Gunnar Wesslén på ETC berör ej public service egenhet att producera ”policykorrekta produktioner”

publicerad 12 september 2014
- av NewsVoice

SVT-ETC-Eva-Hamilton1Eva Hamilton kliver av efter sju år som VD för SVT, skriver ETC. Hon anser att när hon slutar lämnar hon bakom sig ett SVT som är starkare än vid tillträdet till posten som VD. Alla äkta undersökande journalister undrar förmodligen vad hon pratar om. Syftar egentligen Hamilton på att SVT:s maktposition är orubbad?

Eva Hamilton säger:

Vi är den enda aktören som har finansiering för att utföra grävande journalistik, vi är de enda som har råd och incitament att göra kultur, svensk drama som inte är kriminalare, och barn­program.

Gunnar Wesslén på ETC menar i artikeln "Kommersiella aktörer kan inte ta över public service-uppdraget" att en en stor del av kritiken mot SVT handlar om att TV-redaktionerna producerar dumunderhållning och kommersiella underhållningsprogram som lika gärna kan produceras av de annonsfinansierade kanalerna.

Eva Hamilton försvarar sig med orden:

Vi försöker aldrig göra dum­underhållning. Men det är klart att vissa program blir mindre lyckade. I början när jag tillträdde gjorde vi en programserie som hette Grillad, ett amerikanskt koncept som hette Roast, och det var ett magplask av Guds nåde.