SvD kör på med ett osignerat och vulgärt propagandamaskineri mot Ryssland

publicerad 23 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

SvD_ryska logner om MH17 MEDIEANALYS. SvD berättar idag osignerat för läsarna om vilka de “ryska lögnerna” är i ett slags bildspel med 10 korta tämligen vulgära texter kallat: “Ryska lögner om flygkraschen”. SvD har nämligen, precis som DN, prematurt bestämt sig för att USA:s version är den som gäller, att det var proryska separatister som sköt ned flight MH17.

SvD påstår att det ryska propagandamaskineriet gick på högvarv efter nedskjutningen och snabblistar ett urval av “de mest absurda bortförklaringarna till kraschen”. Detta är i sig ett exempel på propaganda och inte ett uns av undersökande journalistik. SvD har ju redan bestämt sig för att sakfrågan är ej omstridd och att alla andra scenarios därmed ska kallas lögner eller konspirationsteorier.

SvD precis som DN vet dock inte vad som hänt utan lutar sig mot vaga bevis, anekdoter och storebror i väst, Pentagons PR-maskineri.

SvD skriver:

Det mesta tyder på att pro-ryska separatister sköt ned det malaysiska passagerarplanet MH17 över östra Ukraina.

Den föreställningen räcker för SvD som hänvisar till en anonym separatist som uttalat sig för italienska Corriere della Sera att det var så, att de skjutit ned planet av misstag. Ja, du läste rätt, personen som sa att han var separatist var anonym. DN kablade även de ut denna nyhet, men det kunde ha varit vem som helst som pratade med Corriere della Sera. Personen var ju anonym.

SvD mal vidare med orden:

Det ryska och pro-ryska propagandamaskineriet däremot satte i stället snabbt i gång att presentera en hel massa andra teorier och förklaringar till flygkraschen.

SvD gör sedan ett fuldrag gentemot den ryska kanalen RT.com som minsann förlorat journalisten Sara Firth som valt att hoppa av RT.com. Vad SvD dock inte nämner är att flera amerikanska journalister valt att arbeta för RT.com för att de inte står ut med det amerikanska propagandamaskineriet. Hit hör tex programledarveteranen Larry King som hade TV-showen på CNN: “Larry King Live” mellan 1985 och 2010. Sedan några år är han programledare för “Politicking with Larry King” på RT.com. Det nämner varken SvD eller svenskspråkiga Wikipedia.

SvD fortsätter med att den amerikanska nyhetssajten Examiner samlat ett urval av de ryska och pro-ryska påstådda lögnerna och bortförklaringarna till kraschen. Lustigt nog är Examiner inte helt väsenskild från NewsVoice sätt att skapa innehåll, genom läsarnas insända texter. Om SvD sätter sin tilltro till Examiner bör även tidningen sätta tilltro till NewsVoice, men det är klart, då krävs att NewsVoice har samma korrekta åsikter som linjerar med DN:s och SvD:s politiska policys.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Larry och Putin: Wikimedia Commons


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NewsVoice