Växande tvivel – IS dekapitering av journalist kan vara arrangerad

publicerad 25 augusti 2014
- av K. Reporter

James Foley - dekapitering 2014

Flera journalister och experter börjar nu ifrågasätta den video som påstås visa att den amerikanske journalisten James Foley dekapiteras, en handling som USA maximalt spinner på för att skapa opinion för att återetablera krigsmaskineriet i Mellanöstern och framför allt i Syrien och Irak.

Läs även: Forensiker – Två olika svartklädda män, men bara en dekapiterar Foley i misstänkt false flag-video

Ett internationellt företag inom rättsmedicin som anlitats av bland annat polisen i Storbritannien konstaterar att det finns en rad frågetecken som videon väcker, att det kanske inte alls var en riktig avrättning, rapporterar bland annat The Telegraph i artikeln: “Foley murder video ‘may have been staged'” och The Australian i artikeln: “James Foley execution video staged: experts”.

James FoleyÄven SvD tycks förmedla en viss tveksamhet, även om det inte var syftet med tanke på alla andra artiklar som tidningen publicerats vilka hetsar till ytterligare krigföring och därmed skapar onödig “oro” hos befolkningen.

Den filmade avrättningen av journalisten James Foley har inte bara sänt en chockvåg bland tittare. Forskare förbryllas över “spelfilmskaraktären” och islamisternas nya offensiv på sociala medier. “Jag har aldrig sett något liknande”, säger Kari Andén Papadopoulos, vid Stockholms universitet till SvD i artikeln: “Proffsig” avrättningsfilm förbryllar forskare”.

För det första ses inget blod trots att kniven dras över nackområdet åtminstone sex gånger. För det andra stämmer inte de ljud som kommer från Foley med vad som skulle förväntas vid en riktig dekapitering och varför gör kroppen inga instinktiva ryck för att undkomma döden? Inget snitt syns heller på Foleys hals.

Videon visar dessutom inte hela dekapiteringen utan endast den påstådda inledningen och därpå en kropp som ligger ned med ett nedblodat avhugget huvud på ryggen.

Paul Joseph Watson vid den alternativa nyhetssajten Infowars.com drar slutsaten att videon inte var producerad av IS-militanter utan av säkerhetstjänster från väst med avsikten att få argument för att expandera de militära insatserna i Mellanöstern. Han ställer frågan varför IS-militanter som skapat ett världsrykte om barbari och respektlöshet för människoliv, inte bara rakt av halshuggit Foley inför kameran, vilket de alltså inte gjorde.

Eric Margolis, tidigare journalist vid Toronto Sun och författare till flera böcker ställer sig också frågande till om Foley verkligen blev dekapiterad på riktigt.

James Foley studio decapitationSamma dag som den amerikanske journalisten påstods ha blivit dekapiterad blev 19 personer offentligt halshuggna i Saudiarabien, en diktatur som är nära allierad med USA (och som Sveriges regering och Saab i hemlighet gjort otillåtna vapenaffärer med). Det blev inget rabalder alls över denna medeltida vidrighet, konstaterar Margolis. Saudiarabien är misstänkt för att åtala politiska opponenter till monarkin för drogrelaterade brott vilka är förenade med straff i form av halshuggning med svärd. Inte ett pip om detta i mainstream media som trumpetar ut Foley-historien.

Bild t v: InfoWars.com

”Vi vet inte om den var på riktigt eller falsk. Vi har matats med så mycket krigspropaganda från regeringen under senare decennier, från bebisar i Kuwait som slängs ut från kuvöserna till Saddams gömda kärnvapen, att vi måste vara väldigt försiktiga”, konstaterar Margolis i artikeln: “The Beheading: Some Words of Caution”.

Misstanken om att det snarare handlar om krigspropaganda från väst stärks när de något överdrivna reaktionerna från politiska ledare pumpas ut i media. Svenska Dagbladet har som exempel publicerat 14 artiklar om den påstådda “halshuggningen” endast på några dagar. Inte en enda journalist på tidningen ifrågasätter om videon är på riktigt eller inte. I går den 24 augusti rapporterar SvD att USA vill anfalla inne i Syren med anledning av: “det brutala mordet på journalisten James Foley”.

”En ny och allvarligare fas i USA:s kamp mot IS har inträtt efter det brutala mordet på journalisten James Foley. Anfall inne på syrisk mark övervägs” / SVd: “USA överväger anfall i Syrien”

Text: K. Reporter

Läs även: Forensiker – Två olika svartklädda män, men bara en dekapiterar Foley i misstänkt false flag-video