Brödinstitutet på G igen – 6 till 8 skivor bröd om dagen – för de äldre?

publicerad 12 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson red.
6-8 brödskivor om dagen

Brödinstitutet

DEBATT. Lobbyorganet Brödinstitutet vill att de äldre ska äta mer bröd. Det betyder enligt observationer sedan decennier risker med fetma och uppsvällda magar. Dr Annika Dahlqvist skriver på sin blogg: Det var brödinstitutet som drev kampanjen “6-8 skivor bröd om dagen” på 70-talet. Det var en av orsakerna till att överviktsepidemin startade i Sverige.

Brödinstitutet skriver i ett pressmeddelande från 11 augusti 2014:

“Matglädje hos de äldre skapar också livsglädje. Med enkla medel kan personalen göra måltiden lättillgänglig och mindre men lika näringsrik. Genom dofterna från bakning stimuleras matlusten och med smörgåsar på kvällsvagnen minskas nattpausen. Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen.”

När kampanjen “6-8 skivor bröd om dagen” drevs på 1970-talet hade Brödinstitutet Socialstyrelsen i ryggen, enligt sin kampanj. Idag har de Livsmedelsverket med råg i ryggen, vilket tycks framgå i Brödinstitutets pressmeddelande.

“Det är viktigt att vårdpersonalen har kunskap om måltidens betydelse och hur man på olika sätt stimulerar matlusten. Verktyg för att bättre utvärdera måltidsmiljön måste fastställas. I detta arbete stödjer Livsmedelsverket kommunerna i arbetsprocessen att utveckla måltiderna inom äldreomsorgen utifrån ett helhetsperspektiv.

Livsmedelsverket ämnar flytta fram positionerna då det gäller näringsrekommendationer för de äldre. Stig Orustfjord, Generaldirektör på Livsmedelsverket, menar att verket måste följa med i tiden och bistå med rätt kunskap:

“Vi ska använda de nordiska rekommendationerna som utgångspunkt och belysa dem ur ett bredare perspektiv. Det är viktigt att Livsmedelsverket rekommenderar vad vi ska äta, men också HUR vi ska äta. Det spelar ingen roll vad de äldre får att äta om det är på fel tid och under fel omständigheter”, citerades Stig Orustfjord.”

Brödinstitutet: Ät 6-8-skivor brod om dagen - Socialstyrelsen

Livsmedelsverket fick debattpriset Årets förvillare 2013 av det svenska folket som rekordröstade fram resultatet. Årets nominering för Årets förvillare 2014 pågår nu. Vem som helst kan nominera kandidat. Kanske dags för Brödinstitutet som gjorde svenskarna feta på 1970-talet?

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • de enda varelser som fullt ut kan tillgodogöra sig ev näing ur säd är råttor och till viss del fåglar.så sluta mata gamla värnlösa människor med bröd.låt fåglarna ha sin mat ifred.fö är brödinstitutes påstående så befängda och lögnaktiga så det är meningslöst att försöka ha någon komunikation med deras debila företrädare.

 • Om 40-talisterna går på Brödinstitutets råd kommer alltså köttberget att försvinna fortare och fler får deras jobb alltså minskar arbetslösheten. [humor]

 • “Bröd innehåller hög andel kolhydrater, vilket är ”tom energi” för kroppen. Varför skulle detta vara bra för äldre?” – slut citat ifrån dr Annika Dahhlqvists blogg om ämnet.

  Jo… – kolhydraterna är ju ett beroendeframkallande gift för kroppen – så i den meningen är det ju ”bra” att mata oss 40-talister = köttberget enligt vissa politiker – med rikligt med sådant – för då kommer ju Wi 40-talister snabbare att avlida = dö.

  Kostnaderna för samhället kommer därmed att minska för 40-talisterna – enligt dom som ej kan räkna nationalekonomiskt = dom som har fellärt sig det i sina högskoleutbildningar.

  Dock… – själv intar jag förhållningssättet att ingen enda person kan vara ENBART en kostnad för samhället – för bara genom att finnas till så genererar varje människa olika verksamheter i samhället – som i sig befrämjar mängder med ekonomiska inflöden också.

  Elimineras t ex alla 40-taister över en natt – så kommer det att ovedersägligt uppenbaras en påtaglig ökad arbetslöshet mm – bergis. Vill Wi det ?

  Min annorlunda syn på framtidens nationalekonomi finns på min blogg här.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *