36 barn dog efter WHO-initierad mässlingvaccination i Syrien – Kan vara sabotage

publicerad 18 september 2014
- K. Reporter

Chinese_child_vaccine_adverse_effects36 barn rapporteras ha dött under enbart en dag i ett område i norra Syrien som kontrolleras av rebellerna. Barnen hade strax innan fått vaccin mot mässling. Vaccinationerna var en del i ett FN-sponsrat internationellt program för att motverka att inbördeskriget leder till att fler får mässling.

WHO lanserade vaccineringsprogrammet mot mässling under sommaren i avsikt att skydda 1, 6 miljoner barn mot mässling.

Läkare i området beskriver att barnen började må dåligt kort efter att de fått sprutan med vaccinet. Dessutom befinner sig mer än ett dussin barn i ett allvarligt tillstånd efter vaccineringen.

Det är väldigt illa. Barn dör väldigt fort sade Daher Zidan, samordnare vid hjälporganisationen Uossm. Vi befarar att det blir värre.

Medicinska experter säger att vaccinerna sannolikt varit förorenade på något sätt. Oppositionen i det väststödda rebellkontrollerade området misstänker att vaccinerna förgiftats med cyanid. Mohammad Mowas är syrisk läkare som arbetar i Turkiet. Han säger till The Telegraph att symptomen stämmer överens med symptomen på cyanidförgiftning. Barnen fick långsammare hjärtrytm och blev blå.

Läs mer i The Telegraph: Dozens of children feared dead after being injected with ’tainted’ measles vaccine in Syria

Text: K. Reporter

Did government measles vaccinations kill 4 children?


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq