Sömnbrist kan få din hjärna att förtvina visar ny forskning

publicerad 15 september 2014
- av K. Reporter

MyHealth sömnproblemÄnnu en undersökning visar på vikten av god sömn för hälsan. Brist på sömn kan nämligen leda till att din hjärna krymper. Det visar ny forskning från Oxforduniversitetet i Storbritannien som publicerades nyligen i tidskriften Neurology. Minskad hjärnvolym är i sin tur kopplat till ökad risk för minnesproblem och demens.

Text: K. Reporter

De brittiska forskarna studerade 147 vuxna personer under flera års tid. Deltagarna gjorde magnetröntgen med 3, 5 års mellanrum. Parallellt fick de svara på frågor om sömnvanor och sömnkvalitet. Forskarna frågade efter hur länge deltagarna sov, hur lång tid det tog för dem att somna och om de tog sömnmedel.

Enkäten visade att en tredjedel av deltagarna hade kroniska sömnsvårigheter.

Vid slutet av undersökningen visade bilderna av hjärnan att de med sömnproblem fått en snabbare reducering av hjärnans volym än övriga deltagare. Värst var det för personer som var över 60 år.

Läs mer