Sömnbrist kan få din hjärna att förtvina visar ny forskning

1
288

MyHealth sömnproblemÄnnu en undersökning visar på vikten av god sömn för hälsan. Brist på sömn kan nämligen leda till att din hjärna krymper. Det visar ny forskning från Oxforduniversitetet i Storbritannien som publicerades nyligen i tidskriften Neurology. Minskad hjärnvolym är i sin tur kopplat till ökad risk för minnesproblem och demens.

Text: K. Reporter

De brittiska forskarna studerade 147 vuxna personer under flera års tid. Deltagarna gjorde magnetröntgen med 3, 5 års mellanrum. Parallellt fick de svara på frågor om sömnvanor och sömnkvalitet. Forskarna frågade efter hur länge deltagarna sov, hur lång tid det tog för dem att somna och om de tog sömnmedel.

Enkäten visade att en tredjedel av deltagarna hade kroniska sömnsvårigheter.

Vid slutet av undersökningen visade bilderna av hjärnan att de med sömnproblem fått en snabbare reducering av hjärnans volym än övriga deltagare. Värst var det för personer som var över 60 år.

Läs mer


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Bo Lindgren
Gäst
24 september 2014 kl 17:16

Intressant! Ännu någonting att oroa sig för vad gäller narkolepsibarnen som drabbades av Glaxo Smit Klines Pandemrixvaccin. Jag undrar om WHOs direktörer mutades av GSK för att utlysa en pandemi så att GSK kunde sälja sitt vaccin till bl.a Sverige med följd att 400 barn i Sverige fick narkolepsi och nu alltså kan räkna med att deras hjärnor krymper. Låter det konstigt att personer som har “sömnsjuka” får för lite sömn? Det är just det att narkolepsiker inte får någon djupsömn utan drömmer mardrömmar hela nätterna och vaknar minst varannan timme! Därför är de alltid så trötta på dagarna. Tack GSK, och hoppas att en dag sanningen kommer fram varför hela svenska folket tvingades ta ett vaccin med biverkningar.