Infiltratör från Scotland Yard fick barn med aktivist som fick 5 miljoner kr i skadestånd

publicerad 24 oktober 2014
- av NewsVoice
Bob Lambert

Djurrättsaktivisten “Jacqui” trodde hon fick barn med en annan aktivist vid namn Bob Robinson, men han hette egentligen Bob Lambert och var infiltratör från Scotland Yard. När Lambert avslöjades som spion stämde “Jacqui” Scotland Yard och fick 5 miljoner i skadestånd, skriver The Guardian.

Kvinnan blev traumatiserad av upptäckten. Hon blev inte bara med barn med en spion från regeringen. Bob Lambert lämnade henne även ensam med barnet för gå tillbaka till sin egen fru med svepskälet att han måste fly från myndigheterna som var ute efter honom för hans aktivism. Kvinnan känner sig som om hon blivit våldtagen av regeringen, enligt The Guardian.

It is the first time the police have made a payment to settle any of the legal claims brought by women who were deceived by undercover officers sent to spy on political and activist groups.

Infiltratörer finns även i Sverige

Fallet med “Jacqui” beskrivs som extremt av brittiska Channel4.com, men NewsVoice har kännedom om tex en svensk Säpopolis som infiltrerade “andliga” grupper på 80/90-talet i Sverige. Mannen uppgav till en svenska han träffade under en gemensam resa att han arbetade med “mental sanering” när han tog sig in i grupperna för att sedan rapportera tillbaka information till Säkerhetspolisen.

Text: NewsVoice