Diktaturer och smygtotalitära regimer arresterar allt oftare politiska bloggare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 oktober 2014
- Torbjörn Sassersson
1984 in China Mao Big Brother

arresterade-boggare-2008

ANALYS. Internets sakkunniga och regimkritiska bloggare är ett växande problem imperierna. SvD tar ensidigt upp problemet i artikeln: ”Kreml vill kunna strypa internet”. Kreml kontrollerar idag Rysslands TV-kanaler och tidningar precis som under Sovjetunionens epok, men även andra regimer slår allt oftare till mot bloggare. 

Text och analys: Torbjörn Sassersson | Diagram: World Information Access Project, University of Washington

Den 22:a september 2014 diskuterade Rysslands Säkerhetsråd hur Kreml ska kunna kapa kontakten mellan den ryska delen av internet och omvärlden i händelse av en krissituation tex vid en militär konfrontation eller om det uppstår utlandsstödda protester mot regeringen, skriver SvD.

Det finns redan ett lagförslag som väntar på att träda i kraft. Enligt förslaget ska alla som använder offentliga WiFi-nät och ryska bloggare med över 3000 läsare per dag registreras. NewsVoice har mellan 3000-6000 besökare per dag, som en jämförelse.

”Det ryska parlamentet, Duman, har antagit ett tillägg till anti-terrorlagstiftningen som tvingar alla bloggare som har minst 3 000 besökare per dag att registrera sig och bli föremål för statlig kontroll”, skriver SvD.

Det tas även fram lagar som gör det straffbart med upp till fem års fängelse att publicera blogginlägg som ger ryska staten och militären dåligt rykte. Ett exempel på redan genomförda tillslag var ett mot Pavel Durov, grundare av Rysslands mest populära sociala sajt VKontakte. Kreml och säkerhetstjänsten FSB tog kontrollen över hans bolag för att hitta information om oppositionella. Den Kreml-vänliga oligarken Alisjer Usmanov tog över VKontakte. Durov lämnade då Rysslandför gott, skriver SvD.

Men vad är det SvD inte skriver om i sin artikelserie: ”11 tecken på att Sovjet är på väg tillbaka”? De nämner inte att en rad regimer i världen nu allt oftare slår till mot bloggare.

”World Information Access Report” presenterar trender om hur information och kommunikationsteknologi distribueras i världen. I rapporten från 2008 meddelas att antalet arresteringar av bloggare ökat markant år 2008 i jämförelse med 2007. Se tabellen ovan.

”Unfortunately, one way to assess the political importance of blogging around the world is through the growing number of blogger arrests. Since 2003, 64 citizens unaffiliated with news organizations have been arrested for their blogging activities.” – WIA, ”Blogger Arrests” (2008)

NewsVoice har i skrivande stund ingen information om trenden förvärrats sedan 2008. Frågan har ställts till författarna bakom ”World Information Access Report” om de kommer ut med en uppdaterad studie.

Text: Torbjörn Sassersson

Några exempel från media på arresteringar

PoliticalEars.com: Government arresting people for anti-Obama Facebook posts (2014)
The Guardian:  Nine journalists and bloggers arrested in Ethiopia ahead of Kerry visit (2014)
The Guardian: Chinese blogger jailed under crackdown on ’internet rumours’ (2014)
Breitbart.com: Chinese Blogger Arrested for Reporting Police Brutality (2014)
The World Post: Bangladesh Arrests ’Atheist Bloggers,’ Cracking Down On Critics (2013)
USA Today: Vietnam arrests well-known blogger for criticism (2013)
PBS.org: Egyptian-American blogger arrested in Syria, accused of spying during protests (2011)
Washington Post: Dissident Saudi Blogger Is Arrested (2008)
Arstechnica.com: Governments step up blogger arrests (2008)
Sabbah Report: Prominent Egyptian blogger arrested and several other activists (2006)Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq