Företag kan läsa dina mail och lyssna på dina samtal på din smartphone med hjälp av appar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson

Gary Miliefsky VD på SnoopWall och en av de som ligger bakom amerikanska Department of Homeland Security meddelar att appar på smartphones utgör ett säkerhetshot mot privatlivet för vanliga användare. Gary Miliefsky har en bakgrund som rådgivare till två Vitahuset-administrationer gällande “cybersecurity” och han intervjuas här av Fox News.

Även antiviruspionjären John McAfee instämmer på sitt håll. I artikeln: “Three guys walk into a microwave…” drar McAfee en målande parallell. Föreställ dig att du går in i en affär för att köpa en mikrovågsugn och butiksbiträdet påpekar att om du köper ugnen har du även gett återförsäljaren och dennes affärspartners rätten att:

  1. läsa alla dina mail som du skickar och tar emot och
  2. på samma sätt läsa alla dina SMS,
  3. lyssna på dina konversationer genom din smartphone-mikrofon och se med din telefonkamera allt vad du gör,
  4. skicka meddelanden till dina kontakter för din räkning, men utan behovet av ditt medgivande, sedan ta emot svaren från dina kontakter samt även raderade dessa innan du själv hunnit läsa dem,
  5. ringa samtal för din räkning utan din vetskap,
  6. ändra i din kontaktlista eller vad som förefaller lämpligt att ändra på i din telefon samt
  7. slutligen även lyssna på alla din samtal och spela in dessa och sedan skicka dessa till vem som helst.

John McAfee konstatetar att trots att du förmodligen skulle vägra företag göra allt detta är det precis vad du ofta låter dem göra när du godkänner villkoren i samband med att du installerar en app på din smartphone.

John McAfeeI suspect very few people would agree to these terms in order to buy a microwave oven.  Yet nearly everyone agrees to terms just like these when they download the average mobile application.  For example:  it was recently discovered that all of the ten most popular ‘flashlight’ apps for mobile phones includes such agreements and equivalent malware. / John McAfee

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *