Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Eliminera den sjukskapande maten – Naturligt odlad mat bäst för samhällsekonomin

Hans Sternlycke (1942-) var tidigare medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Han arbetar för ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelsen. Hans skriver om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och hållbarhet.
publicerad 17 augusti 2014
- Hans Sternlycke

Natural food #5934943 Photo: Jirkaejc,   Crestock.com

REPLIK. En multivitamintablett om dagen skulle halvera sjukvårdskostnaderna säger en av världens mest kända forskare om cancer och åldrandets kemi, Bruce Ames. Visserligen i USA, där de är 16 procent av BNP, dubbelt upp mot Europa, och hälften av det betalt via försäkringar. I Sverige går bara 250 miljarder kronor av de offentliga utgifterna till hälso- och sjukvården. Jag tror att att också här kunde hälften bantas. Det skriver Hans Sternlycke i sin replik till leg tandläkare Karin Öckers debattartikel: “Vetenskaplig evidens för att kosttillskott förbättrar långtidshälsan”.

Text: Hans Sternlycke | Foto: Jirkaejc, Crestock.com

Vi är dock på väg mot USA:s siffror med mer diabetes, åldrande och fetare befolkning, och det blir definitivt så, om TTIP, det amerikansk-europeiska handelsfördraget, går igenom, och vi får acceptera hormonkött och GMO-mat och mer industrijordbruk.

Det är skräp om det skall behövas tabletter, för att vi skall få i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler, när vi kunde få det genom ekologiskt odlad mat.

Brist på mikronäringsämnen i mitokondrierna, kroppens energifabriker, ger förtida åldrande och neurologiska sjukdomar. Är det brist där kommer cellernas behov i andra hand, och det kan leda till DNA-brott och cancer. Det behövs C-, B12 och B6-vitamin, niacin, folsyra, biotin, järn, magnesium och zink för att reparera DNA-brotten.

Minsta dagliga intag av näringsämnen är enbart beräknat för att inte få allvarliga bristsjukdomar, inte för att vinna fullgod hälsa. I USA har åtta tiondelar av åldringar och tonåriga män och nio tiondelar av flickorna brist på magnesium. Det ökar risken för benskörhet, cancer, högt blodtryck, senilitet och diabetes.

Felaktiga kostråd från myndigheterna och sjukvården kostar miljardbelopp i onödan

De officiella kostråden, som nu har börjat ifrågasättas, med fettskrämdhet och för mycket kolhydrater, är fetma- och diabetesskapande. 350.000 svenskar har i dag diabetes, och hälso- och sjukvårdskostnaderna kan röra sig om 13 miljarder kronor. För 30 år sedan var det 30 miljoner fall i världen. Nu är de mer än fjortonfaldigat. Problem med nerver, njurar, syn, blodkärl och hjärta följer. Kolesterol och blodtryck förhöjs.

Unga, smala och friska har ett tryck på 120 mm Hg när hjärtat pumpar ut och ett undertryck på 80. Det har också äldre hos naturfolken. Lätt förhöjt är det från tryck över 140 respektive 90. Mer än det har en fjärdedel av svenskarna. 850.000 svenskar äter statiner för en miljard kronor för att sänka kolesterolnivå och blodtryck

De har inte visats ge bättre överlevnad. I stället för att minska hjärtproblemen kan risken för hjärtsvikt ökas genom att skapa brist på co-enzymet Q 10 och ge muskelsvaghet. Statinerna kan ge diabetes genom att kolesterolet inte räcker för att transportera insulinet i blodet, och det blir överskott i cellerna, så de slutar producera insulin.

Rådet att minska saltet för att sänka blodtrycket, när kroppen reglerar saltnivån i blodet så väl själv, kan i stället höja det när hormonregleringen sätter in för att klara hotande saltbrist.

Hälsa måste få kosta –  Det lönar sig i längden för individ och samhällsekonomi

Mediciner ger biverkningar. Istället för mer sjukvård vore det bättre att minska den ökade sjukligheten vid källan, den sjukskapande maten.

  • Bort med beroendeskapande socker,
  • bort med tomma kolhydrater som omvandlas till socker.
  • In med mer grönt för vitaminer och mineraler.
  • In med mer fett. Naturligt animaliskt fett med viktiga fettlösliga vitaminer och långkedjade omega tre fettsyror, inte industriförstört vegetabiliskt margarin.
  • Bort med konstgödsel och växtgifter.

Hälsan måste få kosta. Sjukvårdskostnader och minskad arbetsförmåga kostar mer.

Text: Hans SternlyckeDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq