Öppet brev till Martin Wicklin och Tove Palén på Tredje Statsmakten Media

publicerad 3 juli 2014
- av Gästskribent

Genier-och-foliehattar-Martin-Wicklin-och-Tove-PalenMartin Wicklin och Tove Palén från  Tredjestatsmakten.se har gjort en programserie till Sveriges Radio P1 "Genier & foliehattar –en resa i förnuftets utmarker, där konspirationer och sammansvärjningar regerar" ett av fyra avsnitt sänt i skrivande stund, "Giftet i luften".

Text: Oscar Berven, Skåne, 30 juni 2014 | Inormous.net | Bild: faksimil från SR.se

Vi får lyssna till en ‘barnsligt’ riktad pedagogisk berättardialog mellan två programledare. Om det så vore ett uttalat barnprogram kunde det gått an, men de har ytterligare ett språk inlemmat mellan raderna -det respektlösa (De flesta barnprogram har åtminstone respekt och ödmjukhet). En "fnissig och rar" förlöjligande ton som sidekickas mellan de två, och blir i programmet uttryckligt riktad mot "dem" -konspirationsteoretikerna (foliehattarna). 'De' haffas med fördel oförberedda ute på fältet.

När det då gäller "oss andra" ändras språket och en mer respektfull och titulerande klang hörs. Här ges också mer förberedd tid för "meteorologen" Weine Josefsson, Riksdagens RUT med Bo Nyström, eller C J Åkerberg som kommer in "lite som en expert". Åkerberg med sin "skeptikerskola" vet att "expert-argumentet" är ett felslut i sig, -Det är inte sant bara för att en expert säger det, vilket retoriskt kan varieras -Det är inte sant för att majoriteten säger det, eller förvisso minoriteten. Det som är sant är sant. Men hur kan vi då veta vad som är ‘sant’?

Radiomakarna nämner att det faktiskt finns "riktiga" konspirationsteorier. Jag tar mig friheten att tro att radiomakarna skulle ge mig medhåll att konspirationer, och teorierna om dem, kan uppdagas i överflöd i mer vardagliga fenomen och termer som; region/religionskrig, konflikter, statskupper/revolutioner, terrordåd, lobbyism, kolonisation, slaveri, spioneri, klassorättvisor, ekonomisk profit inom dessa givna och givetvis i bank, finans och storindustri.

Var kan då dessa "sanna" konspirationsteorier uppdagas? Från SVT-Aktuellt, DN, TT, Reuter, Der Spiegel, experter, politiker, officiella utredningar, historieböckerna?

Om konspirationsteoretikern (med radiomakarnas negativa konnotation) blint tror på internet/bloggar, alternativ media och "förnuftets utmarker" inklusive Åkerbergs retorik, är inte då "vi andra" lika naiva och godtrogna som "tror" på ovan nämnda mainstream politiskt korrekta medier? (–Det är inte sant bara för att du sett det på TV!)

"Stora händelser måste ha stora orsaker", säger C J Åkerberg.

Vill inte de flesta i samhället ha förklaringar och se orsak-verkan? Världskonflikter, propaganda och manipulativ ekonomisk profit likt ovan redan nämnda "normala" fenomen är ofta enormt omfattande och komplicerade och knappast befriade från små som stora konspirationer, sammansvärjningar och agendor, som inte bara kan förklaras bort som slump och tillfälligheter.

”Konspirationsteorier kan ju vara harmlösa och roliga, som den att människan aldrig landat på månen. Men också farliga och vidriga när dom riktas mot grupper och människor” , säger Martin Wicklin på Sverigesradio.se

Radiomakarna kunde ju ses som just "harmlösa och roliga", men de riktar istället en ny slags intolerans med sitt putslustiga och fnissiga förakt med bigott, hånande och politiskt korrekt vi-och-dem-mentalitet, som mycket riktigt är "farligt och vidrigt".

Text: Oscar Berven, Skåne, 30 juni 2014 | Inormous.net

(TV4 Kalla Fakta satte 2009 ribban för denna "nya intolerans" i tvådelade "Sanningsrörelsen", där nya ytterst vanskliga oskrivna lagar och åsiktstabun etableras och politiskt korrekta marginaliserandet "av vissa" med smygande ad hominem –fokus på meddelaren, inte meddelandet. Man går så långt i ignorans och motsägelsefullhet och kallar själva Sanningsrörelsen en konspirationsteori. Läs analys i Systemfel)

Relaterat