Öppet brev till Martin Wicklin och Tove Palén på Tredje Statsmakten Media

publicerad 3 juli 2014
- Gästskribent

Genier-och-foliehattar-Martin-Wicklin-och-Tove-PalenMartin Wicklin och Tove Palén från  Tredjestatsmakten.se har gjort en programserie till Sveriges Radio P1 “Genier & foliehattar –en resa i förnuftets utmarker, där konspirationer och sammansvärjningar regerar” ett av fyra avsnitt sänt i skrivande stund, “Giftet i luften”.

Text: Oscar Berven, Skåne, 30 juni 2014 | Inormous.net | Bild: faksimil från SR.se

Vi får lyssna till en ‘barnsligt’ riktad pedagogisk berättardialog mellan två programledare. Om det så vore ett uttalat barnprogram kunde det gått an, men de har ytterligare ett språk inlemmat mellan raderna -det respektlösa (De flesta barnprogram har åtminstone respekt och ödmjukhet). En “fnissig och rar” förlöjligande ton som sidekickas mellan de två, och blir i programmet uttryckligt riktad mot “dem” -konspirationsteoretikerna (foliehattarna). ‘De’ haffas med fördel oförberedda ute på fältet.

När det då gäller “oss andra” ändras språket och en mer respektfull och titulerande klang hörs. Här ges också mer förberedd tid för “meteorologen” Weine Josefsson, Riksdagens RUT med Bo Nyström, eller C J Åkerberg som kommer in “lite som en expert”. Åkerberg med sin “skeptikerskola” vet att “expert-argumentet” är ett felslut i sig, -Det är inte sant bara för att en expert säger det, vilket retoriskt kan varieras -Det är inte sant för att majoriteten säger det, eller förvisso minoriteten. Det som är sant är sant. Men hur kan vi då veta vad som är ‘sant’?

Radiomakarna nämner att det faktiskt finns “riktiga” konspirationsteorier. Jag tar mig friheten att tro att radiomakarna skulle ge mig medhåll att konspirationer, och teorierna om dem, kan uppdagas i överflöd i mer vardagliga fenomen och termer som; region/religionskrig, konflikter, statskupper/revolutioner, terrordåd, lobbyism, kolonisation, slaveri, spioneri, klassorättvisor, ekonomisk profit inom dessa givna och givetvis i bank, finans och storindustri.

Var kan då dessa “sanna” konspirationsteorier uppdagas? Från SVT-Aktuellt, DN, TT, Reuter, Der Spiegel, experter, politiker, officiella utredningar, historieböckerna?

Om konspirationsteoretikern (med radiomakarnas negativa konnotation) blint tror på internet/bloggar, alternativ media och “förnuftets utmarker” inklusive Åkerbergs retorik, är inte då “vi andra” lika naiva och godtrogna som “tror” på ovan nämnda mainstream politiskt korrekta medier? (–Det är inte sant bara för att du sett det på TV!)

“Stora händelser måste ha stora orsaker”, säger C J Åkerberg.

Vill inte de flesta i samhället ha förklaringar och se orsak-verkan? Världskonflikter, propaganda och manipulativ ekonomisk profit likt ovan redan nämnda “normala” fenomen är ofta enormt omfattande och komplicerade och knappast befriade från små som stora konspirationer, sammansvärjningar och agendor, som inte bara kan förklaras bort som slump och tillfälligheter.

”Konspirationsteorier kan ju vara harmlösa och roliga, som den att människan aldrig landat på månen. Men också farliga och vidriga när dom riktas mot grupper och människor” , säger Martin Wicklin på Sverigesradio.se

Radiomakarna kunde ju ses som just “harmlösa och roliga”, men de riktar istället en ny slags intolerans med sitt putslustiga och fnissiga förakt med bigott, hånande och politiskt korrekt vi-och-dem-mentalitet, som mycket riktigt är “farligt och vidrigt”.

Text: Oscar Berven, Skåne, 30 juni 2014 | Inormous.net

(TV4 Kalla Fakta satte 2009 ribban för denna “nya intolerans” i tvådelade “Sanningsrörelsen”, där nya ytterst vanskliga oskrivna lagar och åsiktstabun etableras och politiskt korrekta marginaliserandet “av vissa” med smygande ad hominem –fokus på meddelaren, inte meddelandet. Man går så långt i ignorans och motsägelsefullhet och kallar själva Sanningsrörelsen en konspirationsteori. Läs analys i Systemfel)

Relaterat

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Oavsett min uppfattning om Chemtrails, som jag än så länge betraktar som en scam, så är det angeläget att som journalist och programledare hålla en god ton särskilt i ett public serviceföretag. Martin Wicklins voffande har i detta sammanhang gång på gång visat att Sveriges Radio helt tappat greppet. Jag har belyst detta i tidigare artiklar “Tredje statsmaktens omnipotens gör radio” (2011) http://borjeperattdebate.wordpress.com/2011/12/08/tredje-statsmaktens-omnipotens-gor-radio/ och “Näthat toppen på isberget Del 7 – Public service” http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2013/02/26/nathat-ar-bara-toppen-pa-isberget-7/
  Det är verkligen vedervärdigt. /B

 • Jag skrev också till programmakarna. Drar ut ett litet avsnitt ur inledningen:

  “Tyvärr hade ni vinklat programmet på ett tråkigt sätt. Min upplevelse blev att de (vi) som känner oss ganska övertygade om att något märkligt händer på vår himmel blev lite förlöjligade. Medan exempelvis SMHI i sin egenskap av “expert” fick uttala sig och bemötas respektfullt. Jag vet inte om jag skulle beskriva SMHI som expert i den här frågan. De har gjort följande uttalande på sin hemsida: “Ur ett vetenskapligt perspektiv finns det inte belägg för existensen av chemtrails. SMHI bedriver ingen utredning eller forskning kring detta.” (min fetstil) Kan man kallas expert om man inte forskar? Det pågår en hel del forskning i världen.

  Jag tycker det är mycket tragiskt att frågan om “chemtrails” som ju bland annat ingår i det vädermanipulerande programmet som på akademiskt språk kallas Geoengineering. Forskning i ämnet bedrivs både på Uppsala och på Linköpings universitet. Jag har som “fritidsforskare” – är pensionerad universitetslektor – börjat intressera mig för fenomenet.”

  • Jag själv önskar inte ‘fightas’ i traditionell betydelse, dvs ‘revoltera mot’ … systemet. Jag önskar mer kreativt, innovativt ‘evoltera mig från’. Hur låter det?

   Ett slags tack men hej för denna tid. Jag tar med det bästa från ‘det gamla’ men skapar sedan nått nytt, (som liksom inte synkar med det gamla). Paradigmskifte skulle nå’n kalla det

 • mycket bra!

  lyssnade på ‘originalutsändningen’ och blev upprörd.
  Tänkte bemöta men fick aldrig tid…och så kom det här per mail idag…som jag kunde ha skrivit själv…om jag kunnat..;/

  slutet bäst…tycker jag

  “Radiomakarna kunde ju ses som just ‘harmlösa och roliga’, men de riktar istället en ny slags intolerans med sitt putslustiga och fnissiga förakt med bigott, hånande och politiskt korrekt vi-och-dem-mentalitet, som mycket riktigt är ‘farligt och vidrigt’.

  alf susaeg

  • det har gått mkt långt i konforma Sverige. Danmarks Röst Radio24syv som jag ovan länkar till under ordet åsiktstabun, analyserar tabu-Sverige … bra stoff än sålänge, hela sommaren typ

   från min egen text Systemfel;

   När det så uppstår en sådan overload av felslut, paradoxer och språkliga motsägelser bör vi här prata om ett systemfel. Detta patologiska systemfel utgör fundamentet i blockeringen hos väldigt många i frågor om 9/11 och många andra spörsmål i mänskliga mekanismer, psyken och agendor i historien … tex: konspirationer, global guvernans, militarism, banksystem, demokrati, övervakningssamhället, agendor, vetenskapliga metoder, revolutioner [3], etniska rensningar. Tabun i sig är väl det enda som bör förbli tabu, i vår ofta ickelogiska logik. ”If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it.” sa Goebbels, kanske ⊙ . Medial propaganda således som protagonist i systemfelet. Goethes ”Ingen är mer hopplöst förslavad än den som tror sig vara fri” varslar om många av våra predikament.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *