Ny Snowden-läcka avslöjar verktygen underrättelstjänsten har för att störa och kontrollera internets innehåll

4
211

GCHQ UK

ANALYS. Ytterligare dokument från den brittiska spionavdelningen: ”Joint Threat Research Intelligence Group” (JTRIG) inom Englands ”The Government Communications Headquarters” (GCHQ) läckte den 14 juli 2014 ut via Glen Greenwald. Det nya är att allmänheten får kännedom om JTRIG:s avancerade verktyg för att manipulera opinionen genom att påverka åsikter, mail och innehållet på internet.

Text: Torbjörn Sassersson | FotoMinistry of Defence – Government Communications Headquarters (GCHQ) | Uppd. kl 07:08*

The tools were created by GCHQ’s Joint Threat Research Intelligence Group (JTRIG), and constitute some of the most startling methods of propaganda and internet deception contained within the Snowden archive. / Glen Greenwald

Verktygen ger JTRIG möjlighet att tex:

 • Styra resultatet av enkätundersökningar på nätet
 • Påverka besöksstatistiken på sajter
 • Förstärka spridningen av vissa meddelanden på YouTube
 • Censurera videoinehåll på webben
 • Avlyssna Skypesamtal
 • Övervaka personer som handlar på eBay
 • Sända falsk e-post från riktiga e-postkonton
 • och mycket mer…

Svenska medier vägrar rapportera om JTRIG

JTRIG-Snowden2Precis som förra gången Snowden läckte dokument från JTRIG vägrar svenska medier att rapportera om detta än idag tre dagar efter att Greenwald släppte dokumentet, vilket visar att det finns ett särskilt intresse av att allmänheten inte får vetskap om dessa organisationer och deras högst tvivelaktiga metoder för att påverka opinionen, störa individer aktiva på webben och förändra innehållet på internet.

Se sökning via Google på begreppet ”JTRIG” perioden 14-20 juli 2014 [svenska internet]

Det är inte alls osannolikt att teknikerna tillämpas i Sverige, kanske av en egen svensk avdelning som motsvarar JTRIG alternativt väljer Sverige att stödja England och USA och deras avdelningar och metoder.

Det här handlar inte om att kontrollera ”terrorister” utan att om att kontrollera allmänheten. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Läs mer i det läckta dokumentet: “JTRIG Tools and Techniques”

Läs mer i Glen Greenwalds artikel: ”Hacking Online Polls and Other Ways British Spies Seek to Control the Internet”

Läs mer om den förra läckan om JTRIG: ”Snowden-läckan om JTRIG som massmedia vägrar skriva om – Cyberagenter kan angripa allmänheten” • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. lägg till detta alla s.k. trolls som många är under-cover agenter från olika organisationer. jag ahr stött på dem ett antal gånger i new-age sammanhang. Typiskt nog så har dessa ifrågasatt diskussionerna, stört dem genom att föra andra element i den, en del har t.o.m, öppet hyllat Satan.
  Skulle någon fråga mig så är det min uppfattning att VoF hör dit dvs, arbetar som under-cover för USA/England komplexet för att hindra all utveckling. Deras beteende tyder på det.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här