Föreningen Vetenskap och Folkbildning fortsätter kriget – “Stoppa den oseriösa alternativmedicinen”

publicerad 4 juli 2014
- Henrik G

VoFDEBATT. Kvacksalverilagen ger som den ser ut i dag ett otillräckligt skydd mot oseriösa alternativmedicinska behandlingar. Detta måste åtgärdas, skriver styrelsen för organisationen Vetenskap och folkbildning.

Alternativmedicinbranschen i Sverige omsätter varje år flera miljarder kronor. Genom butiker, skönhetssalonger och mottagningar säljs dagligen kurer, kurser och onödiga kosttillskott till människor med fysiska eller psykiska besvär. Trots otaliga exempel på motsatsen hävdar utövare av homeopati, ayurveda, örtmedicin och andra alternativa behandlingsformer ofta att deras behandlingar både fungerar och saknar biverkningar.

Läs mer i ETC


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Socialstyrelsens statistik visar att 8 pers dör varje dag av fel i sjukvården och läkemedelsförgiftning. Dvs 2920 per per år, och detta verkar dom uppfatta som seriöst och ofarligt som betalas av skattemedel.
  Inom alternativmedicinens behandlingar och med naturpreparat dör INGEN enligt socialstyrelsens redovisning, detta anses som farligt, kvacksalveri, oseriöst. Men den enskilde söker denna hjälp frivilligt och betalar med egna pengar.

  Därför måste man konstatera att VoF m fl inte bedömer “farlighet” i antal dödsfall.
  Ur ekonomisk synpunkt vill man förhindra att folk spenderar sina egna pengar för att hålla sig friska. Istället ska man nyttja sjuk-vård och symtomdämpande, blockerande kemikalier som håller sjukdomen kvar och ett beroende för skattepengar.

  Sunt förnuft säger att deras agerande inte har ett dyft med folks hälsa att göra. Det har inget att göra med vad som normalt anses vara ok i ett fritt demokratiskt samhälle.

  Allt handlar om att med alla smutsiga medel som finns att tillgå, överföra så mycket pengar som möjligt i kemindustrins fickor. Såväl ifrån statens subventioner av “sjukmedel”, sjuk-vård och allt som den enskilde har med tvångsmetoder, högst tvivelaktiga lagar och en rad miljömässiga hälsoproblem som genererar sjukdomar i rasande takt.

  Hur folk faktiskt skitar ner sig för pengar är anmärkningsvärt. Men nån gång tar pengarna slut och alla är sjuka utan fungerande hjälp.
  Vad fan har ni tänkt göra då???
  Sannolikt finns inte ens tanken och än mindre nåt svar !!
  Vem är farlig och oseriös??

 • Styrelseledamöter från VoF uppmanar riksdagspolitiker att skärpa lagen så åklagare och polis ska kunna sätta dit “oseriösa” alternativbehandlare.

  Och som ett exempel på oseriöst utpekas homeopati, och vidare så hänvisar VoF till Anna Bäséns artiklar i Expressen. Intressant är att i Anna Bäséns artikelserie i Expressen togs inte homeopati upp överhuvudtaget, så här brister VoF i stringens.

  Voffarna försöker nu nagga in på alternativmedicinen genom att försöka inbilla politiker att kvacksalverilagen behöver skärpas, och menar att bara evidensbaserad medicin och vetenskap och beprövad erfarenhet ska gälla. Att det finns 236 RCT-studier som visar homeopatins effektivitet är ingenting de vill låtsas om.

  Likaså nämner de att alternativmedicinen omsätter flera miljarder om året och det är meningen att man ska tycka att det är mycket pengar. Men sätter man dessa miljarder i relation till att psykiatrin kostar oss skattebetalare 70 miljarder per år och övriga sjukvården många många hundratals miljarder till, är alternativmedicinens omsättning ingenting.

  Idag ska VoF ha paneldebatt i Almedalen under rubriken; Är det dags att begränsa alternativmedicinen. Vi är också här och ska gå på deras debatt. Ska bli spännande och se vad de säger. Debattartikeln de har fått publicerad på ETC glider ganska rejält på sanningen och jag förväntar mig att debatten blir lika vinklad. Men jag måste erkänna att de är ganska skickliga i att föra fram sin mix av fakta, halvsanning och ren lögn, som om den vore en sanning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *