F&F: Bajsdonation räddade kvinna som gått ned 27 kg pga okontrollerbara diarrér

2
430

bajsdonationDEBATT. Det började med en antibiotikakur efter att den 61-åriga kvinnan blivit opererad i ryggen och då fått lunginflammation. Antibiotikan slog ut hennes normala tarmflora. Åtta månader senare hade hon gått ner 27 kg på grund av okontrollerbara diarrér. Hon tvingades ha på sig blöjor dygnet runt och blev till slut så orkeslös att hon hamnade i rullstol, skriver Forskning & Framsteg i artikeln: ”Donerat bajs ger friska tarmar”.

Text: NewsVoice, uppd. kl 15:33, 10 okt 2014 | Bild: GustoimagesScience Photo Library

Laboratorietester visade att bakterien Clostridium difficile helt hade tagit över tarmfloran i tarmen. Bakterien utsöndrade toxiner som orsakade diarrérna. Denna typ av Clostridium-infektioner kan bli invalidiserande och i värsta fall vara dödlig.

Standardbehandlingen är starka antibiotika. Kvinnan blev tillfälligt bättre efter långa intensiva kurer som varade i ända upp till en månad, men det hjälpt inte. Symtomen kom tillbaka med ändlösa diaréer.

Hennes läkare beslöt då att spruta in avföring från kvinnans friske make, rakt in i hennes tarm. Tanken var att makens normala tarmbakterieflora skulle få fäste och tränga ut sjukdomsbakterien. Det fungerade.

Hon blev frisk efter bara någon dag, sa Johan Dicksved, molekylärbiolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Vad kan vi lära av det här?

Att probiotika är bättre än antibiotika. Att tillföra rätt bakterier eller att rätta till förutsättningarna för rätt bakterier är bättre än att inta ”rengöringsmedel” i formen av antibiotika som avlivar allt i sin väg. Probiotika finns i många former inom kosttillskottsbranschen och att sälja goda bakterier har även länge pågått inom mjölkbranschen (yogurt, långfil etc).

Läs hela historien i Forskning & Framsteg:  Donerat bajs ger friska tarmar


 
  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Man kan lika bra ge Precosa fast det är få läkare som gör det tyvärr; Hade läkaren tänkt på det i god tid så hade man sluppit denna minst sagt motbjudande terapi

  2. En matsked potatismjöl utrört i ett glas kallt vatten två gånger om dagen fungerar som näring till de goda tarmbakterierna och mina egna ”högar” ser inte hälften så äckliga ut som den på bilden.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här