Fyra dagar för fred i Hudiksvall om kärnvapen, drönare och cloud seeding

publicerad 7 augusti 2014
- K. Reporter
Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron - Source: Aviación General
Dassault Aviation UCAV Neuron – Source: Aviación General

Onsdagen den 6 augusti, på årsdagen av Hiroshimabomben, inleddes Fyra dagar för fred: Från Hiroshima till Nagasaki i Hudiksvall. De fyra dagarna  har olika teman, med fokus på kärnvapen, DU-vapen och kärnkraft och drönare.

Den 6 augusti 1945 föll atombomben över Hiroshima och tre dagar senare föll ytterligare en över Nagasaki. Det var så temadagarna fick sitt namn.

Men det handlar inte bara om det som hände då, datumen är mer en symbolisk ram, säger My Leffler, en drivande kraft bakom temadagarna och styrelsemedlem i Kvinnor för fred och Södra Norrlandsgruppen mot kärnvapen och kärnkraft.

En rad föreläsare talar under fredsdagarna bland annat Maj-Britt Theorin, känd för sitt mångåriga fredsarbete som riksdagsledamot och europaparlamentariker. Hon har drivit freds- och nedrustningsfrågor under hela sitt liv. Hon har varit ordförande för den Internationella Fredsbyrån och hon ledde den svenska nedrustningskommissionen 1982-1991. Förra året fick hon Martin Luther King-priset, för “sin till synes outsinliga energi och smittande entusiasm i sitt livslånga engagemang för fred”.

Varje människa bär ett ansvar. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Man kan skriva till ministrar och ställa krav på politiker. Framför allt för våra kommande generationers skull, säger Maj-Britt Theorin. I Hudiksvall talade hon på onsdagen om Hiroshimabomben och dess konsekvenser.

På fredagen den 8 augusti är temat drönare och cloud seeding. Då kommer bland annat riksdagskandidat Åsa Runander från Centerkvinnorna i Skåne att tala om cloud seeding. Åsa Runander blev riksbekant under Almedalsdagarna då hon blev intervjuad om cloud seeding i både Sydsvenska Dagbladet och Nyheter24. Därefter visas den franska dokumentärfilmen Bye Bye Blue Skies.

Nästa sommar är det tänkt att en provflygning av den europeiska drönaren Dassault nEUROn ska äga rum i Jokkmokk. Den har tidigare provflugits i Frankrike och Italien, men då utan vapen.

Nu ska den provas med vapen i svenska fjällen. Överskottet från konserterna under fredsdagarna kommer att gå till att betala böter för de personer som planerar att protestera mot drönarprovflygningen, säger My Leffler.

Text: K. Reporter


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *