Raphael Mabo recenserar ”Tracks” om en kvinna som korsar Australiens öken till fots

publicerad 29 juni 2014
- Raphael Mabo

Den unga Robyn Davidson beger sig år 1977 ut i Australiens ökenvärld med fyra kameler och en hund för att gå en sträcka på 2 700 km till kusten. Hon sponsras av National Geographic mot att hon skriver en artikel för dem och att fotografen Rick Smolan får fota henne under vandringen. Den här australienska filmen om hennes äventyr baserar sig på hennes egen berättelse och Rick Smolans bilder.

Text: Raphael Mabo

Jag tycker detta är en helt fantastisk och berörande film om att våga följa sina drömmar, längtan och att inte ge upp. Robyns mor begår självmord under barndomen så hon växer upp med sin far och sina släktingar. Det blir en uppväxt där hon hade lättare att umgås med djur än människor. Hennes komplexa relationsproblematik kommer fram i filmen, särskilt i hennes relation till fotografen som blir något av en hat-kärlek. Vandringen genom öknen blir även en resa genom hennes bakgrundshistoria, en resa som utvecklar henne framåt.

Trots, eller just på grund av, avsaknaden av specialeffekter väcker filmen känslor, reflektioner och tankar. Filmen är berättad i ett långsamt tempo med långa tagningar och ofta stora bilder. Musiken ligger lågmäld i bakgrunden och dess monotoni förstärker känslan av utsatthet och ensamhet ute i öknen.

Robyn DavidsonMia Wasikowska gör rollen som Robyn Davidson (i bild th) och Adam Driver spelar Rick Smolan. Båda känns trovärdiga och naturliga utan överspel. Det finns en spänning mellan dem som går fram väl i filmen.

Filmen har plockat sorgsna, skrämmande, våldsamma och även humoristiska ögonblick från Davidsons resa. Jag blir särskilt berörd av mötet med aborigines och kollisionen mellan västerländsk kultur och ursprungsbefolkningens traditioner.

Hos mig väcker filmen tankar om existensen, om livet och människans relation till naturen och djuren. Jag tänker att vi har all denna moderna teknologi, men inget av våra tekniska framsteg spelar någon roll när vi är ensamma ute i öknen med naturen och djuren – där är det våra grundläggande instinkter, intuition och kunskaper om naturen som avgör om vi överlever.

Jag ger denna film mina varmaste rekommendationer! Passa på att se den innan den plockas ner från svenska biografer. Den är aktuell nu.

Fakta
Titel: ”Tracks”
Baserad på boken med samma namn, av Robyn Davidson
Regi: John Curman
Producerad av: Ian Canning och Emile Sherman
Musik: Garth Stevenson
Premiär på svenska biografer: 13 juni 2014

Text: Raphael Mabo | About.me/raphael.mabo


Relaterat

Telegraph.co.uk: Tracks – The true story behind the filmDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq