Bok om Libyenkrigets geopolitik: Humanitär intervention eller kolonialkrig?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2014
- NewsVoice redaktion
Muammar al Gaddafi, 1970 - Foto: Public domain

LibyenkrigetSedan 2000-talet tog vid har inte många veckor passerat utan krig och konflikter världen över. Bland annat har som bekant de senaste årens nyhetssändningar kretsat kring det som kommit att kallas den arabiska våren.

Folk i ett flertal länder i Nordafrika och på den Arabiska halvön vände sig emot sina rådande statsskick, mot diktatoriska styren och olika former av förtryck. En namnkunnig president som tvingades att avgå var Hosni Mubarak i Egypten. En annan var Libyens ledare sedan 1969, Muammar al-Gaddafi.

Men som Ola Tunander, forskningsprofessor vid fredsforskningsinstitutet PRIO, visar i boken Libyenkrigets geopolitik har Libyen kanske felaktigt kommit att räknats in i den arabiska våren – som ju generellt sett har karaktäriserats av att ett folk fredligt gått emot en förtryckande regim.

Libyen var ett fall för sig.

Läs mer om boken

ArcanumSkolan 2024
Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq