Kalla fakta ikväll om vårdkaoset 2 sep kl 21:00

publicerad 2 september 2014
- av Henrik G

TV4. Med bara ett par veckor kvar till valet sänder Kalla fakta en direktsänd heltimma om en av de viktigaste valfrågorna – sjukvården. Missa inte Kalla fakta special om vården, tisdag 2/9 klockan 21:00 i TV4, och live i TV4 Play med eftersändning.

Text: Christer Andersson, TV4

I en studiodebatt diskuterar socialminister Göran Hägglund (kd) och Margot Wallström (s) den sjuka vården. Kalla fakta har gjort en unik kartläggning av fem års Lex Maria-anmälningar och kan avslöja hur det byråkratiska kaoset i sjukvården kostar liv.

En av de drabbade är John Ulf Andersson. Han flyttades över 60 gånger under sina 16 månader i vården. När han till slut dog var nästan alla tänder trasiga, han vägde drygt 40 kilo och var i det närmaste totalförlamad.

Ett annat reportage handlar om cancersjuke 4,5 årige Gustav Jeppsson. Platsbristen på Astrid Lindgrens barnsjukhus har tvingat honom att vårdas på fel avdelning, byta avdelning och att byta sjukhus.

”Man känner sig väldigt maktlös. Att man skjutas runt. I princip vet man inte var man skall hamna. Man kan hamna lite var som helst” säger Gustavs pappa Anders Jeppsson.

Se programmet här

Text: Christer Andersson, TV4