SvD kör på med ett osignerat och vulgärt propagandamaskineri mot Ryssland

8

SvD_ryska logner om MH17 MEDIEANALYS. SvD berättar idag osignerat för läsarna om vilka de “ryska lögnerna” är i ett slags bildspel med 10 korta tämligen vulgära texter kallat: “Ryska lögner om flygkraschen”. SvD har nämligen, precis som DN, prematurt bestämt sig för att USA:s version är den som gäller, att det var proryska separatister som sköt ned flight MH17.

SvD påstår att det ryska propagandamaskineriet gick på högvarv efter nedskjutningen och snabblistar ett urval av “de mest absurda bortförklaringarna till kraschen”. Detta är i sig ett exempel på propaganda och inte ett uns av undersökande journalistik. SvD har ju redan bestämt sig för att sakfrågan är ej omstridd och att alla andra scenarios därmed ska kallas lögner eller konspirationsteorier.

SvD precis som DN vet dock inte vad som hänt utan lutar sig mot vaga bevis, anekdoter och storebror i väst, Pentagons PR-maskineri.

SvD skriver:

Det mesta tyder på att pro-ryska separatister sköt ned det malaysiska passagerarplanet MH17 över östra Ukraina.

Den föreställningen räcker för SvD som hänvisar till en anonym separatist som uttalat sig för italienska Corriere della Sera att det var så, att de skjutit ned planet av misstag. Ja, du läste rätt, personen som sa att han var separatist var anonym. DN kablade även de ut denna nyhet, men det kunde ha varit vem som helst som pratade med Corriere della Sera. Personen var ju anonym.

SvD mal vidare med orden:

Det ryska och pro-ryska propagandamaskineriet däremot satte i stället snabbt i gång att presentera en hel massa andra teorier och förklaringar till flygkraschen.

SvD gör sedan ett fuldrag gentemot den ryska kanalen RT.com som minsann förlorat journalisten Sara Firth som valt att hoppa av RT.com. Vad SvD dock inte nämner är att flera amerikanska journalister valt att arbeta för RT.com för att de inte står ut med det amerikanska propagandamaskineriet. Hit hör tex programledarveteranen Larry King som hade TV-showen på CNN: “Larry King Live” mellan 1985 och 2010. Sedan några år är han programledare för “Politicking with Larry King” på RT.com. Det nämner varken SvD eller svenskspråkiga Wikipedia.

SvD fortsätter med att den amerikanska nyhetssajten Examiner samlat ett urval av de ryska och pro-ryska påstådda lögnerna och bortförklaringarna till kraschen. Lustigt nog är Examiner inte helt väsenskild från NewsVoice sätt att skapa innehåll, genom läsarnas insända texter. Om SvD sätter sin tilltro till Examiner bör även tidningen sätta tilltro till NewsVoice, men det är klart, då krävs att NewsVoice har samma korrekta åsikter som linjerar med DN:s och SvD:s politiska policys.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Larry och Putin: Wikimedia Commons


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
25 juli 2014 kl 07:00

tekniker att splittra groende rörelser, som stör den monetära ordningen bör man vara medveten om: läs och lär:
http://stateofthenation2012.com/?p=6369

bjornqvist
bjornqvist
Gäst
24 juli 2014 kl 19:34

Det är nog som jag och många andra sen länge har anat. Det är dags att blåsa liv i den avsomnade supermaktskonflikten: öst mot väst – mera känt som ”det kalla kriget”, samtidigt som Mohammeds svärd sakta börjat tappa skärpan (tidigare det största hotet mot oss bosatta i den nordvästra delen av världen).

Vi måste ju peppras med hot från höger och vänster för att upprätthålla en lagom stor portion av oro, som vi ska leva under – för att kunna stabilisera de marknadspolitiska intressena.

Mitt råd: Ta det lugn och njut av sommaren.

Hälsningar bjornqvist

Reohm
Reohm
Gäst
24 juli 2014 kl 13:13

Dom är skickliga måste man erkänna, dom skapar verkligen en känsla i media om att det råder en konsensus om att separatisterna har skjutit ned planet. Men dom spelar ett riskfullt spel, det kan väldigt lätt bli exponerade på nätet, som det ständigt blir utav RT och andra.

Har ni läst artiklarna på svd om psykologisk försvar???
det är intressant, vad innebär psykologiskt försvar undrar jag? gripanden av folk som sprider info? stänga ned sajter? ganska illa att folk har en så dålig uppfattningsförmåga och inte inser vad fascism är!

Liz
Liz
Gäst
24 juli 2014 kl 10:18

Ja, Svd har dessvärre ändrat karaktär och är numera en propagandatidning i stil med DN. Förändringen skedde väl någon gång när den nya chefsredaktören tillträdde. Är det inte reportage baserade på intervjuer med halmdockor (http://nimatown.blogspot.se/2014/05/journalistik-och-politisk-aktivism.html) så är det hårdvinklade och felaktiga utrikesnyheter, som i aktuellt inlägg.

Det är nog bra att Svd med flera dagstidningar, som inte har ambitionen att presentera nyheterna objektivt, blir riktigt slaskiga så att fler och fler upptäcker felaktigheterna och slutar köpa/läsa dem – tidningsdöden går fortare.

Ivan Björn
23 juli 2014 kl 22:44

White TV skriver att flygplanet har aldrig lyft vilket man kan läsa på följande länk: http://www.whitetv.se/sv/inget-fritt-medium-i-sverige/950.html

Frågor som uppstår är; fanns det överhuvudtaget något malaysiskt flygplan som blev nedskjuten? Är allt detta bara teatern?

Om någon tycker att mina obesvarade frågor och mistankarna om att allt är en teater för att sätta dit Ryssland eller att föra bort uppmärksamhet om andra saker som pågår i världen.
Om någon tycker att ett plan från Malaysia har verkligen skjutits ner, så vill jag påminna vederbörande om händelser kring 9/11 då det inte fanns några plan som flög in i tvillings tornen, eller in i Pentagon, eller det sista planet som störtade någonstans på ängen. Ändå såg vi rök, såg människor som “städade” på platsen, vi hörde behjärtansvärda samtal från människor som pratade med sina anhöriga om att deras plan är kapat o.s.v.

Så den första fråga som alla journalister borde ställa sig är om det överhuvudtaget fanns något flygplan. Den som vill se en dokumentär angående teater som behandlar 9/11 kan klicka här: http://youtu.be/4WXHSxee-MY

Jag bara undrar och är tacksam för åsikter om detta

anders
anders
Gäst
Reply to  Ivan Björn
25 juli 2014 kl 08:51

Kan det vara samma scenario som det antyds med Titanic/Olympic?
En skada på något plan som döljs genom identitetsbyte och att försäkringar har en del i förloppet?

Ulf Lagerström
Ulf Lagerström
Gäst
23 juli 2014 kl 20:32

Svd har kört en nästan naiv anti-ryss och
anti-putin ” propaganda-kampanj” ända sen Ukraina- krisen startade.
Jag misstänker att det är fler än jag som
tappat sin tilltro till denna media

Bo
Bo
Gäst
23 juli 2014 kl 20:12

Så SvD ägnar sig åt konspirationsteorier, där ser man.