Monstruöst svart hål funnet i dvärggalax

publicerad 18 september 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

monster black hole

Astronomer från University of Utah har upptäckt en dvärggalax som är värd för ett supermassivt svart hål i centrum. Massan i det svarta hålet kan motsvara 21 miljoner solar av den typ vi har i vårt solsystem. Upptäckten antyder att svarta hål är vanligare än vad man tidigare trott. 

Varje galax har ett svart hål i centrum, men de har då massan av upp till flera miljarder [billions] solar av den typ vi har. Tidigare har forskarna inte känt till om även dvärggalaxer har svarta hål. Nu vet man det.

Now, Seth and his colleagues have discovered that an ultra-compact dwarf galaxy may possess a supermassive black hole, which would make it the smallest galaxy known to contain such a giant.

Läs mer på Space.com: Surprise! Monster Black Hole Found in Dwarf GalaxySå här kan du stötta Newsvoice

 • vilda spekulationer. Ingen har varit där och kollat. Verifierat mätningarna vilket brukar vara vetenskaplig praxis… kanske astrofysik inte är en vetenskap? Eftersom de åsidosätter de mest fundamentala reglerna inom vetenskapen.

  • Det går att se hur stjärnor nära centrum rör sig väldigt fort vilket bevisar att de utsätts för en stark gravitation från ett osynligt föremål med mycket hög densitet om man tror på och tolkar det med fysikens formler. Men det kanske finns bättre teorier som förklarar det på ett annat sätt.

 • In it is stored all derivatives from american house market….making a total of 76,5% of total mass. The rest is voting promises never fullfilled.

  • Ja det finns de som påstår att kosmologiska teorier anpassar sig till rådande ekonomiska paradigm. Så när ekonomin skall expandera så skall även universum expandera. Får se vad som händer med kosmologin om det går över till nolltillväxtparadigm. Då visar det sig kanske att universum återvinns nånstans.

   • At Zero growth and with a wastly imploded ecomomy this will be comapred to the God Particle. It is unsure if it exists, but if it does, it is very small, and will have have questionable qualitites.

    • En artikel gav ytterligare exempel på paralleller mellan ekonomi och astrofysik. Stora galaxer liksom monopolföretag har en benägenhet att växa genom att svälja mindre galaxer/nya mindre företag men i de stora tycks det vara ovanligare att stjärnor föds. Stjärnor föds endast i de mindre galaxerna/ nya företagen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *