Växande kritik om valfusk i skotska valet

publicerad 23 september 2014
- K. Reporter

Allt fler medborgare i Skottland kritiserar nu valmyndigheten för oegentligheter under folkomröstningen om Skottlands självständighet i förra veckan.

Under måndagen hade så många som 150 000 människor begärt en omräkning eller att resultatet måste granskas, skriver The Guardian.

Flera foton och videofilmer från vallokaler utgör grund för misstankar om valfusk. De visar på märkliga handhavanden med röster, bland annat att ja-röster lagts i högar för nej.

Läs mer i The Guardian

Text: K. Reporter

Mary Pitcaithly, chief counting officer in the Scottish referendum, said she was satisfied that all counts were conducted properly. Photo: Jeff J Mitchell/Getty Images [photo pixelated to protect copyright]


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det behöver inte handla om ett organiserat valfusk, utan kan även handla om den mänskliga faktorn. Ett val är en stor apparat och människor är inte något annat än, ja, människor. Med mycket information, många människor och en intensiv arbetsperiod så kan det ske misstag – det är bara naturligt som jag ser det. Behöver inte vara någon medveten manipulation. I Sverige sammanställs först ett preliminärt resultat och sedan räknar länsstyrelsen om rösterna, alltså rösterna dubbelkollas. Det är bara positivt att man dubbelkollar och räknar en gång till, val är så viktiga och då bör man göra allt för att minimera att det händer fel och misstag.

    • Föga förvånande om inte dom flesta val manipuleras, i detta fall skulle den röda tråden som måste följas till varje pris brytas, alltså den förutstakade geopolitiska tråd som eliten satt upp.
      Utgången för ett självständigt Scotland får man sia om men dem skulle få problem helt klart.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *