Dynamitfråga inför valet: 264000 asylsökande når Sverige 2015-2018

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Anna-Dahlberg-ExpressenAnna Dahlberg (1969-) är prisad journalist och politisk redaktör på Expressen sedan 2008. I en debattartikel i Expressen ställer Dahlberg frågan: “Var är planen för det nya flyktingläget?” Hon syftar på Sverige som enligt ett Regeringsbeslut åren 2015-2018 ska ta emot runt 264 000 asylsökande. “Det växande flyktingmottagandet är den största samhällsförändring som Sverige står inför”, skriver Dahlberg. Det innebär att den svenska demografin byggs om, men frågan är så brännhet att ingen politiker vågar ta i den. Priset som ska betalas ligger på 48 miljarder kronor enligt Migrationsverket.

Anna Dahlberg skriver :

När Migrationsverket skrev upp prognosen i somras till 80 000 asylsökande i år renderade det en notis på några rader i Dagens Nyheter. Migrationsminister Tobias Billström (M) syns knappt till längre.
Först på lördagen bröt Fredrik Reinfeldt (M) tystnaden med en dramatisk vädjan till svenska folket om solidaritet.

Läs mer i Expressen | Bilden är pixlad för att skydda upphovsrättenSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Varför så kategorisk ? Det är väl helt ok att flyktingar kommer till Sverige – i viss utsträckning alltså antal som vi klarar av att integrera och hålla med basbehov tills dom klarar sig själva. Man måste förutsätta att dessa flyktingar till dels är analfabeter, alltså behöver läras upp från noll, och kan då inte omedelbart gå i vanlig skola eller sfi. andra med bra utbildning bör förstås kunna söka arbete i sina respektive områden, och flytta dit där det finns jobb, annars ingen hjälp.
  Det jag inte vill tolerera är 1. att någon agiterar för islamism, IS, al-qaida el likn, 2. att någon går ute med burqa eller ansiktet täckt – man måste kunna se ansiktet ! inga undantag.
  De som kallar sig imamer skall vara godkända av svenska myndigheter, kolla upp att dom kan svenska, vet våra regler och förordningar, för att dom skall hjälpa till med integreringen. Därutöver kan dom givetvis förkunna koranen – men inte i t.ex. wahabism/salafism eller annan förhistorisk egen stil – det skall vara den riktiga islam som bl a handlar om tolerans.
  Alltså ett minimum av anpassning måste det vara.

 • Sverige tjänar på invandring och Flyktingmottagandet bär sina egna kostnader. Majoriteten av de som kommer hit är 20 – 30 år, de har fått sin barndom och skolgång betalda utomlands och därmed kan samhället göra vinst på dem mycket snabbare jämfört med människor födda i Sverige. De av dessa som drar in pengar genom arbete, betalar skatt, startar företag och verksamheter, de gör det i så hög grad att de betalar för de flyktingar som är arbetssökande etc. Följaktligen så har inte flyktingmottagandet en negativ effekt på den svenska välfärden.

  http://www.gu.se/forskning/Forskning-pagar/Artiklar+och+reportage/ekonomi/sverige-tjanar-pa-oreglerad-invandring/

  http://www.metro.se/nyheter/migrationsforskare-positiv-till-rekordhog-invandring-i-fjol/EVHnbs!7XAlnBF0g1yw/

  Vi har religionsfrihet i Sverige. Människor har rätt att ha vilken religion de önskar och vill, det är en rättighet som vi ska fortsätta värna om. I de fall där människor av religiösa skäl vill bryta mot svensk lag så är det svensk lagstiftning som gäller. Det är också viktigt att komma ihåg. Religionsfriheten innebär inte en rätt att bryta mot de lagar som finns i samhället.

  Jag tror inte på ett samhälle där staten bestämmer vilka människor som ska bo var, jag tror på en värld där människor har rätt att bo var de vill. Jag tror på mångfald och mångkultur, och är emot SD:s politik som innebär att människor ska assimileras, säga upp sin kultur, sina traditioner, sitt språk, religion och livsåskådning för att bli en del av en kristen svensk nation. SD:s politik innebär exempelvis att samerna skulle fråntas sin rätt till de samiska språken, sina traditioner, kulturella uttryck och så vidare. SD:s assimileringspolitik och fundamentalistiska kristendom anser jag är rasism.

  • Du är en lustig joker som verkar ha svårt att hålla en röd tråd i filosofin.

   Det första du säger är:
   “Vi har religionsfrihet i Sverige. Människor har rätt att ha vilken religion de önskar och vill, det är en rättighet som vi ska fortsätta värna om. ”

   Det är ju fint och politiskt korrekt, men sedan kommer slutklämmen att kristen får man inte vara, för det är rasism. Vad hände med religionsfriheten?
   “SD:s assimileringspolitik och fundamentalistiska kristendom anser jag är rasism.”

   Den övriga texten kräver referenser för att tas på allvar.
   “Sverige tjänar på invandring och Flyktingmottagandet bär sina egna kostnader. Majoriteten av de som kommer hit är 20 – 30 år, de har fått sin barndom och skolgång betalda utomlands och därmed kan samhället göra vinst på dem mycket snabbare jämfört med människor födda i Sverige. De av dessa som drar in pengar genom arbete, betalar skatt, startar företag och verksamheter, de gör det i så hög grad att de betalar för de flyktingar som är arbetssökande etc. Följaktligen så har inte flyktingmottagandet en negativ effekt på den svenska välfärden”

   Visa siffror från trovärdiga källor.

 • Sara Skyttedal KDU publicerade en mycket viktig, sansad, objektiv debattartikel om framtida problem med ökad invandring/integrering, helt klart en fråga som berör. Vad händer ? Hon blir utskälld från alla håll… Det är helt enkelt inte trovärdig, en del kommentarer synes vara ett försök till att vara helt “PK”. Det kan inte vara så att alla i alliansen tycker lika, är det kanske så att man inte får ha en från officiella linjen avvikande mening ? Illa i så fall.
  Denna fråga försvinner inte bara för att statsministern vill ha den bortstädat, detta berör för många och sannerligen inte enbart Jimmy Åkesson och SD. Därifrån kommer också sansade och riktiga invändningar som förtjänar en bättre diskussion än det som SvT Agenda åstadkom.
  Jag hoppas att man kan komma vidare utan att misstänkliggöra goda intentioner. Det behövs fler politiker från alla partier som ger uttryck för sina egentliga tankar.

 • Jag och alla andra som arbetar och sliter hårt varje dag för brödfödan och har barn i skolan med allt vad kulturkrockar det innebär idag vet nog vad vi pratar om. Det är skillnad på invandrare och invandrare, jag känner och umgås med (och har folk ingifta=blodsband) många “icke-vita” människor. Jag är inte rasist, jag är realist, man kan inte ta in hela världen här, vi låter politikerna rasera välfärden för oss och våra barn OCH för alla som redan kommit hit, det är skrämmande. Jag tänker rösta mot detta vansinne i alla fall och då finns det tyvärr bara ett enda parti som vågar stå emot.

 • De siffror som visas i artikeln är alldeles för låga. De siffror jag sett är en invandring på drygt 200000 varje år. Bara detta året beräknas det komma mer än 200000 invandrare.

  • Majoriteten av invandrare är återvändande svenskar, näst största gruppen är invandrare från våra nordiska grannländer. Asylsökande utgör endast en bråkdel av de som kommer hit, och de flesta asylsökande skickas hem och får inte stanna här. Dessa fakta nämns tyvärr sällan i diskussionen där “invandrare” har blivit i människors medvetanden synonymt med “mörkhyad muslim från mellanöstern”. Det är tragiskt.

 • Vad menar vi när vi säger att alla invandrare måste assimileras?
  Och är det verkligen ett måste för att bygga upp ett bra samhälle?
  Vad är det vi är så rädda för?

  Hela tiden hör man att invandringen kostar för mycket pengar. Innan dessa diskussioner ens kommer upp bör vi fråga oss vad korruptionen kostar.

  Jag som vit svensk med rötter både från Sverige och Finland, röstar inte, tror på flera konspirationsteorier, tittar inte på msm nyheter… ja listan kan göras väldigt lång, skulle jag behöva assimileras lite för att passa in bättre?

 • På 1970-talet sade vissa grupper att “USA vill krig” Bah tänkte jag, kommunistpropaganda, inget jag går på. Idag med det att man lärt sig om historia och ser i alternativa media om vad som verkligen försiggår så får man hålla med dessa “kommunister” De hade rätt.
  Och Palme har jag reviderat min uppfattning om också, han vågade ju kritisera väst, när får vi se Bildt och Reinfeldt göra det?

  Finns många bra och fredliga människor i USA så man undrar hur de onda krafterna kommer undan med dessa ständiga erövringskrig. Samma i Britannien, Tyskland m.m

  Den stora majoriteten av människorna i ALLA nationer/kulturer vill leva i fred. så det är en liten liten minoritet i vissa länder (om det ens är nationsbundet) som provocerar olika folkgrupper tills vissa av dom börjar skjuta vilt omkring sig, kolla på östra Ukraina, folkmord.

  Helknäppt.

 • Så när alla partier samarbetar med makteliten om att destabilisera världen som en förberedelse för NWO – vilket parti röstar du på?

  Tycker du det är värt att rösta? Du kan ju ändå inte påverka vad DE gör!
  Annat än att göra uppror, men så gör man inte i Sverige. man knyter handen i fickan
  och svär när ingen hör. Det finns dock saker de flesta inte har en aning om, som makteliten har börjat ana och insett att de inte kan påverka. Alltså, då försöker vi ställa till med så mycket elände vi kan, kanske vi kan stoppa den utveckling vi inte vill ha…
  Trodde de ja…

 • Det här är ju precis som det är designat…det är meningen…SD kommer att skrälla vid valet och få in sin polisstat/ rättssamhälle med överbevakning av oss alla oavsett hudfärg och härkomst…man får inte glömma bort att partierna samarbetar sinsemellan för att få in den nya ordningen…

 • Jag har dessutom läst en artikel i Svd. där Anders Borg säger att den nuvarande invandringen håller på att rasera Sveriges ekonomi.

 • De pusselbitar som jag har läst här på internet om invandring är att det inte är omsorgen om invandraren som det gäller. Direktivet kommer från EU. Det är den ekonomiska eliten som styr, de vill med den metoden rasera de enskilda ländernas ekonomi och tänkande.
  Detta är en av flera förberedelser för att bilda en världsregering.

 • Ja sannerligen en dynamitfråga som är extremt illa skött av regeringen, inte bara denna men också tidigare. Att bara ta emot går inte att fortsätta med, det finns varken bostäder eller jobb ( inte ens för behövande svenskar eller invandrare som bor i landet men behöver)
  Jag anser att det bör räcka för flyktingar med ” baracker” – såg ihopbyggda containers i UK som studentbostäder eller moduler som byggarbetare har på arbetsplatserna – det måste ju vara första prioritet att komma ifrån mord och förföljelse, få basbehoven täckta.
  Jag menar också att man från FN bör undersöka möjligheten att i närområdet dvs inom Middle East hitta och etablera ” första uppsamlingslägret” som UNHCR kan sköta med pengar från rika arabgrannar – dom behöver stark politisk tryck att hjälpa till istället för att stjälpa, här är det mycket illa ställt med Saudi Arabien och Qatar främst, även Syrien tackar IS för att minska hoten mot Assad – som snart själv blir måltavla, så klart. Klart att Väst skall hjälpa också, men trycket måste minska, där har Åkesson SD helt rätt. Vi kan inte som Ullenhag ge permanent uppehållstillstånd till alla och envar från området.
  Så är det naturligtvis USA genom Dubya, Cheney och Rumsfeldt, påhejad av Blair, som är orsaken till nuvarande elände ( så dom skall hjälpa både militärt och ekonomiskt), pappa Bush visste mycket väl att hela regionen skulle kunna gå omkull om Saddam eliminerades, det behövs starka diktatorer för att hålla alla stammar på plats där. Vår demokrati kan inte inplanteras utan vidare i sådana länder, det tar flera generationer, och stenåldersmänniskor som IS lär inte hjälpa till att få något som ens på avstånd liknar demokrati.
  Man måste inse att en större exodus från området, plus andra områden ( Afghanistan/Pakistan, Darfur, Sydsudan etc ) kan helt enkelt inte absorberas då blir det bara SD och nationalister i hela Europa

 • Jag tycker Finland, Danmark och Norge som inte tar emot flyktingar nästan alls måste upphöra med sin främlingsrasism.

  Jag anser vidare även att Sverige helt misslyckats med integreringen av alla inkommande kulturer som vi sedan decennier staplat på höjden i vissa bostadsområden. Är vi värdiga mottagare? Knappast. Och handen på hjärtat hur många “invandrare” umgås varje vit helsvensk med? Nej, de vita svenskarna som bott 100+ generationer i landet håller sig på sin kant. Vi byter bort vårt känslokalla mottagande genom att ge bidrag.

  Vet svenskarna om vad inkommande kulturer egentligen tycker om den svenska mentaliteten? Nej, för vi frågar inte.

  Och varför får inte ens högutbildade personer från andra kulturer andra jobb än på pizzerian eller som städare? Och varför beter sig Migrationsverket totalt hänsynslöst mot de som verkligen är asylsökande? Migrationsverket tar inte alls mot alla politiska flyktingar, de måste komma från “rätt” regioner.

  Hade inte USA med sin instabiliseringspolitik tex krigföring i Mellanöstern, Afrika och andra regioner funnits hade alla dessa flyktingströmmar inte uppstått. Det hade varit fred där.

