Hans Roslings ebolaskräckkurva pekar exponentiellt uppåt

publicerad 2 oktober 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

Hans-Roslings-ebolakurva-2-okt-2014ANALYS. "En internationell kraftsamling måste till för att stoppa ebolaepidemin som nu utvecklas oroväckande snabbt", säger statistikprofessor Hans Rosling i SVT som liknar ebolaspridningen vid det klassiska tankeexperimentet när man lägger riskorn på ett schackbräde.

Text och analys: Torbjörn Sassersson | Bild: faksimil från SVT Play

För varje ruta dubbleras antalet riskorn, säger Rosling för att demonstrera ebolaspridningen. Första rutan har ett riskorn. Den andra rutan har två. Den tredje fyra och så vidare. Det betyder att den 64:e rutan har 18 triljoner riskorn, enligt matematiker som använder följande formel för kalkylen:

Riskorn pa ett schackbrade

Enligt Roslings något exalterade ebolaprognos, som han även illustrerar med en exponentiell graf i TV-inslaget, har alla 7 miljarder människor på planeten snabbt smittats av ebola och det skulle i så fall vara första gången i världshistorien som en farsot får en så total spridning. Frågan är varför Rosling, som mycket väl vet att teoretiska kurvor aldrig överensstämmer med verkligheten, är så mån om att hetsa fram en oro för en global ebolapandemi.

Vi har hört dessa skräckprognoser förr. Ett bra exempel är vid fågelinfluensan 2005. David Nabarro, en av de främsta smittskyddsexperterna inom världshälsoorganisationen (WHO), som var samordnare för FN-insatserna mot fågelinfluensan, sa vid en presskonferens i New York:

Om fågelviruset börjar spridas mellan människor avgör kvaliteten på världens insatser om resultatet blir fem miljoner döda eller så många som 150 miljoner. / Källa DN: "WHO varnar för 150 miljoner döda i ny pandemi"

Fåglar från söder beskrevs som inkommande missiler apterade med biologiska stridsmedel. När mediahetsen klingat av kom de ängsliga myndigheterna till sans. Endast 350 sjukdomsfall hade rapporterats in fram till 2007.

Rosling som tycks vara Sveriges egen Nabarro går ett steg längre med sitt teoretiska tankeexperiment när han liknar ebolaspridningen vid en skogsbrand. Ingen av journalisterna i SVT-studion ställer en enda kritisk fråga när Hans Rosling målande upp skräckscenariot som enligt honom samtidigt räddas av den amerikanska armén som skickat 3000 soldater till Västafrika.

Text och analys: Torbjörn Sassersson


Relaterat

NewsVoice: Förstå dagens strategiska [marknadsförings]krig med hjälp av Naomi Kleins "chockdoktrin"

NewsVoice: Here we go again: DN skriver om smittexperten Annika Linde som varnar för nytt mördarvirus

DN: WHO varnar för 150 miljoner döda i ny pandemi