Ny studie: Light-produkter med tex aspartam eller sukralos kan vara mycket hälsofarliga

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 september 2014
- Torbjörn Sassersson

Light-produkter aspartam sukralos

Konstgjorda sötningsmedel som tex aspartam och sukralos ökar risken för ohälsa, vilket den oberoende hälsorörelsen känt till i decennier. Nu vaknar även DN som idag publicerar en artikel om riskerna. Forskning visar att sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att stiga okontrollerat.

Metabola sjukdomar, som typ 2-diabetes, är ett av de största hälsoproblemen i den “moderna” världen. Socker är känt för att skapa ohälsa, karies, diabetes och övervikt. Matindustrins lösning på problemen är artificiella sötningsmedel.[ppw id=”80545744″ description=”test” price=”4 kr”]

De finns i en lång rad livsmedel, allt ifrån grönsaksberedningar, marmelad och sylt till läsk, glass och sportdrycker, säger Evelyn Jansson Elfberg vid Livsmedelsverket.

Israeliska forskare har vetenskapligt bevisat att artificiella sötningsmedel har en rakt motsatt effekt, både hos möss och människor. När vi äter sötningsmedel som aspartam eller sukralos uppstår nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det är tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel.

Nedsatt glukostolerans är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes. Det nya i upptäckten är att tarmens bakterieflora förändras negativt, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

När friska och frivilliga försökspersoner fick äta sötningsmedel drabbades hälften av dem av förhöjda blodsockernivåer.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, tycker att resultaten är ”oerhört intressanta”, framför allt med tanke på att utgångspunkten i dag är att konstgjorda sötningsmedel är helt ofarliga, skriver DN.

Lena Hulthén fortsätter:

Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring.

Studien var på saccharin, sucralose och aspartame.

Forskningsrapporten finns publicerad i Nature

Rewrite: Torbjörn Sassersson [/ppw]


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq