Ny stor studie: Ekologisk mat är mer hälsosam och innehåller mer antioxidanter än konventionellt odlad mat

publicerad 16 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Ekologiska äpplen - Foto: Torbjörn Sassersson

Ekologisk mat äpplen Foto: Torbjörn SasserssonANALYS. I en av de största studier som någonsin gjorts på ekologiskt odlad mat jämförd med konventionellt giftbesprutad mat visar att ekomat innehåller mindre gifter och är mer rik på antioxidanter, skriver The Telegraph och The Guardian.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: kl 17:07, 16 juli

Organic food has more of the antioxidant compounds linked to better health than regular food, and lower levels of toxic metals and pesticides, according to the most comprehensive scientific analysis to date. / “Clear differences between organic and non-organic food, study finds”, The Guardian

Skillnaden var så stor, säger en av forskarna, att byta till ekologiskt odlad mat motsvarar att addera en hel extra måltid baserad på konventionellt odlad mat ur antioxidantsynpunkt.

Sannolikt är därför att maten även är mer rik gällande andra näringsämnen än antoxidanter [red anm].

Att intag av rester av giftiga pesticider och insekticider är hälsoskadliga förefaller uppenbart. Varför skulle annars myndigheter och butiker ibland varna konsumenterna när bär, frukt och grönsaker visat sig innehålla för höga halter av bekämpningsmedel? [red anm]

DN publicerade 2008 artikeln: “Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails” och Livsmedelsverket varnade 2001 för höga halter av bekämpningsmedel i barnmat. [LMV:Bekämpningsmedelsrester – kontroll]

Det finns redan andra studier som påvisar att ekologisk mat är mer näringsrik. En studie från 2010 på Washington State University visade att ekologiskt odlade jordgubbar innehöll mer C-vitamin än de konventionellt odlade.

Det viktigaste med denna studie är att den krossar myten att hur vi odlar maten inte har någon betydelse för slutkvaliteten på råvarorna, säger Helen Browning, VD på The Soil Association.

Etablissemanget har redan reagerat som förväntat med skepsis och varningar, varav ett nonsensargument löd att om fler äter ekologisk mat riskerar de att få näringsbrist eftersom de inte behöver äta lika mycket, skriver Natural News.

Det som är anmärkningsvärt i artiklarna i Huffington Post, The Guardian och The Telegraph är att de skepriska rösterna får mest utrymme för citat. Dessa skeptiker vill även inte nämna eller tona ned betydelsen av att ekologisk mat innehåller färre bekämpningsmedelsrester, som om det skulle vara oväsentligt.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

  • PLOS One: Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems
  • Telegraph.co.uk: New study to split opinion on organic food
  • Huffingtonpost.com: Organic Food Has More Antioxidants, Less Pesticide Residue: Study
  • TheGuardian.com:Clear differences between organic and non-organic food, study finds
  • Naturalnews.com: Eating organic foods reduces pesticide exposure by nearly 90% after just one week
  • Science.naturalnews.com: Scientific studies on organic food

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice