Greg Palast: “Det finns ingen riktig journalistik i USA längre”

publicerad 22 augusti 2014
- Torbjörn Sassersson red.

I denna intervju med Russell Scott intervjuas den högt uppskattade och undersökande journalisten Greg Palast. Han anser att journalistskolorna i USA handlar om i stora drag att lära journalister skriva om pressmeddelanden och återge vad auktoriteter säger. Han föraktar dessa utbildningar. Greg Palast är självlärd.

Greg Palast är känd från förstasideartiklar i BBC, The Guardian, Nation Magazine, Rolling Stone and Harpers Magazine. Palast är författaren till bästsäljaren “Billionaires & Ballot Bandits”, “Armed Madhouse”, “The Best Democracy Money Can Buy” och “Vultures Picnic” som fick priset “Årets bok 2012” i en BBC Newsnight recension.

Text: Torbjörn Sassersson


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Svenska public service har skyldighet att göra en allsidig opartisk skildring av världshändelserna. Genom att de ständigt bryter mot den regeln och förhindrar att de anklagade parterna(tex Ryssland) får bemöta propagandan under acceptabla former, så utsätter public service medarbetare befolkningen för fara då beslut som gäller militärt samarbete kan leda till att landet dras in i krig och befolkningen dessförinnan på grund av public service försummelser inte kunnat bilda sig en objektiv uppfattning utan kunnat luras att backa upp ett för dem farligt beslut. Därigenom kan public service chefers och anställdas agerande/ickeagerande sägas utgöra påtagliga hot mot rikets säkerhet. Möjligen finns det formella möjligheter för Säpo att ingripa mot public service och kräva att hotet snarast åtgärdas, även om typiska medarbetare på Säpo förmodligen inte spontant skulle känna sig manade. På ett liknande sätt skulle även många svenska politiker kunna klassas som hot mot rikets säkerhet av liknande orsaker.

 • Det vore intressant med en nyhetsbild från varje kontinent dagligen. En halvtimma/timma per världsdel per dag. Och ett inslag om dagen från varje land. Inte dagligen alltså, utan ett avsnitt per land om dagen med ett nytt land varje dag.

  En del verklighet och två delar goda nyheter/goda exempel för att komma ur det rädslobaserade tillstånd man befinner sig i med konstant bombardemang av elände, krig, sjukdom, miljöförstöring, naturkatastrof och så börjar vi om igen. Pfffhhh.

  En YT-kanal kanske?

  • Allt finns därute men du måste söka upp det själv. TV nyheter är bara propaganda.
   Denna blogg och vaken(.)se ger massor av länkar. Henry Makow är giftig till tusen beträffande MSM. Varje TV-tittad minut är en förlorad minut av ditt liv.
   Titta endast på SVT sporadiskt och du ser förändringen från nyheter till propaganda.
   Snart finns inte ett blåögt och blont nyhetsankare längre. HBTQ och islam får massor med TV-tid, men var syns chemtrails och alternativ energi..?
   Före 2007 gick det att höra på P1 i SR, men nu är det mest propaganda där också.
   Som du observerat är rädsla huvudtråden i MSM för att en rädd person har svårt att se verkligheten och lättare att kontrollera.
   Och läs böcker.

  • Precis.

   Men till de som inte har greppat läget är det svårt att få fram information.
   Att predika för redan frälsta ger inga pluspoäng. Det är bättre kanaler ut till en bredare publik jag pratar om. Bara för att du har dina länkar klara under favoriter, så betyder det inte att den genomsnittliga melodifestivaltittaren hittar det som erbjuds som motvikt till fear-porn.

   Detta för att motverka påverkan på psyket, som genererar omedvetna beslut, repetitivt beteende via reptilhjärnan.

 • Helt otrolig kille den här Palast som blev journalist en bit in i förtioårsåldern. En annan väldigt bra journalist som man aldrig ser i MSM är John Pilger från australien. gemensamt för båda är att dom synat den institutionaliserade rasism och korruption som finns i respektives hemländer och blivit sedemera svartlistade av MSM och TPTB. Om man letar upp inslag med dessa två herrar så finns det en uppsjö med rapporter och videor som håller högsta kvalitet och undersökningar som är en ren njutning att följa då dom är så väl- gjorda.

  Båda är också båda otroligt bra på att berätta och föreläsa om sina erfarenheter och det finns flera bra sådana att hitta på nätet om man söker. Helt klart samtida titaner i sin egen branch, frilans-journalismen. Pilger vann ett fredspris för sina insatser håromåret. Och Palast borde vara otroligt känd efter sina avslöjanden. We are change gjorde en intervju med palast nyligen som jag starkt vill rekommendera. “The end-game-memo”

  Se den här:
  wearechange.org/greg-palast-a-memo-that-confirmed-every-conspiracy-freaks-fantasy/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *