Strålskyddsstiftelsen: Gör som Steve Jobs – Låt inte barnen använda surfplattor

publicerad 19 september 2014
- Mona Nilsson
Steve Jobs Photo: Matthew Yohe
Steve Jobs. Photo: Matthew Yohe. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Steve Jobs. Foto: Matthew Yohe. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Apples grundare Steve Jobs lät inte sina egna barn använda läsplattor (Ipads). Det berättade Steve Jobs för New York Times-journalisten Nick Bilton år 2010. En Ipad avger lika mycket cancerklassad strålning som en smartmobil när den kopplas upp mot internet. Strålskyddsstiftelsen rekommenderar föräldrar och ansvariga för skol- och förskoleverksamheten att förbjuda all trådlös teknik i skolan eftersom barnen är särskilt känsliga och utsätts för stora hälsorisker.

Text: Mona Nilsson ordf Strålskyddsstiftelsen

Walter Isaacson, som skrev boken ”Steve Jobs” och som tillbringade mycket tid i Steve Jobs hem berättade också för Nick Bilton på New York Times att han aldrig såg Jobs barn med en Ipad eller en dator.

“Gör som Apples grundare och Vd Steve Jobs. Följ också rekommendationerna från tidigare Microsoft-chefen Frank Clegg: Låt inte barnen använda uppkopplade läsplattor, varken i skolan eller i hemmet, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, som nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola.”

Många barn i Sverige har i dag en egen läsplatta (iPad), dator eller “smartmobil” (iPhone) från Apple. En stor andel skolor och förskolor har köpt in läsplattor till förskole- och skolbarnen. Apple har framgångsrikt och intensivt marknadsfört läsplattorna mot barnmarknaden. Samtidigt lät den beundrade frontfiguren Steve Jobs inte sina egna barn använda läsplattorna.

Steve Jobs dog år 2011 endast 56 år gammal i bukspottkörtelcancer. Han grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak och under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Apple-datorn, Ipod, Iphone och Ipad och blivit ett av världens högst värderade företag.

Fd Microsoft VD varnar för risker med barn som använder surfplattaLäsplattor kan endast kopplas upp mot internet med hjälp av trådlös anslutning och kommer dessutom genom sin design mycket nära kroppen på ett barn. En internetuppkopplad Ipad avger lika mycket strålning som en smarttelefon. Sådan strålning kan orsaka cancer enligt upprepade undersökningar. Därför är strålningen från trådlösa nätverk, trådlöst uppkopplade datorer och mobiltelefoner också klassad som ”möjligen cancerframkallande” av WHO:s Internationella Cancerforskningsinstitut, IARC. Under det senaste året har flera undersökningar stärkt beläggen för att strålningen är cancerframkallande

Strålningen orsakar också huvudvärk, inlärnings- och koncentrationsproblem, ökad stress samt försämrar sömn och välbefinnande. Enligt en nyligen genomförd enkät som Sveriges Radio Halland har gjort har 9 av 10 barn i årskurs 8 huvudvärk i skolan.

Strålskyddsstiftelsens rekommendation

Strålskyddsstiftelsen uppmanar alla skolor och förskolor att i stället använda datorer som kopplas upp med kabel till internet. På så sätt minimeras mikrovågsstrålningen och barnen och lärarna utsätts inte för hälsorisker i onödan.

Trådlös teknik är helt olämplig och bör förbjudas, precis som cigaretter, i skolan och förskolan, enligt Strålskyddsstiftelsen. Europarådet rekommenderade också medlemsländerna år 2011 att inte använda trådlösa nätverk och trådlös teknik i skolorna på grund av hälsoriskerna och barnens särskilda känslighet.

Strålskyddsstiftelsen har nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola som innebär att trådlös teknik undviks och internetuppkoppling och telefonkontakter går via kabel och sladd. Se bilaga.

Text: Mona Nilsson, ordförande

Strålskyddsstiftelsen är en insamlingsstiftelse som arbetar för att människor och miljö skyddas mot skadlig elektromagnetisk strålning genom att informera om risker och publicera rekommendationer. Stiftelsen verkar för skärpt lagstiftning, stärkt konsumentskydd samt stöd till de som redan skadats.

Källor

New York Times: Steve Jobs was a Low-Tech Parent. 10 september 2014

Sveriges Radio Halland: 9 av 10 har huvudvärk I skolan; 1 september 2014

News Voice: Microsoftdirektör: Låt aldrig barnen vara nära en uppkopplad mobil eller läsplatta. 14 februari 2014

Europarådet resolution 1815 om elektromagnetiska fält, maj 2011

Strålskyddsstiftelsen: Mobilstrålning orsakar cancer 30 oktober 2013


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Om Steve Jobs fick kemo dog han förmodligen av kemo och det långt innan han ev hade dött av cancer. Dödsfallen pga kemo är förmodligen ett av de stora avslöjandena detta sekel om den livsfarliga cancervården.

 • Håller helt med dig om skolmedicinen Linda, men tror att problemen beror på brist på vetenskaplighet och oförmåga att anpassa praxis till den senaste kunskapen, snarare än att läkarna borde börja tillämpa slumpmässig pseudovetenskap i större grad!

  Idag kan man gå med samma symptombild till flera olika läkare och få helt olika diagnoser och förslag till behandling – när detta inträffar, innebär det ju att läkarna inte är mycket bättre än kristall-flummare – det borde finnas tillräcklig metodik för att de flesta skulle få samma diagnos av olika läkare och den diagnos man får borde hänga ihop mer med det medicinska kunskapsläget än med vad den individuella läkaren tycker eller lokal praxis.

  Idag har vi till och med olika diagnos-praxis i olika delar av landet, vilket tex innebär att en läkare i Malmö som gör sitt jobb ger en annan diagnos än en läkare i Göteborg som träffar samma patient – tänk om bilverkstäderna medvetet jobbade så…

  Hur som helst tror jag att lösningen är riktiga kunskaper och snabbare anpassning av vården till den senaste forskningen, inte slumpmässiga alternativ-behandlingar som läkarna godtyckligt väljer själva!

 • Många är beredda att använda sina egna kroppar som experiment och bevis. Ofta efter att skolmedicinen misslyckats totalt, som även de sprider sagor som man bör ifrågasätta utan att följa slaviskt en rekommendation bara för att en doktor sagt något. What have they got to loose? Det finns så mycket forskning för och emot att det kräver en hel del arbete. En hel del forskning är allt annat än fri. Sunt förnuft håller även det på att utrotas.
  Det föds inte många som Steve Jobs i dessa dagar. Det finns inget i vårt system som uppmuntrar kreativitet och fritt tänkande. Staten ska reglera allt och vara så överbeskyddande att det blir patetiskt, framför allt när de så ofta är ute och cyklar när det gäller allt från skadlig detaljstyrande regelverk över våra liv, kostråd och ekonomiska styrmodeller. Men jag tror att det finns en del genier, men de ligger lågt för att de motarbetas så.

 • Kan även tillägga att jag har flera närstående som lagt om kosten och motarbetat cancer. I ett fall hade cancern kommit tillbaka 3 gånger med täta mellanrum, trots, eller kanske tack vare strålning. Det är en “obotlig” cancer enligt läkarna. Denne människa vägrade gå igenom en till cellgiftsbehandling och efter noga studier och omläggning av kost har denne människa hållit cancern på stången mycket länge nu. Bort med försurande mat (fast inte helt) och in med renande och närande mat. Han mår även bättre i övrigt, orkar mer. Detta bevisar inget, och jag påstår inte att det botar, men det har uppenbarligen inte skadat! Däremot har jag sett många som tynar bort och dör och förstör både kropp och hälsa och hjärna med skolmedicinen. De kanske dog trots behandling, men jag börjar tro att det är tack vare behandlingen i många fall. Utmärglade, eller överviktiga och hårlösa cancerpatienter ser ut så på grund av behandlingen, inte av cancern i sig.

 • Det beror på vilken forskning man tar del av. Finns massor av forskning som visar på hälsofrämjande av både detox och bra kost, och framför allt så talar människors erfarenheter enormt mycket av sig själv. Själv tar jag inte kosttillskott, utan äter mat som innehåller mycket näring. Att äta äpplen under en begränsad period kan vara mycket bra, och att äta bara frukt är en utmärkt form av att detoxa sig själv, om man bara äter frukt, annars ligger frukten och jäser för länge i magen om man intar det med annan kost. Att en detox ger mer energi, klarare och renare hy, klarare fokus, bort med onödigt fett, ja, det är klart att det skulle kunna vara inbillning. Kanske snarare inbildning om jag får lägga till mina egna erfarenheter och andras. Att sedan Raw Food botar både sjukdomar och allergier och diabetes, om även det bara är inbillning, så kan det ju ändå inte skada, uppenbarligen!
  Sedan är det svårare att mäta energier, ang. homeopati. Har själv blivit hjälpt av homeopati, fast jag låter kosten sköta det mesta nu. Skolmedicinen höll på att ta död på mig, utan att något symtom försvann eller lindrades, tvärt om skapades andra sjukdomar. Solmogna grönsaker och frukter ger mest energi, men även de vi kan få tag på här är för mig vida överlägset all slags tillagad mat.
  Min sambo är en storkonsument av kött, fast han har lagt av med både mjölkprodukter och vetemjöl och på så sätt slängt sina mediciner. Han börjar dock verka sugen på att lägga om kosten ännu mer när han ser mig skutta omkring efter att jag är inne på 3:dje veckan av min detox. Jag gör en snäll variant. Och ändå rasar både njursten och annat mindre kul ur mig, som det känns VÄLDIGT bra att bli av med. Kroppssystemet fungerar bättre än på länge.
  Vi gör alla som vi vill!
  Staten skulle dock jag klara mig väldigt bra utan. 🙂

  • Absolut – funkar det så funkar det!

   Man kan må bra av detox, utan att veta varför – det är inget problem som jag ser det. Problemet uppstår när man gör religion av det: det vill säga när man hittar på en förklaring som låter vettig och sprider den till andra utan att kontrollera vetenskapligt att den stämmer!

   Vi måste hålla isär vad vi vet och vad vi tror – det är en viktig bas för civilisationen.

   Men alla gör som de vill – den som vill ringa homeopaten i stället för 112 när de drabbas av akuta bröstsmärtor, eller äta äpplen istället för det läkaren rekommenderar när de får cancer får så klart göra det -precis som Steve Jobs.

   Säga vad man vill om Steve, men om inte han hade tänkt lite annorlunda än alla andra hade mänskligheten varit fattigare idag, även om Steve själv kanske hade levt något extra år!

 • Ingen har påstått att han fick cancern av vegankost vad jag vet. Hans läkare och den egna familjen försökte dock desperat få honom att lägga om dieten, eftersom han försvagades och tappade vikt ända tills han dog.

  Om du har någon tanke om varför det skulle vara bra för magra cancerpatienter att äta tex enbart äpplen som Jobs tidvis gjorde, får du gärna förklara!

 • Det är säkert både felaktigt och ovetenskapligt, men själv känner jag alltför många som botat sig själva från olika kroniska sjukdomar och även cancer när de lagt om till Raw Food och som även gör lite detoxer då och då, som ser så oförskämt friska och hälsosamma ut att jag är villig att skita i både vetenskap och felaktiga härledningar och prova själv, vilket jag gjort, både på mig själv och på folk i min omgivning. Med resultat som läkarna bara bortförklarar som en ren slump, eller som ett mirakel. Cancern håller sig borta och kroniska sjukdomar är ett minne blott. Vilken tur att man får göra som man vill. 🙂

  • Kroppen är ganska flexibel – om man mår bra av en viss diet är det så klart toppen! Det Steven gjorde var att äta en diet som saknade viktiga näringsämnen. Rawfood är bra på många sätt, men tyvärr brukar inte placeboeffekten rå på cancer. Vad gäller detox, är det precis som med dyra hudkrämer och högtalarkablar av guld: Om man tror på det, känns det bra, men om man mäter effekten så brukar den inte gå att hiitta.

   Påståendet att detox-kurer skulle minska gifterna i kroppen och driva ut tungmetaller är till exempel helt enkelt ren lögn:

   Det har gjorts flera studier som bevisar att halten av gifter i kroppen inte påverkas alls av detox. Det är klart att det kan finns andra effekter än psykiska av detox, men vi vet inte riktigt vad de är, förutom att de inte verkar ha med gifthalten i kroppen att göra.

   Vad gäller homeopatiska preparat, kan vi i de flesta fall vara nästa helt säkra på att det är fråga om ren placeboeffekt: Halterna av de “aktiva” substanserna är ofta så låga att man inte kan garantera att det finns en enda molekyl av dem i en tablett.

   Det hela kokar ned till att människor tycker om sagor. Mer än halva jordens befolkning tror på gud och i Sverige röstade mer än hälften på att staten skall ge mer pengar till nästan allt…

 • Han om någon har väl troligtvis utsatts för strålning och det kanske inte är helt orimligt att han fick cancer av det, tror knappast cancern berodde på vegankost. ..i

 • Visste inte att han var vegan! Som jag sedan 1978. Vegankost är har allt man behöver!!
  – B-vitamen kan bli för lite av OM man inte är observant!

 • Den trådlösa tekniken-myntet har en förskräckande baksida – och då särskilt för barn och tonåringar – som jag ser det. Ingående i sak om vad jag grundar det på här.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 • Jobs var ett geni, men han hade en hel del knäppa ideér också. Bland annat påskyndade han troligen sin död genom att mot läkarnas rekommendationer fortsätta med extrem vegandiet. Han fick inte alls i sig tillräckligt med proteiner.

   • Att han dog av cancer eller biverkningar av behandlingen är väl ganska tydligt, men han försvagade sig själv genom en extrem vegandiet som inte gav hans kropp möjlighet att kämpa emot. Att han skulle ha tillfrisknat från cancern är inte så troligt, men han kunde ha levt längre med en bättre diet.

    • Tobias, han skulle levt på fet yoghurt i Kaukasien och överlevt sig själv … Eller ..? Jag kände drygt-50-åriga köttätare som dog i hjärt-/hjärninfarkt …
     När ens tid är slut så är den – tänk på detta också. Steve hade kanske gjort sitt i det här livet.

  • ”Han fick inte alls i sig tillräckligt med proteiner.”

   Brist på proteiner lär det inte handlat om. Ska extremt mycket till för att man ska få proteinbrist. Det är bara en myt att vegan/vegetarisk kost skulle leda till proteinbrist om man äter normal mängd mat.

   Här lite om just detta från en vegetarisk kokbok:

   https://dl.dropboxusercontent.com/u/2096906/Pictures/veggoprotein.jpg

   Snarare så att det verkar finnas ökad risk för cancer om man äter mycket rött kött.

   • Steve Jobs var kraftigt underviktig på grund av att cancern både minskade hans aptit och tärde på kroppens resurser. Hans läkare och hans familj försökte desperat få honom att äta proteinrik mat, men han envisades med en ektrem vegandiet, minskade ännu mer i vikt och dog.

    Du vet bättre, för du har läst en vegankokbok.
    Baserat på din verklighetsförankring och härledningsförmåga, gissar jag att du är miljöpartist.

    • Att friska människor skulle ha problem att klara att leva på vegetarisk mat utan att drabbas av akut proteinbrist är det väl ingen som tror, det har väldigt lite att göra med vad som är lämpligt för en cancerpatient med stora problem att få i sig tillräcklig näring – det är ingen “smakfråga” som jag ser det.

     Sedan är det ju skillnad på överlevnad och vad som är optimalt ur hälso/träningsperspektiv. Om du vill bygga muskler effektivt utan att lägga på dig fett, bör du äta minst cirka 2-3g protein per kilo kroppsvikt och dag, med bra aminosyraprofil samtidigt som du begränsar kolhydratintaget på ett sådan sätt att du inte hamnar på en total över vad du bränner, kanske 4000kcal/dygn för en 90kg man som tränar hårt.

     Det är besvärligt att göra detta vegetariskt, särskilt med tanke på att Soyabönor inte har särskilt bra aminisyraprofil.

     Överleva kan man i princip göra på att äta enbart bananer om man tycker det är kul…

 • plattan avger mycket riktigt em strålning, strålningens styrka är många gånger högre aldeles vid plattan än en decimeter ifrån, och bara en bråkdel 3 dm i från plattan. Dvs det är viktigt att tänka på att ha ett så stort avstånd som möjligt från plattan till kroppen, sitta med plattan på ett bord eller på sängen framför sej är att föredra, motför att ligga och ha den på magen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *