Ny bok “Saudivapen” avslöjar: Hemligt brev avgjorde Saudiaffären

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 17 augusti 2014
- NewsVoice redaktion

Saudivapen“Det hemligstämplade brevet från Marcus Wallenberg var avgörande. Moderaterna gav vika för industrins påtryckningar – och Sverige fortsatte det kontroversiella samarbetet med en vapenfabrik i Saudiarabien. I en ny bok avslöjas spelet bakom Saudiaffären som till slut ledde till försvarsminister Sten Tolgfors avgång”, skriver DN.

“Det var vintern 2012 som SR Ekot avslöjade historien som skulle gå under namnet “Saudiaffären”. Den gick ut på att diktaturen Saudiarabien samarbetade med Sveriges FOI om att bygga en vapenfabrik, vilket stred mot de svenska reglerna för vapenexport”, skriver SvD.

Boken som heter Saudivapen kan köpas på Albert Bonniers Förlag. Den skrevs av journalisterna Bo Göran Bodin och Daniel Öhman

Läs mer i DN

Läs mer i SvD

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • det kanke kommer upp därför att herr W insett att folket inte längre gillar Heil Reinfeldt och därför måste försöka lobba in Löfvén (som han redan har i knäet sedan våren 2013). Då måste man först knäppa Reinfeldt och sedan puffa för Löfvén genom att hota med SD, vilket just skett genom en “intervju” med SEBs chefsekonom. Men de har misstagit sig grovt denna gång. Deras panik framgår just av att man försöka varna för SD och ett “ohållbart demokratiskt läge”. Snuskiga typer dessa Wallenbergare.

 • Även 500-700 miljoner kr skickas årligen från Sverige ner till det land som förser världen med heroin nämligen Afghanistan, undrar hur mycket det skickas ner dit totalt/globalt i “humanitärt stöd”? Samtidigt som västerländska soldater vaktar och skyddar opiumfälten så spärrar vi in folk som självmedicinerar då de inte har några andra alternativ.
  Det borde väl inte heller spela någon roll vad du odlar eller stoppar in i din kropp?! så länge du inte skadar dina medmänniskor så har inget brott begåtts. Hur det ens är möjligt att göra något naturligt olagligt är för mig helt sinnes sjukt.
  Och jag hoppas de flesta här ser en viss skillnad på några cannabis plantor i hemmet till eget bruk och flera tusen hektar med opiumfält som är avsedd till heroin produktion.

  Men men, om vi har tur får vi i Sverige se ett kort TV-inslag om EN skola i Afghanistan någonstans ute på vischan. Som nu har blivit möjligt tack vare 500-700 miljoner årligen. Om pengarna som redan skickas till t.ex. Afghanistan verkligen skulle användes till humanitärt stöd så skulle det göra en otrolig skillnad, och som sagt skulle vi även lägga alla krigspengar in i smeten skulle vi troligen komma nära in på en utopi.
  Men vi kommer knappast se alla pampar ge upp all sin makt på eget bevåg.

 • Man kan ju tänka sig om alla resurser världen lägger på utveckling och tillverkning av militära vapen och försvar hade lagts på humanitärt stöd lokalt och globalt, vilken annorlunda värld vi hade upplevt. Då hade alla dessa skattepengar blivit en investering, som skulle betalts igen med råge. Nu bränner man skattepengar från alla, som ungefär bara 1 procent blir stormrika på medan sjuka och fattiga förblir sjuka, fattiga och hjälplösa. Synen på en människa måste bli verkligare. Att man kostar 1 del men har en bidragande potential till samhället med upp till 10-20 delar, om var och en får rättmätig tillgång till den enda del som håller en frisk och med anständig ekonomi, skulle det kunna likna ett blomstrande paradis. Det krävs naturligtvis en ny syn på en hel del andra områden också innan vi nått dit. Jockes exempel var talande för hur perspektiven är nu. Vem gör största skadan och vem blir straffad? Nu kan man inte försvara att alla skall odla cannabis, men har man haft en sjukdomsbild många år, så man inte fungerar i samhället, kan man bli desperat och det borde vägas in. Hade de 100 miljonerna i stället gått till sjukvård och omsorg hade det gjort skillnad och kanske hjälpt den kvinnan också, vem vet?

 • Varför kommer just detta upp i gammel media? Inte ett ord när våra kära politiker skickade 100.000.000kr av våra skattepengar till Al-Qaeda i Syrien.

  Sen hur illa ses detta att vara enligt svensklag? Som att gå mot rödgubbe?
  En svensk kvinna odlar cannabis för att kunna självmedicinera sig då inga av preparaten från läkarna fungerar.
  Det blir fängelse för hennes del.
  Och här blir det endast en avgång…
  Hur länge står denna man utan arbete tror ni, kan det vara hela 24 hemska timmar kanske.

  När ska svenskarättsytemet statuera ett exempel och ta i med hårdhandskarna när herrar som dessa gör fel

 • Som medborgare kan man tro precis vad man vill. Vad är det som styr vår värld idag? Inte är det humanitet i alla fall! Det mesta tyder på att det är pengar, oberoende av vilka konsekvenser som uppstår i slutändan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *