Israels militärstrategiska perspektiv på Gaza, Sinai och Golan-höjderna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 augusti 2014
- NewsVoice redaktion

Denna 5-minutersvideo sammanfattar hur Israels försvarsstrateger tänker. Israel är ett mycket litet land som omges av fiendestater som är 650 gånger större än Israel, säger berättarrösten.

Israels fienderKvar i Israels mannaminne finns 6-dagarskriget år 1967 då Israel attackerades av Egypten, Jordanien och Syrien. Kriget resulterade i att Israel tog över Gaza och Sinai från Egypten, Västbanken och Östra Jerusalem från Jordanien och Golanhöjderna från Syrien. FN stödde att Israel skulle få behålla dessa skyddszoner (defensible borders).

Israel uppfattar ett mycket reellt hot från omgivande stater. De är trängda och ser Gaza som den primära inkörsporten av militärutrustning via philadelphi-korridoren mellan Egypten och Gaza. Det är sannolikt här som Hamas raketer kommer in i Gaza via underjordiska tunnlar.

NewsVoice publicerar denna video för att visa hur Israels militärstrateger ser på situationen. Det betyder inte att NewsVoice tagit ställning för att det är rätt för Israels militär att beskjuta civilbefolkningen i Gaza.


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *