://newsvoice.se/2016/01/06/generell-kottskatt-utan-vetenskaplig-grund/

 5. @per melin, du inser säkert att vår matkultur har mycket gamla anor vad gäller bröd. Det äts bröd i en stor del av världen, Tyskland t.ex. där äter man mest bröd i världen och dricker massor med öl, det går bra för Tyskland. Det finns knappast något land där det inte äts bröd vad jag vet, så att föreslå att man skall sluta att äta bröd känns lite tillkonstrat. Tvärtom så är brödkulturen på frammarsch och det bakas bröd som aldrig för, så jag föreslår att du byter diet till HCLF.

 6. Per Larsen 2 Dec, 2016 at 16:18

  Ja, det går rätt bra för Tyskland relativt många andra länder vars befolkningar också äter och blir sjuka av bröd och öl.

  Man har aldrig tidigare ätit bröd på samma sätt som man gör idag.

  Om jag nån dag känner en oemotståndlig längtan efter att återigen drabbas av diverse autoimmuna sjukdomar, så vet jag att brödet och ölet finns där för mig.

 7. @Per, du har alltså insett vad nästan alla tyskar inte har gjort, att bröd och öl är skadligt för deras hälsa? Tror du att du lever ett hälsosamt liv p.g.a. denna diet? Tror du att en diet ger dig någon sorts frikort från åldrandets nedbrytning av kroppen och de efterföljande aggressiva sjukdomarna som härjar på den gamles kropp? Berätta mer om denna strategi om du inte bara är en posera med den för dina åsikter skuld i tron att någon tror dig?

 8. Tack alla ni som gett mig information om dessa gifter i våra livsmedel. Kommer att bara använda smör i mitt hushåll i fortsättningen! Ekologiskt är ju det enda vettiga och jag hoppas att man kan lita på.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här