Brödinstitutet på G igen – 6 till 8 skivor bröd om dagen – för de äldre?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson
6-8 brödskivor om dagen

Brödinstitutet

DEBATT. Lobbyorganet Brödinstitutet vill att de äldre ska äta mer bröd. Det betyder enligt observationer sedan decennier risker med fetma och uppsvällda magar. Dr Annika Dahlqvist skriver på sin blogg: Det var brödinstitutet som drev kampanjen ”6-8 skivor bröd om dagen” på 70-talet. Det var en av orsakerna till att överviktsepidemin startade i Sverige.

Brödinstitutet skriver i ett pressmeddelande från 11 augusti 2014:

”Matglädje hos de äldre skapar också livsglädje. Med enkla medel kan personalen göra måltiden lättillgänglig och mindre men lika näringsrik. Genom dofterna från bakning stimuleras matlusten och med smörgåsar på kvällsvagnen minskas nattpausen. Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen.”

När kampanjen ”6-8 skivor bröd om dagen” drevs på 1970-talet hade Brödinstitutet Socialstyrelsen i ryggen, enligt sin kampanj. Idag har de Livsmedelsverket med råg i ryggen, vilket tycks framgå i Brödinstitutets pressmeddelande.

”Det är viktigt att vårdpersonalen har kunskap om måltidens betydelse och hur man på olika sätt stimulerar matlusten. Verktyg för att bättre utvärdera måltidsmiljön måste fastställas. I detta arbete stödjer Livsmedelsverket kommunerna i arbetsprocessen att utveckla måltiderna inom äldreomsorgen utifrån ett helhetsperspektiv.

Livsmedelsverket ämnar flytta fram positionerna då det gäller näringsrekommendationer för de äldre. Stig Orustfjord, Generaldirektör på Livsmedelsverket, menar att verket måste följa med i tiden och bistå med rätt kunskap:

”Vi ska använda de nordiska rekommendationerna som utgångspunkt och belysa dem ur ett bredare perspektiv. Det är viktigt att Livsmedelsverket rekommenderar vad vi ska äta, men också HUR vi ska äta. Det spelar ingen roll vad de äldre får att äta om det är på fel tid och under fel omständigheter”, citerades Stig Orustfjord.”

Brödinstitutet: Ät 6-8-skivor brod om dagen - Socialstyrelsen

Livsmedelsverket fick debattpriset Årets förvillare 2013 av det svenska folket som rekordröstade fram resultatet. Årets nominering för Årets förvillare 2014 pågår nu. Vem som helst kan nominera kandidat. Kanske dags för Brödinstitutet som gjorde svenskarna feta på 1970-talet?

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq