GlaxoSmithKline (GSK) fälls för mutbrott igen – VD vill att omvärlden ska tycka synd om GSK

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 september 2014
- Torbjörn Sassersson red.
GSK GlaxoSmithKline - Foto: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons

GSK GlaxoSmithKlineANALYS. Fängelse för en GSK-chef och runt 3, 5 miljarder kr i böter är resultatet efter en fällande dom i kinesisk domstol. Det är den högsta böter som ett företag någonsin dömts att betala i Kina, enligt Wall Street journal.

Foto: Maxwell Hamilton, Wikimedia Commons

I maj 2014 åtalades tre högt uppsatta chefer inom läkemedelsbolaget GSK för mutbrott i Kina. En av GSK:s tidigare chefer i Kina, Mark Reilly, dömdes även till fängelse. Enligt domen har GSK mutat med pengar eller egendom till icke-statlig personal med syfte att få ekonomiska vinster.

GSKs VD Andrew Witty säger i en presskommentar att det var viktigt att komma till ett avslut i frågan, men att företaget tar avstånd från illegala aktiviteter och att hela händelsen är en stor besvikelse som rimmar illa med de värderingar och den kultur man arbetar efter i företaget, skriver LäkemedelsVärlden.

Uttalandet står dock i konflikt med hur GSK normalt agerar på marknaden. GlaxoSmithKline har senaste åren åtalats och fällts flera gånger för mutbrott och mörkning av biverkningsdata. Att muta och mörka verkar snarare påvisa GlaxoSmithKlines sanna marknadsföringsstrategi och företagskultur, men GSKs VD vill istället att omvärlden ska tycka synd om GSK nu när företaget återigen åtalats och fällts för kriminell verksamhet.

Googla: GlaxoSmithKline fined sideeffects

Googla: GlaxoSmithKline bribery

Googla: GlaxoSmithKline fraud

But the Glaxo case underlines the dangers for multinationals as they continue to do business in a country where corruption has been widespread and where the legal and regulatory system has shown a greater willingness to prosecute foreign companies. / New York Times, “China Fines GlaxoSmithKline Nearly $500 Million in Bribery Case”

Text och analys: Torbjörn Sassersson


 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Fängelse kan synas som ett lindrigt brott, när man kan ana att många vilka brukat företagets produkter kanske t o m drabbats av för tidig död.

  Vad betyder en jättesumma i böter om man i “rättvisans” andra vågskål kan ana vilka summor som använts på ett synnerligen oetiskt sätt?

  Att bara EN direktör drabbades av fängelse är anmärkningsvärt! Tänk hur samhället skulle se ut om lagstiftningarna fungerade mer rigoröst, och inte medgav de kryphål vilka riskkapitalisterna tillåts få använda sig av.

  Hur kan det komma sig att t ex Telia-Soneras mutbrott kanske inte ens leder till ett axelryck?

  Att konsekvenserna inte blir värre betyder att makthavarna på ett eller annat sätt har ett finger med i spelet! Vattenfalls konstiga affärer borde ge mer eko! Tystnaden är skrämmande!

  Till vilken nytta har man lagstiftning och domstolar när den här typen av händelser bara leder till en artikel i någon ledande tidning, eller ett kort inslag i något nyhetsprogram …???

  Det stora “skurkar” gör är det nog många som försöker ta efter … Men vilka straff får dessa småskurkar, när nästan aldrig ledande direktörer och finanshajar tycks bli drabbade???

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *