Marcus och Jacob Wallenberg är sannolikt svenska krigsindustrins största lobbyister

publicerad 17 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson red.
Jacob Wallenberg

Marcus WallenbergDEBATT. Wallenberg har utåt sett alltid hållit låg profil, men de flesta bedömare har känt till deras stora inflytande över svensk politik och svenskt näringsliv. Att Wallenberg arbetat hårt för att stimulera svensk vapenexport och svensk inblandning i andras krig kommer däremot som en överraskning för många.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:20 17 okt 2014 | Foto på Marcus Wallenberg: pressbild SEB Group

I augusti 2014 avslöjade författarna bakom boken Saudivapen spelet bakom kulisserna i Saudiaffären. Det visar sig att Moderaterna ville stoppa bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien men vek sig för påtryckningar från Jacob och Marcus Wallenberg, enligt Sveriges Radio i artikeln: “Regeringen vek sig för påtryckningar från Wallenberg”.

SR skriver om sekretessbelagda dokument som bevisar att regeringen våren 2008 avbröt samarbetet med Saudiarabien efter att tjänstemän på Exportkontrollmyndigheten slagit fast att fabriksbygget stred mot de svenska lagarna om vapenexport, men efter påtryckningar från finansmannen Marcus Wallenberg fortsatte samarbetet med diktaturen.

Nästa avslöjande kom den 12 oktober 2014 i artikeln: “Saab pressade regeringen att behålla Jas i Libyen”. Nu visar det sig att Håkan Juholt ville ta hem de svenska JAS-planen från Libyen, men både Saab och Wallenberg arbetade hårt för att JAS skulle visas upp i insatserna tillsammans med NATO, vilket ledde till en förlängning av insatsen, skriver Daniel Suhonen i sin nya bok “Partiledaren som klev in i kylan”.

En förlängning av insatsen betydde sannolikt för folket i Libyen ett förlängt lidande och fler dödsoffer när JAS-planen hjälpte USA att designera bombmål.

När vapenaffären i Saudi uppdagades klarade inte de svenska politikerna av att ta sitt ansvar för vad de ställt till med. Tolgfors ville inte erkänna något och Reinfeldt hänvisade till att hans medarbetare har känslor.

Fredrik-Reinfeldt-1“Jag arbetar med människor som har väldigt svåra uppgifter, människor som har känslor”. / Fredrik Reinfeldt, april 2012

“Ministeruppror: Vi måste skydda svenskt snus, få sälja vapen till diktaturer och äta [negress]tårta”

Experter i  svensk vapenhandel som behöver tyglas

NATO hyllar Sverige för sin samarbetsvilja i ett pressmeddelandet rubricerat: “Sweden: one of NATO’s most active and effective partners” från januari 2013:

“Sweden is a high capability partner, which has provided valuable support to NATO-led operations mandated by the United Nations. It currently has forces deployed in Kosovo and Afghanistan, and has agreed in principle to participate in the post-2014 NATO-led training mission for Afghan forces. In 2011, Sweden supported the NATO-led air operations over Libya. The country also actively participates in NATO exercises and projects aimed at developing military capabilities and training. NATO’s Secretary General visited Sweden on 14 January to discuss how to further strengthen cooperation.”

Jacob Wallenberg

NewsVoice varnade den 13 januari 2013 i debattartikeln: “Statsterrorism – Världens ledande vapenindustrier krigar snart i hela Afrika – Sverige är med” för att SAAB tagit plats i en amerikansk invasion av vad som ser ut att vara Afrika (notera Akacia-träden i filmen nedan). Här figurerar svenska JAS i en “trailer” tillsammans med ett militärt befäl med tydlig amerikansk brytning. Fiendeplanet är en rysk ”Suchoj Su-35?.

Både Jakob Wallenberg och Marcus Wallenberg har militär bakgrund. Marcus var reservofficer i marinen och är för övrigt medlem i “The Trilateral Commission”. Han har ett styrelseuppdrag i Saab AB. Kusinen Jakob Wallenberg är “Royal Naval Academy-officer” och utbildad inom svenska flottan till reservofficer. Han tog examen vid Kungliga Sjökrigsskolan 1976 och blev kapten. Jacob Wallenberg är enligt Wikipedia den mest flitiga deltagaren på de slutna Bilderbergmötena. Jakob och Marcus Wallenberg anses idag var de två mest inflytelserika Wallenbergarna i svenskt näringsliv.

Jag gör bedömningen att utrikesminister Margot Wallström är den enda svenska politiker med styrka nog att tygla kusinerna Wallenbergs vapenlust. De manliga politikerna har mest agerat räkor när de hade behövt visa etisk styrka.

Foto på Jakob Wallenberg: Wikimedia Commons

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Bra artikel, fast jag tror inte Margot Wallström kommer att göra ett skit. Hon tillhör väl också det övre kompisskiktet och har också bevistat Bilderbergmötet,vill jag minnas, så hon vet nog vad som gäller.

  • Hon är en del av problemet, hon har varit placerad i globalisternas styrorgan EU:s under flertalet år och interagerar med storfinansen på elitens villkor. Skulle hon ha ngt. samvete över sin egen del i vad som händer Sverige och dess befolkning, samt andra länders befolkningar, så slår säkert de psykologiska försvaren till i form av förnekelse så att hon kan fortsätta erhålla extremhög hög lön, förnämliga favörer och fortsätta sitt arbete för NWO och samtidigt inbilla sig att hon gör ett hederligt arbete med moral, etik, courage och ansvar för sam och framtiden.

 • Bra artikel, fast jag tror inte Margot Wallström kommer att göra ett skit. Hon tillhör väl också det övre kompisskiktet och har också bevistat Bilderbergmötet,vill jag minnas, så hon vet nog vad som gäller.

  • Hon är en del av problemet, hon har varit placerad i globalisternas styrorgan EU:s under flertalet år och interagerar med storfinansen på elitens villkor. Skulle hon ha ngt. samvete över sin egen del i vad som händer Sverige och dess befolkning, samt andra länders befolkningar, så slår säkert de psykologiska försvaren till i form av förnekelse så att hon kan fortsätta erhålla extremhög hög lön, förnämliga favörer och fortsätta sitt arbete för NWO och samtidigt inbilla sig att hon gör ett hederligt arbete med moral, etik, courage och ansvar för sam och framtiden.

 • http://www.whitetv.se/kreugermordet.html pekas medlemmar ur familjerna Wallenberg, Stenbeck och Bonnier, i ett antal texter och bland annat tre intervjuer med Kreugerförfattaren Nikola Majstrovich, ut som huvudaktörer bakom mordet på Ivar Kreuger 1932 och plundringen av hans olika företag. Enligt den här informationen var det dessa brottsliga handlingar, som kraftigt ökade eller lade grunden till nämnda tre familjernas enorma förmögenheter.

 • http://www.whitetv.se/kreugermordet.html pekas medlemmar ur familjerna Wallenberg, Stenbeck och Bonnier, i ett antal texter och bland annat tre intervjuer med Kreugerförfattaren Nikola Majstrovich, ut som huvudaktörer bakom mordet på Ivar Kreuger 1932 och plundringen av hans olika företag. Enligt den här informationen var det dessa brottsliga handlingar, som kraftigt ökade eller lade grunden till nämnda tre familjernas enorma förmögenheter.

 • Varför kan inte W sälja JAS till USA?
  Dom sprider ju bara demokrati och mänskliga rättigheter överallt.
  Mesigt!
  USA behöver allt tuffa till sig lite.
  Med JAS kan de nog mogna till riktiga män!

 • Det verkar som om de svenska lagarna är ok, men det är myndigheternas efterföljande av dessa som är problemet. När jag i undersökningen kring de svenska raketgevären försökte få ut en utredning och efterfråga vad myndigheten ISP egentligen gjort åt att raketgevären kommit olagligt till Burma via Indien blev det tydligt vilket fasadorgan ISP är. Jag redovisar där mail från ISP.

  Läs mer i artikeln: “Foton på personskador efter svenska raketgeväret Carl-Gustaf i Burma”

  och se även artikeln: “Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) polisanmäls för medhjälp till mord”.

  Wallenberg har det enkelt för sig.
  Marcus Wallenberg sitter i styrelsen för Saab.
  Raketgeväret Carl Gustaf tillverkas av Saab.
  ISP lyder under Saab, i verkligheten.

 • Svenska vapenlagar är alltså enbart en fasad? Jag antar att det här kriminella arbetet fortgår.. Wallenbergarna är också medskyldiga till detta genom att använda sitt inflytande för att bereda väg för olaglig vapenexport så dom borde med rätta stämmas inför domstol. Det tycks iaf mig vara självklart.

  Men, eftersom våra två största politiska partier är involverade och även skrupellösa oligarker som Wallenbergarna så kommer inget att hända. “Impunidad”, som man säger i Sydamerika. Dom står ju liksom över oss andra. För rättvisan är inte blind och det görs skillnad människor och männsikor.

  Såg om en föreläsning från Chomsky häromdagen som beskriver den här utvecklingen fast i USA. Chomsky gör det på ett mycket bra sätt, rekommenderas.

  youtube.com/watch?v=jnc1Ay6X1bg

 • Varför kan inte W sälja JAS till USA?
  Dom sprider ju bara demokrati och mänskliga rättigheter överallt.
  Mesigt!
  USA behöver allt tuffa till sig lite.
  Med JAS kan de nog mogna till riktiga män!

 • Det verkar som om de svenska lagarna är ok, men det är myndigheternas efterföljande av dessa som är problemet. När jag i undersökningen kring de svenska raketgevären försökte få ut en utredning och efterfråga vad myndigheten ISP egentligen gjort åt att raketgevären kommit olagligt till Burma via Indien blev det tydligt vilket fasadorgan ISP är. Jag redovisar där mail från ISP.

  Läs mer i artikeln: “Foton på personskador efter svenska raketgeväret Carl-Gustaf i Burma”

  och se även artikeln: “Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) polisanmäls för medhjälp till mord”.

  Wallenberg har det enkelt för sig.
  Marcus Wallenberg sitter i styrelsen för Saab.
  Raketgeväret Carl Gustaf tillverkas av Saab.
  ISP lyder under Saab, i verkligheten.

 • Svenska vapenlagar är alltså enbart en fasad? Jag antar att det här kriminella arbetet fortgår.. Wallenbergarna är också medskyldiga till detta genom att använda sitt inflytande för att bereda väg för olaglig vapenexport så dom borde med rätta stämmas inför domstol. Det tycks iaf mig vara självklart.

  Men, eftersom våra två största politiska partier är involverade och även skrupellösa oligarker som Wallenbergarna så kommer inget att hända. “Impunidad”, som man säger i Sydamerika. Dom står ju liksom över oss andra. För rättvisan är inte blind och det görs skillnad människor och männsikor.

  Såg om en föreläsning från Chomsky häromdagen som beskriver den här utvecklingen fast i USA. Chomsky gör det på ett mycket bra sätt, rekommenderas.

  youtube.com/watch?v=jnc1Ay6X1bg

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *