Kan världen stoppa ISIS [IS] barbarinvasion från öster?

publicerad 7 augusti 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Flag_of_the_Islamic_State_in_Iraq_ISIStTerrorgruppen Islamiska staten (IS) som tidigare kallades ISIS intensifierar nu sin mördarmarsch över snart hela Mellanöstern, medan världens ögon är vända mot Gaza och Ukraina. Kan någon makt stoppa IS och skapandet av deras kalifat, som får draghjälp av en blodig jihadistisk kamp i sociala medier där dödade barn och vuxna hängs ut på bild, skriver Gunilla von Hall.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild på IS flagga

Den islamistiska terrorgruppen IS drar fram över norra Irak, östra Syrien och Libanon. Sedan mitten av juni kontrollerar de en tredjedel av Irak och större delen av nordöstra Syrien. Målet är inställt på att skapa islamistisk stat från Nordafrika till Irak. Tidigare har IS hotat med att anfalla så långt västerut som Spanien och på vägen ta både Israel och Italien.

Gunilla von Hall sammanfattar i sin rapportering vad som hänt medan mediernas strålkastare varit riktade mot Gaza och Ukraina. IS uppges på kort tid ha tagit kontrollen över nya områden och platser i Irak och Libanon. I sina spår efterlämnar de 100-tals dödade barn och vuxna vilka hängs ut i sociala medier. Kvinnor tas tills slavar. Över 200 000 människor är på flykt undan IS bara i norra Irak, enligt Hall.

Nostradmus profetia om en stor barbarinvasion under 2000-talet gör sig påmind.

Läs mer i SvD: ”Ingen tycks kunna stoppa IS mördarmarsch”