Ny studie: Light-produkter med tex aspartam eller sukralos kan vara mycket hälsofarliga

publicerad 17 september 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Light-produkter aspartam sukralos

Konstgjorda sötningsmedel som tex aspartam och sukralos ökar risken för ohälsa, vilket den oberoende hälsorörelsen känt till i decennier. Nu vaknar även DN som idag publicerar en artikel om riskerna. Forskning visar att sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att stiga okontrollerat.

Metabola sjukdomar, som typ 2-diabetes, är ett av de största hälsoproblemen i den “moderna” världen. Socker är känt för att skapa ohälsa, karies, diabetes och övervikt. Matindustrins lösning på problemen är artificiella sötningsmedel.[ppw id=”80545744″ description=”test” price=”4 kr”]

De finns i en lång rad livsmedel, allt ifrån grönsaksberedningar, marmelad och sylt till läsk, glass och sportdrycker, säger Evelyn Jansson Elfberg vid Livsmedelsverket.

Israeliska forskare har vetenskapligt bevisat att artificiella sötningsmedel har en rakt motsatt effekt, både hos möss och människor. När vi äter sötningsmedel som aspartam eller sukralos uppstår nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det är tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel.

Nedsatt glukostolerans är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes. Det nya i upptäckten är att tarmens bakterieflora förändras negativt, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

När friska och frivilliga försökspersoner fick äta sötningsmedel drabbades hälften av dem av förhöjda blodsockernivåer.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, tycker att resultaten är ”oerhört intressanta”, framför allt med tanke på att utgångspunkten i dag är att konstgjorda sötningsmedel är helt ofarliga, skriver DN.

Lena Hulthén fortsätter:

Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring.

Studien var på saccharin, sucralose och aspartame.

Forskningsrapporten finns publicerad i Nature

Rewrite: Torbjörn Sassersson [/ppw]


Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • SAMTLIGA produkter från cocacola och pepsicola är ohälsosamma och ska undvikas. Det har vi som är uppdaterade fattat för länge, länge sen.
  Vad som är upprörande är att de som BORDE ha järnkoll inte har någon koll överhuvudtaget. Lena Hulthén – som skrattretande nog lyckats bli professor i klinisk nutrition – tillhör den kategorin. Det som vakna konsumenter fattat för länge sedan är nyheter för Lena Hulthén och kompani.
  Det visar att de som väljer lita på experterna blir sjuka och dör innan sanningen om storföretagens hälsofarliga produkter avslöjas. Det gäller inte bara mat och dryck utan även mediciner.

 • Intressant observation om hur populärt ett public service-medie som SR.se kan vara i jämförelse en opportunistiskt nättidning som NewsVoice med antalet Facebook-delningar som mått.

  Idag:

  NewsVoice: Light-produkter med tex aspartam eller sukralos kan vara mycket hälsofarliga
  631 Facebook-delningar

  …som baserades på artikeln:

  Sveriges Radio: Sötningsmedel förändrar tarmfloran
  21 Facebook-delningar

 • Är det konstigt att man numera har noll förtroende för etablissemanget när denna professor påstår att utgångspunkten är att sötningsmedel är “helt ofarliga”. Finns det nån människa som kan ha missat alla varningsrop om dessa medels negativa påverkan på kroppen?

  Till o med Expressen hade ju varningar på löpsedlarna om ett sötningsmedel som skulle introduceras I Sverige , jag vill minnas att det var för c:a ett år sen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *