GlaxoSmithKline (GSK) fälls för mutbrott igen – VD vill att omvärlden ska tycka synd om GSK

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 september 2014
- Torbjörn Sassersson
GSK GlaxoSmithKline - Foto: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons

GSK GlaxoSmithKlineANALYS. Fängelse för en GSK-chef och runt 3, 5 miljarder kr i böter är resultatet efter en fällande dom i kinesisk domstol. Det är den högsta böter som ett företag någonsin dömts att betala i Kina, enligt Wall Street journal.

Foto: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons

I maj 2014 åtalades tre högt uppsatta chefer inom läkemedelsbolaget GSK för mutbrott i Kina. En av GSK:s tidigare chefer i Kina, Mark Reilly, dömdes även till fängelse. Enligt domen har GSK mutat med pengar eller egendom till icke-statlig personal med syfte att få ekonomiska vinster.

GSKs VD Andrew Witty säger i en presskommentar att det var viktigt att komma till ett avslut i frågan, men att företaget tar avstånd från illegala aktiviteter och att hela händelsen är en stor besvikelse som rimmar illa med de värderingar och den kultur man arbetar efter i företaget, skriver LäkemedelsVärlden.

Uttalandet står dock i konflikt med hur GSK normalt agerar på marknaden. GlaxoSmithKline har senaste åren åtalats och fällts flera gånger för mutbrott och mörkning av biverkningsdata. Att muta och mörka verkar snarare påvisa GlaxoSmithKlines sanna marknadsföringsstrategi och företagskultur, men GSKs VD vill istället att omvärlden ska tycka synd om GSK nu när företaget återigen åtalats och fällts för kriminell verksamhet.

Googla: GlaxoSmithKline fined sideeffects

Googla: GlaxoSmithKline bribery

Googla: GlaxoSmithKline fraud

But the Glaxo case underlines the dangers for multinationals as they continue to do business in a country where corruption has been widespread and where the legal and regulatory system has shown a greater willingness to prosecute foreign companies. / New York Times, ”China Fines GlaxoSmithKline Nearly $500 Million in Bribery Case”

Text och analys: Torbjörn Sassersson


 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq