Argentina förbereder angrepp mot USA-företag som terrorismanklagas

publicerad 15 augusti 2014
- av NewsVoice

rrdonnelley.comArgentina förbereder sig nu för att använda en antiterroristlag för att anklaga ett amerikanskt bolag som lagt ned sin tryckerifabrik RR Donnelley utanför Buenos Aires

När arbetare på fabriken kom till jobbet på måndag fick de beskedet att fabriken stängts pga en obestiglig kris [insurmountable crisis], skriver AP. Fabrikens plötsliga nedläggning gör 400 anställda arbetslösa.

Den argentinska presidenten Cristina Fernandez de Kirchner gav sig in i ärendet och menade att RR Donnelleys agerande är bedrägligt och ett försök att skrämma befolkningen, enligt Reuter. Hon menar vidare att det inte fanns giltiga skäl att lägga ned fabriken och att nedläggningen kan betraktas som ett angrepp mot Argentinas ekonomi, därav är det en terrorismhandling.

Kirchner accused the printing company of being linked to foreign hedge funds or “vulture funds”, as they are called in Argentina, whose decade-long legal battle against the country in the US courts resulted in Argentina’s July default.

Argentina antog en antiterrorismlag 2011 och avser nu att för första gången använda den och det blir mot USA, källan till det globala antiterrorismmaskineriet i världen med start 2001.

RR Donnelley har ännu inte kommenterat situationen.

Text: NewsVoice