  Jag träffade härom dagen en ambassadör från ett afrikanskt land och det blev ytterligare en bekräftelse på att alla politiskt upplysta på den afrikanska kontinenten vet att USA alltid skapar politisk, ekonomisk och humanitär instabilitet innan de kommer med sina “lösningar” som av någon lustig anledning alltid i sitt släptåg inkluderar en rad amerikanska företag, drönare och militärbaser samt flyktingsströmmar.

  Nostradamus hade fel. Barbarinvasionen kommer inte från öster. Den kommer från väster.

  • “Jag tycker Finland, Danmark och Norge som inte tar emot flyktingar nästan alls måste upphöra med sin främlingsrasism.”

   så bara för att dessa länder inte tar emot lika många som dårhuset Sverige så är de rasister?
   Den retoriken är ju precis vad man får höra när man kritiserar den förda invandringspolitiken och inte den enskilde invandraren.Man kan knappast vara rasist när man kritiserar en illa skött politik.

   “Och handen på hjärtat hur många ”invandrare” umgås varje vit helsvensk med? Nej, de vita svenskarna som bott 100+ generationer i landet håller sig på sin kant. Vi byter bort vårt känslokalla mottagande genom att ge bidrag”

   Och hur många invandrare umgås med “vita helsvenskar” (rasister ? ) men som vanligt är det svenskens fel att invandrarna har svårt/vill inte assimilera sig.

   Föreslår att red läser lite på Merit Wagers blogg om hur det egentligen går till på migrationsverket via rapporter från anonyma migrationshandläggare som måste skriva anonymt annars har de inget jobb nästa dag.

 • Min fråga är,vill vi ha en Sverige som Frankrike där i senaste undersökningen 27 % av de vuxna och 15 % av de unga mellan 18 – 25 år stödjer ISIS och deras framgångar för att bilda en kalifat i Mellanöstern där sharia lagen ska råda.Detta är min fråga.

 • Den egentliga och logiska frågan torde väl vara: Vill vi medborgare att Svenska politiker ska fortsätta vara solidariska med Nato, anfallskrigen och dess konsekvenser? Solidariska med flyktingar är vi ju redan i Sverige, vi är duktiga också! Vi toppar statistiken om man räknar per capita. Man bör ju inte glömma att en hel del faktiskt åker hem igen efter en tid även om inte alla gör det och en hel drös kastas ut då dom är för problematiska för samhället.

  Det som påverkar mig mest kring detta då jag som många andra som vuxit upp med Palme och hans rungande svidande kritik mot imperialisiterna är den idag tydliga ryggradslöshet och den absoluta skräck som verkar råda bland svenska ledande politiker när det kommer till att kritisera dom krafter som faktiskt skapat denna situation. För oss och andra länder, var är solidariteten då? Men det kräver ju öppen kritik, rakryggade fördömanden och eventuellt också sanktioner. Men det är klart, Palme blev ju mördad tillsist och det har andra statsledare som kritiserat västs anfallskrig eller deras katastrofkapitalism/nylibralism också blivit, det är ett genomgående tema. Terrorn verkar fungera vääldigt bra.

  Det känns väldigt “smutsigt” idag då Sverige istället tycks blivit en tyst medlöpare i dessa dåd.

  Kan skriva hur myckjet som helst om dett ämne, växte upp kring Chilenska flyktingar som flydde från ett annat imperialstkrig/kupp skapad av natokrafter. Har hört otaliga historier om detta. Idag är det andra nationaliteter men temat är fortsatt genomgående; Flykten från natos krig.

 • Frågan man ställer sig är – VARFÖR vill de ha det så här?
  Det kan vem som helst räkna ut att det ger oöverstigliga problem.
  Ok, Reinfeldt drabbas inte ekonomiskt med sin skyhöga lön, men pensionärer och sjuka, barn i skolor och dagis. De drabbas ekonomiskt. Därefter kommer ilskan mot dem som bor här men inte bidrar till samhället. De som vill införa islams sharialagar i Sverige. med allt vad det medför.
  1971 träffade en nära bekant till mig en äldre medial kvinna som då påstod att Sverige skulle komma att hamna i inbördeskrig – svenskar mot invandrare. Det tycks inte så avlägset nu.

  • Det är ju så uppenbart att detta kommer inte att hålla. Landet klarar inte att assimilera så många, och skattebasis är nästan borta. Hur betalas kalaset då? Högre skatt på el och bensin, små-smyggande så att ingen fattar. Bland annat. och ändå större kö till spec. läkare , sjukvården med mera – vem har råd att anställa läkare och skiukskötersor när det kostar egentligen dubbelt så mycket än vad regeringen vågar uppge…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *