Bok om Libyenkrigets geopolitik: Humanitär intervention eller kolonialkrig?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2014
- NewsVoice redaktion
Muammar al Gaddafi, 1970 - Foto: Public domain

LibyenkrigetSedan 2000-talet tog vid har inte många veckor passerat utan krig och konflikter världen över. Bland annat har som bekant de senaste årens nyhetssändningar kretsat kring det som kommit att kallas den arabiska våren.

Folk i ett flertal länder i Nordafrika och på den Arabiska halvön vände sig emot sina rådande statsskick, mot diktatoriska styren och olika former av förtryck. En namnkunnig president som tvingades att avgå var Hosni Mubarak i Egypten. En annan var Libyens ledare sedan 1969, Muammar al-Gaddafi.

Men som Ola Tunander, forskningsprofessor vid fredsforskningsinstitutet PRIO, visar i boken Libyenkrigets geopolitik har Libyen kanske felaktigt kommit att räknats in i den arabiska våren – som ju generellt sett har karaktäriserats av att ett folk fredligt gått emot en förtryckande regim.

Libyen var ett fall för sig.

Läs mer om boken

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Jag har inte läst boken, men av recensionen att döma nämns inte att Libyen hade planer på att lansera en ny gemensam valuta för Afrika, guld-dinaren? Vidare att det finns stora guldfyndigheter i landet. Att “mainstram” beskrivningen av Kadaffi som diktatorn över ett kuvat folk är falsk är väl klarställt, frågan är väl om han vid tiden för Natos (=USA) angrepp var diktator över någonting överhuvudtaget? Han var i så fall ganska populär, åtminstone inom sin egen klan, eftersom det behövdes så mycket “humanitärt bistånd” utifrån för att fälla regimen, inklusive Nato-flygräder och bombningar. Visserligen sägs de svenska flyginsatserna “bara” ha omfattat flygspaning/fotografering men visst är det skandal att vårt svenska försvar, finansierat med våra skattepengar och i vårt namn har deltagit i den här sortens “verksamheter”.

    “It´s all about the dollar$”! Som handelsvaluta, reservvaluta och värdelåst till oljan.
    Jfr BRICS-ländernas nya alternativa världsbank och “energiförening”:
    Kina, Ryssland m.fl. samlar sina dollarreserver i en internationell bank för konkurrens med IMF. Vi lever i farliga tider.
    NWO game over?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *