TIME: Kriget mot naturligt fett mot sitt slut

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juni 2014
- Torbjörn Sassersson red.

TIME-smor-june-2014I decennier har smör varit utpekad till den största boven i den amerikanska kosten, men ny vetenskap avslöjar att det inte var smöret som skadade vår hälsa, skriver Time Magazine.

Time Magazine slår ett slag för smör genom att låta hela förstasidan prydas av smör och artikeln rubriceras: “Ending the War on Fat”.

Kriget mot naturliga fetter började i USA 1977. En kommitté inom senaten ledd av George McGovern publicerade rapporten. “Dietary Goals for the United States” som uppmanade amerikanarna att äta mindre mättat fett, ägg och rött kött och ersätta dessa med frukt, grönsaker och kolhydrater, skriver Bryan Walsh.

1980 var den nya inriktningen fastställd. Det amerikanska jordbruksverket (USDA) la upp de första kostriktlinjerna som sedermera kopierades av det svenska Livsmedelsverket och det primära direktivet handlade om att undvika det livsviktiga kolesterolet.

Läs mer i artikeln: “Läkemedelsbranschen hittade på farligt kolesterol – finns bara en sorts kolesterol – Det livsnödvändiga”

Text: NewsVoice | Time magazine juninumret


Relaterat

Karolinska Institutet: Kolesterol nödvändigt för hjärnan


Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *