Ny film: Laura Poitras porträtterar Edvard Snowden och avslöjar Snowden nr 2

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 oktober 2014
- NewsVoice redaktion

Dokumentärfilmen “CitizenFour” beskrivs som en fängslande återberättelse om hur filmskaparen Laura Poitras och journalisten Glenn Greenwald från första början i juni 2013 mötte whistleblower Edward Snowden i Hong Kong där Snowden gav dem dokument som bevisade det amerikanska övervakningsprogrammets övergrepp.

Laura PoitrasDen prisade dokumentärsfilmsproducenten Laura Poitras hade i januari 2013 redan påbörjat en film om övervakningssamhället när hon började få krypterade mail från någon som identifierade sig själv som “citizen four”, en person som ville avslöja NSA:s massiva och dolda övervakning av allt och alla. I juni 2013 reste Laura Poitras och Glen Greenwald till Hongkong för att första gången möta “citizen four” som visade sig vara Edvard Snowden. Hon hade med sig sin kamera.

Filmen CitizenFour är resultatet av en serie intensiva, laddade och unika intervjuer med Snowden.

The film that resulted from this series of tense encounters is absolutely sui generis in the history of cinema: a 100% real-life thriller unfolding minute by minute before our eyes.

Det finns en Snowden nummer två

Filmen avslöjar även att det finns en “andra Snowden” som läcker information om NSA.

Filmmaker and journalist Laura Poitras’s new film on Edward Snowden has ex-Guardian journalist Glenn Greenwald revealing the existence of a second classified document leaker, following August’s official investigation into the possibility. / RT.com

Laura Poitras fick 2012 utmärkelsen MacArthur Genius Fellowship och 2014 delade hon “Pulitzer Prize for Public Service” med Greenwald.

ArcanumSkolan 2024

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq