Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Marcus och Jacob Wallenberg är sannolikt svenska krigsindustrins största lobbyister

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
Jacob Wallenberg

Marcus WallenbergDEBATT. Wallenberg har utåt sett alltid hållit låg profil, men de flesta bedömare har känt till deras stora inflytande över svensk politik och svenskt näringsliv. Att Wallenberg arbetat hårt för att stimulera svensk vapenexport och svensk inblandning i andras krig kommer däremot som en överraskning för många.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:20 17 okt 2014 | Foto på Marcus Wallenberg: pressbild SEB Group

I augusti 2014 avslöjade författarna bakom boken Saudivapen spelet bakom kulisserna i Saudiaffären. Det visar sig att Moderaterna ville stoppa bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien men vek sig för påtryckningar från Jacob och Marcus Wallenberg, enligt Sveriges Radio i artikeln: “Regeringen vek sig för påtryckningar från Wallenberg”.

SR skriver om sekretessbelagda dokument som bevisar att regeringen våren 2008 avbröt samarbetet med Saudiarabien efter att tjänstemän på Exportkontrollmyndigheten slagit fast att fabriksbygget stred mot de svenska lagarna om vapenexport, men efter påtryckningar från finansmannen Marcus Wallenberg fortsatte samarbetet med diktaturen.

Nästa avslöjande kom den 12 oktober 2014 i artikeln: “Saab pressade regeringen att behålla Jas i Libyen”. Nu visar det sig att Håkan Juholt ville ta hem de svenska JAS-planen från Libyen, men både Saab och Wallenberg arbetade hårt för att JAS skulle visas upp i insatserna tillsammans med NATO, vilket ledde till en förlängning av insatsen, skriver Daniel Suhonen i sin nya bok “Partiledaren som klev in i kylan”.

En förlängning av insatsen betydde sannolikt för folket i Libyen ett förlängt lidande och fler dödsoffer när JAS-planen hjälpte USA att designera bombmål.

När vapenaffären i Saudi uppdagades klarade inte de svenska politikerna av att ta sitt ansvar för vad de ställt till med. Tolgfors ville inte erkänna något och Reinfeldt hänvisade till att hans medarbetare har känslor.

Fredrik-Reinfeldt-1“Jag arbetar med människor som har väldigt svåra uppgifter, människor som har känslor”. / Fredrik Reinfeldt, april 2012

“Ministeruppror: Vi måste skydda svenskt snus, få sälja vapen till diktaturer och äta [negress]tårta”

Experter i  svensk vapenhandel som behöver tyglas

NATO hyllar Sverige för sin samarbetsvilja i ett pressmeddelandet rubricerat: “Sweden: one of NATO’s most active and effective partners” från januari 2013:

“Sweden is a high capability partner, which has provided valuable support to NATO-led operations mandated by the United Nations. It currently has forces deployed in Kosovo and Afghanistan, and has agreed in principle to participate in the post-2014 NATO-led training mission for Afghan forces. In 2011, Sweden supported the NATO-led air operations over Libya. The country also actively participates in NATO exercises and projects aimed at developing military capabilities and training. NATO’s Secretary General visited Sweden on 14 January to discuss how to further strengthen cooperation.”

Jacob Wallenberg

NewsVoice varnade den 13 januari 2013 i debattartikeln: “Statsterrorism – Världens ledande vapenindustrier krigar snart i hela Afrika – Sverige är med” för att SAAB tagit plats i en amerikansk invasion av vad som ser ut att vara Afrika (notera Akacia-träden i filmen nedan). Här figurerar svenska JAS i en “trailer” tillsammans med ett militärt befäl med tydlig amerikansk brytning. Fiendeplanet är en rysk ”Suchoj Su-35?.

Både Jakob Wallenberg och Marcus Wallenberg har militär bakgrund. Marcus var reservofficer i marinen och är för övrigt medlem i “The Trilateral Commission”. Han har ett styrelseuppdrag i Saab AB. Kusinen Jakob Wallenberg är “Royal Naval Academy-officer” och utbildad inom svenska flottan till reservofficer. Han tog examen vid Kungliga Sjökrigsskolan 1976 och blev kapten. Jacob Wallenberg är enligt Wikipedia den mest flitiga deltagaren på de slutna Bilderbergmötena. Jakob och Marcus Wallenberg anses idag var de två mest inflytelserika Wallenbergarna i svenskt näringsliv.

Jag gör bedömningen att utrikesminister Margot Wallström är den enda svenska politiker med styrka nog att tygla kusinerna Wallenbergs vapenlust. De manliga politikerna har mest agerat räkor när de hade behövt visa etisk styrka.

Foto på Jakob Wallenberg: Wikimedia Commons

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq