Militärindustrijätte med dotterbolag i Sverige har diktaturen Saudiarabien som sin näst största kund

publicerad 1 september 2014
- K. Reporter
Royal Navy Type 45 Destroyer HMS från BAE-Systems Wikimedia Commons

BAE Systems är Storbritanniens största militärindustriföretag. Det är bara USA som köper mer proukter av BAE Systems. Under förra året gav den brittiska regeringen tillstånd till försäljning av militär utrustning till Saudiarabien värt 1, 6 miljardeer brittiska pund. Enbart under detta året har Saudiarabien slutit ett avtal med BAE om köp av 72 Eurofighter Typhoon jets.

Text: K. Reporter | Uppd. kl 13:09, 1 september 2014

Saudiarabien är en diktatur som bryter radikalt mot mänskliga rättigheter. Människor avrättas genom halshuggning på offentlig plats. Enligt Amnesty International har 23 människor halshuggits enbart under de tre senaste veckorna (augusti 2014).

BAE Systems införlivade år 2005 båda de svenska militärindustriföretagen Bofors och Hägglunds & Söner i sin jättekoncern och år 2007 det svenska hightech-företaget Pitch Technologies AB. Det svenska dotterbolag till moderbolaget i Storbritannien och ägare till alla tre bolagen heter BAE Systems AB.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas nuvarande ledare och sannolikt Sveriges nästa statsminister arbetade i 15 år på Hägglunds i Örnsköldsvik.

I den nya boken Saudivapen av de svenska prisbelönta grävande journalisterna vid Ekot Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman beskrivs hur även svenska politiker och tjänstemän ljuger, vilseleder och begår lagbrott för att främja Ericssons och Saabs försäljning till diktaturen Saudiarabien. Ingen har blivit åtalad eller fälld för härvan. Boken visar att det spelar ingen roll om det är socialdemokraterna eller moderaterna som regerar. Viljan att gå storindustrins ärenden är lika stor – oavsett vem som regerar och oavsett vackra tal utåt om att respektera mänskliga rättigheter

Kurt Nimmo vid InfoWars hävdar i en artikel att Saudiarabien dolt finansierar ISIS. Saudiarabiens King Abdullah varnar för att ISIS kommer att begå terrorbrott i västvärlden under de kommande två månaderna.

Daniel Öhman skriver i boken Saudivapen att han frågade Löfven vad han ansåg om Sten Tolgfors agerande i mars 2012, då avslöjandena i Ekot duggade tätt om hur regeringen och myndigheterna vilseledde och begick lagbrott för att bevaka militärindustrins intressen att få sälja militär utrustning till diktaturen i Saudiarabien. Löfven svarade undvikande och utan att kritisera inblandade moderater. Löfven har snarare verkat påtagligt besvärad då Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin försökt få en kommentar av honom om affären.

“Under åren som fackföreningsledare sades han stå nära vapenindustrin. Han var bland annat en av författarna till en uppmärksammad artikel på DN Debatt som misstänktes vara ett beställningsjobb av ett av företagen. Dessutom har Stefan Löfven jobbat mer än femton år å vapentillverkaren Hägglunds.” / Ur Saudivapen av Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman.

Svenska Freds skrev i januari 2012 att Stefan Löfven är en fara för svensk nedrustningspolitik:

“Den 26 oktober 2009 gick Stefan Löfven ut på DN Debatt och gick upp till kamp för att värna svensk vapenindustri. Tillsammans med bland andra Göran Persson (konsult på JKL) och Alf Svensson (KD) gjorde han gemensam sak i en lobbykampanj för att förmå försvaret att köpa stridsfordon från Hägglunds, ett företag Stefan Löfven själv har jobbat för. Samma dag arrangerade KD och IF Metall ett internt seminarium i riksdagen om behovet av en svensk försvarsindustri.”

“Traditionella socialdemokratiska värden som solidaritet och nedrustning riskerar att ersättas med en trångsynt nationell protektionism och militär upprustning om Stefan Löfven väljs till partiledare. Det är inte bra för vare sig Sverige eller världen”, skrev Anna Ek, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Text: K. Reporter

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq