Växande tvivel – IS dekapitering av journalist kan vara arrangerad

publicerad 25 augusti 2014
- K. Reporter

James Foley - dekapitering 2014

Flera journalister och experter börjar nu ifrågasätta den video som påstås visa att den amerikanske journalisten James Foley dekapiteras, en handling som USA maximalt spinner på för att skapa opinion för att återetablera krigsmaskineriet i Mellanöstern och framför allt i Syrien och Irak.

Läs även: Forensiker – Två olika svartklädda män, men bara en dekapiterar Foley i misstänkt false flag-video

Ett internationellt företag inom rättsmedicin som anlitats av bland annat polisen i Storbritannien konstaterar att det finns en rad frågetecken som videon väcker, att det kanske inte alls var en riktig avrättning, rapporterar bland annat The Telegraph i artikeln: “Foley murder video ‘may have been staged'” och The Australian i artikeln: “James Foley execution video staged: experts”.

James FoleyÄven SvD tycks förmedla en viss tveksamhet, även om det inte var syftet med tanke på alla andra artiklar som tidningen publicerats vilka hetsar till ytterligare krigföring och därmed skapar onödig “oro” hos befolkningen.

Den filmade avrättningen av journalisten James Foley har inte bara sänt en chockvåg bland tittare. Forskare förbryllas över “spelfilmskaraktären” och islamisternas nya offensiv på sociala medier. “Jag har aldrig sett något liknande”, säger Kari Andén Papadopoulos, vid Stockholms universitet till SvD i artikeln: “Proffsig” avrättningsfilm förbryllar forskare”.

För det första ses inget blod trots att kniven dras över nackområdet åtminstone sex gånger. För det andra stämmer inte de ljud som kommer från Foley med vad som skulle förväntas vid en riktig dekapitering och varför gör kroppen inga instinktiva ryck för att undkomma döden? Inget snitt syns heller på Foleys hals.

Videon visar dessutom inte hela dekapiteringen utan endast den påstådda inledningen och därpå en kropp som ligger ned med ett nedblodat avhugget huvud på ryggen.

Paul Joseph Watson vid den alternativa nyhetssajten Infowars.com drar slutsaten att videon inte var producerad av IS-militanter utan av säkerhetstjänster från väst med avsikten att få argument för att expandera de militära insatserna i Mellanöstern. Han ställer frågan varför IS-militanter som skapat ett världsrykte om barbari och respektlöshet för människoliv, inte bara rakt av halshuggit Foley inför kameran, vilket de alltså inte gjorde.

Eric Margolis, tidigare journalist vid Toronto Sun och författare till flera böcker ställer sig också frågande till om Foley verkligen blev dekapiterad på riktigt.

James Foley studio decapitationSamma dag som den amerikanske journalisten påstods ha blivit dekapiterad blev 19 personer offentligt halshuggna i Saudiarabien, en diktatur som är nära allierad med USA (och som Sveriges regering och Saab i hemlighet gjort otillåtna vapenaffärer med). Det blev inget rabalder alls över denna medeltida vidrighet, konstaterar Margolis. Saudiarabien är misstänkt för att åtala politiska opponenter till monarkin för drogrelaterade brott vilka är förenade med straff i form av halshuggning med svärd. Inte ett pip om detta i mainstream media som trumpetar ut Foley-historien.

Bild t v: InfoWars.com

”Vi vet inte om den var på riktigt eller falsk. Vi har matats med så mycket krigspropaganda från regeringen under senare decennier, från bebisar i Kuwait som slängs ut från kuvöserna till Saddams gömda kärnvapen, att vi måste vara väldigt försiktiga”, konstaterar Margolis i artikeln: “The Beheading: Some Words of Caution”.

Misstanken om att det snarare handlar om krigspropaganda från väst stärks när de något överdrivna reaktionerna från politiska ledare pumpas ut i media. Svenska Dagbladet har som exempel publicerat 14 artiklar om den påstådda “halshuggningen” endast på några dagar. Inte en enda journalist på tidningen ifrågasätter om videon är på riktigt eller inte. I går den 24 augusti rapporterar SvD att USA vill anfalla inne i Syren med anledning av: “det brutala mordet på journalisten James Foley”.

”En ny och allvarligare fas i USA:s kamp mot IS har inträtt efter det brutala mordet på journalisten James Foley. Anfall inne på syrisk mark övervägs” / SVd: “USA överväger anfall i Syrien”

Text: K. Reporter

Läs även: Forensiker – Två olika svartklädda män, men bara en dekapiterar Foley i misstänkt false flag-videoSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Därför fejkade hon drömresa – manipulerade foton i Photoshop

  Att låtsas vara ute och resa i fem veckor var en del av ett skolarbete och Zilla van den Born lyckades lura alla, till och med sina föräldrar. För att göra resan extra trovärdig skickade hon hem souvenirer och dekorerade sin lägenhet som ett asiatiskt hotellrum för att kunna skypa med föräldrarna.

  – Jag ville göra folk mer medvetna om att många av de bilder vi ser är manipulerade. Alla vet att foton på modeller är bearbetade i Photoshop men vi glömmer ofta att även vi som privatpersoner manipulerar verkligheten i våra liv.

  http://www.dn.se/ekonomi/darfor-fejkade-hon-dromresa/

 • det jag inte fattar .om hela avrättningen var falsk (vilket som det verkar att vara)
  varför inte bara visa alla massaker å avrättningar isis har gjort på kristna barnskoler?
  för det blir jag mer upprörd på …för vad har femåriga töser gjort för ont i världen.

 • Jag är en lite konstig fågel som håller på med esperanto – det internationella språket. Eftersom sambon är lärare så funderar vi på att åka någonstans på höstlovet och jag tittade i den stora arrangemangskalendern över världens alla möjliga esperantosammankomster. En av dem är en intensiv vecka i Kiev med föreläsningar, utflykter och kulturella begivenheter på opera och balett, och varken program eller info andas ett ord om att det på något sätt skulle vara förenat med fara att bevista evenemanget. Jag fick nästan lust att åka bara för att se hur det ser ut på plats.

 • Ja, äntligen börjar folk tänka. Jag har iakttagit denna frammars av jihadister sedan en tid tillbaks och häromdagen när jag tittade på Rapport så var det fullt pådrag: Den Islamska Staten avancerar i ett oroväckande tempo och omfattar nu stora delar av Syrien och Irak. En Mellanösternexpert var på besök i studion och skrädde inte orden för vad han ansåg var nödvändigt och det var bråttom. Styrkorna från väst (usa) var den enda räddningen, annars kommer snart hela världen muslimifieras. Tittar man på de påstådda reportagen så kan man försöka se i djupet och då liknar det mest en tagning typ en spelfilm á la Hollywood.

  Funderat på om dessa aktuella nazidemonstrationer också är arrangerade? Man ska då spela på folks oro att någon kommer att väcka en ny Hitler till liv, som börjar bygga koncentrationsläger och gasa folk från höger men mest till vänster. Polisen går oftast in med full kraft mot dessa motdemonstranter trots att anledningen är vag. Några mullvadar har i förväg infiltrerar antinazigruppen och ger (genom ett våldsamt beteende) en ursäkt för polisen att agera. Kanske är dessa natzipartier sponsrade av någon från högre ort? Etc.

  Det är ur kapitalistisk vy viktigt att vi medborgare alltid har en gnagande oro i oss annars sjunker produktiviteten och högdjuren går back. Glömde visst: Snart så kommer nästan alla Syrianer att bosätta sig i Sverige – tufft!

 • Jag häller med…allt är ett skådespeleri från början till avslut! Föräldrarna är väldigt lugna och förstående…ett riktigt Hollywoodmanus som borde vinna en Oscars vid nästa utdelning för bästa manus och huvudroll tillika biroller…pinsamt vad lättlurade ” vi” är…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *