Hässleholmskandalen – Journalisten Berit Önell får stort stöd av en rad svenska tidningar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 september 2014
- Torbjörn Sassersson

Swisch-donera till NewsVoice

Mimmi_Karlsson_Bernfalk-Par-Palmgren-SVTTurbulensen runt kommunreportern Berit Önell har fortfarande inte lagt sig. Historien började i maj 2014 med att den journalisten Berit Önell undersökte kommunen Hässleholm och skrev om vad hon fann. Hon både JO- och JK-anmälde flera politiker efter att tidningen Norra Skåne utsatts för påtryckningar från kommunpolitiker. Huvuden rullade, men naturligtvis fel huvuden.

Den undersökande journalisten Önell skulle bort ansåg nu både kommunpolitiker och chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk på Norra Skåne. Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson anklagas för att, efter politiska påtryckningar, ha tvingat bort en granskande journalist på Norra Skåne.

Stödet för förre nyhetschefen på Norra Skåne Anders Kauranen, som avgick i protest, och reportern Berit Önell är massivt, skriver Expressen.

Journalistklubben på Norra Skåne och systertidningen Skånska Dagbladet har skickat en skrivelse, som ett sextiotal journalister på tidningarna står bakom, där de kräver att omplaceringen tas tillbaka.

Önell och Kauranen hävdar att Skånska Dagbladets styrelseordförande Håkan Mattsson som även råkar vara kommunpolitiker i Ystad krävt att chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk ska sparka den mest ”besvärande reportern, vilket sedan omvandlades till en omplacering till ett påhittat solojobb avsett enbart för att bli av med Önell.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Artiklar i Resumé om skandalen

Artiklar i Journalisten om skandalen

Artiklar i Expressen om skandalen

Artiklar i Medievärlden om skandalen

Artiklar i Sydsvenskan om skandalen

Artiklar på SVT.se om skandalen

Artiklar i Dagens Media om skandalen


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq