Ny stor studie: Ekologisk mat är mer hälsosam och innehåller mer antioxidanter än konventionellt odlad mat

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 juli 2014
- Torbjörn Sassersson
Ekologiska äpplen - Foto: Torbjörn Sassersson

Ekologisk mat äpplen Foto: Torbjörn SasserssonANALYS. I en av de största studier som någonsin gjorts på ekologiskt odlad mat jämförd med konventionellt giftbesprutad mat visar att ekomat innehåller mindre gifter och är mer rik på antioxidanter, skriver The Telegraph och The Guardian.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad: kl 17:07, 16 juli

Organic food has more of the antioxidant compounds linked to better health than regular food, and lower levels of toxic metals and pesticides, according to the most comprehensive scientific analysis to date. / “Clear differences between organic and non-organic food, study finds”, The Guardian

Skillnaden var så stor, säger en av forskarna, att byta till ekologiskt odlad mat motsvarar att addera en hel extra måltid baserad på konventionellt odlad mat ur antioxidantsynpunkt.

Sannolikt är därför att maten även är mer rik gällande andra näringsämnen än antoxidanter [red anm].

Att intag av rester av giftiga pesticider och insekticider är hälsoskadliga förefaller uppenbart. Varför skulle annars myndigheter och butiker ibland varna konsumenterna när bär, frukt och grönsaker visat sig innehålla för höga halter av bekämpningsmedel? [red anm]

ArcanumSkolan 2024

DN publicerade 2008 artikeln: “Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails” och Livsmedelsverket varnade 2001 för höga halter av bekämpningsmedel i barnmat. [LMV:Bekämpningsmedelsrester – kontroll]

Det finns redan andra studier som påvisar att ekologisk mat är mer näringsrik. En studie från 2010 på Washington State University visade att ekologiskt odlade jordgubbar innehöll mer C-vitamin än de konventionellt odlade.

Det viktigaste med denna studie är att den krossar myten att hur vi odlar maten inte har någon betydelse för slutkvaliteten på råvarorna, säger Helen Browning, VD på The Soil Association.

Etablissemanget har redan reagerat som förväntat med skepsis och varningar, varav ett nonsensargument löd att om fler äter ekologisk mat riskerar de att få näringsbrist eftersom de inte behöver äta lika mycket, skriver Natural News.

Det som är anmärkningsvärt i artiklarna i Huffington Post, The Guardian och The Telegraph är att de skepriska rösterna får mest utrymme för citat. Dessa skeptiker vill även inte nämna eller tona ned betydelsen av att ekologisk mat innehåller färre bekämpningsmedelsrester, som om det skulle vara oväsentligt.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

 • PLOS One: Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems
 • Telegraph.co.uk: New study to split opinion on organic food
 • Huffingtonpost.com: Organic Food Has More Antioxidants, Less Pesticide Residue: Study
 • TheGuardian.com:Clear differences between organic and non-organic food, study finds
 • Naturalnews.com: Eating organic foods reduces pesticide exposure by nearly 90% after just one week
 • Science.naturalnews.com: Scientific studies on organic food

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Naturligtvis är ‘green & clean’ kost bättre (speciellt för den som inte äter medvetet).
  Endast det bästa är gott nog – inget snack om saken!
  Beträffande Jannes: “..omvända skräpmat till att bli hälsosam,..”, så går det säkert på kort sikt – men inte i längden ..som jag ser det.

 • Jag håller med dig om det en hel del Ivan Björn. Kan man då även omvända skräpmat till att bli hälsosam, genom att ändra inställning till den?

 • Ännu viktigare är inställning till maten. Enligt min uppfattning påverkar en människa direkt allt omkring sig med sin inställning. Behandlar man maten som “skräp” då äter man skräp oavsett hur ekologisk den är. Äter man inte medvetet så blir det därefter.

 • Håller med Kenneth Thorberg. Sedan tas väl artikeln upp pga. att det nu glädjande nog tom. uppmärksammas i vanlig press. Jag är inte nöjd, förrän man kan införliva ekologiska reglerna för allt som produceras och säljs. Tills man vändt på det och måste märka O-ekologiskt. Varför är det inte så redan nu?

 • Det här är en sån pseudodebatt att jag inte vet hur jag ska uttrycka det. Det visar väl bara hur invanda människor blivit med alla kemikalier som omger oss när det anses som en nyhet att ekologisk mat är nyttigare och mindre giftig än skiten som industrin vill tvinga oss att köpa. Det räcker ju med att jämföra smaken på t.ex. äpplen , morötter , tomater…name it.

  Sen mitt första barn började äta vanlig mat så köper jag undantagslöst eko- i den mån det finns att tillgå förstås. Dyrt, men vad fan har man för val.

  Att sen lyssna till miljöministern när hon påstår att det inte finns skäl att försöka få fler bönder att odla eko, för att slippa slamprodukterna i Östersjön , är så jävla provocerande.
  Men vad ska man vänta sig av politiker och övriga etablissemanget ? Absolut inget annat än lögner.

 • Intressant. Men vare sig artikeln i The Telegraph eller The Guardian styrker påståenden att ekologisk mat skulle innehålla mer näring i allmänhet, bara att de innehåller mer antioxidanter, vilket iofs är bra. Tycker att Newsvoice kunde vara tydligare på den punkten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *