Strålskyddsstiftelsen: Gör som Steve Jobs – Låt inte barnen använda surfplattor

publicerad 19 september 2014
- av Mona Nilsson
Steve Jobs Photo: Matthew Yohe
Steve Jobs. Photo: Matthew Yohe. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia
Steve Jobs. Foto: Matthew Yohe. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Apples grundare Steve Jobs lät inte sina egna barn använda läsplattor (Ipads). Det berättade Steve Jobs för New York Times-journalisten Nick Bilton år 2010. En Ipad avger lika mycket cancerklassad strålning som en smartmobil när den kopplas upp mot internet. Strålskyddsstiftelsen rekommenderar föräldrar och ansvariga för skol- och förskoleverksamheten att förbjuda all trådlös teknik i skolan eftersom barnen är särskilt känsliga och utsätts för stora hälsorisker.

Text: Mona Nilsson ordf Strålskyddsstiftelsen

Walter Isaacson, som skrev boken ”Steve Jobs” och som tillbringade mycket tid i Steve Jobs hem berättade också för Nick Bilton på New York Times att han aldrig såg Jobs barn med en Ipad eller en dator.

“Gör som Apples grundare och Vd Steve Jobs. Följ också rekommendationerna från tidigare Microsoft-chefen Frank Clegg: Låt inte barnen använda uppkopplade läsplattor, varken i skolan eller i hemmet, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen, som nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola.”

Många barn i Sverige har i dag en egen läsplatta (iPad), dator eller “smartmobil” (iPhone) från Apple. En stor andel skolor och förskolor har köpt in läsplattor till förskole- och skolbarnen. Apple har framgångsrikt och intensivt marknadsfört läsplattorna mot barnmarknaden. Samtidigt lät den beundrade frontfiguren Steve Jobs inte sina egna barn använda läsplattorna.

Steve Jobs dog år 2011 endast 56 år gammal i bukspottkörtelcancer. Han grundade Apple 1976 tillsammans med Steve Wozniak och under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Apple-datorn, Ipod, Iphone och Ipad och blivit ett av världens högst värderade företag.

Fd Microsoft VD varnar för risker med barn som använder surfplattaLäsplattor kan endast kopplas upp mot internet med hjälp av trådlös anslutning och kommer dessutom genom sin design mycket nära kroppen på ett barn. En internetuppkopplad Ipad avger lika mycket strålning som en smarttelefon. Sådan strålning kan orsaka cancer enligt upprepade undersökningar. Därför är strålningen från trådlösa nätverk, trådlöst uppkopplade datorer och mobiltelefoner också klassad som ”möjligen cancerframkallande” av WHO:s Internationella Cancerforskningsinstitut, IARC. Under det senaste året har flera undersökningar stärkt beläggen för att strålningen är cancerframkallande

Strålningen orsakar också huvudvärk, inlärnings- och koncentrationsproblem, ökad stress samt försämrar sömn och välbefinnande. Enligt en nyligen genomförd enkät som Sveriges Radio Halland har gjort har 9 av 10 barn i årskurs 8 huvudvärk i skolan.

Strålskyddsstiftelsens rekommendation

Strålskyddsstiftelsen uppmanar alla skolor och förskolor att i stället använda datorer som kopplas upp med kabel till internet. På så sätt minimeras mikrovågsstrålningen och barnen och lärarna utsätts inte för hälsorisker i onödan.

Trådlös teknik är helt olämplig och bör förbjudas, precis som cigaretter, i skolan och förskolan, enligt Strålskyddsstiftelsen. Europarådet rekommenderade också medlemsländerna år 2011 att inte använda trådlösa nätverk och trådlös teknik i skolorna på grund av hälsoriskerna och barnens särskilda känslighet.

Strålskyddsstiftelsen har nyligen lanserat kampanjen En strålningsfri skola och förskola som innebär att trådlös teknik undviks och internetuppkoppling och telefonkontakter går via kabel och sladd. Se bilaga.

Text: Mona Nilsson, ordförande

Strålskyddsstiftelsen är en insamlingsstiftelse som arbetar för att människor och miljö skyddas mot skadlig elektromagnetisk strålning genom att informera om risker och publicera rekommendationer. Stiftelsen verkar för skärpt lagstiftning, stärkt konsumentskydd samt stöd till de som redan skadats.

Källor

New York Times: Steve Jobs was a Low-Tech Parent. 10 september 2014

Sveriges Radio Halland: 9 av 10 har huvudvärk I skolan; 1 september 2014

News Voice: Microsoftdirektör: Låt aldrig barnen vara nära en uppkopplad mobil eller läsplatta. 14 februari 2014

Europarådet resolution 1815 om elektromagnetiska fält, maj 2011

Strålskyddsstiftelsen: Mobilstrålning orsakar cancer 30 oktober 2013