Gunnar Wesslén på ETC berör ej public service egenhet att producera ”policykorrekta produktioner”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 september 2014
- NewsVoice redaktion
ArcanumSkolan

SVT-ETC-Eva-Hamilton1Eva Hamilton kliver av efter sju år som VD för SVT, skriver ETC. Hon anser att när hon slutar lämnar hon bakom sig ett SVT som är starkare än vid tillträdet till posten som VD. Alla äkta undersökande journalister undrar förmodligen vad hon pratar om. Syftar egentligen Hamilton på att SVT:s maktposition är orubbad?

Eva Hamilton säger:

Vi är den enda aktören som har finansiering för att utföra grävande journalistik, vi är de enda som har råd och incitament att göra kultur, svensk drama som inte är kriminalare, och barn­program.

Gunnar Wesslén på ETC menar i artikeln “Kommersiella aktörer kan inte ta över public service-uppdraget” att en en stor del av kritiken mot SVT handlar om att TV-redaktionerna producerar dumunderhållning och kommersiella underhållningsprogram som lika gärna kan produceras av de annonsfinansierade kanalerna.

Eva Hamilton försvarar sig med orden:

Vi försöker aldrig göra dum­underhållning. Men det är klart att vissa program blir mindre lyckade. I början när jag tillträdde gjorde vi en programserie som hette Grillad, ett amerikanskt koncept som hette Roast, och det var ett magplask av Guds nåde.


ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • det finns mycket att veta om hypnopedia eller läran om hypnos och under detta faller TV.
  Psykiatrikerna W. Sargant och Huxley är några som lär ut sådant som en undersökande journalist bör veta, för att man skall förstå något av vad som händer inom MSM.
  Här Huxley i en mycket kompakt och lärorik episod:
  https://www.youtube.com/watch?v=HzzlWGP8QbA
  Och de som upptäckt och fört fram metoder att göra hypnos verkningslöst har attackerats våldsamt.

 • “Vi försöker aldrig göra dumunderhållning” Jasså?

  Litet axplock:
  Atleterna – Dokusåpa
  Vem tror du att du är? – Kändisar exponeras
  Det stora matslaget – Kändisar får leka
  Stjärnorna på Slottet – Kändisar exponeras

  Slopa nuvarande kanaler och gör om till exempelvis.

  Svt1: Nyheter, information, dokumentärer, vetenskap och samhällsprogram.

  Svt2: Kultur som konst, teater, litteratur, musik, film och etc.

  Svt3: Barnprogram och ungdomsprogram (kvällstid).

  Svt4: Program för mognare/äldre publik

  Svt skall inte hålla på med att varken efterlikna eller konkurrera med
  kommersiella kanaler med flamsprogram eller s.k. Bred underhållning.
  Nu när en ny generation kommit med helt andra tittarvanor och plattformar, finns det ingen anledning att hålla fast i det förflutna. Det finns en anledning till att det går sämre och sämre för alla kanaler.

  Sedan bör det tas krafttag mot den vinkling som journalister och programchefer gör i både Svt och Sr. Än värre är den senaste händelsen där Jimmie Åkessons privata angelägenheter blir förstanyheter. Man kan tycka vad man vill om Jimmie, men ingen skall behöva utsättas för detta helt oetiska och omoraliska agerande.
  Att de väljer att släppa nyheten några timmar innan den stora partislutdebatten i Svt, säger väl en hel del om agendan bakom.

  Det är inte konstigt att förtroende för journalister rasat, likaså för Sr och Svt.

 • “Eva Hamilton försvarar sig med orden:

  Vi försöker aldrig göra dum­underhållning. Men det är klart att vissa program blir mindre lyckade. I början när jag tillträdde gjorde vi en programserie som hette Grillad, ett amerikanskt koncept som hette Roast, och det var ett magplask av Guds nåde.”

  Det vore trevligt om SVT beskrev vad de försöker göra, och inte vad de INTE försöker göra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *